Parhaat urheilukirjat pukin konttiin

Urheilukirjat joululahja Urheilukirjat joululahja

Kun MM-kisat lähenevät huipennustaan, on jalkapallo hyvästä syystä useimpien suomalaisten mielessä. Olemme nostaneet esille viisi kiinnostavaa jalkapalloa käsittelevää kirjaa, jotka soveltuvat erinomaisesti vaikkapa joululahjaksi.

Esittelyssä parhaat urheilukirjat ja parhaat vedonlyöntisivustot:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Vielä ehtii kirjoittamaan pukille

Joulun aika on tänä vuonna poikkeuksellisen hektinen, sillä jalkapallon MM-kisat saapuvat maaliinsa vasta hetki ennen joulua. Uusi maailmanmestari on tiedossa 18. joulukuuta, eli alle viikko ennen jouluaattoa. Jos lahjat ovat vielä hankkimatta, tarjoaa jalkapallo tietenkin runsaasti vaihtoehtoja tälläkin saralla. Koska jalkapallo on tällä hetkellä useimpien mielessä, soveltuvat esimerkiksi jalkapallo käsittelevät urheilukirjat joululahjaksi paremmin kuin hyvin.

Mitkä sitten ovat vuoden kiinnostavimmat jalkapalloa käsittelevät urheilukirjat, joita uutiset hehkuttavat? Olemme nostaneet esille vuoden viisi kiinnostavinta kirjaa, jotka eivät taatusti pääse tuottamaan pettymystä paketista paljastuessaan.

Martti Kuusela – Pallopoikana maailmalla

Kiistatta vuoden kiinnostavimpien teosten joukkoon lukeutuu Martti Kuuselan sekä Erkko Meren työstämä Pallopoikana maailmalla, joka kertoo jalkapallovalmentaja Kuuselan värikkäästä urasta. Urheilutoimittajan urasta haaveillut Kuusela pelasi itsekin vuosikausia SM-tasolla ennen tutkinnon suorittamista Kölnin urheilukorkeakoulussa.

Kuusela voitti jo nuorella iällä Suomen mestaruuden HJK:n päävalmentajana, minkä jälkeen tie vei Suomen maajoukkueen johtoon sekä ulkomaille. Unkarin mestaruuden Budapest Honvedin päävalmentajana napannut Kuusela on ehtinyt valmentaa esimerkiksi Kreikassa, Kyproksella, Tanskassa sekä Belgiassa.

Monipuolinen Pallopoikana maailmalla kertoo paitsi Kuuselan urasta ja värikkäistä kohtaamisista julkisuuden henkilöiden kanssa, myös Kuuselan valmennusfilosofiasta sekä suomalaisen jalkapallon kehittymisestä vuosien varrella. Kuuselan ohella ääneen pääsevät esimerkiksi useat miehen kanssa vuosien varrella toimineet pelaajat sekä valmentajat.

Markus Pantsar – Jalkapallon MM-kisojen suurimmat ottelut

Jalkapallon MM-kisoista on tietenkin julkaistu lukuisia kirjoja. Yksi tuoreimmista sekä mielenkiintoisimmista on Markus Pantsarin uunituore Jalkapallon MM-kisojen suurimmat ottelut, joka käy läpi historian kaikki MM-kisat yksittäisen ottelun kautta. Jalkapallon MM-kisojen suurimmat ottelut ei käsittele ainoastaan jalkapalloa, legendaarisia pelaajia ja lajin syystäkin aiheuttamia intohimoja, vaan myös jalkapallon yhteiskunnallisia vaikutuksia, poliittisia kytköksiä sekä lajin pimeämpääkin puolta.

Mainio teos toimii oivana apuna jalkapallon merkityksen ymmärtämiseen sekä sen avautumiseen, miksi jalkapallo todellakin on elämää suurempi peli. Kirjoittaja Markus Pantsar on tällä hetkellä Saksassa Aachenin yliopistossa työskentelevä suomalainen tutkija ja teoreettisen filosofian dosentti.

