Yleisurheilun halli-MM 2022

Pituushyppääjä Pituushyppääjä

Vuoden 2022 yleisurheilun halli-MM kilpaillaan Serbian Belgradissa. Kisoihin lähtee alustavasti myös seitsemän suomalaista, joten suomalaisnäkökulmasta seurattavaa tulee riittämään useammassakin lajissa.

Yleisurheilun halli-MM vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Yleisurheilun halli-MM Serbiassa 18.-20.3.

Yksi yleisurheilukauden jännittävimmistä hetkistä lähestyy hetki hetkeltä. Yleisurheilun halli-MM eli sisäratojen MM-kisat käynnistyvät 18. maaliskuuta Serbian Belgradissa. Kisoja voi pitää todellisena sprinttinä, sillä kisat kestävät ainoastaan yhden viikon lopun verran. Kisat laitetaan kerralla pakettiin jo 20. maaliskuuta mennessä.

Lajilista ei ole järin suuri, sillä esimerkiksi heittolajeja ei ole mukana kuulantyöntöä lukuun ottamatta. Lajilistaa voi pitää jo varsin perinteisenä sillä, sisäratojen MM-kisoissa on käytännössä ensimmäisistä kisoista lähtien oteltu lähes identtisellä listalla. Sekä miehet että naiset kilpailevat 60 metrillä, 400 metrillä, 800 metrillä, 1 500 metrillä, 3 000 metrillä, 60 m aidoissa, 4 x 400 m viestissä, korkeushypyssä, seiväshypyssä, pituushypyssä, kolmiloikassa, kuulantyönnössä sekä moniottelussa. Miehet ottelevat seitsenottelun, kun taas naisten puolella moniottelu sisältää viisi lajia.

Yleisurheilun sisäratojen MM-kisat alkavat olemaan jo perinteinen tapahtuma, sillä ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin vuonna 1985 Pariisissa nimellä World Indoor Games. Ensimmäisiksi varsinaisiksi MM-kisoiksi lasketaan vuoden 1987 World Indoor Championshipit. Belgradissa vuorossa ovat jo 18. kisat, jotka tällä kertaa tunnetaan ensi kertaa kansainvälisellä nimellä World Athletics Indoor Championship. Kyseessä ovat ensimmäiset sisäratojen MM-kisat neljään vuoteen, sillä vuodelle 2020 suunnitellut Kiinan kisat siirtyivät vuoteen 2023 koronaviruksen vuoksi. Perinteisesti kisat järjestetään kahden vuoden välein.

Suomi ei ole perinteisesti näissä kisoissa juuri loistanut, sillä Suomelta löytyy lähes neljänkymmenen vuoden ajalta ainoastaan yksi mitali. Suomen ainokainen on Kemin keiju Mika Halvarin vuonna 1995 nappaama kultamitali. Tällä Suomi sijoittuu mitalitaulukossa tasapisteisiin Djiboutin kanssa ja niukasti Viron ja Botswanan edelle. Kisat ovat perinteisesti olleet Yhdysvaltojen juhlaa. Kaksissatoista viime kisoissa jenkit ovat sijoittuneet mitalitaulukon kärkeen peräti yksitoista kertaa, ja maalla onkin enemmän mitaleja kuin kahdella seuraavalla yhteensä.

Suomalaiset kisoissa

Suomen joukkue Belgradin kisoihin on julkistettu 8. maaliskuuta. Mukaan lähtee alustavasti seitsemän urheilijaa, mutta lisäpaikkoja saatetaan edelleen jakaa rankingin perusteella, jos jokin laji kaipaa lisäurheilijoita. Tämä on kuitenkin Kansainvälisen yleisurheiluliiton vastuulla. Suomi lähtee kisoihin varsin odotetulla joukkueella, vaikka pettymykseksi viisiottelun Maria Huntington joutuukin vetäytymään kisoista loukkaantumisen vuoksi. Mukana on seuraavanlainen kattaus urheilijoita.

Ilari Manninen

Suomalaisista miesjuoksijoista mukana on ainoastaan Ilari Manninen, joka edustaa Suomea 60 metrin aitajuoksussa. Hallitseva SM-hopeamitalisti karsiutui vuoden 2021 sisäratojen EM-kisoissa niukasti semifinaalista. Kyseessä ovat Mannisen ensimmäiset sisäratojen MM-kisat.

Kristian Pulli

Kisoihin lähtee vain kaksi suomalaismiestä, joista pituushypyssä Suomea edustaa Kristian Pulli. Pullin ulkoradoilla hyppäämä 827 senttiä on Suomen ennätys, eikä sisäratojen ennätys 824 senttiä jää kauas tästä. Vuoden 2021 sisäratojen EM-kisoissa Pulli hyppäsi pronssille, joten hyvää suoritusta on lupa odottaa nytkin.

Lotta Kemppinen

Naisten puolella Suomea edustaa 60 metrin pikajuoksussa Lotta Kemppinen, joka juoksi vuoden 2021 sisäratojen EM-kisoissa hopealle. Kolme edellistä sadan metrin Suomen mestaruutta napannut Kemppinen pitää hallussaan sisäratojen 60 metrin Suomen ennätystä 7,19 sekunnin tuloksellaan.

