Naisten jalkapallon EM-kisat 2022

Naisjalkapalloilijoita Naisjalkapalloilijoita

Vaikka jalkapallon MM-kisat pelataankin poikkeuksellisesti talvella, riittää myös kesälle arvokisahuumaa. Naisten jalkapallon EM-kisat pelataan 6. heinäkuuta alkaen, ja mukana on jälleen kerran myös Suomen maajoukkue. Kuinka Helmarit tulevat pärjäämään?

Naisten jalkapallon EM-kisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Naisten jalkapallon EM-kisat

Tätä nykyä neljän vuoden välein pelattavat naisten jalkapallon EM-kisat ovat jälleen täällä. Vuorossaan jo kolmastoista turnaus pelataan tällä kertaa lajin kotimaassa Englannissa, missä pelit alkavat 6. heinäkuuta. Finaali taas on luvassa 31. heinäkuuta legendaarisella Wembleyllä.

Vaikka Suomen joukkue ei ole kertaakaan selvinnyt MM-kisoihin, ovat Suomen naiset EM-kisoissa jo vakiokävijöitä. Helmarit ovat olleet mukana EM-kisoissa 2005, 2009 sekä 2013, ainoastaan viime kisoista joukkue jäi rannalle. Kiistatta paras suoritus nähtiin 2005, jolloin kisat pelattiin myös Englannissa. Tuolloin Suomen joukkue selviytyi aina välieriin saakka, vaikka lopulta mestariksi kruunattu Saksa olikin parempi lukemin 4–1. Pronssiottelua ei tuolloinkaan pelattu.

Kun vuonna 2005 kisat pelattiin kahdeksalla joukkueella, on tätä nykyä mukana peräti 16 joukkuetta. Joukkueet on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon, joissa jokaisessa kukin joukkue pelaa kertaalleen kaikkia muita vastaan. Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee puolivälieriin. Mukana ovat Englanti, Saksa, Alankomaat, Tanska, Norja, Ruotsi, Ranska, Belgia, Islanti, Espanja, Suomi, Itävalta, Italia, Portugali, Sveitsi sekä Pohjois-Irlanti.

Suomi pelaa B-lohkossa, josta löytyvät myös Saksa, Tanska sekä Espanja. Helmarit aloittavat kisaurakkansa 8. heinäkuuta Espanjaa vastaan, 12. heinäkuuta suomalaiset kohtaavat Tanskan ja alkulohkot huipentuvat 16. heinäkuuta ottelulla Saksaa vastaan. Helppoa ei urakasta ole tulossa, sillä Saksa on tavannut dominoida naisten jalkapalloa Euroopassa totaalisesti – maa on haalinut peräti kahdeksan mestaruutta. Tanska taas voitti vuoden 2017 EM-kisoista hopeaa. Näissä kisoissa suurin voittajasuosikki taas on Espanja, joten Suomen lohkoa voidaan pitää todellisena kuolemanlohkona.

Ennakkoasetelmat

Ennakkoon kisoista odotetaan huomattavan tasaista näytöstä, eikä valtavan suuria ennakkosuosikkeja löydy. Ennakolta suurimpien suosikkien joukkoon mahtuu peräti kuusi joukkuetta, minkä lisäksi myös muutamilla haastajilla nähdään täysin realistiset mahdollisuudet mestaruuteen. Esittelemme kisojen suurimmat suosikit.

Espanja

Ehkä hieman yllättäenkin kisojen suurimmaksi suosikiksi nousee vakuuttavasti viime aikoina esiintynyt Espanja, joka kykeni haastamaan edellisissä MM-kisoissa tasapäisesti jopa lajia dominoivan Yhdysvaltojen joukkueen. Tuolloin joukkueen paras maalintekijä oli Barcelonaa edustava Jennifer Hermoso, joka viimeisteli kolme Espanjan neljästä maalista. Espanjan kaikkien aikojen maalintekijää pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista naispelaajista.

Karsinnoissa Hermoso paukutti kahdeksaan otteluun hurjat kymmenen maalia, kun Espanja voitti seitsemän peliä ja jäi vain kertaalleen maalittomaan tasapeliin. Vaikka Espanja on kertaalleen selvinnyt EM-kisoissa välieriin, ei ennakkosuosikki ole vielä ikinä voittanut naisten puolella arvokisamitalia.

Englanti

Lajin isäntämaa Englanti on naisten puolella tavannut olla jopa vahvempi kuin miehissä. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa joukkue on selvinnyt pronssiotteluun voittaen pronssia kertaalleen. Myös edellisissä EM-kisoissa joukkue selvisi välieriin. Kahdesta finaalipaikasta huolimatta mestaruus on kuitenkin aina jäänyt haaveeksi.

