Urheilu Suomessa ja maailmalla

Urheilu on ollut aina suurta kansanviihdettä Suomessa. Tältä sivulta löydät tietoa urheilun historiasta, Suomen suosituimmista urheilulajeista ja suosituimmista urheilijoista. Urheilun maailma kiinnostaa myös veikkaajia ja urheiluvedonlyönti onkin nostanut viime vuosina suosiotaan tasaiseen tahtiin.

Parhaat sivut urheiluvedonlyöntiin
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Urheilulajit ja urheilijat

JääkiekkoSuomen suosituin urheilulaji on ehdottomasti jääkiekko, joka kerää säännöllisesti tuhansittain katsojia lehtereille. Maajoukkue on rikkonut kaikki katsojaennätykset ja laji on myös veikkaajien mieleen.
PesäpalloSuomen kansallisurheilulaji on tietenkin pesäpallo. Tekninen, viihdyttävä ja runsaasti amerikkalaista baseballlia muistuttava pallopeli kuuluu nykyään myös kansainvälisten vedonvälittäjien valikoimiin.
MotorsportMotorsport eli moottoriurheilu tuntuu olevan suomalaisilla suorastaan verissä. Olipa kyseessä sitten ralli, Formula 1 tai MotoGP, ovat suomalaiset edustaneet vuodesta toiseen lajien kiivaimmassa kärjessä.
JalkapalloKuningaslajeja on vain yksi. Jalkapallo on käytännössä jokaisen maan suosituin ja seuratuin urheilulaji, joka yhdistää kansoja ympäri maailman. Kyseessä on tietenkin myös yksi Suomen suosituimmista lajeista.
JääpalloViihdyttävä ja perinteikäs jääpallo muistuttaa huomattavasti jäällä mailoin pelattavaa jalkapalloa. Pelissä on nopea tempo ja maaleja syntyy runsaasti, joten jääpallopelit ovat myös oivia veikkauskohteita.
HiihtoHiihtoa harrastetaan useissa eri muodoissa ja kyseessä on miellyttävän harrastuksen lisäksi myös kiehtovaa katsottavaa. Hiihto eri muodoissaan on aina kuulunut Suomen seuratuimpien lajien joukkoon.
KoripalloYksinkertainen koripallo lukeutuu ehdottomien klassikkolajien joukkoon. Jo 1800-luvulta lähtien viihdyttänyt peli kuuluu nykyään maailman suosituimpien ja pelatuimpien urheilulajien joukkoon.
LentopalloJo 1800-luvulla kehitetty lentopallo nauttii edelleen suurta suosiota myös Suomessa. Suositun käsillä pelattavan pallopelin maajoukkueemme nauttinut jopa poikkeuksellista kansainvälistä menestystä.
GolfHerrasmiesten lajina tunnettu golf jaksaa viihdyttää ihmisiä vuodesta toiseen. Palloa on putattu reikään modernissa muodossa jo 1400-luvulta lähtien, mutta lajin suosio ei ole hiipunut mihinkään.
RugbyJalkapallosta kehittynyt rugby kuuluu kiistatta klassikkopelien joukkoon. Laajaa suosiota kansainvälisesti nauttiva peli on jakautunut kahdeksi eri versioksi – rugby unioniksi ja rugby leagueksi.
TalviurheiluTalviurheilu on aina nauttinut Suomessa laajaa suosiota. Maastohiihto, mäkihyppy, laskettelu, ampumahiihto, curling ja muut suosikit löytyvät tietenkin myös netin parhailta vedonlyöntisivustoilta.
SalibandyModerni ja helposti opittava salibandy on noussut suureen suosioon Suomessa, Ruotsissa ja Tsekissä. Kaikkien näiden maiden pääsarjoista pääsee nykyään lyömään myös vetoa parhailla pelisivustoilla.
TennisTennis on kiistatta yksi maailman suosituimmista urheilulajeista. Laji on myös yksi vedonlyöjien suosikeista, sillä peli soveltuu oivallisesti live vetoon ja kohteita löytyy viikon jokaiselle päivälle.
RaviurheiluRaviurheilu nauttii vuodesta toiseen vedonlyöjien suosiota. Hevosilla voi tehdä jopa miljoonavoittoja, joten ei ole mikään ihme, että katsojaluvuissa mitattuna kyseessä on yksi Suomen suosituimmista lajeista.
NyrkkeilyNyrkkeily on todellinen kamppailu-urheilun kuninkuuslaji. Raskaan sarjan huippuotteluita ovat parhaimmillaan seuranneet miljardit katsojat. Nyrkkeily nauttii tietysti myös vedonlyöjien laajaa suosiota.
VapaaotteluVapaaottelu eli MMA on huippusuosiota nauttivaa viihdettä. Kamppailulajissa ei turhia sääntöjä tunneta, vaan tyrmäykseen tai luovutukseen pyritään käytännössä kaikilla mahdollisilla keinoilla.
SnookerSnooker on kansainvälisesti suosituin ja seuratuin biljardin muoto. Ammattilaisten pelit ovat nykyään katsottavissa laadukkailla vedonlyöntisivustoilla, joilla lyöt tietenkin myös vetoa pelejä seuratessasi.
EsportsEsports kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Elektroninen urheilu eri muodoissaan on jo Suomen toiseksi suosituin urheilulaji. Kilpapelaamisesta lyödään nykyään tietysti myös vetoa parhailla veikkaussivustoilla.
BaseballBaseball nauttii suurta suosiota erityisesti Yhdysvalloissa. Maan kansallisurheilulaji kiinnostaa tietysti myös vedonlyöjiä. Lajissa liikkuvat suuret rahat ja vetoa voi lyödä sadoista eri kohteista.
Amerikkalainen jalkapalloAmerikkalainen urheilu kiinnostaa kasvavassa määrin myös Suomessa. Amerikan ykköslaji on tietenkin amerikkalainen jalkapallo, joka nauttii nykyään laajaa suosiota erityisesti vedonlyöjien parissa ...
Suuret suomalaiset urheilijatEsittelemme kaikkien aikojen suurimmat suomalaisurheilijat. Näille sivuille kokoamme yhteen kautta aikain Suomen menestyneimpien urheilijoiden henkilökuvat. Tutustu suuriin suomalaisiin urheilijoihin tästä.
YleisurheiluYleisurheilu on urheilumuodoista klassisin. Tätä nykyä yleisurheilussa kilpaillaan yli 20 eri juoksu-, hyppy- ja heittolajissa. Suomi on perinteisesti lukeutunut yleisurheilun suurmaiden joukkoon.

