Suomalaisten Top5 urheiluhetket 2021

Urheilulajeja Urheilulajeja

Toimitusraatimme valitsi vuoden kiihkeimmät ja kiihottavimmat urheiluhetket. Mitkä olivat suomalaisen urheiluvuoden hulppeimmat huippuhetket ja mikä muistetaan vielä vuosienkin päästä? Tässä ovat suomalaisten top5 urheiluhetket 2021.

Lyö vetoa netin parhailla sivustoilla
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

5. Ilkka Herola ja MM-hopea

Monet muistavat Suomen edelleen yhdistetyn suurmaana, mutta viime vuosina menestys on ollut kehnompaa. MM-mitalit välttelivät Suomea peräti neljäntoista vuoden ajan. Oberstdorfin MM-kilpailuissa nähtiin kuitenkin pieni ihme, kun Suomen Ilkka Herola pystyi nappaamaan uransa ensimmäisen MM-mitalin. Mäkihyppyosuudessa kolmanneksitoista sijoittunut Herola ei lähtenyt hiihtokilpailuun erityisen maittavista asetelmista, mutta tulosta tuli tästä huolimatta.

Herolan urhea loppukiri nosti suomalaisen jopa taisteluun kultamitalista. Herola tuli lopulta kakkoseksi ja nappasi MM-hopeaa, kun voiton vei neljän kymmenyksen erolla Norjan Jarl Magnus Riiber. Jo useamman kauden ajan ehdottomaan yhdistetyn parhaimmistoon kuuluva Herola on kyennyt napsimaan tasaisia tuloksia. Edellisen kauden maailmancupissa tuloksena oli jo kaksi kakkossijaa ja kokonaistilaston seitsemäs paikka. Jatkossa Puijon Hiihtoseuraa edustavalta Herolalta on lupa odottaa vielä tätäkin parempaa.

4. Rauman Lukko ja Suomen mestaruus

Listan neljännelle sijalle raatimme rankkasi Rauman Lukon mestaruuden jääkiekon Liigassa. Suomenmestaruus oli joukkueelle vasta historian toinen, edellisen mestaruuden raumalaiset nappasivat 58 vuotta sitten. Hyvässä vireessä koko kauden ollut joukkue nappasi samalla myös ensimmäisen runkosarjan voittonsa.

Peräti 127 pistettä napannut joukkue oli koko kauden hiukkasen muita joukkueita edellä, eikä mestarista lopulta ollut epäselvyyttä. Mestaruuden takuumiehinä toimivat maaginen 50 tehopistettä nakuttanut Daniel Audette, sarjan parhaaksi puolustajaksi valittu Robin Press sekä maajoukkueessakin edustanut maalivahti Lassi Lehtinen. Lienee vain ajan kysymys, koska Lehtistä kosiskellaan suurempia taaloja tuottaville jäille.

Mestaruuden poikkeuksellisen sykähdyttäväksi urheiluhetkeksi nosti joukkueen päävalmentaja Pekka Virran toipuminen teho-osastolta juuri sopivasti mestaruutta juhlimaan. Virta ehti viettää sairaalassa peräti 48 päivää, mistä suurimman osan teholla, joten raumalaisten juhlat olivat sitäkin maukkaampia.

3. Mira Potkonen ja olympiapronssi

Voiko suomalaisia urheiluhetkiä listata jättämättä väliin olympiamitalistit? Raatimme oli yksimielisesti sitä mieltä, että tällainen olisi täysin mahdotonta. Yksi vuoden suurista suomalaisista urheiluhetkistä oli kiistatta Mira Potkosen Tokion olympialaisissa nappaama pronssimitali. Olympialaisten aikaan jo 40-vuotias Potkonen lähti kisoihin yhtenä Suomen suurimmista mitalitoivoista, eikä lopputulos ollut lainkaan hassumpi.

Naisten kevytsarjassa Potkonen päivitti ensin selvästi ranskalaisen Maiva Hamadouchen, sen jälkeen Korean Oh Yeon-jin sekä vielä tasaisen koitoksen jälkeen Turkin Esra Yildizin. Semifinaaleissa Brasilian Beatriz Ferreira oli lopulta parempi selvin lukemin. Koska nyrkkeilyssä ei käydä erillisiä pronssiotteluita, nappasi Potkonen tällä jo toisen olympiapronssinsa putkeen.

