Jääkiekko Pekingin talviolympialaisissa

Jääkiekkoilija Jääkiekkoilija

Vuoden 2022 talviolympialaiset avataan tänään virallisesti Pekingissä. Ensimmäiset jääkiekon ottelut on kuitenkin jo ehditty pelaamaan. Suomi on mukana sekä miesten että naisten turnauksessa, ja menestystä on lupa odottaa tälläkin kerralla.

Veikkaa olympialaisten jääkiekkoa:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Miesten jääkiekko Pekingin olympialaisissa

Yksi talviolympialaisten odotetuimmista lajeista on tietenkin miesten jääkiekko. Tänä vuonna jääkiekon ystäviä odotti valitettavasti pieni pettymys, sillä NHL-miehiä ei saatu mukaan turnaukseen tänäkään vuonna, vaikka odotukset olivat korkealla. Pekingin talviolympialaiset tulevatkin jääkiekossa sisältämään lähinnä Euroopan jäillä pelaavia pelaajia.

Turnaukseen ottaa perinteiseen tapaan osaa kaksitoista joukkuetta, jotka on jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Kahdeksan joukkuetta pääsi mukaan IIHF World Ranking perusteella, kun taas kolme joukkuetta lunasti paikkansa erillisten karsintaturnausten kautta. Lisäksi mukana on luonnollisesti kisojen isäntämaa Kiina. Kiinan seurana turnauksessa esiintyvät Kanada, Venäjän olympiaurheilijat, Suomi, Ruotsi, Tshekki, Yhdysvallat, Saksa, Sveitsi, Slovakia, Latvia sekä Tanska.

Miesten turnaus käynnistyy 10. helmikuuta, kun taas finaali on luvassa kisojen viimeisenä päivänä 20. helmikuuta. Alkulohkoissa jokainen joukkue pelaa kertaalleen kolmea muuta joukkuetta vastaan, minkä jälkeen lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen selviytyvät suoraan puolivälieriin. Muut joukkueet taas pelaavat ylimääräisen pudotuspelikierroksen, jonka voittajat selviytyvät myös puolivälieriin. Jääkiekko talviolympialaisissa pelataan seuraavilla lohkoilla.

A-lohko

 • Kanada
 • Yhdysvallat
 • Saksa
 • Kiina

B-lohko

 • Venäjän olympiaurheilijat
 • Tshekki
 • Sveitsi
 • Tanska

C-lohko

 • Suomi
 • Ruotsi
 • Slovakia
 • Latvia

Suomen Leijonat miesten turnauksessa

Leijonien joukkue turnaukseen julkistettiin 20. tammikuuta. Suuria yllätyksiä ei joukkueeseen mahdu, vaan Leijonat lähtee kisoihin varsin samalla kokoonpanolla kuin edellisiin MM-kisoihinkin. Joukkue pelaa lähes kokonaisuudessaan KHL:ssä, eikä kotimaan liigasta mukaan mahtunut kuin kaksi Kärppien pelaajaa.

Niin NHL:stä kuin maajoukkueestakin tuttuja nimimiehiä mahtuu kuitenkin runsaasti Leijonien joukkueeseen. Mukana ovat esimerkiksi Vitjaz Podolskia edustavat huippuvireiset Miro Aaltonen ja Niko Ojamäki, jotka molemmat löytyvät pistepörssin kärkikymmeniköstä. Markus Granlund ja Leo Komarov taas ehtivät tehdä pitkät urat NHL:n puolella. Mukaan mahtuu myös Jokereiden Marko ”Mörkö” Anttila, joka johdatti Suomen maailmanmestaruuteen vuonna 2019.

Ykkösmaalivahtina pelaa melko varmasti Metallurg Magnitogorskin Jussi Olkinuora, mutta hyvää kiritystä tällä saralla tarjoaa aina mainio Harri Säteri. 36-vuotias puolustaja Juuso Hietanen taas osallistuu jo peräti kolmansiin olympialaisiinsa.

Leijonien alkulohkon ei pitäisi ennakolta tuottaa suurempia haasteita. 10. päivä Suomi kohtaa Slovakian, 11. päivä vastassa on Latvia, ja alkulohko huipentuu 13. päivä käytävään kamppailuun Ruotsia vastaan. Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Suomen aikaa joko 10.40 tai 15.10.

