Pian se alkaa: Jääkiekon MM 2022

Kuvioita ja tekstiä Kuvioita ja tekstiä

Kevään kohokohta on jälleen täällä, kun jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut alkavat 13. toukokuuta. Leijonat nähdään jäällä heti ensimmäisenä pelipäivänä, kun vastaan astelee ennakolta heikko Norja.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Jääkiekon MM kisat Suomessa

Jääkiekon MM-kisat ovat vuodesta toiseen mitä selvin kevään merkki. Kun linnut aloittavat laulunsa, astelevat myös Leijonat jäälle edustamaan Suomea. Viime vuosina menestys onkin ollut vahvaa, sillä suomalaiset ovat edenneet finaaliin kaksissa edellisissä MM-kisoissa. Vuonna 2019 tuomisina oli kultaa, viime vuonna taas hopeaa. Vastaan asteli molemmissa finaaleissa aina vahva Kanada. Suomen joukkueen tasosta kertoo paljon myös alkuvuodesta napattu historian ensimmäinen olympiakulta, jonka ratkaisi näissäkin kisoissa nähtävä Hannes Björninen.

Tarjolla on tänä vuonna poikkeuksellista juhlahumua, sillä kisat pelataan lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomessa. Yksin ei Suomi ole kisoja järjestänyt vuoden 2003 jälkeen, joten tänä vuonna kisoista kannattaa todellakin nauttia. Mikä parasta, Leijonat lähtevät kotikisoihin poikkeuksellisesti peräti kisojen suurimpana ennakkosuosikkina. Tätä ennen Suomi ei kuitenkaan ole ikinä onnistunut nappaamaan kotikisoistaan mitalin mitalia.

Tampereen Kannen areenalla ja Helsingin jäähallissa pelattavat jääkiekon MM-kisat sisältävät 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen alkulohkoon. Tampereella pelattavassa lohkossa pelaavat Suomi, Yhdysvallat, Tshekki, Ruotsi, Latvia, Norja, Iso-Britannia ja Itävalta, kun taas Helsingin lohkossa nähdään Kanada, Saksa, Sveitsi, Slovakia, Tanska, Kazakstan, Italia sekä Ranska. Lohkon joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kertaalleen, minkä jälkeen puolivälieriin etenee kunkin lohkon neljä parasta joukkuetta.

Kisat alkavat 13. toukokuuta, kun taas voittajaa päästään juhlimaan 29. toukokuuta. Miltä Suomen joukkueen tilanne näyttää, kun kisat ollaan valmiina korkkaamaan?

Harjoitusottelut täysin metsään

Vaikka Leijonia pidetään edelleen kisojen suurimpana ennakkosuosikkina, on kyyti viimeisissä harjoituspeleissä ollut kylmää. Kisojen kenraaliharjoituksena toimineessa Ruotsin EHT-turnauksessa Leijonat ei kyennyt nappaamaan pisteen pistettä. Turpaan tuli varsinaisella peliajalla Ruotsilta 4–3, Tshekiltä 3–1 ja jopa Sveitsiltä 3–2. Tappioputki venyi yhteensä jo neljän pelin mittaiseksi, sillä Suomi hävisi myös Tshekin turnauksen viimeisessä ottelussa Ruotsille tekemättä maaliakaan – Ruotsi nöyryytti Leijonia lukemin 2–0.

Viimeisistä otteluista on vaikea löytää ilon aiheita, sillä 240 minuutin aikana Leijonat ei kyennyt johtamaan ottelua kertaakaan. Maalijyvä tuntui sentään viimeisessä ottelussa löytyneen, sillä maalintekoon pystyivät Sakari Manninen kahdesti sekä Harri Pesonen kertaalleen. Viimeksi Leijonat on voittanut ottelun 30.4. Tuolloin Itävalta kaatui 4-2, kun Jere Innala iski kahdesti, Pesonen kertaalleen ja loppulukemat viimeisteli Niko Ojamäki.

Aivan jäässä eivät Leijonat ole alkuvuodesta olleet, sillä viimeisten harjoituspelien tappiot katkaisivat peräti 15 ottelun mittaiseksi venyneen voittoputken, joka sisälsi pelkkiä voittoja niin Karjala-turnauksessa, Venäjän EHT-turnauksessa kuin olympialaisissakin.

