Henkilökuva: Henrik Dettmann

Henrik Dettmann, stadion ja suomenlippu Henrik Dettmann, stadion ja suomenlippu

Koripallovalmentaja Henrik Dettmann on kiistatta yksi suurimmista suomalaisista valmentajista. Vuonna 2021 Susijengin menestykseen luotsannut Dettmann päätyi lopulta jättämään joukkueen 17 yhtäjaksoisen vuoden jälkeen. Mikä olisikaan parempi aika luoda katsausta Dettmannin uraan.

Koripallo vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Henkilökuva: Henrik Dettmann

Vuonna 1958 Helsingissä syntynyt Henrik Dettmann on suomalainen koripallovalmentaja, joka on noussut maanmaineeseen erityisesti koripallomaajoukkue Susijengiä luotsatessaan. Dettmann on tunnettu räiskyvänä, värikkäänä ja mielipiteitä jakavana persoonana, joka juontaa juurensa aina lapsuuteen saakka. Kuten Saska Saarikosken kirjoittamassa kirjassa Dettmann ja johtamisen taito kerrotaan, onnistui Dettmann jäämään esimerkiksi 16-vuotiaana luokalleen, kun todistus koostui nelosista. Myös voitontahto oli aina valtava, oli kyse sitten urheilusta tai Afrikan tähdestä.

Tämä on näkynyt myös koripallon puolella. Ensimmäisen kerran Dettmann nousi kuvioihin jo 80-luvulla, jolloin hän toimi kahden vuoden ajan Helsingin NMKY:n apuvalmentajana, kun seura voitti kaksi perättäistä mestaruutta. Tämän jälkeen Dettmann toimi lopulta joukkueen päävalmentajana kuuden vuoden ajan, kun NMKY nappasi mestaruudet vuosina 1897, 1898 sekä 1992. Dettmann on itse kuvaillut NMKY:n aikoja egoprojektiksi. Kinaaminen tuomareiden kanssa johti pelikieltoihin ja sukset menivät ristiin jopa oman joukkueen tähtipelaajien kanssa. Dettmann ymmärsi itse, että on aika muuttua – ainakin valmennuksen saralla. Tämä näkyi, kun Dettmann siirtyi ensimmäistä kertaa Suomen maajoukkueen puikkoihin vuonna 1992.

Dettmann on naimisissa tshekkiläisen ex-koripalloilija Mirka Dettmannin kanssa. Pariskunta tapasi Dettmannin toimiessa Saksassa valmentajana. Tätä nykyä Mirka Dettmann toimii Suomen naisten koripallomaajoukkueen apuvalmentajana. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Legendaarinen maajoukkuevalmentaja

Vaikka Henrik Dettmann on vuosien varrella valmentanut lukuisia seurajoukkueita ja voittanut palkintoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin, on hän profiloitunut ensisijaisesti maajoukkuevalmentajana. Ensimmäisen kerran Dettmann päätyi valmentamaan Suomen koripallomaajoukkuetta korisliigassa saavutetun menestyksen jälkeen jo vuonna 1992.

Menestystä tuli myös maajoukkueen puikoissa lähes välittömästi. Ennen Dettmannin pestiä Suomi ei ollut selvinnyt EM-kisoihin viiteentoista vuoteen, mutta asiaan saatiin nopeasti muutos. Dettmannin opeilla Suomi pääsi mukaan vuoden 1995 koripallon EM-kisoihin Ateenassa. Edellisen kerran Suomi oli ottanut osaa arvokisoihin vuonna 1977. Kyyti oli kisoissa kylmää, eikä Suomi saavuttanut lopulta yhtään voittoa. Kauaksi ei kuitenkaan jääty – Turkkia vastaan Suomi johti peliä pitkään, mutta joutui lopulta taipumaan kahden pisteen erolla.

Vaikka varsinaista menestystä ei kisoista tullutkaan, oli Dettmann ehditty jo huomaamaan myös maailmalla. Vuonna 1997 Dettmann jätti Suomen maajoukkueen ja siirtyi valmentamaan Saksan maajoukkuetta, joka oli napannut kaikkien yllätykseksi myös Euroopan mestaruuden vuonna 1993.

