Vapaaottelu – MMA parhaimmisto

Mma Mma

Kaikki urheilu ei suinkaan ole pelkkää leikkiä. Ehkäpä brutaalein kamppailu-urheilun muoto on MMA eli vapaaottelu, jossa ei juuri sääntöjä tunneta. Ihmisten harrastamaksi kukkotappeluksikin kutsutussa lajissa kehä saattaa täyttyä verestä vedonlyöjien hurratessa katsomon puolella.

Lyö vetoa vapaaottelusta
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Vapaaottelun tausta ja historia

Vapaaottelu Vapaaottelu

Vapaaottelulla konseptina on huomattavan pitkä historia, sillä pohjimmiltaan kyse on mahdollisimman vähäisillä säännöillä oteltavasta kamppailu-urheilusta, joka yhdistelee elementtejä muista lajeista. Jo antiikin Kiinassa tunnettiin leitai, joka oli vapailla säännöillä oteltava painin ja nyrkkeilyn yhdistelmä. Epäilemättä paremmin tunnetaan antiikin olympialaisten ohjelmistoon kuulunut pankration, jonka säännöt rajoittuivat ainoastaan puremisen ja silmiin kajoamisen kieltämiseen – kaikki muu oli sallittua. Ottelu päättyi ainoastaan luovutukseen tai tyrmäykseen, ja lajin ottelijat olivat olympialaisten suosituimpia urheilijoita.

Vapailla säännöillä käytävät ja eri lajien harrastajia vastakkain asettelevat ottelut ovat kiinnostaneet halki vuosisatojen ja tällaisista otteluista on mainintoja esimerkiksi 1800-luvun puolelta. Modernilla aikakaudella näkyvyyttä saivat esimerkiksi judoka Masahiko Kimuran sekä brasilialaisen jiujitsun kehittäjän Helio Gracien välinen ottelu 50-luvulla. Suurimman suosion sai nyrkkeilijä Muhammad Alin ja showpainija Antonio Inokin välinen vuoden 1976 ottelu, jota katsoi yli miljardi silmäparia ympäri maailman. Ottelu oli farssi, mutta konsepti innoitti japanilaisia.

Alkunsa saivat 1985 ensimmäisenä modernina vapaaottelujärjestönä pidetty Shooto sekä vuonna 1993 lanseerattu ja antiikin olympialaisilta nimensä lainannut Pancrase. Vuonna 1997 perustettiin PRIDE, joka oli pitkään modernin MMA:n suurin ja näyttävin organisaatio. Parhaimmillaan Tokion kansallisstadionilla käydyt tapahtumat houkuttelivat lehtereille yli 91 000 katsojaa.

Vuonna 1993 alkunsa sai myös yhdysvaltalainen Ultimate Fighting Championship, joka yksinkertaisesti asetti vastakkain eri lajien ottelijoita mahdollisimman vähäisillä säännöillä. Organisaatio kärsi pitkään kehnosta maineesta, mutta tätä nykyä UFC on käytännössä synonyymi modernille vapaaottelulle. Organisaation suurimpia maksutapahtumia tilaavat miljoonat katsojat ympäri maailman ja suosituimmat urheilijat ovat kansainvälisiä supertähtiä.

Kun sääntöjä on rukattu uuteen uskoon ja touhu muistuttaa entistä enemmän vakavaa urheilua, on vapaaottelu muodostunut entistä selvemmin omaksi lajikseen, joka tyytyy ainoastaan yhdistelemään elementtejä muista kamppailu-urheilun muodoista.

Vapaaottelu Suomessa

Vapaaottelu on noussut suosioon myös Suomessa, mihin on varmasti vaikuttanut UFC:n saama laaja kansainvälinen suosio. Lajia harrastetaan laajalti ja peruskursseja on tarjolla käytännössä kaupungista riippumatta myös aloittelijoille. Ylemmällä tasolla Suomessa toimii kaksi vapaaotteluliittoa, jotka ovat Suomen vapaaotteluliitto ja Shooto Finland. Liitot eroavat hieman toisistaan säännöiltään. Käytännössä selvästi suuremmassa asemassa on Suomen vapaaotteluliitto, joka järjestää myös lajin SM-kilpailut.

MMA: Tulevat ottelut TV-opas

Suomalaiset UFC ottelijat

Suomalaiset ovat pärjänneet lajissa vähintäänkin kohtalaisesti, sillä myös suurimpaan ja maineikkaampaan Ultimate Fighting Championshipiin on ehtinyt vuosien varrella peräti kuusi suomalaista. Ensimmäinen suomalainen UFC:ssä oli jo vuonna 1997 myös muista yhteyksistä tunnettu Tony Halme, jonka ura jäi alle minuutin mittaiseksi. Halme hävisi ainoassa ottelussaan Randy Couturelle, josta tuli sittemmin yksi lajin suurimmista legendoista.