Urheilukirjat joululahja Urheilukirjat joululahja

Luciano Wernicke – Jalkapallon MM-kisojen merkillinen historia

Jalkapallon MM-kisoista kertoo myös argentiinalaisen Luciano Wernicken alun perin jo vuonna 2010 kirjoittama Jalkapallon MM-kisojen merkillinen historia, jonka tuorein versio käsittelee MM-kisojen historiaa vuodesta 1930 aina vuoteen 2014 saakka.

Kattava kuvaus lajin suurimman tapahtuman historiasta sisältää viihdyttäviä, koomisia ja paikoin traagisiakin tarinoita niin kentältä kuin sen ulkopuoleltakin. Jalkapallon MM-kisojen merkillinen historia käy varsinaisten otteluiden ohella läpi esimerkiksi kabineteissa käytäviä neuvotteluita, majapaikkojen erikoisimpia tapahtumia sekä oleellisesti MM-kisoihin kulloinkin kytkeytyneitä maailmanpoliittisia tilanteita ja poliitikkojen toimintaa.

Luciano Wernicke on julkaissut lukuisia jalkapalloaiheisia kirjoja, joita on julkaistu yli 20 eri maassa. Tuotanto sisältää esimerkiksi Carlos Bilardon sekä Mario Kempesin elämäkerrat. Suomeksi Wernickelta on käännetty myös olympialaisten merkillistä historiaa aina vuoteen 2016 asti käsittelevä kirja.

Sami Kolamo, Tommi Wallenius – Jalkapallotaktiikat

Jos lajin varsinainen pelillinen puoli kiinnostaa syvemmällä tasolla, on oivallinen vaihtoehto Sami Kolamon sekä Tommi Walleniuksen kirjoittama Jalkapallotaktiikat, joka selvisi myös finalistien joukkoon vuoden 2021 parasta urheilukirjaa valittaessa.

Jalkapallotaktiikat käy läpi näppärien kuvien avulla selkeästi ja järjestelmällisesti niin jalkapallon taktisia kuvioita, peliryhmien historiaa, pelipaikkoja kuin erilaisia pelitilanteitakin. Sekä penkkiurheilijoille että pelaajille suunnattu teos sisältää myös selitykset kaikista jalkapallon keskeisistä käsitteistä, ilmaisuista sekä periaatteista, joten laatuteoksesta on todellakin runsaasti apua.

Kirjan takaa löytyy todellista osaamista, sillä Sami Kolamo jalkapallon ystävän lisäksi myös opettaja ja tutkija, kun taas Walleniukselta löytyy kokemusta sekä jalkapallovalmentamisesta että tietokirjoista. Näyttävän ja ansiokkaan kuvituksen ovat laatineet Sarjakuva-Finlandiankin voittanut käsikirjoittaja Pauli Kallio sekä Puupäähatulla palkittu sarjakuvapiirtäjä Pentti Otsamo.

Ollivier Pourriol – Jalkapallon likaiset legendat

Jalkapallon härskimmästä puolesta kertoo ranskalaisen Ollivier Pourriolin kirjoittama Jalkapallon likaiset legendat, joka pureutuu yksityiskohtaisesti kuuteen jalkapallomaailmaa kohahduttaneeseen hetkeen.

Myös MM-kisoja sivutaan, sillä kirjassa käydään läpi Diego Maradonan kädellä tehty maali Meksikon kisoissa, Zinedine Zidanen pusku Materazzin rintaan MM-kisoissa 2006, Thierry Henryn kädellä tehty haltuunotto MM-karsinnoissa 2009, Eric Cantonan potku fanin rintaan 1995, Tony Schumacherin käsittämätön ryntäys 1982 sekä Michel Platinin juhliminen Heyselin stadionilla 1985, vaikka kymmenet fanit olivat juuri menettäneet henkensä.

Tapahtumia ja niiden vaikutuksia ympäri maailman käsitellään yksityiskohtaisesti ja jopa filosofisesta näkökulmasta, sillä moneen ehtinyt Ollivier Pourriol on palkitun kirjailijan ohella myös muun muassa filosofi, luennoitsija, opettaja, elokuvaohjaaja sekä videopelikäsikirjoittaja.