Oberstdorf Tour de Ski 31.12.2021-1.1.2022

Hiihtäjä Hiihtäjä

Yksi hiihtokauden kohokohdista on kiistatta vuodenvaihteeseen sijoittuva Tour de Ski. Viikon ajan kestävä Tour de Ski kilpaillaan kolmessa eri maassa – näistä Saksan Oberstdorfin kisa osuu juuri vuodenvaihteeseen.

Lyö vetoa Tour de Skistä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Hiihdon maailmancup Oberstdorfissa

Hiihtokauden kiinnostavimpiin hetkiin kuuluu vuosittain kamppailtava Tour de Ski, joka on tietenkin saanut innoituksensa pyöräilyn Tour de Francesta eli Ranskan ympäriajosta. Tänä vuonna Lenzerheidessa, Oberstdorfissa ja Val di Fiemmessä käytävä kisa tulee koostumaan kuudesta osuudesta, joista kaksi kilpaillaan kussakin maassa. Voittaja määräytyy kaikkien kisojen yhteistuloksen perusteella. Tour de Skin omana erikoisuutena mukana on sprinttikisoja, joista kilpailijat saavat bonussekunteja, jotka vähennetään kokonaisajasta.

Jo perinteikkääksi muodostunut tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007, joten tänä vuonna kyseessä on jo kuudestoista Tour de Ski. Miesten puolella mestaruuden on kahtena edellisenä vuonna vienyt myös maailmancupia hallinnut Venäjän Alexander Bolshunov, joka nappasi vuosi sitten voiton lähes kolmen ja puolen minuutin erolla seuraavaksi tulleeseen Maurice Manificatiin. Naisten puolella neljänä edellisenä vuotena kisa on saanut joka kerta eri voittajan. Viimeisin voittaja on Yhdysvaltain Jessie Diggins, joka voitti viimeksi Yuliya Stupakin vajaan puolentoista minuutin erolla.

Suomen joukkueesta on viime vuosina parhaiten pärjännyt Krista Pärmäkoski, joka sijoittui vuosi sitten viidenneksi. Pärmäkoski on sijoittunut Tour de Skillä kerran myös toiseksi ja kerran kolmanneksi. Yksi historian parhaista osallistujista on Suomen Virpi Kuitunen, joka voitti Tour de Skin kahdesti ja sijoittui kerran myös toiseksi. Aino-Kaisa Saarisen kanssa Kuitunen nappasi parhaimmillaan kaksoisvoiton. Miesten puolella sijoitukset ovat olleet kehnompia – suomalainen ei ole ikinä päässyt kolmen parhaan joukkoon. Viime vuosina kymmenen joukkoon on yltänyt ainoastaan Iivo Niskanen.

Tämän vuoden Tour de Ski alkaa Lenzerheidessa vapaan tyylin sprintillä ja perinteisellä 15 kilometrillä. Vuodenvaihteessa siirrytään Oberstdorfiin, jossa on vuorossa 15 kilometrin vapaan tyylin massalähtö sekä perinteisen sprintti. Tapahtuman huipentaa vuoden alussa Val di Fiemmen 15 kilometrin klassisen massalähtö sekä legendaarinen 10 kilometrin nousu vapaalla tyylillä. Naisten puolella 15 kilometrin sijaan hiihdetään 10 kilometrin matkoja, mutta muuten ohjelma on identtinen.

Hiihtäjiä Hiihtäjiä

Vuodenvaihteen historiallinen osakilpailu

Oberstdorfissa käytävät kilpailut keräävät taatusti kiinnostusta ja huomiota sillä tapahtumat ovat juuri vuodenvaihteen molemmin puolin. Viidentoista kilometrin vapaan hiihtotavan massalähtö kilpaillaan uudenvuodenaattona, kun taas perinteisen hiihtotyylin sprintti osuu uudenvuodenpäivälle. Juhlatunnelmissa kelpaa siis nauttia myös urheiluviihteestä.

Miesten puolella tämän kauden maailmancupia johtaa Johannes Klaebo, joka voitti myös vuoden 2019 Tour de Skin. Klaebo lähtee tuttuun tapaan ylivoimaisena ennakkosuosikkina sprinttikisoihin, mutta Tour de Skin ennakkosuosikiksi on silti nostettava Venäjän Alexander Bolshunov, joka on voittanut paitsi kaksi edellistä maailmancupia, myös kaksi edellistä Tour de Skitä. Viime vuonna voitto tuli jopa varsin ylivertaisella erolla. Suomen joukkueesta huomio kiinnittyy erityisesti Iivo Niskaseen, joka sijoittui vuonna 2020 kymmenenneksi.

Naisten puolella kärki on taatusti jälleen tasainen. Maailmancupin ykköspaikalta kohti Tour de Skitä lähtee Ruotsin Frida Karlsson, jolta on lupa odottaa hyvää suoritusta myös Tour de Skin puolella. Ennakkosuosikkien johtoon lukeutuvat myös taatusti maailmancupin toisella sijalla oleva Norjan Therese Johaug, joka on ehtinyt voittamaan Tour de Skin jo kolmeen otteeseen – viimeksi vuonna 2020. Viime vuonna voiton taas nappasi Yhdysvaltojen Jessie Diggins, joka nappasi myös koko maailmancupin mestaruuden.

Suomen suurimpana toivona toimii naisten puolella jälleen kerran Krista Pärmäkoski, joka on parhaimmillaan sijoittunut toiseksi vuonna 2017. Myös Kerttu Niskanen on esiintynyt alkukaudella erinomaisesti. Molemmat ovat pärjänneet hyvin erityisesti pitkillä matkoilla.

Suomen joukkue

Suomen joukkue ei vielä ole selvillä, mutta uskoisimme, että joukkue muistuttaa huomattavasti Davosin kilpailuun osallistunutta joukkuetta. Tuolloin mukana olivat miehistä Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Niilo Moilanen, Remi Lindholm, Lauri Vuorinen, Juuro Haarala sekä Verneri Suhonen. Naisten puolella taas edustivat Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Jasmin Kähätä sekä Riitta-Liisa Roponen.

Dresdenin kilpailuihin Suomi lähti kokeilevammalla joukkueella, kun mukaan ulkomaille pääsivät ensimmäistä kertaa Josefiina Böök, Johanna Ukkola sekä Verneri Poikonen.

Suomi on viimeksi onnistunut nappaamaan mitalisijan Tour de Skin osakilpailussa vuonna 2020, jolloin Iivo Niskanen nappasi yhden pronssin viideltätoista kilometriltä. Edeltävänä vuonna Krista Pärmäkoski ylsi kerran hopealle ja kokonaiskilpailussa peräti kolmannelle sijalle. Juuri tältä kaksikolta on lupa odottaa parhaita suomalaissuorituksia myös tällä kaudella. Iivo Niskanen ehtikin jo korkkaamaan kautensa Rukan 15 kilometriltä napatulla kultamitalilla. Jos sama tahti jatkuu, voi Niskanen haastaa hyvin myös Tour de Skillä.

Haluaisitko hiihdon sijaan katsoa muuta urheilua? Osoitteesta https://www.urheiluvedonlyönti.net/tapahtuma.html löytyvä tapahtumakalenterimme kertoo kaiken oleellisen vuoden aikana käytävistä urheilutapahtumista!