Onneansa ovat yrittäneet myös Anton Kuivanen, Tom Niinimäki, Tina Lähdemäki sekä Teemu Packalen, joista kukaan ei ole kuitenkaan kyennyt saalistamaan yhtä voittoa enempää. Menestynein suomalainen UFC:ssä on Iranissa syntynyt Makwan Amirkhani, joka on otellut UFC:ssä yksitoista ottelua vuodesta 2015 lähtien. Saavutuksena on kuusi voittoa sekä viisi tappiota.

PainoluokkaOttelijaVuodetTilastot
RaskassarjaTony Halme19970–1
KevytsarjaAnton Kuivanen2012–20131–2
HöyhensarjaTom Niinimäki2013–20141–3
Naisten korsisarjaTina Hanninen20140–1
HöyhensarjaMakwan Amirkhani2015–7–5
KevytsarjaTeemu Packalén2015–20191–3

Vapaaottelu maailmalla

Vapaaottelua harrastetaan ympäri maailman useissa eri organisaatiossa ja vaihtelevilla säännöillä. Käytetyt säännöt ovat myös vaihdelleet varsin runsaasti vuosien varrella. Tätä nykyä lajin selväksi ykkösorganisaatioksi on kuitenkin muodostunut amerikkalainen Ultimate Fighting Championship, joka mielletään paikoin suoranaiseksi synonyymiksi vapaaottelulle. Koska juuri UFC on monen vapaaottelijan haave kansainvälisesti, tapaavat säännöt ja tekniikat ympäri maailman seurata UFC:n näyttämää esimerkkiä.

UFC nosti profiiliaan merkittävästi 2000-luvun alkuvuosina, jolloin lajin sääntöjä siistittiin. Realityohjelma The Ultimate Fighter nosti lajin Amerikassa koko kansan huulille ja UFC nousi valtaisaan suosioon. Suuret nimet, kuten Brock Lesnar kykenivät myymään tapahtumia yli miljoonaan amerikkalaiskotiin, mikä nosti vapaaottelun jo suurimpien nyrkkeilytapahtumien rinnalle.

Tätä nykyä UFC järjestää tapahtumia lähes joka viikonloppu ja organisaation leivissä ottelee yli 70 kamppailijaa. Yli 500 tapahtumaa järjestänyt UFC on nykyään jaettu miesten puolella yhdeksään painoluokkaan, joista jokaisessa on oma mestarinsa. Naiset ovat päässeet mukaan vuodesta 2012 alkaen ja tätä nykyä naiset ottelevat neljässä eri painoluokassa.

Lajin suurimmat tähdet löytyvät käytännössä poikkeuksetta UFC:stä. Miljoonaluokan myyntilukuja ovat takoneet esimerkiksi Conor McGregor, Khabib Nurmagomedov, Ronda Rousey sekä Brock Lesnar. Lajin toiseksi suurin sarja on niin ikään yhdysvaltalainen Bellator MMA, joka perustettiin vuonna 2008. Bellator on viime vuosina panostanut voimakkaasti myös Eurooppaan ja myös Japaniin. Suomalainen Patrik Pietilä on otellut Bellatorissa kahdesti, häviten molemmat ottelunsa.

UFC:n ja Bellatorin ohella promoottorien kärkikolmikkoon lukeutuu myös aasialainen ONE Championship. Aiemmin One FC nimellä tunnettu ONE on singaporelainen vapaaottelu-, thainyrkkeily- ja potkunyrkkeilyjärjestö, jonka Chatri Sityodtong ja entinen ESPN Star Sportsin ylempi johtaja Victor Chui perustivat vuonna 2011. Ensimmäinen ottelutapahtuma järjestettiin 3. syyskuuta 2011 Singapore Indoor Stadiumilla. ONE Championship on Aasian suurin vapaaottelujärjestö. One Championshipin painoluokkien rajat eroavat Yhdysvalloissa käytettävistä painoluokista. ONE Championshipissä kevytsarjan painoraja on 77 kg, kun Yhdysvalloissa kevyen sarjan painoraja on 70 kg.

Muita vapaaottelujärjestejä ovat esimerkiksi Iso-Britannian Cage Warriors, kiinalainen Kunlun Fight sekä lukkopainiin erikoistunut ADCC (Abu Dhabi Compat Club), joka on palkittu kahdesti parhaana promoottorina jiu jitsuun ja MMA:han erikoistuneen Jitsmagazinen toimesta.

