Abu Dhabin GP päättää formulakauden

Formula-auto ja kuski Formula-auto ja kuski

Vuoden 2022 formulakausi saapuu päätökseensä. Maailmanmestariksi kruunattiin jo toista kertaa peräkkäin Red Bullin Max Verstappen, mutta Abu Dhabin GP:ssä käydään vielä tiukkaa taistoa sarjan toisesta sijasta.

Abu Dhabin GP vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Abu Dhabin GP 18.-20.11.

F1-kausi 2022 päättyy jo lähes perinteikkääksi muodostuneeseen tapaan Abu Dhabissa. 20. marraskuuta ajettava Abu Dhabin GP on jo kauden 22. kisa, joten formulaviihdettä on tarjottu vuoden aikana koko rahalla. F1 tarjosi vuonna 2022 alkukaudesta jopa poikkeuksellista jännitystä, mutta lopulta Max Verstappen kurvaili jopa poikkeuksellisen selvään mestaruuteen. Abu Dhabin GP tarjoaa tästä huolimatta reilusti jännitettävää, sillä kisassa ratkotaan, kuka kuljettajista sijoittuu sarjan toiselle sijalle Verstappenin perään.

Tilanne on kutkuttava, sillä Red Bullin Sergio Perez sekä Ferrarin Charles Leclerc lähtevät kauden viimeiseen kisaan tasapisteistä. Jos myös Abu Dhabin jälkeen ollaan samoissa pisteissä, sijoittuu Leclerc toiseksi, sillä hänellä on kolme voittoa Perezin kahta vastaan.

Kaksikko tuskin tulee taistelemaan Abu Dhabissa voitosta, sillä tuttuun tapaan suurimpana ennakkosuosikkina kisaan lähtee Max Verstappen. Suurinta haastetta hollantilaiselle tarjoavat Mercedeksen autot, jotka ovat viime kisoissa olleet huippuvireessä. Brasiliassa päädyttiin peräti Mercedeksen kaksoisvoittoon, kun George Russell nappasi uransa ensimmäisen voiton. Peräti yhdeksän paalupaikkaa kauden aikana napannut Charles Leclerc lähtee kisaan ennakkosuosikkina kauden kakkospaikan nappaajaksi.

Abu Dhabin GP lisättiin Formula 1 -kalenteriin vuonna 2009, minkä jälkeen kauden viimeisten kisojen joukkoon lukeutuneessa kisassa on ratkottu mestaruus useaan otteeseen. Kyseessä on formuloiden ensimmäinen kisa, joka ajetaan osittain päivällä ja osittain yöllä, mikä tekee Abu Dhabin GP:stä kiehtovaa seurattavaa. Kisa on perinteisesti ollut kuljettajien mieleen, ja esimerkiksi Nico Rosberg kehui radan jokaisen mutkan olevan ainutlaatuinen. Kritiikkiäkin on kuitenkin tullut. Kimi Räikkönen totesi kuuluisasti, että hänen mielestään muutaman ensimmäisen mutkan jälkeen rata on täysin paska.

Eniten voittoja Abu Dhabissa on napannut Mercedeksen Lewis Hamilton, joka on voittanut viidesti. Kahdesti peräkkäin voiton on kuitenkin napannut Max Verstappen, joka varmisti viime kaudella mestaruutensa Abu Dhabin kisan viimeisessä mutkassa.

Max Verstappen on maailmanmestari!

Vuoden 2022 formulakausi alkoi kiehtovissa merkeissä, sillä Ferrarilla tuntui olevan käytössä selvästi sarjan nopein auto. Charles Leclerc nousi ensimmäisessä kahdeksassa kisassa peräti kuudesti paalupaikalle, minkä lisäksi myös kaksi kolmesta ensimmäisestä kisasta päättyi Leclercin voittoon. Vaikka ilmassa olivat kaikki asetelmat poikkeuksellisen jännittävään kauteen, ajoi Red Bullin Max Verstappen kaikesta huolimatta ylivertaiseen mestaruuteen jo toista kertaa perättäin.

Vaikka Verstappen on ajanut paalulle kauden aikana vain kuudesti, ja Leclerc on ollut selvästi parempi tällä saralla, on Verstappen voittanut peräti 14 kauden 21 osakilpailusta. Kymmenestä edellisestä Grand Prix’sta hollantilainen on voittanut peräti kahdeksan.

Maailmanmestarista ei lopulta jäänyt epäselvyyttä, vaan Verstappenilla oli teoreettiset mahdollisuudet mestaruuden varmentamiseen jo Singaporessa, kun kautta oli jäljellä vielä kuuden kisan verran. Singaporessa mestaruuden varmistaminen ei vielä onnistunut, mutta heti seuraavassa kisassa Japanissa Verstappen ajoi selvään voittoon, varmistaen samalla myös maailmanmestaruuden yhden pisteen erolla. Vaikka mestaruus varmistui jo ajoissa, ei Verstappen ole löysännyt kaasujalkaa lainkaan. Japanin jälkeen Verstappen kurvaili voittoon myös Yhdysvalloissa sekä Meksikossa.