Urheilun tausta ja historia Suomessa

Maila ja pallo Maila ja pallo

Urheilu on Suomessa aina ollut kansaa yhdistävää koko kansan hupia ja jo ennen itsenäistymistä Suomi kilpaili omana maanaan olympialaisissa. Vuonna 1912 Hannes Kolehmaisen sanotaankin juosseen Suomen maailmankartalle, kun hän voitti olympiakultaa ja rikkoi maailmanennätykset kahdella eri juoksumatkalla.

Perinteisesti Suomi on pärjännyt juuri yleisurheilussa ja olympialajeissa. Vuosina 1908–1936 Suomi sijoittui olympialaisten mitalitaulukossa neljänneksi ja Suomella on edelleen kesäolympialaisten historian eniten mitaleja väkilukuun suhteutettuna. Suomi on pärjännyt luonnollisesti myös talvilajeissa ja erityisesti hiihto on tuonut menestystä. Myös motorsport on tuonut suomalaisille poikkeuksellista menestystä.

Suomessa on järjestetty eri tyyppisiä urheilukilpailuja 1870-luvulta lähtien. Hevosurheilusta löytyy merkintöjä jo 1860-luvulta alkaen. Ravikilpailut saivat alkunsa valtion aloitteesta ja ravikilpailut olivatkin ensimmäiset kilpaurheilun muoto Suomessa.

Raveista tuli nopeasti suosittu urheilumuoto ja 1800-luvun lopussa Suomessa kasvatettiin jo nimenomaan ravikilpailuihin tarkoitettuja hevosia. Taustalla suomenhevosen jalostaminen joka jalostuksen myötä on tätä nykyä sitkeä ja suhteellisen nopea hevonen, jolla on erittäin hyvät kestävyysominaisuudet.

Kylillä ja markkinoilla kilpailtiin ahkerasti jo ennen urheilun kehittymistä nykyiseen muotoonsa. Kansanjuhlissa kisailtiin usein juoksussa ja juoksukilpailujen säännöt luotiin usein paikan päällä. Muita suosittuja lajeja olivat esimerkiksi pussijuoksu ja kiipeäminen saippuoituun tankoon.

Hiihtokilpailuja on Suomessa järjestetty 1870-luvun lopulta saakka ja maaliintulojärjestyksen ohella kilpailuissa alettiin myös pian ottamaan aikaa. Ammuntakisat olivat hiihdon ohella myös hyvin suosittuja. Juoksukilpailuja Suomessa järjestettiin 1800-luvun lopussa harvakseltaan ja ne nousivat suosioon vasta 1900-luvun alussa.

Suomen vanhimmaksi urheiluseuraksi mainitaan joskus Porissa vuonna 1856 perustettu purjehdusseura, Segelföreningen i Björneborg, lyhenteeltään BSF. Edelleen toiminnassa oleva seura ei kuitenkaan alunperin ollut urheiluseura vaan järjestö, joka tuki rannikoiden puolustusta.

Vanhin edelleen toimiva urheiluseura Suomessa on Helsingin Ponnistus, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien. Viipurin Reipas, eli nykyinen Lahden Reipas, tulee perässä vain muutaman vuoden erolla, ja se on perustettu vuonna 1891. Helsingin IFK mainitaan myös usein yhtenä vanhimmista edelleen toimivista urheiluseuroista. HIFK on perustettu vuonna 1897.

IFK tuli alunperin Suomeen Ruotsista ja IFK-seuroja oli 1900-luvun alussa kaikissa Suomen ruotsinkielisissä kaupungeissa. HIFK:n ohella tällaisia seuroja olivat esimerkiksi Vaasan VIFK, Turun ÅIFK (Åbo IFK) ja Maarianhaminan IFKM.

Ennen Suomen itsenäistymistä urheiluliike oli näennäisesti yhtenäinen liike, jossa erottuivat jo tuolloin selkeästi työväenluokan ja porvaripuolen seurat sekä jako suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin seuroihin.

Suomalaisen urheilun kehittyminen liittyy vahvasti yhteiskunnan nykyaikaistumiseen. Suomen itsenäistymisen aikoihin Suomeen rantautui myös kahdeksantuntinen työpäivä, joka toi varsinkin kaupungeissa lisää vapaa-aikaa ihmisille. Lauantain työvuorot olivat usein entistä lyhyempiä ja sunnuntaiaukiolot olivat monella alalla täysin vieras käsite vielä 1990-luvullakin, joten aikaa vapautui myös urheilulle.

