Suomen Cupin finaali

Suomen Cupin logo, pokaali ja pelaajia Suomen Cupin logo, pokaali ja pelaajia

Vuonna 2022 jalkapallon Suomen Cup on palannut juurilleen. Lohkovaihe poistui ja kilpailu pelattiin yksinkertaisessa pudotuspelimuodossa. Suomen Cupin finaali pelataan 17.9. ja ottelussa kohtaavat KuPS ja Inter.

Suomen Cupin finaali vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Suomen Cupin finaali 17.9.

Jalkapallo on klassisen näkemyksen mukaan parhaimmillaan cup-muotoisissa kilpailuissa. Jo vuodesta 1955 pelattu Suomen Cup on tänä vuonna palannut juurilleen, sillä kilpailusta on poistettu kritiikkiä kerännyt lohkovaihe. Tänä vuonna pelattiin perinteiseen tapaan yksinkertainen pudotuspelimuotoinen kilpailu, mikä näkyi myös kilpailun kasvaneessa suosiossa. Kun vuonna 2021 kilpailuun osallistui ainoastaan 45 joukkuetta, keräsi Suomen Cup tänä vuonna peräti 314 osallistujaa. Lukema oli suurin sitten vuoden 2009.

Kun viime vuosina Suomen Cupin finaali on pelattu jommankumman joukkueen kotikentällä, pelataan viime vuoden tapaan 17. syyskuuta pelattava finaali jälleen Helsingin Olympiastadionilla, joka toimi tätä ennen edellisen kerran finaalin näyttämönä vuonna 1999. Peräti 13 vuoden ajan finaali ehdittiin pelaamaan Töölön jalkapallostadionilla. Yleisöä on viime vuosina kerääntynyt paikalle muutaman tuhannen katsojan verran. Halvimmillaan tämän vuoden finaalia pääsee katsomaan jo 5 eurolla, kun taas aikuisten peruslippu kustantaa 25 euron verran.

Viime vuoden finaalissa päädyttiin maalittomaan tasapeliin, mutta KuPS onnistui lopulta kaatamaan kotikaupungissaan pelanneen HJK:n rangaistuspotkukilpailussa lukemin 5–4. Erinomaisessa vireessä oleva KuPS pääsee puolustamaan mestaruuttaan tänä vuonna. KuPS kohtaa finaalissa Turun Interin.

Ketkä kohtaavat finaalissa?

Vuonna 2022 Suomen Cupin finaalissa kohtaavat KuPS sekä Inter. Molemmille finaali on jo tuttu paikka, sillä KuPS on kilpailun hallitseva mestari, joka on kyennyt voittamaan Suomen Cupin yhteensä kolmesti. Inter taas nähtiin finaalissa edeltävänä vuonna 2020, vaikka tuolloin HJK olikin parempi lukemin 2–0. Viimeksi Inter on kyennyt Suomen Cupin voittoon vuonna 2018, jolloin HJK taas kaatui lopputuloksella 1–0. Inter on kyennyt Suomen Cupin voittoon kahdesti.

Sekä KuPS että Inter astelivat tämän vuoden kilpailuun mukaan viidennellä kierroksella. KuPS on kaatanut matkallaan EIFin lukemin 5–1 ja MP:n niukasti 1–0, kun taas Hakaa vastaan 2–2 päättynyt ottelu venyi rangaistuspotkuille saakka. KuPS oli rankkareilla lopulta parempi lukemin 6–4. Välierissä taas kaatui Lahti lukemin 1–0 Janis Ikaunieksin maalilla.

Inter kohtasi ensimmäisessä ottelussaan oman kakkosjoukkueensa, jota ryöpytettiin tylysti lukemin 10–0. Tämän jälkeen ottelut ovat kuitenkin olleet tiukempia. Sekä SJK että HJK kaatuivat vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Välierissä vastaan asettui HIFK, joka kaatui lopulta lukemin 3–2. Maalinteosta vastasivat kahdesti osunut David Accam sekä Interin ensimmäisen maalin iskenyt Aleksi Paananen.

