Suzukan GP saattaa ratkaista mestaruuden

Formulakuskeja Formulakuskeja

Formulakausi lähenee loppuaan, kun jäljellä on enää viisi osakilpailua. Singapore päättyi Red Bullin Max Verstappenin osalta farssiin, mutta Suzukan GP tarjoaa hollantilaiselle jälleen mahdollisuuden mestaruuden varmistamiseen.

Suzukan GP vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

F1 Suzukan GP

Formulakauden kohokohtien joukkoon lukeutuu Japanissa ajettava Suzukan GP, jossa on useaan otteeseen päästy nauttimaan myös suomalaismenestyksestä. Viimeksi Suzukassa on ajettu vuonna 2019, jolloin voittoon ajoi Suomen Valtteri Bottas, mutta tämän kauden kisassa ennakkosuosikit löytyvän aivan muualta.

Ylivoimaisena suosikkina kisaan lähtee Red Bullia edustava Max Verstappen, joka pyrkii varmistamaan mestaruutensa jo Japanissa. Pelkkä huippusuoritus riittää mestaruuteen, sillä voitto nopeimmalla kierroksella varmistaisi mestaruuden täysin riippumatta muista tuloksista. Myös viime kaudella mestaruuden napanneen Verstappenin tulee voittaa Charles Leclerc kahdeksan pisteen erolla sekä Sergio Perez kuuden pisteen erolla, jotta mestaruus varmistuu.

Hollantilaisella oli mahdollisuus mestaruuden varmentamiseen jo Singaporessa, mutta yksi kauden kehnoimmista suorituksista tiesi Verstappenille lopulta seitsemättä sijaa, kun tallikaveri Perez ajoi kauden toiseen voittoonsa. Tätä ennen Verstappen oli voittanut peräti viisi kisaa putkeen.

Ennakkosuosikit kisaan lähtiessä ovat tutut. Verstappenia pidetään selvänä voittajasuosikkina, mutta myös Leclercillä nähdään hyvät saumat voittoon. Aika-ajoissa Leclerc on jopa voittajasuosikki, mutta on hyvä muistaa, että Verstappenin kauden yhdessätoista voitossa hän on lähtenyt paalulta vain kolmeen otteeseen. Sergio Perezin ja Lewis Hamiltonin mahdollisuuksia voittoon taas pidetään jo hyvin ohkaisina.

Suomen Valtteri Bottas taas lähtee Alfa Romeon ratissa tavoittelemaan pistesijaa, jollaista ei ole tullut kahdeksaan kisaan. Singapore herätti kuitenkin lupauksia, sillä Bottas jäi vain yhden sijan päähän pisteistä.

Suzukassa ajetaan suomalaisittain poikkeuksellisen varhaiseen aikaan, sillä aika-ajot alkavat 8. lokakuuta jo yhdeksältä aamulla, kun taas varsinainen kisa ajetaan 9. lokakuuta kahdeksalta aamulla.

F1 kausi tähän saakka

Huomattavan pitkää formulakautta on ajettu jo seitsemäntoista kisan verran, mutta vielä on jäljellä viisi osakilpailua. Kausi ehti alkaa poikkeuksellisen jännittävällä tavalla, mutta muutaman ensimmäisen kisan jälkeen hallitsevana mestarina kauteen lähtenyt Max Verstappen on mennyt menojaan. Vaikka Ferrari on ollut aika-ajoissa huomattavasti vahvempi kuin Verstappenin Red Bull, on Verstappenin kisavauhti ollut aivan omassa luokassaan.

Verstappen on päässyt lähtemään paalulta vain neljään otteeseen, mutta hollantilainen on tästä huolimatta voittanut peräti 11 kisaa. Ferrarin Charles Leclerc taas on selvinnyt paalulle peräti yhdeksän kertaa, mutta voittoja ei tästä huolimatta ole tullut koko kauden aikana kuin kolme.

Mestaruus alkaa olla vain sinettiä vailla niin kuljettajien kuin tallienkin välisissä taistoissa. Max Verstappenilla on mahdollisuus mestaruuden varmentamiseen jo Suzukassa. Voitto ja nopein kierros takaisivat mestaruuden kaikista muista tuloksista huolimatta. Tallien puolella Red Bull taas on repinyt jo 137 pisteen kaulan kakkosena tulevaan Ferrariin nähden.