Vaikka Hannes Kolehmaisen ja Paavo Nurmen kaltaiset juoksijat olivat juhlittuja mestareita Suomessa, ei yleisurheilua katsottu etenkään naisille sopivaksi urheiluksi aina 1940-luvulle saakka. Tähän vaikuttivat erityisesti porvariseurojen asenne ja suhtautuminen. Liikunnan ja erityisesti juoksuharrastuksen yleistymistä koko kansan huviksi saatiin odotella 1960-luvulle asti. Tätä aiemmin juoksu ja muut rasittavammat lajit oli suunnattu pääasiassa nuorille miehille ja kilpaurheilijoille. Juoksevia naisia ei Suomessa tätä ennen katsottu hyvällä, mutta esimerkiksi hiihto oli urhelulaji, joka oli yleisesti hyväksytty sekä miehille että naisille.

1970-luvulla juoksu oli yleistynyt suomalaisten keskuudessa jo niin, että kaupunkikuvaan tulivat suuret massajuoksut. Vuonna 1972 aloittanut Suomi-juoksu on Pohjoismaiden vanhin ja maailman toiseksi vanhin 100 kilometrin juoksukilpailu. Ensimmäinen Helsinki City Marathon järjestettiin vuonna 1981, ja vielä 1980-luvun alussa käytiin julkista keskustelua siitä saavatko naiset juosta maratonia.

Nyt jo legendaarinen, Naisten Kymppi, on vuosittainen lenkkeilytapahtuma, joka on järjestetty jo vuodesta 1984 asti. Ensimmäinen Naisten Kymppi järjestettiin Helsingin Kaivopuistossa, jossa 1,5 kilometrin rataa kiersi 368 juoksijaa. Vuonna 1990 Naisten Kympille osallistui ennätykselliset 32 000 juoksijaa ja 1993 oli viimeinen kerta kun tapahtuma järjestettiin Kaivopuistossa. Nykyään Naisten Kymppi kerää vuosittain noin 6000 - 10 000 juoksijaa Helsingin kaduille.

Suomen suosituimmat urheilulajit

Suomen suosituimmat urheilulajit ja urheilijat on jälleen selvitetty Sponsor Insightin jo 17. kertaa järjestetyssä Sponsor Navigator -tutkimuksessa, jossa kartoitettiin suomalaisia kiinnostavia urheilu- ja kulttuurikohteita. Merkittäviä muutoksia ei suosituimmissa lajeissa viime vuoteen verrattuna ole, vaan neljän kärki on pysynyt identtisessä järjestyksessä – suomalaisia kiinnostaa luonnollisesti jälleen eniten jääkiekko.

Listan häntäpäässä kuitenkin tapahtuu, sillä Formula 1 nousi takaisin listalle, ohittaen samalla ampumahiihdon. Selvä syy muutokselle lienee Kaisa Mäkäräisen eläköityminen. Miesten ja naisten mieltymyksissä on jonkin verran eroja, sillä miesten keskuudessa suosituimpia lajeja ovat jääkiekko, yleisurheilu, Formula 1, hiihto ja jalkapallo, kun taas naisten suosikkilajit ovat yleisurheilu, jääkiekko, hiihto ja taitoluistelu.

18–29-vuotiaiden ikäluokassa jääkiekon ja jalkapallon seuraksi kärkeen nousee esports.

Suomen suosituimmat urheilulajit
Jääkiekko
Yleisurheilu
Hiihto
Jalkapallo
Formula 1

Maailman suurimmat urheiluliigat

Alla olevasta taulukosta näet maailman suurimmat urheiluliigat listattuna kauden aikana saavutetun liikevaihdon mukaisesti. Vaikka Suomea pidetään yleisesti suomalaistenkin näkökulmasta joskus varsin pienenä urheilumaana, on mukava huomata, että suomalaiset 'Liiga' (59.) ja 'Veikkausliiga' (94.) löytyvät nekin tältä listalta.