Leijonilta on lupa odottaa hyvää menestystä, sillä joukkue lähtee kisoihin toiseksi suurimpana suosikkina heti Venäjän olympiaurheilijoiden jälkeen. Perinteisesti Leijonat ovatkin menestyneet olympialaisissa varsin hyvin, sillä palkintokaapista löytyy kaksi hopeaa sekä neljä pronssia, viimeisin vuodelta 2014. Himoittu kultamitali on kuitenkin edelleen saavuttamatta.

Jääkiekkoilijoita Jääkiekkoilijoita

Naisten jääkiekko Pekingin olympialaisissa

Jääkiekko talviolympialaisissa ehti naisten puolella jo alkaa, ennen kuin Pekingin talviolympialaiset saatiin virallisesti edes avatuksi. Ensimmäiset ottelut olivat nimittäin vuorossa jo 3. helmikuuta, minkä jälkeen naisten jääkiekko jatkuu aina 17. päivä pelattavaan finaaliin saakka.

Naisten puolella mukana on kymmenen joukkuetta, jotka on jaettu kahteen erilliseen alkulohkoon. Kuusi joukkuetta pääsi mukaan IIHF World Rankingin perusteella, kolme karsintaturnausten kautta ja yksi paikka kuuluu isäntämaa Kiinalle. Kiinan lisäksi osaa turnaukseen ottavat Suomi, Kanada, Yhdysvallat, Venäjän olympiaurheilijat, Sveitsi, Japani, Ruotsi, Tanska sekä Tshekki.

Formaatti on varsin erikoinen, sillä A-lohkossa pelaavat viisi turnauksen ennakolta parasta maata, joista kaikki etenevät myös suoraan puolivälieriin. B-lohkossa taas pelaavat ennakolta kehnommat joukkueet, joista puolivälieriin etenee kolme parasta. Alkulohkoissa kaikki joukkueet pelaavat kertaalleen toisiaan vastaan. Syy jaottelulle löytyy naisten jääkiekon suurista tasoeroista. Lajia hallitsevat ylivoimaisesti Kanada ja Yhdysvallat, joiden odotetaan jälleen kerran taistelevan mestaruudesta lähinnä keskenään. Naisleijonat lähtevät turnaukseen kuitenkin ennakolta suurimman haastajan paikalta.

Lohkojaottelu näyttää turnauksessa seuraavanlaiselta.

A-lohko

 • Suomi
 • Yhdysvallat
 • Kanada
 • Venäjän olympiaurheilijat
 • Sveitsi

B-lohko

 • Japani
 • Tshekki
 • Ruotsi
 • Tanska
 • Kiina

Suomen Naisleijonat naisten turnauksessa

Myös naisten puolella joukkueen kokoonpano julkistettiin 20. tammikuuta. Pasi Mustosen joukkue herätti huomiota ulkomaita myöten lähinnä sen vuoksi, että maailman parhaanakin pidetty maalivahti Noora Räty ei ole lainkaan mukana, vaan Pekingin talviolympialaiset jäävät Rädyltä sivuun. Suomen ykkösmaalivahtina tullaankin näkemään Ilvestä edustava Anni Keisala.

Joukkueesta löytyy niin nuoruutta kuin kokemustakin. Peräti 11 pelaajaa on mukana ensimmäistä kertaa, eikä 19-vuotias puolustaja Sanni Rantala ole vielä ehtinyt pelaamaan yksissäkään arvokisoissa. Michelle Karvinen, Minttu Tuominen ja Jenni Hiirikoski sen sijaan lähtevät jo neljänsiin olympialaisiinsa. Useasti Suomen parhaaksi naisjääkiekkoilijaksi valittu Hiirikoski on valittu myös kaksien viime olympialaisten parhaaksi puolustajaksi.

Naisleijonat ovat varsin selvällä marginaalilla maailman kolmanneksi paras naisten maajoukkue, mikä on näkynyt joukkueen menestyksessä niin olympialaisissa kuin MM-kisoissakin. Pronssia on tullut olympialaisista 1998, 2010 sekä 2018, minkä lisäksi joukkue on napannut MM-kisoista peräti 13 pronssista mitalia. Mahdollisuuksia on kuitenkin parempaankin, vuoden 2019 MM-finaalissa joukkue suostui taipumaan Yhdysvalloille vasta voittomaalikilpailussa.

Lisätietoja Suomen joukkueesta ja kaikkien jääkiekko-otteluiden lähetysajat löydät urheiluvedonlyönti.netin talviolympialaisten jääkiekko-osiosta. Kaikki tarpeellinen tieto olympiajääkiekosta yhdessä paketissa!

Lue myös muut uutisemme: