Kentucky Derby

Hevonen ja ratsastaja Hevonen ja ratsastaja

Suomalaisille hevosurheilu tarkoittaa ensisijaisesti raveja, mutta maailmalla laukkakisat ovat ehdoton hevosurheilun ykkösmuoto. Tällä saralla vuoden suurin tapahtuma on tietenkin maailmanlaajuisesti tunnettu Kentucky Derby.

Kentucky Derby vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Kentucky Derby 2022

Urheilun jännittävimpänä kaksiminuuttisena tunnettu Kentucky Derby on jälleen täällä. Jopa 150 000 ihmistä paikan päälle keräävä ja miljoonien ihmisten ympäri maailmaa seuraama laukkakisa on yksi vuoden suurimmista urheilutapahtumista, ja hevosurheilun saralla kiistatta suurin. Vuoden 2022 Kentucky Derby kisaillaan 7. toukokuuta perinteisillä pelipaikoilla eli Kentuckyn Louisvillen Churchill Downs -laukkaradalla.

Hevosurheilun puolella pyörivät maailmalla isot rahat, minkä huomaa parhaiten juuri Kentucky Derbyn yhteydessä. Voittajakoni lunastaa peräti kolmen miljoonan dollarin palkintopotin, minkä lisäksi vedonlyöjät haalivat voittoja Kentucky Derbyn yhteydessä noin 150 miljoonan dollarin edestä. Vedonlyönti Kentucky Derbystä onnistuu tietenkin myös suomalaisilla vedonlyöntisivustoilla.

Tätä nykyä mukaan pääkilpailuun pääsee 20 kolmevuotiasta hevosta, jotka karsitaan vuodesta 2013 järjestetyn Road to the Kentucky Derby -karsintakilpailun avulla. Yhdysvaltain karsintasarjan ohella yksittäiset hevoset voittavat paikan lähtöviivalle myös Japanin sekä Euroopan karsintojen kautta.

Suursuosikkia ei tänä vuonna löydy, vaan käytännössä jokaisella mukaan päässeellä hevosella on mahdollisuus myös voittoon. Alle kymmenen kerrointa vedonlyöntisivustoilla saavat kuitenkin ennakkosuosikki Smile Happy, haastaja Forbidden Kingdom sekä karsintasarjassa erinomaisesti esiintynyt Epicenter.

Draamalta ei Kentucky Derbyssä ole viime vuosina päästy välttymään. Viime vuonna maaliviivan ensimmäisenä ylittänyt Medina Spirit diskattiin dopingin vuoksi. Kyseessä oli vasta Kentucky Derbyn historian toinen kerta, kun voittajahevonen on jäänyt kiinni kielletyistä aineista. Vuoden 2019 voittaja Maximum Security taas diskattiin kiilaamisen vuoksi.

Historiallinen hevoskilpailu

Kentucky Derby lukeutuu maailman vanhimpien edelleen järjestettävien urheilukisojen joukkoon, sillä laukkakisoja on järjestetty vuosittain jo vuodesta 1875 lähtien. Voittajahevonen on kruunattu poikkeuksetta kerran vuodessa jopa suuren laman, maailmansotien sekä koronapandemian aikaan, vaikka vuonna 2020 laukkakilpailut jouduttiinkin siirtämään poikkeuksellisesti syksylle.

Alun perin Kentucky Derbyssä kilpailtiin 2,4 kilometrin matkalla, mutta jo vuonna 1896 matka ehti vakiintua kahden kilometrin mittaiseksi. Samalla tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voittoaika on poikkeuksetta melko tarkalleen kaksi minuuttia ja joitakin sekunteja. Kahta minuuttia voidaan pitää todellisena haamurajana, sillä voittajahevonen on onnistunut alittamaan sen vain kahdesti. Ennätystä pitää edelleen hallussaan Secretariat, joka juoksi jo vuonna 1973 uskomattoman ajan 1:59.4. Kahden minuutin alituksessa onnistui kolmen sadasosan erolla myös Monarchos vuonna 2001.

Kentucky Derby on vuoden ensimmäinen laukkatapahtuma, joka kuuluu osana arvostettuun Triple Crowniin. Arvostetun Triple Crownin täydentävät niin ikään kolmevuotiaille hevosille tarkoitetut Preakness Stakes sekä Belmont Stakes, jotka kilpaillaan nopealla tahdilla toukokuussa ja kesäkuussa. Kaikkien kolmen turnauksen voittaminen eli Triple Crown on arvostettu ja harvinainen saavutus.

