F1-kausi 2022 – Uudet formulatallit?

Formula-auto Formula-auto

Varma kevään merkki on formulakauden käynnistyminen. Vuoden 2022 Formula 1 käynnistyi kiehtovissa merkeissä, kun Ferrari antoi Bahrainissa todellisen myrskyvaroituksen kaksoisvoiton muodossa. On aika luoda katsaus seuraavaan kisaan sekä mahdollisiin uusiin formulatalleihin.

F1-kausi 2022 kuuluu tietysti vetovalikoimiin:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

F1-kausi 2022 on käynnistynyt

F1-kausi 2022 startattiin 20. maaliskuuta kauden perinteisesti aloittavan Bahrainin GP:n muodossa. Uusiksi laitetut autot antoivat luvan odottaa yllätyksiä, mutta kauden ensimmäinen osakilpailu päättyi tästä huolimatta poikkeuksellisissa merkeissä. Molemmat kärkisijoilla keinuneet Red Bullit joutuivat keskeyttämään polttoainejärjestelmän vikojen vuoksi vain pari kierrosta ennen maalia. Kun Bahrainissa ajettiin 57 kierrosta, keskeytti Max Verstappen 54. kierroksella ja tallikaveri Sergio Perez 56. kierroksella.

Kilpakumppaneille tämä tietysti maistui. Ferrarin Charles Leclerc ja Carlos Sainz Jr. ottivat tilanteesta kaiken irti hulppean kaksoisvoiton myötä. Ferrarin autot olivat vahvassa vireessä koko kisaviikonlopun ajan, sillä Leclerc pääsi juhlimaan myös paalupaikkaa sekä nopeinta kierrosta.

Mercedestä edustava Lewis Hamilton nousi lopulta Red Bullin keskeytysten myötä kolmanneksi, mutta ensimmäisen kisan perusteella Mersulle voi povailla vaikeaa kautta. Hamilton oli aika-ajoissa vasta viides, eikä kisavauhtikaan tuntunut huimaavan päätä. Vielä kehnommin sujui Valtteri Bottaksen korvanneella George Russellilla, joka jäi aika-ajoissa vasta yhdeksänneksi – edellään mm. Valtteri Bottas. Itse kisassa Russell onnistui lopulta nousemaan neljänneksi.

Mersulta Alfa Romeolle siirtynyt Valtteri Bottas esiintyi kauden ensimmäisessä kisassa vakuuttavasti. Aika-ajoissa suomalainen nappasi kuudennen paikan. Kehnoista lähdöistä jo testeissä kärsinyt nastolalainen tipahti heti ensimmäisellä kierroksella neljänneksitoista, mutta vakuuttavasti ajanut Bottas kykeni ottamaan paikkansa takaisin. Maaliin Bottas saapui lopulta kuudennella sijalla. Jotain suomalaisen vauhdista kertoo se, että tallikaverina ajava kiinalainen Guanyu Zhou sijoittui aika-ajoissa viidenneksitoista ja itse kisassa kymmenenneksi. Yhden pisteen Bahrainista napannut Zhou on ensimmäinen Formula 1 -sarjassa koskaan nähty kiinalaiskuljettaja.

Saudi-Arabian GP 27.3.

Uusi kausi lyödään käyntiin vauhdilla, sillä seuraava kisa ajetaan heti seuraavana viikonloppuna. 27. maaliskuuta on vuorossa Jeddah Corniche Circuitilla ajettava Saudi-Arabian Grand Prix, joka lisättiin kalenteriin viime vuonna. Edelliskauden kisa saattaa olla tuoreessa muistissa, sillä joulukuussa ajettu kisa siirrettiin täksi kaudeksi kalenterin toiseksi viimeisen kisan paikalta toiseksi ensimmäiseksi kisaksi. Ensimmäisessä Saudi-Arabian GP:ssä voittajana juhlittiin Lewis Hamiltonia, kun palkintopallin täydensivät toiseksi sijoittunut Max Verstappen sekä kolmospaikalle yltänyt Valtteri Bottas.

Luvassa on todennäköisesti todellinen näytös, sillä 250 kilometrin keskinopeudella Jeddahin rataa on kutsuttu myös formuloiden nopeimmaksi katuradaksi. Kolme DRS-paikkaa sisältävä rata on samalla Span jälkeen myös formuloiden toiseksi pisin rata. Viime vuoden kisassa vauhdin ja vaaran tunnun saattoi todellakin aistia. Peräti viisi kuljettajaa joutui keskeyttämään kisan kolaroinnin vuoksi.

Vedonvälittäjien papereissa voimasuhteet menivät välittömästi uusiksi kauden ensimmäisen kisan jälkeen. Yhtäkään kuskia ei uskalleta nostaa selväksi ennakkosuosikiksi, mutta kisasta odotetaan ensisijaisesti Max Verstappenin sekä Charles Leclercin välistä kamppailua. Verstappenin ajotaidot tiedetään, mutta Ferraria pidetään tällä hetkellä selvästi nopeimpana autona. Leclerciä pidetäänkin suosikkina paalupaikalle, minkä lisäksi Ferrari on noussut selväksi suosikiksi myös valmistajien kisassa.