LiigaJoukkeitaLiikevaihto
(miljoonaa euroa)
National Football League (NFL)3217,035
Major League Baseball (MLB)309,780
National Basketball Association (NBA)307,707
Premier League (EPL)206,100
National Hockey League (NHL)314,570
Campeonato Nacional de Liga de Primera División (La Liga)203,400
Fußball-Bundesliga (Bundesliga)183,000
Lega Nazionale Professionisti Serie A (Serie A)202,300
Championnat de France de football (Ligue 1)201,700
Major League Soccer (MLS)281,460
Nippon Professional Baseball (NPB)121,184
Indian Premier League (IPL)101,181
Australian Football League (AFL)18961
Chinese Football Association Super League (CSL)16945
Russian Premier League (RPL)16876
J1 League18860
Kontinental Hockey League (KHL)24820
Campeonato Brasileiro Série A (Brasileirão)20783.4
2. Fußball-Bundesliga (2. Bundesliga)18781.5
English Football League Championship (EFL Championship)24699.3
Turkish Süper Lig18670
Eredivisie10578
Chinese Basketball Association (CBA)20575.8
Liga MX18555
Primeira Liga18524
Liga Profesional de Fútbol26490.8
Belgian First Division A16445
Korea Baseball Organization League (KBO League)10396.3
Lega Nazionale Professionisti B (Serie B)22353
National Rugby League (NRL)16342.8
Championnat de France de rugby à XV (Top 14)14337.2
Campeonato Nacional de Liga de Segunda División (LaLiga2)22326.8
K League12287
J2 League22262
Saudi Professional League (SPL)14254.6
Premiership Rugby12251.4
Scottish Premiership (SPL)12237
Swiss Super League10230
Austrian Football Bundesliga12224
Championnat de France de football de Ligue 2 (Ligue 2)20219
English Football League One (EFL League One)24215.5
Danish Superliga14197
Swedish Hockey League (SHL)14183
Categoria Primera A18176
National League (NL)12167
Allsvenskan16156
B1 League18153.4
Eliteserien16152
Ekstraklasa16152
Canadian Football League (CFL)9143
3. Fußball-Liga (3. Liga)20143
Deutsche Eishockey Liga (DEL)14130
Basketball Bundesliga (BBL)18128
Lega Italiana Calcio Professionistico (Serie C)57126
Liga de la Asociación de Clubs de Baloncesto (Liga ACB)18120.4
Championnat de France de rugby à XV de 2e division (Rugby Pro D2)16119.7
Kazakhstan Premier League12118
Superleague Greece16118
Liiga15117
Chilean Primera Division18113
Caribbean Premier League (CPL)6112
South African Premier Division16111
Israeli Premier League14108
Handball-Bundesliga (HBL)18105
English Football League Two (EFL League Two)24102.7
Ligue Nationale de Basket Pro A (LNB Pro A)1896.3
Egyptian Premier League2095
Super Rugby1594
Nemzeti Bajnokság I1289
Ukrainian Premier League (UPL)1489
Czech First League1674
Mexican Pacific League (Liga Mexicana del Pacífico; LMP)872
Liga I1471
Indian Super League (ISL)1165
A-League1063
EuroLeague1662
Eerste Divisie2061
Super League1260
Cypriot First Division1460
Women's National Basketball Association (WNBA)1253.8
Bangladesh Premier League753.5
Croatian First Football League (1. HNL)1042
Vyšejšaja Liha (Belarusian Premier League)1641
First Professional Football League (Bulgaria First League)1040
LNB Pro B1838.5
J3 League1235
UAE Pro League1434.7
Azerbaijan Premier League1034
Serbian SuperLiga1632
Slovak Super Liga1232
Persian Gulf Pro League1629
United Rugby Championship[aa]1426.9
Primera Categoría Serie A (Ecuador Serie A)1225
Veikkausliiga1225
Mexican Baseball League (Liga Mexicana de Béisbol; LMB)1623
Russian Volleyball Super League (RVSL)1421.9
USL Championship (USL)3321
Israeli Basketball Premier League (ISBL)1220

Suomen suosituimmat urheilijat

Sponsor Insight listasi tutkimuksessaan jälleen kerran suosituimpien lajien ohella myös vuoden suosituimmat urheilijat suomalaisten keskuudessa. Listan kärki on selvää maastohiihdon juhlaa, sillä kaikki kolme kärkipaikkaa ovat ensimmäistä kertaa tutkimuksen historiassa saman lajin edustajia. Suomalaisten suosikiksi nousi olympiasankari Iivo Niskanen, jonka sisko Kerttu Niskanen kiilasi kakkoseksi. Kolmanneksi taas nousi Krista Pärmäkoski.

Naisten kolmen kärki näytti täysin samalta kuin kaikkien suomalaisten kolmen kärki, mutta miesten joukossa kolmen suosikin joukkoon mahtuvat Iivo Niskasen ohella myös Teemu Pukki sekä Kalle Rovanperä.

Muutoksia viime vuoteen verrattuna löytyy, sillä vielä viime vuonna Suomen suosituin urheilija oli sittemmin uransa lopettanut Kimi Räikkönen, minkä lisäksi myös Valtteri Bottas löytyi listalta. Formulasankarien lisäksi listaa täydensivät myös vuonna 2021 Iivo Niskanen ja Teemu Pukki.

Suomen suosituimmat urheilijat
Iivo Niskanen
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski
Teemu Pukki
Kalle Rovanperä

Urheilutoimittajien valinnat

Urheilutoimittajain Liitto valitsee vuosittain eri urheilulajien parhaat urheilijat. Tämä perinne on jatkunut jo vuodesta 1946 lähtien, jolloin lajeja oli mukana vain muutama. Lajivalikoima on vuosien mittaan laajentunut ja tänä vuonna lajinsa parhaat urheilijat nimettiin 77 eri lajissa. Koronapandemian takia rullakiekon kilpailutoiminta oli niin vähäistä viime vuonna, että kyseisen lajin parasta urheilijaa ei valittu äänestyksessä.

LajiUrheilija
Aerobic Nea Kivelä, Turun Urheiluliitto
Agility Iida Vakkuri, Agilityklubi (Vantaa)
Alamäkiluistelu Mirko Lahti
Alppilajit Samu Torsti, Vasa Skidklubb
Amerikkalainen jalkapallo Chris Mulumba, Hamilton Tiger-Cats (Kanada)
Ampumahiihto Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat
Ampumaurheilu Eetu Kallioinen, Ala-Hämeen Ampujat (Loppi)
Autourheilu Kalle Rovanperä
Beach volley Riikka Lehtonen – Niina Ahtiainen
Biljardi Robin Hull, AuraBiljardi (Turku)
Curling Kalle Kiiskinen, Hyvinkään Curling
Darts Marko Kantele, Samuli Blues (Asikkala)
E-urheilu Erik Tammenpää
Freestyle Olli Penttala, Freestyleseura Moebius (Pääkaupunkiseutu)
Frisbeegolf Henna Blomroos, Rauman Frisbee
Futsal Jukka Kytölä, Kampuksen Dynamo (Jyväskylä)
Golf Matilda Castren, Linna Golf (Hämeenlinna)
Hiihtosuunnistus Salla Koskela, Lounais-Hämeen Rasti (Forssa)
Ilmailu Jouni Makkonen, Ultra Team Lahti
Jalkapallo Lukas Hradecký, Bayer 04 Leverkusen (Saksa)
Jousiammunta Antti Vikström, Oulaisten Sulka
Judo Martti Puumalainen, Meido-Kan (Helsinki)
Jääkiekko Aleksander Barkov, Florida Panthers (USA)
Jääpallo Tuomas Määttä, SKA Neftjanik (Habarovsk, Venäjä)
Karate Titta Keinänen, Euran Karateseura
Keilailu Tomas Käyhkö, Mainarit (Varkaus)
Kiipeily Anthony Gullsten, Kiipeilyurheilijat (Pääkaupunkiseutu)
Koripallo Lauri Markkanen, Chicago Bulls (USA) / Cleveland Cavaliers (USA)
Kriketti Mahesh Tambe, Empire Cricket Club (Helsinki)
Käsipallo Ellen Voutilainen, Skuru IK (Nacka, Ruotsi)
Lentopallo Lauri Kerminen, Dinamo Moskova (Venäjä)
Lumilautailu Rene Rinnekangas
Maahockey Nea Väisänen, Porvoo HC
Maastohiihto Joni Mäki, Pohti Ski Team (Pyhäjärvi) – Ristomatti Hakola, Jämin Jänne
Melonta Visa Rahkola, Tuusmelojat (Tuusula)
Miekkailu Niko Vuorinen, Helsingin Miekkailijat
Moottorikelkkailu Topi Posti, Kemijärven Moottorikerho
Moottoripyöräily Lasse Kurvinen, Heinolan Moottorikerho
Moottoriveneily Sami Reinikainen, Kotkan Pursiseura – Kotka Segelsällskap
Mäkihyppy Antti Aalto, Kiteen Urheilijat
Nykyaikainen 5-ottelu Laura Salminen, Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat
Nyrkkeily Mira Potkonen, Tampereen Voimailuseura
Paini Arvi Savolainen, Lahden Ahkera
Painonnosto Saara Retulainen, Turun Atleettiklubi
Pesäpallo Tuomas Jussila, Manse PP (Tampere)
Pikaluistelu Samuli Suomalainen, Helsingin Luistinkiitäjät
Potkunyrkkeily Essi Honkonen, Jyväskylän Jigotai Kickboxing
Purjehdus Tuula Tenkanen, Esbo Segelförening (Espoo)
Pyöräily Jaakko Hänninen, AG2R Citroën (Ranska) ja TWD-Länken (Lahti)
Pyöräsuunnistus Samuel Pökälä, Asikkalan Raikas
Pöytätennis Benedek Oláh, Seinäjoen Sisu ja Jura Morez (Ranska)
Ratsastus Henri Ruoste, Turun Seudun Ratsastajat
Raviurheilu Santtu Raitala
Ringette Anne Pohjola, Lapinlahden Luistin -89
Rugby Heidi Hennessy, Helsinki RC ja Loughborough Lightning (Englanti)
Rullalautailu Lizzie Armanto
Salibandy Veera Kauppi, Team Thorengruppen SK (Uumaja, Ruotsi)
Soutu Eeva Karppinen, Nesteen Soutajat (Naantali ja Porvoo)
Squash Emilia Soini, Espoo Squash Rackets Club
Sulkapallo Kalle Koljonen, Tapion Sulka (Espoo)
Suunnistus Miika Kirmula, Kalevan Rasti (Joensuu)
Taekwondo Johanna Nukari, Espoo Hwarang Team
Taitoluistelu Juulia Turkkila – Matthias Versluis, Helsingin Luistelijat
Tanssiurheilu Johannes Hattunen
Tennis Emil Ruusuvuori, HVS-Tennis (Helsinki)
Thainyrkkeily Tessa Kakkonen, Lahti Thaiboxing Club
Tikkaurheilu Jasmin Suomalainen, Ilmajoen Tikkakerho
Triathlon Henrik Goesch, Turun Urheiluliitto
Uimahypyt Juho Junttila, Uimahyppyseura Tiirat (Helsinki)
Uinti Matti Mattsson, Porin Uimaseura
Valjakkourheilu Pekka Niemi, Sisä-Suomen Valjakkourheilijat (Tammela ja Loimaa)
Vapaaottelu Jesse Urholin, Porin Kamppailu-urheilukeskus
Vesipallo Niklas Koskela, Cetus (Espoo)
Voimanosto Tuomas Hautala, Lapuan Ponnistus
Voimistelu Emil Soravuo, Espoon Telinetaiturit
Yhdistetty hiihto Ilkka Herola, Puijon Hiihtoseura (Kuopio)
Yleisurheilu Toni Piispanen, Espoon Tapiot

Urheilu maailmalla

Jos on urheilu suosittua ajanvietettä suomalaisten keskuudessa on se sitä myös maailmalla. Maailman seuratuin urheilulaji on perinteinen jalkapallo, jonka faneiksi on laskettu jopa 3.5 miljardia ihmistä. Se tarkoittaa noin puolta koko maailman väestöstä. Miljardiluokkaan yltävät niinikään myös kriketti, joka nauttii suurta suosiota erityisesti Intiassa, Pakistanissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa, ja jolla lasketaan olevan 2.5 miljardia seuraajaa, sekä koripallo, jolla lasketaan olevan 2.4 miljardia fania ja seuraajaa ympäri maailmaa.