Kuljettajien puolella kakkossijasta käydään kuitenkin vielä kiivasta taistoa, sillä Charles Leclerc tulee toisena vain kaksi pistettä Sergio Pereziä edellä. Noin kolmenkymmenen pisteen päässä kaksikosta taas tulevat George Russell sekä Carlos Sainz Jr. Tasaisen vahvasti läpi kauden esiintynyt Mercedeksen Russell jahtaa edelleen ensimmäistä voittoaan formuloissa.

Suomen Valtteri Bottas oli alkukaudella suorastaan loistava, sillä suomalainen haali pistesijoja kehnosta autosta huolimatta kisasta toiseen. 46 pistettä kerännyt Bottas on kuljettajien pistetaulukossa kymmenentenä, vaikka vauhti onkin hiipunut pahasti loppukautta kohden. Bottas ei ole kyennyt pisteille peräti kahdeksaan kisaan. Lupauksia paremmasta nähtiin kuitenkin Singaporessa, jossa Bottas nousi 16. ruudusta vain yhden sijan päähän pisteistä.

Formula-autoja Formula-autoja

Suzukan rata

Suzukan GP lukeutuu formulakauden legendaarisimpien joukkoon. Rata kuuluu sarjan haastavimpien joukkoon, minkä lisäksi Japanin kisa on tavannut lukeutua kauden viimeisimpien joukkoon, mikä on johtanut mestaruuden ratkomiseen useaan otteeseen juuri Suzukassa.

Ensimmäinen Suzukan GP järjestettiin jo vuonna 1963, joten radalla on pitkä historia. Kun Japani sai ensimmäiset formulakisansa, ajettiin ensimmäiset kaksi kisaa Fujin radalla, mutta vuodesta 1987 lähtien juuri Suzuka on vakiintunut käytettäväksi radaksi. Nopea, vaativa, viihdyttävä ja formuloiden ainoana ratana kahdeksikon muodostava Suzuka osoittautui välittömästi suosituksi radaksi. Heti ensimmäisessä Suzukassa ajetussa formulakisassa ratkaistiin mestaruus, kun Nelson Piquet nappasi uransa kolmannen mestaruuden.

Suzuka muistetaan hyvästä syystä myös Suomessa, sillä Mika Häkkinen varmisti mestaruuden kiivaan taiston jälkeen juuri Suzukassa sekä 1998 että 1999. Häkkisen kahden voiton ohella myös Kimi Räikkönen sekä Valtteri Bottas ovat onnistuneet voittamaan Japanissa. Tämän vuoden kisaan hallitsevana voittajana lähtee vuonna 2019 voittoon kurvannut Bottas, sillä Japanissa ei ole ajettu kahteen vuoteen koronan vuoksi.

Eniten voittoja Suzukassa on napannut tietenkin Michael Schumacher, joka ehti voittaa peräti kuuteen otteeseen. Parhaimmillaan saksalainen voitti kolmena peräkkäisenä vuotena.

Liikehdintää kuljettajamarkkinoilla

Formuloiden kuljettajamarkkinoilla on nähty poikkeuksellisen runsaasti liikettä jo tässä vaiheessa kautta. Ehkä merkittävimpänä uutisena nelinkertainen mestari Sebastian Vettel ilmoitti päättävänsä uransa, mikä johti siihen, että Aston Martin päätti korvata saksalaisen toisella entisellä mestarilla. Jo 41 vuoden ikään ehtinyt kaksinkertainen mestari Fernando Alonso nähdään ensi kaudella Aston Martinin puikoissa.

Alpine ilmoitti välittömästi korvaavansa Alonson Oscar Piastrilla, mikä taas ei kuljettajalle sopinut. Alpinen alustava sopimus Piastrin kanssa oli ehtinyt vanhentua, joten McLaren puolestaan ilmoitti korvaavansa Piastrilla Daniel Ricciardon, joka joutuu etsimään tulevalle kaudelle uuden tallin.

Tuoreimpina uutisina Alfa Romeo ilmoitti Zhou Guanyun jatkosopimuksesta, joten kiinalainen nähdään Valtteri Bottaksen tallikaverina myös tulevalla kaudella. Williams taas ilmoitti, että Nicholas Latifia ei tallissa enää tulevalla kaudella nähdä.

Useimmat kuskiparit alkavat olla jo valmiina seuraavalla kaudelle, mutta toisen kuskin paikka on edelleen vapaana Alpinella, Aston Martinilla, Haasilla sekä Williamsilla. Paikoista kilpailevat Ricciardon ja Latifin ohella esimerkiksi tälläkin kaudella yksittäisiä kisoja ajaneet Nyck de Vries sekä Nico Hülkenberg.