Koripalloilijoita Koripalloilijoita

Menestystä maailmalla

Henrik Dettmann palkattiin valmentamaan Saksan maajoukkuetta aluksi kaksi vuotta kestäneellä sopimuksella vuonna 1997. Projektin päätapahtumana toimivat vuoden 1999 EM-kisat, joissa Saksa selviytyi vaivoin jatkoon alkulohkosta keskinäisen ottelun turvin, vaikka koriero olikin Kroatiaa heikompi. Puolivälierissä seinä tuli kuitenkin vastaan, kun vastaan asettui lopulta pronssia napannut Jugoslavia. Saksan sijoitus oli lopulta seitsemäs, mikä riitti Dettmannin jatkosopimukseen. Kaksissa edellisissä EM-kisoissa Saksa ei ollut lainkaan selviytynyt alkulohkostaan jatkoon.

Dettmann aloitti joukkueen järjestelmällisen nuorentamisen. Tässä vaiheessa kuvioihin astui mukaan esimerkiksi sittemmin kansainväliseksi supertähdeksi noussut Dirk Nowitzki. Tulokset olivat lähes välittömästi nähtävissä. Vuoden 2001 EM-kisoissa Saksa selviytyi alkulohkostaan helposti jatkoon, eikä Ranskan päihittäminenkään puolivälierissä tuottanut vaikeuksia. Välierissä vastaan asettui isäntämaa Turkki. Tasainen ottelu eteni lopulta aina jatkoajalle saakka, jossa Turkki onnistui siirtymään pisteellä johtoon samalla hetkellä kun pelikello umpeutui. Pronssiottelussa Espanja oli lopulta Saksaa parempi varsin selvin lukemin.

Henrik Dettmannin uran tähtihetki nähtiin vuonna 2002, jolloin Saksa selvisi MM-kisoihin ensimmäistä kertaa Dettmannin aikana. Saksa selvitti tiensä jatkopeleihin varsin helposti, alkulohkon peleissä ainoastaan Yhdysvallat ja Argentiina olivat parempia. Puolivälierissä Saksa onnistui hankkimaan revanssin Espanjasta, jolloin edessä olivat jälleen välierät. Välierissä Argentiina oli jälleen parempi tiukassa koitoksessa, mutta pronssiottelussa Uusi-Seelanti ei kyennyt tarjoamaan vastusta. Saksa voitti EM-pronssia yli kahdenkymmenen pisteen erolla. Dirk Nowitzki kruunattiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, Henrik Dettmann taas valittiin Suomessa vuoden valmentajaksi sekä Saksassa vuoden koripallovalmentajaksi.

Dettmann jätti Saksan lopulta vuoden 2003 EM-kisojen jälkeen. Saksa ei suureksi pettymykseksi selvinnyt puolivälieriin, ja myös Dettmannin persoona alkoi tuottamaan ongelmia Saksan koripalloliiton kanssa. Kaudeksi 2003-2004 Dettmann siirtyi valmentamaan Saksan Bundesliigan Mitteldeutscher BC:ia, joka nappasikin samalla kaudella EuroCup Challengen mestaruuden. Talousongelmien vuoksi Bundesliigassa jatkaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista, mikä sai myös Dettmannin etsimään uutta joukkuetta. Oli jälleen aika palata Suomen maajoukkueen puikkoihin.

Vielä Suomen maajoukkuetta valmentaessaankin Dettmann on toiminut myös ulkomaisten seurajoukkueiden valmentajana, mutta menestys on viime vuosina jäänyt ohkaiseksi. Pestit esimerkiksi Besiktasin ja Strasbourgin johdossa päättyivät nopeasti sopimuksen irtisanomiseen.

Dettmannin vaikutus

Dettmannin vaikutus on aina näkynyt Suomen koripallomaajoukkueessa, joka vuosituhannen alusta lähtien on tunnettu Susijenginä. Kun Dettmann seikkaili Saksassa, ei Suomi jälleen kyennyt selviytymään kertaakaan arvokisoihin. Tilanteeseen saatiin muutos, kun Dettmann astui jälleen ruoriin vuonna 2004.