Jos Hamilton aikoo napata historiallisen kahdeksannen mestaruutensa, täytyy Mercedeksen kyetä merkittäviin muutoksiin. Tällä hetkellä Hamiltonin mahdollisuuksiin ei juuri jakseta uskoa, ja voittoa Saudi-Arabiassa voisi pitää jo suurena yllätyksenä. Alfa Romeon Valtteri Bottaksen odotetaan ennakolta sijoittuvan noin kahdeksanneksi. Pistesijan pitäisi olla lähes itsestäänselvyys – kuuden joukkoon ovat hyvällä ajolla jälleen kaikki mahdollisuudet.

Kilpa-autoja Kilpa-autoja

Nähdäänkö formuloissa uusia talleja?

Formulamaailmassa kauden alku ei tällä hetkellä ole suinkaan ainoa puheenaihe. Formula 1 -sarjan puheenjohtaja Stefano Domenicali ilmoitti kuluneella viikolla, että useammatkin tahot ovat kiinnostuneet ottamaan osaa formuloihin. Spekulaatioissa ovat mainittu esimerkiksi Porschen ja Audin kaltaiset automaailman suurnimet. Domenicali mainitsi Sky Sportsille antamassaan haastattelussa, että keskusteluita on käyty jopa yli viiden tahon kanssa.

Samassa Domenicali kuitenkin mainitsi, että sarjan kasvattaminen ei tällä hetkellä ole aivan tärkein prioriteetti, eikä sarjaan marssita aivan noin vain. 56-vuotias italialainen formulapomo onkin avoimen tyytyväinen siihen, kuinka hyvin kilpailu kymmenen tallin kesken on viime vuosina sujunut. Kymmenellä tallilla on ajettu vuodesta 2017 lähtien. Formuloiden laajentaminen ei kuitenkaan ole mikään mahdottomuus. Vielä vuonna 2016 sarja ajettiin yhdellätoista tallilla.

Kiistatta näkyvin nimi formuloiden laajennuspuheissa on ollut Andretti, joka avoimesti havittelee paikkaa autourheilun kuninkuusluokassa. Michael Andretti yritti ostaa Sauberia jo viime vuonna, mutta yritys ei suinkaan ole jäänyt epäonnistuneiden kauppojen asteelle. Helmikuussa vuoden 1978 formuloiden maailmanmestari Mario Andretti ilmoitti julkisesti, että Andretti Globalin tavoitteena on paikka Formula 1 -sarjassa vuodelle 2024.

Andrettit ovat jo ilmoittaneet lähettäneensä vaadittavia papereita FIAlle, minkä lisäksi Indianapolissa työstettävien autojen kehitys on kovassa vauhdissa. Michael Andretti meni jopa niin pitkälle, että hän ilmoitti autojen olevan valmiina heti huomiseksi, jos Andretti saa paikan formuloista. Tähän mennessä Andretti Autosport on kilpaillut Yhdysvaltain sarjoissa, joissa Andrettin autoilla on voitettu esimerkiksi arvostettu Indy 500 peräti viiteen otteeseen.

Vaikka Andrettit vaikuttavat olevan tosissaan, kannattaa formulapomojen kommenttien perusteella laittaa jäitä hattuun. Uuden tallin ottaminen mukaan sarjaan olisi pitkällinen prosessi, eikä ainakaan tällä hetkellä kovin avointa kiinnostusta uusia talleja kohtaan tunnu olevan. Edellisen kerran Formula 1 -sarjaan on otettu mukaan uusi talli vuonna 2016, jolloin Haas saapui formuloihin. Tuolloin formulat kuitenkin avoimesti pyysivät uusia talleja ilmoittamaan kiinnostuksestaan, mitä seurasi pitkällinen prosessi, jossa käytiin läpi esimerkiksi Haasin taloudellinen uskottavuus sekä tekniset kyvyt.

Amerikkalaiset Andrettit ovat monille autourheilun ystäville tuttuja nimiä. Perheen päämies Mario Andretti on entinen formuloiden maailmanmestari ja yksi kahdesta kuskista, jotka ovat onnistuneet voittamaan kisan Formula 1 -sarjassa, IndyCarissa, World Sporscar Championshipissä sekä NASCARissa. Andretti Autosportin pääomistajana taas toimii Marion poika Michael Andretti, joka ajoi F1-sarjassa vuonna 1993. Marion korvasi McLarenilla kauden viimeisissä kisoissa testikuljettaja Mika Häkkinen. Andrettin perheestä löytyy kilpa-ajajia kolmessa sukupolvessa, sillä Michaelin poika Marco Andretti edustaa tällä hetkellä suvun tallia IndyCar Seriesissä.