Maailman suosituimmat urheilulajit

Listasimme maailman 10 seuratuinta urheilulajia. Yhteenlasketut seuraajamäärät perustuvat sekä vuotuisiin live-tapahtumien kävijöiden määrään, että TV-lähetysten katsojamääriin.

LajiSeuraajien määrä
1. Jalkapallo 3.5 miljardia seuraajaa
2. Kriketti 2.5 miljardia seuraajaa
3. Koripallo 2.4 miljardia seuraajaa
4. Jääkiekko ja maahockey 2.2 miljardia seuraajaa
5. Tennis 1.1 miljardia seuraajaa
6. Lentopallo 900 miljoonaa seuraajaa
7. Pöytätennis 850 miljoonaa seuraajaa
8. Baseball 500 miljoonaa seuraajaa
9. Amerikkalainen jalkapallo 410 miljoonaa seuraajaa
10. Rugby 400 miljoonaa seuraajaa

Maailman seuratuimmat naisurheilijat 2022

Maailman seuratuimmat naisurheilijat sosiaalisessa mediassa. Olemme keränneet listallemme suosituimmat atleetit perustuen Instagramin seuraajiin, Facebookin seuraajiin sekä Twitterin seuraajiin. Lista koostuu näiden seuraajien yhteenlasketusta määrästä.

Naisurheilijoiden lista näyttää vähintäänkin mielenkiintoiselta, sillä suosituimpien urheilijoiden lista on puolillaan showpainijoita, jotka ovat ottaneet sosiaalisen median haltuun ensiluokkaisella tavalla.

Koska amerikkalaiset ystävämme haluavat poikkeuksetta lukea heidätkin urheilijoiden joukkoon, olemme päätyneet muodostamaan listamme samalla periaatteella.

UrheilijaSeuraajia
Ronda Rousey 34,4 m
Sania Mirza 34,0 m
Serena Williams 23,1 m
Nikki Bella 22,4 m
Alex Morgan 19,6 m
Maria Sharapova 12,6 m
Saraya-Jade Bevis ‘Paige’ 12,1 m
Natalya Neidhart 10,7 m
Simone Biles 10,1 m

Listan kärjestä löytyy Ronda Rousey, joka tunnetaan ensisijaisesti vapaaottelijana. Kaksitoista ottelua putkeen lopetuksella voittanutta Rouseyta pidettiin voittamattomana mestarina, kunnes ura vapaaottelun saralla päättyi kahteen peräkkäiseen tyrmäykseen – molemmat alle kuudessa minuutissa.

Vuoden 2016 jälkeen Rousey ei ole vapaaottelukehiin astunut, vaan myös hän on siirtynyt showpainimaan WWE:n riveissä. Näyttävä kamppailijanainen on nähty myös useissa elokuvarooleissa.

Listan kakkossijalta löytyy Suomessa hieman tuntemattomampi Sania Mirza, joka on yksi Intian suosituimmista urheilijoista. Vuonna 2013 tenniksen kaksinpelistä eläköitynyt Mirza nousi parhaimmillaan maailmanlistan 27. sijalle. Suurin menestys tuli nelinpelin puolella, missä Mirza onnistui voittamaan Martina Hingisin kanssa kolme neljästä Grand Slam -turnauksesta.

Mirza on ottanut osaa Grand Slam -turnauksiin vielä vuonna 2022, mutta edellinen voitto on vuodelta 2016. Tenniksen ohella maailman vaikutusvaltaisimpien naisten joukkoon laskettava Mirza on toiminut myös YK:n hyvän tahdon lähettiläänä.

Kolmannella sijalla on tenniksen supertähti Serena Williams, joka on varsin selvällä erolla maailman menestynein naistennistähti. Williams on voittanut peräti 23 Grand Slam -titteliä, mikä nostaa hänet kaikkien aikojen menestyneimmäksi pelaajaksi avoimella aikakaudella. Samalla hän on ehtinyt voittamaan sisarensa Venus Williamsin kanssa myös 14 nelinpelin Grand Slamia.

40-vuotias Williams pelaa edelleen ehdottomalla huipulla. Vuonna 2021 hän selviytyi jälleen Australian avointen semifinaaliin, mutta viimeisin Grand Slam -turnauksen voitto on vuodelta 2017.

Maailman seuratuimmat miesurheilijat 2022

Lista maailman seuratuimmista miesurheilijoista sosiaalisessa mediassa koostuu tutuista nimistä, jotka tunnetaan taatusti ympäri maailman. Instagramin, Facebookin ja Twitterin seuraajista koottu maailman seuratuimpien urheilijoiden lista koostuu lähes yksinomaan jalkapalloilijoista. Jalkapalloilijoiden dominanssia pääsevät häiritsemään vain suosituimmat showpainijat, jotka nykyään tunnetaan myös elokuvatähtinä.