Vasta 28-vuotiaana nyrkkeilyuransa aloittanut Potkonen on viime vuosina ollut suomalaisten urheiluhetkien takuunainen. 2016 Heinäveden tyttö oli Suomen ainoa mitalisti, eivätkä saavutukset ole senkään jälkeen olleet lainkaan hassumpia. Kahden olympiapronssin lisäksi Potkonen on napannut kaksi MM-pronssia, minkä lisäksi hän on voittanut Euroopan mestaruuden kahdesti ja tullut kerran toiseksi.

Seuraavissa olympialaisissa ei Potkosta enää tulla näkemään, sillä suomalainen sai osallistua jo näihin olympialaisiin yli-ikäisenä ja ainoastaan poikkeusluvalla.

Urheilulajeja Urheilulajeja

2. Matti Matsson ja olympiapronssi

Voiko huikeampaa hetkeä ollakaan? Jo vuoden 2013 MM-kisoissa miesten 200 metrin rintauinnin pronssia napannutta Matti Mattsonia pidettiin suurlupauksena, jonka ura kääntyi valitettavaan laskusuuntaan. Syytkin paljastuivat lopulta, Mattsonilla diagnosoitiin vuosien jälkeen lopulta sekä keliakia että alopecia, jota voi kutsua yksinkertaisesti karvojen lähdöksi. Nykyään täysin karvaton Mattson laittoi ruokavalionsa uuteen uskoon, keväällä rikottiin itse asetettu Suomen ennätys ja olympialaisiin lähdettiin hyvällä uskolla, mutta selvänä altavastaajana.

Olympialaisissa Mattson osoitti, kuinka parhaasta laitetaan vieläkin paremmaksi. Välierien suoritus oli jälleen uusi Suomen ennätys, vaikka välierissä Mattsson olikin ainoastaan viidenneksi nopein. Piinaavan tiukassa finaalissa kahdesta ensimmäisestä ei ollut selvyyttä, mutta kolmospaikasta käytiin poikkeuksellisen tiukka kamppailu. Mattson päihitti lopulta kolmospaikkaa tavoitelleen amerikkalaisen kilpakumppaninsa ainoastaan neljän sadasosan erolla – miehet saapuivat maaliin käytännössä samaan aikaan. Mattsonin loppuaika 2:08:44 oli jälleen uusi Suomen ennätys.

Mattson on vasta 28-vuotias ja parempaankin on vielä mahdollisuuksia. Tällä hetkellä näyttäisi, että mies on saanut hoidettua terveydelliset ongelmat kuntoon ja rajana on ainoastaan taivas. Mattson saattaa hyvinkin olla yksi Suomen suurista mitalitoivoista myös seuraavissa olympialaisissa.

1. Suomen jalkapallomaajoukkue ja ensimmäinen voitto EM-kisoissa

Urheiluvedonlyönti.netin toimitus on vakaasti sitä mieltä, että listan ykkössijasta ei voi kiistellä. Suomen jalkapallomaajoukkue esiintyi kesällä ensimmäisissä EM-kisoissaan, eikä ensiesiintyminen ole taatusti jäänyt unohtumaan keneltäkään. Valtavana altavastaajana vieraskentällä Tanskaa kohtaamaan lähtenyt joukkue osoitti, että Huuhkajat eivät nöyristele ketään.

Ottelu sai poikkeuksellisen käänteen jo ensimmäisellä puoliajalla, kun Tanskan Christian Eriksen tuupertui kentälle yli tunniksi sydämen pysähtymisen vuoksi. Joukkueet suostuivat jatkamaan ottelua maalittomassa tasatilanteessa, minkä jälkeen Suomen Joel Pohjanpalo iski uskomattomalla puskumaalillaan Suomen johtoon. Tämä jäi ottelun ainoaksi maaliksi ja Suomessa päästiin juhlimaan maan historian ensimmäistä voittoa EM-kisoissa.

Voitto jäi tähän mennessä ainoaksi. Venäjä voitti kotikentällään 1-0, kun Pohjanpalon puskumaali hylättiin paitsiona millimetrien VAR-syynäyksen kautta. Belgia taas päihitti Suomen viimeisessä ottelussa selvästi 2-0. Lohkojensa kolmansiksi jääneistä joukkueista jatkopeleihin pääsi neljä parasta – Suomi jäi viidenneksi yhden maalin erolla. Hetken huumaa ei kuitenkaan voi poistaa mikään, vaan Joel Pohjanpalon tähdittämä Suomen voitto Tanskasta on ehdottomasti vuoden nautinnollisin urheiluhetki.