Vaikka mahdollisuus kolmoisvoittoon on ollut jo yli vuosisadan ajan, on vain 13 hevosta onnistunut vaativassa tehtävässä. 37 vuoden tauon jälkeen vuonna 2015 Triple Crownin nappasi American Pharaoh, minkä jälkeen Justify onnistui samassa vuonna 2018. Vuonna 1973 Secretariat asetti edelleen voimassa olevat ennätykset kaikkiin kolmeen kilpailuun.

Vaikka ikärajoitusten vuoksi yksittäinen hevonen ei voikaan voittaa kuin kertaalleen, ovat jockeyt sekä kouluttajat onnistuneet haalimaan useampiakin voittoja. Eddie Arcaro sekä Bill Hartack ovat onnistuneet ratsastajien puolella viiteen voittoon, kun taas kouluttajista menestyneimpiä ovat kuudella voitolla Ben A. Jones sekä Bob Baffert. Baffertilla on kaikki saumat historialliseen seitsemänteenkin voittoon, sillä seitsemästä edellisestä voittajasta kolme olivat juuri Baffertin kouluttamia.

Viime vuosien menestynein jockey taas on John Velazquez, joka on napannut kaikki kolme voittoaan kymmenen vuoden sisällä. Vuoden 2020 voittohevonen Authentic oli juuri Baffertin kouluttama ja Velazquesin ohjastama.

Kentucky Derby tunnetaan lukuisista traditioistaan. Perinteisesti näyttäviin asuihin pukeutuneet rikkaat ja kuuluisat nauttivat kisoissa mint julepia, joka on käytännössä mojitoa, jossa rommi on korvattu viskillä. Suosikkijuomaa nautitaan komeista laseista, joihin on kirjattu edellisten voittajahevosten nimet. Voittajahevoset taas on jo 1800-luvulta lähtien palkittu 554 ruususta koostuvalla ruusupeitolla, mistä juontaa myös tapahtuman lempinimi Run for the Roses.

Laukkahevosia Laukkahevosia

Kentucky Derby vs Ravit

Kentucky Derby on ravien sijaan laukkakisa, mikä saattaa herättää suomalaisissa hevosurheilun ystävissä ihmetystä. Maailmalla juuri laukkakisat ovat kuitenkin hevosurheilun suosituin ja yleisin muoto, kun taas ravit ovat lähinnä pohjoismaalainen erikoisuus. Erot eivät katsojan kannalta ole suuria, sillä konsepti on tietenkin sekä laukkakisoissa että raveissa sama, hevoset pyrkivät juoksemaan ensimmäisinä maaliin.

Raveissa käytettävien kärryjen sijaan laukkakisoissa hevosia ohjastavat kuitenkin hevosten päällä ratsastavat jockeyt, jotka ovat ruumiinrakenteeltaan huomattavan hentoisia. Laukkakisoissa hevoset nimensä mukaisesti luonnollisesti laukkaavat, mikä johtaa nopeampaan vauhtiin sekä suurempaan rasitukseen hevoselle. Laukkakisojen hevoset ovatkin huomattavan nuoria, minkä lisäksi eläkkeelle jäädään nopeasti. Tämä on osaltaan johtanut laajaan jalostustoimintaan ja tolkuttomiin hintoihin – lupaavasta laukkahevosesta voidaan maksaa miljoonasummia.

Suomessa laukkakisoja ei järjestetä, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Venäjällä myös tällainen hevosurheilun muoto on arkipäivää. Suomessa sen sijaan kilpaillaan raveissa, joissa hevosia ohjaavat kärryillä ajavat ohjastajat. Laukkaaminen on raveissa käytännössä kiellettyä, ja pitkä laukka tai usein toistuva laukka johtaa nopeasti hylkäämiseen. Kun laukkakisoissa käytetään englannin täysverisiä, saatetaan pohjoismaisissa raveissa ajaa myös kylmäverisillä roduilla, mikä on kansainvälisesti täysin poikkeuksellista.

Koska peruskonsepti on kuitenkin aina sama, onnistuu myös Kentucky Derbyn ja muiden laukkakisojen seuraaminen helposti aloittelevaltakin hevosurheilun ystävältä.