Joukkue ehti aluksi pudota jopa alemmalle sarjatasolle, mutta nousi jälleen A-sarjaan vuonna 2007. Vuosina 2011 ja 2013 Suomi selviytyi jälleen EM-kisoihin pitkän tauon jälkeen. Tuloksetkin olivat lupaavia, vaikka Suomi jäikin molemmilla kerroilla viimeisenä joukkueena ulos pudotuspeleistä.

Yksi suomalaisen koripallon suurhetkistä koitti lopulta vuonna 2014, jolloin Susijengi selviytyi ensimmäistä kertaa mukaan MM-kisoihin. Suomelle myönnettiin paikka kisoihin villillä kortilla, mutta Suomi olisi ollut mukana kisoissa, vaikka kaikki paikat olisi myönnetty puhtaasti kilpailullisin perustein. Suomi ei jäänyt pelkäksi vastaantulijaksi Espanjassa pelatuissa kisoissa, vaan Ukraina kaatui komeasti. Paikkaan jatkopeleissä olisi riittänyt Turkin kaataminen. Turkki onnistui kuitenkin tasoittamaan pelin viimeisellä heitolla ja voittamaan lopulta jatkoajalla. Suomi joutui näin tyytymään tasaisen lohkon viimeiseen sijaan, sillä myös Uusi-Seelanti oli lopulta parempi vaivaisella kahden pisteen erolla.

Dettmannin johdolla Suomi selviytyi vielä vuosien 2015 ja 2017 EM-kisoihin. Vaikka peli luisti alkulohkoissa jopa erinomaisesti, tippui Suomi molemmilla kerroilla neljännesvälierissä. Vuonna 2015 Serbia oli parempi, vuonna 2017 taas Italia. Vuonna 2021 Susijengin keulakuvaksi ja symboliksi muodostunut Dettmann päätti lopulta siirtyä sivuun tehtävästä. Hän korosti jatkuvuutta ja toimivan perinnön jättämistä, eikä halunnut toimia tukkona tulevaisuudelle. Päävalmentajan vastuun otti Dettmannin apuvalmentajana toiminut Lassi Tuovi, jonka johdolla ensimmäiset tulokset ovat olleet hyvin lupaavia.

Koripallon EM-kisat syyskuussa

Lassi Tuovin Susijengi on päässyt heti kovaan paikkaan, sillä EuroBasket 2022 on luvassa syksyllä. Suomi selvisi mukaan EM-kisoihin niukasti karsintalohkonsa viimeisenä jatkoon päässeenä maana. Kisat alkavat 1. syyskuuta, kun taas finaali on vuorossa 18. syyskuuta. Suomi aloittaa urakkansa heti 2. syyskuuta tiukalla ottelulla Israelia vastaan.

Tulos ensimmäisestä ottelusta olisi kullanarvoinen, sillä Suomi tulee todennäköisesti taistelemaan viimeisestä jatkopaikasta juuri Israelin kanssa. Samasta lohkosta löytyvät lisäksi Serbia, Tshekki, Puola sekä Hollanti. Kaikki pelaavat toisiaan vastaan kertaalleen, jatkoon taas pääsee lohkon neljä parasta joukkuetta. Suomi ei kuulu turnauksen suurimpien suosikkien joukkoon, mutta edes mestaruutta ei pidetä ennakolta täytenä mahdottomuutena.

EuroBasketin ohella Suomi ottaa parhaimmillaan osaa vuoden 2023 MM-kisojen karsintoihin, jotka ovat jo hyvässä vauhdissa. Suomi voitti karsintojen alkulohkonsa, minkä jälkeen jäljellä ovat enää keskinäiset pelit Saksaa, Israelia sekä Viroa vastaan. Koska alkulohkon pisteet siirtyvät mukana jatkolohkoon, saattavat pelkät voitot Virosta riittää kisapaikkaan.

Suomen tulee kisoihin päästäkseen selviytyä kolmen parhaan joukkoon lohkossa, josta löytyvät myös Saksa, Slovenia, Israel, Ruotsi sekä Viro. Ottelut Sloveniaa ja Ruotsia vastaan ovat jo takanapäin – näistä Suomi selviytyi enemmän kuin hyvin. Suomi kohtaa seuraavaksi Israelin 25. elokuuta sekä Viron 28. elokuuta. Käytännössä heti tämän jälkeen vuorossa on EuroBasket, jossa vastaan asettuu välittömästi jälleen Israel.