UrheilijaSeuraajia
Cristiano Ronaldo 625.2 m
Lionel Messi 411,2 m
Dwayne Johnson 370,6 m
Neymar 315,0 m
Ronaldinho 137,9 m
David Beckham 127,2 m
Marcelo 92,8 m
Mesut Özil 88,0 m
Kaka 87,2 m
John Cena 85,5 m

Listan kärkipää tuskin tulee yllätyksenä, sillä maailman suosituimmat urheilijat lienevät kaikille tuttuja. Listan ykköseksi jopa varsin selvällä erolla nousee tätä nykyä Manchester Unitedia edustava Cristiano Ronaldo, jota pidetään poikkeuksetta yhtenä historian parhaista jalkapalloilijoista. Viisi kultaista palloa ja neljä kultaista kenkää voittanut Ronaldo on ehtinyt voittamaan Mestarien liigan peräti viiteen otteeseen, minkä lisäksi portugalilainen on voittanut maansa väreissä myös Euroopan mestaruuden sekä Kansojen liigan.

Urallaan yli kolmekymmentä pokaalia voittanut Ronaldo tunnetaan erityisesti kylmäverisenä viimeistelijänä. Ronaldo on vakiinnuttanut paikkansa sekä Mestarien liigan historian parhaana maalintekijänä että historian eniten maaleja maajoukkueelleen tehneenä hyökkääjänä.

Toisena listalla tulee yli kolmellasadalla miljoonalla seuraajallaan Lionel Messi, joka on kyennyt tähän siitä huolimatta, ettei argentiinalaista löydy lainkaan Twitteristä. Lähes yksimielisesti kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana pidetty Messi on ehtinyt voittamaan kultaisen pallon peräti seitsemään otteeseen sekä Euroopan parhaalle maalintekijälle jaetun kultaisen kengän kuuteen otteeseen – molemmat ennätyksiä.

Lähes koko uransa Barcelonaa edustanut Messi ehti voittaa joukkueessa Espanjan mestaruuden kymmeneen otteeseen. Mestarien liigan pokaali taas nousi ilmaan neljästi. Maajoukkueen riveissä Messi on onnistunut voittamaan Copa American kertaalleen, MM-kisoissa matka on tyssännyt parhaimmillaan finaaliin.

Listan kolmanneksi nousee legendaarinen vapaapainija Dwayne "The Rock" Johnson, jonka seuraajien määrä selittyy suurilta osin tietenkin mittavasta elokuvaurasta, jonka Johnson on rakentanut urheilu-uransa jälkeen. Dwayne Johsonin merkitys Yhdysvalloissa hyvin suosituille vapaapainille on kuitenkin kiistaton ja monet muistavat hänet nimenomaan The Rock-nimisenä showpainijana, joten Johnsonin asema tällä listalla on varmasti täysin oikeutettu.

Suomen seuratuimmat urheilijat 2022

Suomen seuratuimmat urheilijat sosiaalisessa mediassa lista koostuu suurimpien lajien suurimmista menestyjistä. Erityisesti formulakuskien valtaisa suosio tuskin yllättää ketään – listan kärkipää koostuukin juuri kansainvälisesti suosituista moottoriurheilijoista.

UrheilijaSeuraajia
Valtteri Bottas 4,4 m
Kimi Räikkönen 2,7 m
Lizzie Armanto 1,0 m
Mika Häkkinen 631 000
Teemu Selänne 587 000
Lauri Markkanen 437 500
Kaisa Mäkäräinen 362 000
Makwan Amirkhani 329 400
Patrik Laine 298 000
Teemu Pukki 216 000
Kiira Korpi 197 900

Listan ykköseksi kohoaa aktiivisesti sosiaalista mediaa käyttävä formulakuski Valtteri Bottas, jolta löytyy yhteensä yli 2,9 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, 1,1 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja 422 000 seuraajaa Facebookissa. Yhteensä tämä tekee huikeat 4,42 miljoonaa seuraajaa sosiaalisissa medioissa.

Mercedestä viiden kauden ajan edustanut Bottas lukeutuu menestyneimpiin formulakuskeihin, jotka eivät ole koskaan voittaneet henkilökohtaista mestaruustitteliä. Bottas on tullut formuloissa kahdesti toiseksi sekä kahdesti kolmanneksi, minkä lisäksi hän on ehtinyt haalimaan urallaan yhteensä peräti 67 palkintopallisijoitusta. Tallien maailmanmestaruus on tullut Mercedekselle kaikkina vuosina jolloin Bottas ajoi Mercedeksen autoa. Urallaan myös Williamsia edustanut Valtteri Bottas siirtyi kaudeksi 2022 Alfa Romeon riveihin.

Listan kakkostilalta löytyy Kimi Räikkönen, joka liittyi viimein Instagramiin vuonna 2017. Instagram on Kimi Räikkösen ainoa virallinen sosiaalinen media ja 2,7 miljoonalla seuraajallaan Kimi on aktiiviuran jälkeenkin toiseksi seuratuin suomalaisurheilija. Vuoden 2021 jälkeen eläköitynyt formulakuski muistetaan erityisesti vuoden 2007 mestaruudesta, joka ratkesi vasta kauden viimeisessä kisassa.

Yhteensä Räikkönen ajoi formuloissa 19 kauden ajan, minkä aikana ajetut 353 kisaa ovat formuloiden ennätys. Yhteensä Räikkönen voitti 21 kisaa ja nousi palkintopallille 103 otteeseen. Lyhyen tauon formuloista pitänyt Räikkönen on ehtinyt ottaa osaa myös rallin MM-sarjaan.