Verstappenin johdolla Red Bull nappasi myös valmistajien mestaruuden yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Tällä saralla mestaruus oli Red Bullille jo tallin historian viides.

Formula-auto ja -rata Formula-auto ja -rata

Valtteri Bottakselta vaisu loppukausi

Suomen Valtteri Bottas siirtyi kuluvalle kaudelle Alfa Romeon rattiin viiden Mercedeksellä vietetyn vuoden jälkeen. Kahdesti MM-sarjan toiseksi sijoittuneelle Bottakselle kyseessä oli varsin suuri muutos, sillä Mercedes lukeutui hänen aikanaan kerta toisensa jälkeen sarjan suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon, kun taas Alfa Romeo on viime vuodet ollut yksi sarjan kehnoimmista talleista.

Alkukausi oli kuitenkin Bottakselta yhtä juhlaa, sillä seitsemässä ensimmäisessä kisassa Bottas ajoi pisteille peräti kuuteen otteeseen. Ainoastaan Saudi-Arabian kisa päättyi harmilliseen keskeytykseen. Kauden tähän mennessä parhaaksi suoritukseksi on jäänyt Emilia Romagnassa napattu viides sija.

Vaikka alkukausi oli suomalaiselta erinomainen, tuntui Bottaksen vauhti hyytyneen täysin Kanadan Grand Prix’n jälkeen. Bottas ajoi peräti kymmenen kisaa putkeen selviämättä kertaakaan pisteille, näistä kisoista peräti viisi päättyi ennen maaliin saapumista. Bottas on kuitenkin osoittanut kahdessa edellisessä kisassa kuuluvansa edelleen radan parhaiden kuljettajien joukkoon. Meksikossa tuloksena oli jälleen pistesija, kun Bottas sijoittui kymmenenneksi.

Brasiliassa Bottas taisteli kunniakkaasti jopa palkintopallisijoista aina viimeisille kierroksille saakka, mutta turva-auto pilasi suomalaisen kisan. Viides sija vaihtui kehnojen renkaiden myötä nopeasti yhdeksänteen sijaan, millä lunastettiin kuitenkin jälleen pisteitä. Yhteensä Bottas on kauden aikana saalistanut 49 pistettä, millä sijoitutaan MM-sarjassa kymmenenneksi. Jos Sebastian Vettel ei onnistu viimeisessä kisassa voittamaan Bottasta yli kolmellatoista pisteellä, tulee tämä olemaan myös suomalaisen lopullinen sijoitus kaudella 2022.

Asetelmat ensi kauteen

Kun mestaruus on jo varma, ja edessä on enää kauden viimeinen kisa, on suotavaa luoda katseita jo seuraavan kauden puolelle. Vuonna 2023 formuloissa ajetaan peräti 24 kisaa, joten luvassa on formulaviihdettä lähes jokaiselle viikonlopulle. Kausi starttaa Bahrainista 3. maaliskuuta, kun taas mestaruus ratkotaan viimeistään Abu Dhabissa 26. marraskuuta. Kalenteriin palaavat esimerkiksi Kiinan ja Qatarin kisat, minkä lisäksi täytenä uutuutena toiseksi viimeinen kisa ajetaan Las Vegasissa, jossa ei formuloita ole ajettu yli neljäänkymmeneen vuoteen.

Uuden kauden yllä on aina runsaasti kysymysmerkkejä, mutta tällä erää vaikuttaa selvältä, että kauteen lähtee suurena ennakkosuosikkina Max Verstappen, joka lähtee jahtaamaan jo kolmatta perättäistä mestaruuttaan. Loppukauden perusteella mestaruus tulee kuitenkin olemaan kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys, sillä Ferrarin ohella myös Mercedes on tuntunut saaneen koneensa kuntoon.

Verstappenin suurimpana haastajana pidetään hyvällä syyllä jo ennätykselliset seitsemän mestaruutta voittanutta Lewis Hamiltonia, joka taas on tällä kaudella pärjännyt kehnommin kuin tallikaveri George Russell. Ehdottomasti mukana kamppailussa on myös Ferrarin Charles Leclerc, joka on dominoinut aika-ajoja tällä kaudella. Leclercin kauden tulosta voi pitää jopa epäonnisena, sillä kaiken järjen mukaan monacolaisen olisi pitänyt kyetä haastamaan täysillä mestaruudesta.

Tulevan kauden kuljettajat alkavat olemaan jo hyvin selvillä, sillä ainoastaan Haas sekä Williams etsivät vielä kakkoskuskia. Suuria sääntömuutoksia ei tulevalla kaudella nähdä, vaan luvassa on lähinnä pieniä viilauksia. Katsojan kannalta merkittävin muutos on sprinttikisojen määrän kaksinkertaistuminen, sillä vuonna 2023 ajetaan peräti kuusi sprinttikisaa.