Joukkueen ehdoton ykköstähti on Manchester Cityn 33-vuotias hyökkääjä Ellen White, joka on 50 maalillaan myös Englannin kaikkien aikojen maalintekijä. Edellisissä MM-kisoissa White jakoi kuudella maalillaan turnauksen maalipörssin voiton, vaikka pysti jaettiinkin lopulta muualle peliminuutteihin perustuen.

Ranska

Turnauksen kolmanneksi suurimpana suosikkina pidetään Ranskaa, joka Espanjan tavoin on vasta viime vuosina alkanut nousemaan pinnalle, kun naisjalkapallo otetaan maassa entistä vakavammin. Vuoden 2019 MM-kisoissa joukkueen lento katkesi lopulta niukasti 2–1 lopulta mestaruuden voittanutta Yhdysvaltojen joukkuetta vastaan.

Kun Eugenie Le Sommer on jäänyt sivuun, kasautuu vastuu maalintekemisestä Marie-Antoinette Katotolle, joka edustaa Paris Saint-Germainia. Karsinnoissa Katoto iski kahdeksaan peliin peräti kahdeksan maalia, eikä tahti ole maajoukkueen paidassa muutenkaan ollut hassumpi – 28 pelissä on syntynyt 24 maalia. Seurajoukkueelleen ranskalaistähti taas on iskenyt 113 peliin hulppeat 108 maalia, mikä on myös PSG:n kaikkien aikojen ennätys.

Jalkapallo ja tekstiä Jalkapallo ja tekstiä

Helmarit – Naisfutiksen kivinen tie nurmelle

Suomalaisittain katseet kohdistuvat tietenkin Helmareiden joukkueeseen, joka eteni kisoihin karsinnoista lohkovoittajana. Kisapaikkaa ratkottiin jo karsintojen viimeistä edeltäneellä kierroksella, kun Suomi kohtasi kotonaan Portugalin. Tiukan nyhjäyksen jälkeen ottelun ainoan maalin viimeisteli komealla chipillä Suomen Linda Sällström, pelin 93. minuutilla. Ottelu vihellettiin loppuneeksi välittömästi pelin ainoan maalin jälkeen.

Jälleen Vittsjön joukkuetta edustava Sällström oli Suomelle kiistatta karsintojen tärkein pelaaja, sillä Suomen 24 maalista peräti 10 syntyi juuri Sällströmin iskeminä. Viime vuodet Pariisissa pelannut Sällström on 50 maalillaan myös Helmareiden kaikkien aikojen paras maalintekijä.

Vaikka Suomi esiintyi karsinnoissa vakuuttavasti, povataan kisoissa varsin kylmää kyytiä. Suomea pidetään ennakolta kisojen toiseksi heikoimpana joukkueena heti Pohjois-Irlannin jälkeen, ja jo alkulohkosta jatkoon pääseminen on kovan tien takana. Samaan lohkoon arvottiin kisojen ennakkosuosikki Espanja, EM-kisoja pitkään dominoinut Saksa sekä viime kisoissa finaaliin saakka selvinnyt Tanska.

Helmareiden vaativasta matkasta maailman huipulle kertoo myös tuore kirjauutuus Helmarit – Naisfutiksen kivinen tie nurmelle, joka ilmestyi juuri passelisti kisoja varten kesäkuun alussa. Sekä Helmareiden että naisjalkapallon historiaa käsittelevä kirja pohjautuu Outi Paalasen teksteihin, mutta ääneen pääsevät myös Helmareiden pelaajat sekä valmentajat ja muut lajiasiantuntijat. Millainen joukkue Helmarit on ja kuinka naisjalkapallon suosio ja medianäkyvyys viime vuosina on kasvanut? Näihinkin kysymyksiin Outi Paalasen ja Toni Degerlundin kirjoittama kirja pyrkii tarjoamaan vastauksen.

Mistä seurata?

Naisten jalkapallon EM-kisojen seuraaminen onnistuu helposti, sillä otteluiden televisioinnista vastaa jo tuttuun tapaan Yle. Tämä tarkoittaa sitä, että kisojen kaikki ottelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä Yle Areenasta, minkä lisäksi Helmareiden ottelut sekä kisojen kiinnostavimmat ottelut nähdään suorina lähetyksinä myös televisiosta.

Helmareiden ottelut selostaa Matti Härkönen, minkä lisäksi kisojen aikana kuullaan myös Toni Saukkolan sekä Velja Engströmin ääntä. Radion puolella Suomen pelejä taas selostaa Mikko Aaltonen.