Sara Kuivisto

800 metrin ja 1 500 metrin Suomen ennätyksiä niin sisällä kuin ulkonakin hallitseva Sara Kuivisto nähdään näissä kisoissa ainoastaan 1 500 metrillä. Kuivisto kykeni parhaaseensa tällä matkalla vuoden 2021 olympialaisissa, joissa tuloksena oli uusi Suomen ennätys ja viidestoista sija.

Reetta Hurske

Kisojen seuratuimpiin suomalaisiin kuuluu taatusti 60 metrin aitajuoksuun osallistuva Reetta Hurske, joka juoksi huippuajan kisoja edeltävissä Ranskan hallikisoissa. Vuoden 2019 sisäratojen EM-kisoissa Hurske sijoittui neljänneksi. Tähän mennessä Hurskeen ainoa kansainvälinen mitali on opiskelijoiden kisoista napattu hopea.

Senni Salminen

Kolmiloikan puolella Suomea edustaa 14,63 metrillä oman Suomen ennätyksensä rikkonut Senni Salminen, joka on voittanut sisäratojen Suomen Mestaruuden kolmesti putkeen. Vuoden 2021 olympiakisoissa Salminen karsiutui finaalista vain sentin erolla.

Kristiina Mäkelä

Kolmiloikassa Suomea edustaa myös Kristiina Mäkelä, joka on napannut ulkona SM-kultaa yhdeksään otteeseen sekä sisäradoilla viidesti. Sisällä hypätty 14,38 metriä on samalla hallitseva Suomen ennätys. Mäkelän paras tulos kansainvälisiltä kentiltä on juuri sisäratojen MM-kisoista, joissa suomalainen sijoittui vuonna 2016 kuudenneksi. Vuoden 2021 olympialaisissa Mäkelä oli yhdestoista.

Juoksijoita radalla Juoksijoita radalla

Seuraa näitä urheilijoita

Ketkä ovat näiden kisojen suurimmat tähdet, ja mitkä nimet kannattaa painaa mieleen jo tässä vaiheessa? Esittelemme kolme kisojen kiinnostavinta urheilijaa.

Christian Coleman

Kisojen kiinnostavimpiin nimiin lukeutuu kiistatta pikajuoksija Christian Coleman, joka missasi olympialaiset doping-tuomion takia. Alun perin tuomion piti kattaa myös tulevat hallikisat, mutta lyhennetty tuomio päästää Colemanin jälleen pelikentille. 26-vuotias amerikkalainen on hallitseva sisäratojen maailmanmestari 60 metrillä, minkä lisäksi sprintteri on napannut ulkoratojen MM-kisoista parikin kultamitalia sadan metrin matkoilta. Moni tulee taatusti toivomaan myös kiistanalaisen Colemanin tappiota.

Armand Duplantis

Seiväshypyn puolella kaikkien huulilla on ainoastaan yksi nimi. Ruotsin Armand ”Mondo” Duplantis rikkoi vuonna 2020 Sergei Bubkan 26 vuotta hallitseman maailmanennätyksen. Sisätilojen puolella ennätys meni uusiksi vain hetki ennen näitä kisoja, kun Duplantis paransi omaa ennätystään ja asetti ennätyslukemat jo 6,19 metriin. Olympiakultaa Tokiosta napannut Duplantis on ylivoimainen ennakkosuosikki, jolta voidaan odottaa jopa uutta maailmanennätystä.

Yulimar Rojas

Naisten kolmiloikka kiinnostaa suomalaisia luonnollisesti laajan suomalaisedustuksen vuoksi, mutta katseet kannattaa kääntää myös Venezuelan Yulimar Rojakseen. Sekä ulkoratojen että sisäratojen maailmanennätykset rikkonut Rojas on sekä hallitseva olympiakultamitalisti että hallitseva maailmanmestari. Parhaimmillaan 15,67 metriä hypännyt Rojas on luonnollisesti ennakkosuosikki myös näissä kisoissa. Monipuolinen Rojas on rikkonut Venezuelan ennätykset myös pituushypyssä, minkä lisäksi nainen on voittanut Etelä-Amerikan mestaruuden jopa korkeushypyn puolella.

Yleisurheilukausi 2022

Tänä vuonna yleisurheilun ystäville riittää viihdettä enemmän kuin tarpeeksi, sillä samalle vuodelle osuvat poikkeuksellisesti sisäratojen MM-kisat, varsinaiset MM-kisat sekä EM-kisat. MM-kisat kisaillaan 15.–24.7. Yhdysvaltain Oregonissa, kun taas EM-kisat ovat vuorossa seuraavan kuun puolella Münchenissä 15.–21.8. Kesän aikana ovat vuorossa tuttuun tapaan myös Kalevan kisat, Paavo Nurmi Gamesit sekä klassinen Suomi-Ruotsi-maaottelu. Toukokuusta syyskuuhun kilpaillaan myös Timanttiliigassa, joka sisältää 14 osakilpailua eri puolilla maailmaa. Ensimmäinen Timanttiliigan kilpailu käydään Dohassa 13.5.

Poikkeuksellisen monipuolinen yleisurheilukausi tulee vuonna 2022 taatusti tarjoamaan viihdettä jokaiseen makuun. Joko tänä vuonna Suomi onnistuisi nappaamaan historian toisen mitalinsa sisäratojen MM-kisoista? Kattava televisiointi nähdään luonnollisesti Ylen kanavilta.