Kun teatterista on kyse, pidetään kehnosti sujunutta kenraaliharjoitusta yleensä merkkinä hyvin menevästä näytöksestä. Sama pitää toivottavasti paikkansa myös jääkiekon puolella. Leijonilta onkin lupa odottaa vakuuttavaa näytöstä heti ensiaskelista lähtien, sillä avauspelissä vastaan astelee jopa heittopussin asemaan povattu Norja.

Kuvioita ja tekstiä Kuvioita ja tekstiä

Saadaanko NHL:stä vielä apuja?

Virallisesti kisapasseja ei vielä ole ehditty leimaamaan, mutta Tampereen leiriryhmä on jo selvillä. Suuria yllätyksiä ei ole mukana, vaan joukkue vilisee pelaajia, jotka ovat ehtineet maistaa menestystä jo olympialaisissa sekä edellisissä MM-kisoissa. Joukosta löytyvät esimerkiksi joukkueen kantavaksi voimaksi povattu Sakari Manninen, todennäköisesti rinnalla pelaava Teemu Hartikainen, aina väkevä Valtteri Filppula sekä veräjänvartijat Jussi Olkinuora ja Harri Säteri.

Ehkä suurimpana yllätyksenä sivuun on jätetty sekä olympiakultaa että maailmanmestaruuden voittanut Niko Ojamäki. Myös maailmanmestari Oliwer Kaski joutuu seuraamaan kisoja katsomosta käsin. Mukaan odotetaan tietenkin vielä uusia tulijoita, sillä sekä NHL:n että Ruotsin SHL:n pudotuspelit ovat vielä kesken. SHL on ehtinyt etenemään jo finaaleihin saakka, ja seitsemänteen osaan edennyt sarja ratkotaan vasta tänä iltana. Mukana on vielä kuusi suomalaista, ja esimerkiksi Luulajan Julius Honka ja Sami Lepistö ovat taatusti tyrkyllä joukkueeseen.

Myös NHL:stä odotetaan nimimiehiä joukkueeseen, sillä ensimmäiset suomalaiset ovat jo ehtineet tippua ulos playoffeista. Vaikka jo runkosarjaan jääneet Patrik Laine ja Rasmus Ristolainen ehtivät jo kieltäytyä kisoista loukkaantumisiin vedoten, on esimerkiksi Nashvillen Mikael Granlund tervetullut lisäys joukkueeseen. Nashville joutui taipumaan Coloradolle voittamatta peliäkään, joten lepoaikaakin riittää ennen kisojen alkua.

Myös muista ensimmäisen kierroksen sarjoista on pelaajia tyrkyllä Leijoniin. Esimerkiksi New York Rangersia Kaapo Kakko olisi varmasti oiva vahvistus. Jopa Floridan runkosarjan mestaruuteen johdattanut Aleksander Barkov saattaa olla ulkona jo ensimmäisen kierroksen jälkeen. Jopa maailman parhaana kahden suunnan pelaajana pidetty Barkov kelpaisi taatusti omalle paikalleen ykkösketjun keskelle.

Suomen otteluohjelma

Leijonat pelaavat ensimmäisen ottelunsa heti avauspäivänä 13. toukokuuta, jolloin vastaan astelee Norja. Tämän jälkeen pelit jatkuvat huomattavan ripeällä tahdilla, sillä seitsemän ottelua kestävä alkulohko lyödään pakettiin jo 24. toukokuuta ottelulla Tshekkiä vastaan. Välipäiviä ei juuri tule, vaan Leijonien pelejä pääsee seuraamaan lähes päivittäin. Kokonaan kotijoukkueen otteluohjelma löytyy alapuolelta.

Leijonien otteluohjelma

  • 13.5. Suomi – Norja
  • 14.5. Latvia – Suomi
  • 16.5. Suomi – Yhdysvallat
  • 18.5. Suomi – Ruotsi
  • 20.5. Iso-Britannia – Suomi
  • 21.5. Itävalta – Suomi
  • 24.5. Suomi – Tshekki

Jos Leijonat etenee pudotuspeleihin, pelataan puolivälierät 26. toukokuuta, välierät 28. toukokuuta ja loppuottelu 29. toukokuuta. Suomen alkusarja sekä kaikki pudotuspelit välieristä eteenpäin pelataan uunituoreella Tampereen Kannen areenalla. Urheiluvedonlyönti.net tulee tietenkin elämään aktiivisesti Leijonien mukana koko kiihkeän kaksiviikkoisen ajan. Sivustoamme kannattaakin pitää päivittäin silmällä!