KuPSia voidaan pitää selvänä ennakkosuosikkina, sillä joukkueiden viidestä edellisestä kohtaamisesta kuopiolaiset ovat napanneet peräti neljä voittoa. Molemmissa tämän kauden Veikkausliigapeleissä KuPS oli parempi lukemin 2–1. KuPS on muutenkin ollut tällä kaudella erinomaisessa vireessä. 20 kierroksen jälkeen joukkue johtaa Veikkausliigaa maalierolla, vaikka HJK onkin onnistunut saalistamaan yhtä paljon pisteitä. Mestaruudesta voidaan siis odottaa jälleen tiukkaa kamppailua. Viime kaudella KuPS joutui lopulta taipumaan vain yhden pisteen erolla. Viimeksi Kuopiossa on juhlittu mestaruutta vuonna 2019.

Tällä kaudella KuPSin ehdottomasti suurimpana syömähampaana on toiminut hyökkääjä Tim Väyrynen, joka on iskenyt 18 otteluun peräti 10 maalia sekä neljä maalisyöttöä. Väyrynen löytyy maalipörssin toiselta sijalta. Interin tehokkain pelaaja taas on ollut Petteri Forsell, joka on kyennyt viiteen maaliin sekä yhdeksään maalisyöttöön.

Inter on kahdenkymmenen pelin jälkeen sarjan viidennellä sijalla. Vaikka mestaruus on realistisesti jo lipsunut käsistä, on joukkueella edelleen vahvat saumat eurokilpailujen paikkoihin myös sarjan kautta. Suomen Cupin voittaminen lienee kuitenkin joukkueen realistisin mahdollisuus nauttia kunniasta tällä kaudella.

Suomen Cupin logo ja pelaajia Suomen Cupin logo ja pelaajia

Suomen Cup

Suomen Cup on perinteikäs kilpailu, jota on pelattu vuosittain jo vuodesta 1955 lähtien. Turnausta olivat ideoimassa Suomen Palloliiton silloinen puheenjohtaja Juuso Walden sekä Yhtyneiden Paperitehtaiden insinööri Antero Nyman. Inspiraatiota haettiin luonnollisesti arvostetusta englantilaisesta FA Cupista. Nyman ehti menehtyä kaksi vuotta ennen kilpailun lopullista käynnistymistä, minkä vuoksi Suomen Cupin voittajalle jaettava hulppea voittopokaali tunnetaan Antero Nymanin muistopalkintona.

Vuodesta 1955 aina vuoteen 1999 asti Suomen Cupin finaali pelattiin lähes poikkeuksetta Helsingin olympiastadionilla. Tämän jälkeen loppuottelu on pelattu useimmiten Töölön jalkapallostadionilla, mutta vuonna 2021 palattiin taas perinteiseen päiväjärjestykseen, kun ottelu siirrettiin takaisin uudistetulle olympiastadionille. Myös tämän vuoden finaali pelataan Helsingin olympiastadionilla.

Samalla Suomen Cup on myös palautettu jälleen perusmuotoonsa yksinkertaiseksi cup-kilpailuksi, jossa ei erillisiä lohkovaiheita nähdä. Vuoden 2016 uudistus keräsi runsaasti kritiikkiä ja romahdutti kilpailun osallistujamäärät. Jalkapallolegenda Atik Ismail jopa sanoi suoraan, ettei kilpailua olisi enää pitänyt edes kutsua Suomen Cupiksi.

Suomen Cupin historian menestynein joukkue on HJK, joka on voittanut kilpailun peräti 14 kertaa. Yhteensä HJK on esiintynyt finaalissa 22 otteeseen. Heti perässä tulee FC Haka, joka on napannut mestaruuden 12 kertaa, häviten finaalissa vain kolmesti. Hallitseva mestari on KuPS, joka puolustaa mestaruuttaan myös tämän vuoden finaaliottelussa.

Mistä seurata Suomen Cupin finaalia?

Suomen Cupin finaali nähdään Nelosen Ruutu+-palvelusta, joka on näyttänyt tällä kaudella cupin pelejä laajalla skaalalla. Jo ensimmäisiltä kierroksilta on näytetty valikoituja otteluita, minkä lisäksi kierroksesta 3 alkaen kaikki Veikkausliigan sekä Ykkösen seurojen ottelut on televisioitu.

Ruutu+ on muodostunut todelliseksi suomalaisen urheilun kodiksi, sillä palvelusta nähdään Suomen Cupin pelien lisäksi Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen pelejä, amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa, naisten Vaahteraliigaa, miesten sekä naisten Superpesistä ja Ykköspesistä, golfia sekä raveja. Kattava urheilupaketti kustantaa vain 12,95 euroa kuukaudessa.