Eukonkannon MM-kisat

Eukonkantoa Eukonkantoa

Sonkajärvellä on jälleen vuorossa todellinen suomalainen klassikko, kun vuorossa ovat heinäkuun ensimmäisinä päivinä eukonkannon MM-kisat. Lue kaikki jo vuodesta 1992 lähtien järjestetystä suosikkikisasta!

Eukonkannon MM-kisat vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Eukonkannon MM, 1-2.7.

Yksi Suomen erikoislaatuisimmista tapahtumista on jälleen täällä, kun 1.-2.7. Sonkajärvelle kerääntyy tuhansittain ihmisiä ympäri maailman. Vuorossa ovat tietenkin eukonkannon MM-kisat, joita on järjestetty Sonkajärvellä jo vuodesta 1992. Erikoislaatuiset ja jopa yllättävän suureen suosioon nousseet kisat ovat eittämättä tunnetuimpia esimerkkejä suomalaisesta hulluudesta ja erikoislaatuisesta luonteesta.

Enemmän tai vähemmän vitsinä alkanut eukonkanto perustuu yksinkertaiseen konseptiin. Osallistuvan urheilijan tulee yksinkertaisesti kuljettaa mukana kannettava nainen esteradan läpi maaliin mahdollisimman nopeasti. Yksinkertainen tapahtuma on kasvanut koko viikonlopun mittaiseksi koko perheen viihdetapahtumaksi, jossa varsinainen eukonkanto ei suinkaan ole ainoaa tarjottua viihdettä.

Perjantaina luvassa ovat esimerkiksi metsätaitokisa, eukonkannon karaoke, Sonkajärven pitäjämarkkinat, Paisuan Tuajamateatterin esitys, metsäosaston työnäytöksiä, Rautavaaran Nuorisosirkus, TonkKumin MM-kisat sekä eukonkannon sprinttikisa. Illalla katsoja pääsee itse valitsemaan, osallistuuko hän mieluummin kirkon hartaushetkeen vai ysäribileisiin olutteltalla. Illan huipentavat Jukka Pojan ja Rutakko All Starsin tähdittämät eukonkannon iltabileet.

Lauantai on varsinainen pääpäivä. Tällöin vuorossa ovat pitäjämarkkinat, vanhojen ajoneuvojen ja Zetorien näyttely, eukonkannon karaoken finaali, Paisuan Tuajamateatterin esitys, Puolustusvoiman vastusmiessoittokunnan viihdeorkesteri, metsäosaston työnäytöksiä, Vänninmäen Nuorisoseuran tanhuesitys, eukonkannon joukkuekisa, kisakulkue sekä varsinaiset eukonkannon MM-kisat. Illan huipentavat jälleen olutteltan ysäribileet sekä viralliset iltabileet, joissa esiintyvät varusmiessoittokunnan viihdeorkesterin ohella Ilpoa Kaleva ja Sounds of The Clouds sekä Laura Voutilainen.

Osallistumismaksu itse tapahtumaan on 50 euroa, eukonkantoa pääsee katsomaan 15 eurolla ja koko kahden päivän kinkereiden kaikki tapahtumat sisältävä lippu kustantaa 35 euroa.

Historiaa

Eukonkannolla on jo huomattavan pitkä historia. Alun perin huomattavan humoristisena sekä simppelinä järjestetty tapahtuma on kasvanut paitsi karnevaalihenkiseksi tuhansien katsojien suurtapahtumaksi, myös vakavasti otettavaksi urheiluksi. Kilpailijoita on paikalle saapunut ympäri maailman jopa Australiasta, Sri Lankasta, Japanista ja Meksikosta saakka, mutta voittajaksi on yleensä kruunattu joko suomalainen taikka lähimaiden asukas. Kaikista vakavimmin kisan ovat tuntuneet ottavan virolaiset, sillä Viron osallistujat voittivat kisat vaihtelevista kokoonpanoista huolimatta peräti yksitoista kertaa putkeen.

Maailmanennätyksen on tehnyt Margo Uusorgin ja Birgit Ullrichin pari ajalla 0.55,55, mikä on yli kymmenen sekuntia viimeisiä voittoaikoja nopeampi aika. Samalla Margo Uusorg on ainoa eukonkantaja, joka on onnistunut rikkomaan yhden minuutin maagisen rajapyykin. Tämä on onnistunut Birgit Ullrichin lisäksi myös Sandra Kullaksen kanssa.

Tapahtuma on kerännyt viime vuosina paikalle yli 6 000 kävijää ja noin 200 osallistujaa. Vuonna 2015 paikalle saapui osallistujia peräti neljästätoista eri maasta. Vuosien 1997 ja 2019 välillä eukonkannon MM-kisat järjestettiin vuosittain, mutta vuosien 2020 ja 2021 tapahtumat peruttiin koronapandemian vuoksi. Vuoden 2022 MM-kisoja on siis taatusti odotettu.