Kolmanneksi listalle nousee Suomea rullalautailussa Tokion kesäolympialaisissa edustanut, Yhdysvalloissa asuva ja siellä varttunut, Lizzie Armanto (Elizabeth Marika Armanto). Kaksoiskansalaisuuden omaava Armanto on voittanut urallaan yli 30 erilaista kilpailua rullalautailussa. Armanton hahmo on mukana myös suosituissa rullalautailu-konsolipeleissä Tony Hawk's Shred Session sekä Tony Hawk's Pro Skater 1, 2 ja 5.

Lizzie Armanton tapaan suomalaiseksi voitaneen lukea myös Nico Rosberg, jolla on Saksan ja Suomen kaksoiskansalaisuus, ja joka vielä pienemmissä formulaluokissa ajaessaan ajoi Suomen lipun alla. Vuoden 2016 Formula 1-maailmanmestarilla on Twitterissä 2,4 miljoonaa seuraajaa, Facebookissa 2,4 miljoonaa seuraajaa ja 1,8 miljoonaa seuraajaa. Rosberg on myös erikoistunut tuottamaan sisältöä omalle YouTube-kanavalleen, jolla silläkin on huikeat 1,25 miljoonaa seuraajaa.

Itseään saksalais-suomalaiseksi YouTubessa kutsuva Nico on siis tavallaan Suomen seuratuin urheilija yli 7,85 miljoonalla seuraajallaan. Rosbergia ei ole kuitenkaan sisällytetty tälle listalle virallisesti, sillä hän ei nykyään edusta enää Suomea vaan Saksaa. Päätös Saksan lipun alla kilpailemisesta syntyi Rosbergin siirtyessä suurempiin autourheiluluokkiin, joissa sponsorirahaa oli helpompi haalia kasaan saksalaisena kuljettajana ja saksalaisilta yrityksiltä, kuin suomalaisena kuljettajana.

Maailman parhaiten palkatut urheilijat

Listasimme maailman 10 eniten tienaavaa urheilijaa. Forbesin vuonna 2021 tekemässä listauksessa mukaan on laskettu sekä varsinaiset työpalkkiot, että urheilun ulkopuoliset tulot.

UrheilijaTulot (miljoonaa dollaria)
1. Conor McGregor, vapaaottelu 180 (22+158)
2. Lionel Messi, jalkapallo 130 (97+33)
3. Cristiano Ronaldo, jalkapallo 120 (70+50)
4. Dak Prescott, amerikkalainen jalkapallo 107,5 (97,5+10)
5. LeBron James, koripallo 96,5 (31,5+65)
6. Neymar, jalkapallo 95 (76+19)
7. Roger Federer, tennis 90 (0,03+90)
8. Lewis Hamilton, F1 82 (70+12)
9. Tom Brady, amerikkalainen jalkapallo 76 (45+31)
10. Kevin Durant, koripallo 75 (31+44)

Suomen suurin vedonlyöntiportaali

Jos urheilu ja vedonlyönti kiinnostavat, olet tullut oikeaan paikkaan. Käsissäsi on Suomen suurin ja kattavin vedonlyöntiportaali, josta löydät kaiken tarpeellisen. Sivustoltamme löydät kattavan tietopaketin aloittelijalle, parhaat vedonlyöntisivustot, korkeimmat kertoimet sekä parhaat bonukset vedonlyöntiin. Samalla tarjoamme myös urheilutapahtumien otteluennakoita sekä vetovinkkejä. Me kerromme, missä vetoa kannattaa lyödä, miten vetoa kannattaa lyödä ja mitkä lajit ovat kannattavimpia. Tarjoamme myös kattavat tietopaketit sekä vedonlyöntiin, että eri urheilulajeihin.

Mitä vedonlyönnillä tarkoitetaan urheilussa?

Urheilu linkittyy tänä päivänä yhä useammin vedonlyöntiin. Jos vedonlyönti ei konseptina ole tuttu, tarkoitetaan vedonlyönnillä käytännössä urheilutulosten veikkaamista rahasta. Voit lyödä vetoa esimerkiksi urheiluotteluiden voittajista, otteluiden lopputuloksista, maalimääristä, maalintekijöistä tai vaikka keltaisista korteista. Mitä epätodennäköisemmän tuloksen puolesta lyöt vetoa, sitä enemmän voit voittaa tuloksen osuessa oikein.

Millaisia urheilulajeja on tarjolla vedonlyöntiin?

Parhailla vedonlyöntisivustoilla voi lyödä vetoa kymmenistä eri urheilulajeista. Kaikista suosituimpien lajien, kuten jääkiekon ja jalkapallon, lisäksi vetoa voi lyödä esimerkiksi shakista, biljardista, vapaaottelusta, eSportsista, pingiksestä, hevosurheilusta ja jopa showpainista. Esimerkiksi golf on käytännössä poikkeuksetta tarjolla. Myös suomalaisten seuratuimpiin urheilulajeihin kuuluva pesäpallo kuuluu parhaiden vedonlyöntisivustojen valikoimiin.

Moni vedonlyöntisivusto tarjoaa myös erikoiskohteita. Urheilun ohella vetoa voikin lyödä esimerkiksi Euroviisuista, Oscar-voittajista, politiikasta tai vaikkapa suomalaisten tosi tv-ohjelmien osallistujista. Voit lyödä vetoa esimerkiksi siitä, kuka Suomen Big Brotherista putoaa seuraavaksi ulos tai kuka voittaa kilpailun.