UFC:n hallitsevat mestarit

PainoluokkaMestariOtteluPuolustetut kerrat
Raskassarja (Heavyweight)Francis Ngannou27.3.2021 (UFC 260)1
Alempi raskassarja (Light Heavyweight)Glover Teixeira30.10.2021 (UFC 267)0
Keskisarja (Middleweight)Israel Adesanya6.10.20194
Välisarja (Welterweight)Kamaru Usman2.3.2019 (UFC 235)5
Kevytsarja (Lightweight)vapaa
Höyhensarja (Featherweight)Alexander Volkanovski14.12.2019 (UFC 245)3
Naisten höyhensarja (Women’s Featherweight)Amanda Nunes29.12.2018 (UFC 232)2
Kääpiösarja (Bantamweight)Aljamain Sterling6.3.2021 (UFC 259)1
Naisten kääpiösarja (Women’s Bantamweight)Julianna Peña11.12.2021 (UFC 269)0
Kärpässarja (Flyweight)Deiveson Figueiredo22.1.2022 (UFC 270)0
Naisten kärpässarja (Women’s Flyweight)Valentina Shevchenko8.12.2018 (UFC 231)6
Naisten korsisarja (Women’s Strawweight)Carla Esparza7.5.2022 (UFC 274)0

 

Bellator hallitsevat mestarit

PainoluokkaPainorajaMestariPäivämääräPuolustetut ottelut
Raskassarja120 kg Ryan Bader26. tammikuuta 20191
Alempi raskassarja93 kg Vadim Nemkov21. elokuuta 20202
Keskisarja84 kg Gegard Mousasi29. lokakuuta 20202
Välisarja77 kg Jaroslav Amosov11. kesäkuuta 20210
Kevytsarja70 kg Patrício Freire5. marraskuuta 20210
Höyhensarja66 kg Patrício Freire15. huhtikuuta 20220
Naisten höyhensarja66 kg Cris Cyborg25. tammikuuta 20203
Kääpiösarja61 kg Sergio Pettis7. toukokuuta 20211
Naisten kärpässarja56 kg Juliana Velasquez10. joulukuuta 20201

Vapaaottelun säännöt

Vapaaottelua on historian saatossa oteltu useilla eri säännöillä, ja säännöt vaihtelevat edelleen eri organisaatioiden välillä. Viime vuosina trendi on kuitenkin ollut selvää. Otteluita käydään entistä rajoitetummin säännöin ottelijoiden turvaamiseksi, sillä tekniikat ja ymmärrys ovat kehittyneet modernin MMA:n alkuvuosista huomattavasti.

Perusperiaate on useimmissa organisaatioissa sama. Kyseessä on kahden ottelijan välinen kamppailu, joka voi päättyä joko toisen ottelijan tyrmäykseen tai luovutukseen. Jos ottelu ei pääty keskeytykseen, päätetään voittaja tuomariäänin. Tuomarit arvioivat ottelijoiden esiintymistä esimerkiksi iskujen, maahanvientien sekä kehäkontrollin perusteella. UFC:ssä normaalit ottelut koostuvat kolmesta viiden minuutin erästä, kun taas mestaruusottelut ja tapahtumien pääottelut koostuvat viidestä viiden minuutin erästä.

Kun varhaisimmissa tapahtumissa sääntöjä ei käytännössä ollut lainkaan, on kiellettyjen otteiden lista nykyään huomattavan laaja. Kiellettyä on esimerkiksi puskeminen, hiusten repiminen, raapiminen, vyön alle lyöminen, korvien taakse lyöminen sekä maassa olevan vastustajan päähän potkiminen. UFC:ssä ottelut käydään rei’itetyssä häkissä, jolloin myös häkistä kiinni pitäminen on kiellettyä.

Erot eri organisaatioiden välillä ovat varsin pieniä, ja useimmat järjestöt seuraavat nykyään enemmän tai vähemmän tarkasti UFC:n käyttämiä sääntöjä, joita voi pitää vapaaottelun kansainvälisinä standardeina.

Vapaaottelu vedonlyönnissä

Vapaaottelun suosion myötä lajista on muodostunut myös yksi vedonlyöjien suosikeista. Nopeatempoiset, jännittävät ja kohtalaisen lyhyet ottelut soveltuvat erinomaisesti vedonlyöntiin, minkä vuoksi MMA onkin tätä nykyä tarjolla käytännössä jokaisella vedonlyöntisivustolla. Sekä UFC että Bellator ovat kohteina, minkä lisäksi monet vedonlyöntisivustot mahdollistavat vedonlyönnin myös pienemmistä MMA-tapahtumista.

Kohdevalikoima jo yksittäisessä ottelussa tapaa olla miellyttävän laaja, sillä vetoa ei suinkaan tarvitse tyytyä lyömään ainoastaan ottelun voittajasta. Vetoa voikin lyödä esimerkiksi ottelun kestosta, voittometodista tai näiden sekoituksesta. Voit siis lyödä vetoa esimerkiksi sen puolesta, että toinen ottelija voittaa luovutuksella toisessa erässä. Parhaat kertoimet ja kiinnostavimmat pelikohteet löydät tietysti urheiluvedonlyönti.netin sivuilta!