Vuosi Voittajat
1997 Jouni Jussila ja Tiina Jussila (Suomi)
1998 Imre Ambos ja Annela Ojaste (Viro)
1999 Imre Ambos ja Annela Ojaste (Viro)
2000 Margo Uusorg ja Birgit Ullrich (Viro)
2001 Margo Uusorg ja Birgit Ullrich (Viro)
2002 Meelis Tammre ja Anne Zillberberg (Viro)
2003 Margo Uusorg ja Egle Soll (Viro)
2004 Madis Uusorg ja Inga Klauso (Viro)
2005 Margo Uusorg ja Egle Soll (Viro)
2006 Margo Uusorg ja Sandra Kullas (Viro)
2007 Madis Uusorg ja Inga Klausen (Viro)
2008 Alar Voogla ja Kristi Viltrop (Viro)
2009 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen (Suomi)
2010 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen (Suomi)
2011 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen (Suomi)
2012 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen (Suomi)
2013 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen (Suomi)
2014 Ville Parviainen ja Janette Oksman (Suomi)
2015 Ville Parviainen ja Sari Viljanen (Suomi)
2016 Dmitriy Sagal ja Anastasia Loginova (Venäjä)
2017 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen (Suomi)
2018 Vytautas Kirkliauskas ja Neringa Kirkliauskine (Liettua)
2011 Vytautas Kirkliauskas ja Neringa Kirkliauskine (Liettua)
Eukonkantoa Eukonkantoa

Eukonkannon säännöt

Vaikka eukonkanto onkin ensisijaisesti leikkimielistä kilpailua, ovat eukonkannon säännöt kansainvälisen sääntövaliokunnan tarkkaan määrittelemiä. Alkuperäinen maastossa mutkitellut ja niin kiviä kuin purojakin sisältänyt rata on myös muokattu paremmin nykyaikaa vastaavaksi.

Varsinaisissa MM-kisoissa käytössä on 253,5 metsiä pitkä rajat, joka on osittain hiekka- ja sorapintainen. Rata sisältää yhden noin metrin syvyisen vesiesteen sekä lisäksi kaksi kuivaestettä. Kantamiseen käytetty eukko saa olla sääntöjen mukaan oma tai muualta lainassa, mutta eukon tulee olla iältään yli 17-vuotias sekä vähintään 49 kiloa painava. Jos eukko painaa tätä vähemmän, otetaan käyttöön lisäpainot.

Eukon saa pudottaa, mutta tämän jälkeen eukko on välittömästi poimittava takaisin kyytiin. Minkäänlaisia apuvälineitä, kuten reppuja tai hihnoja ei saa käyttää, vaan eukkoa on kannettava itse. Myöskään minkäänlaisia teräviä osia sisältäviä jalkineita, kuten vaelluskenkiä tai jalkapallokenkiä ei kisassa saa käyttää. Kilpailun voittaa yksinkertaisesti radan nopeimmalla ajalla kiertänyt pari, joka palkitaan suomalaisilla design-tuotteilla sekä eukon painoa vastaamalla määrällä juotavaa. Tuotepalkintoja ja patsaita jaetaan myös kolmen parhaan joukkoon pääseville, hauskoille pareille sekä parhaille asuille.

Tätä nykyä varsinaisen MM-sarjan lisäksi järjestetään vähintään 40-vuotiaiden ikämiessarja, 100 metrin radalla kilpailtava sprintti sekä uudistunut joukkuesarja. Joukkuekisassa yhtä eukkoa kantaa vuorotellen kolme miestä. Vaihto suoritetaan juomalla pullo tyhjäksi ja parhaille asuille annetaan aikatasoitusta, mutta muuten säännöt muistuttavat varsinaista MM-kisasarjaa.

Tulista taistelua

Eukonkannon MM-kisoissa on perinteisesti nähty tulista taistelua, jossa saatetaan joutua maalikameroille saakka. Vuoden 2019 MM-kisoissa voitto meni Latviaan äärimmäisen niukalla erolla, kun useita mestaruuksia voittanut Taisto Miettinen joutui taipumaan vaivaisella yhden sekunninkymmenyksen erolla. Koko kärkikolmikko mahtui parin sekunnin sisään, joten taisto on todellakin tulista, eivätkä erot kärkijoukkojen välillä ole suuria.

Mielenkiintoisesti mukana oli myös Ison-Britannian paikallisen eukonkantomestaruuden voittanut pari, jolla ei kuitenkaan ollut asiaa suomalaisista ja liettualaisista koostuneen kärkikolmikon joukkoon. Vuoden 2022 MM-kisoissa tullaan taatusti näkemään parin vuoden tauon jälkeen jälleen poikkeuksellisen runsaasti osallistujia sekä poikkeuksellisen tiukkaa menoa.

Eukonkanto nauttii säännöllisesti hyvinkin runsasta julkisuutta, sillä edellisten MM-kisojen jälkeen eukonkanto on noussut esimerkiksi Forbesin kymmenen omituisen, mutta näyttävän, urheilutapahtuman listalle. Paikalla saatetaan siis hyvinkin nähdä myös runsaasti ulkomaalaisia.