Formula 1 – Imolan GP

Formula-autoja radalla Formula-autoja radalla

Useimmiten Imolan nimellä tunnettu Emilia Romagnan Grand Prix lukeutuu ehdottomasti formuloiden legendaarisimpien kisojen joukkoon. 24. huhtikuuta käytävä kisa on vuorossaan kauden neljäs.

Formula 1 vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

F1: Imolan Grand Prix 22.-24.4.

F1-kausi on lähtenyt vauhdilla liikkeelle, ja kahden viikon tauon jälkeen luvassa on jo kauden neljäs osakilpailu. F1 saapuu vuoden ensimmäistä kertaa Euroopan mantereelle, kun Lähi-idän ja Australian kisojen jälkeen vuorossa on jo suorastaan legendaarinen Imola. Aiemmin Italian GP:n ja San Marinon GP:n nimellä tunnettu klassikkokisa palasi yli vuosikymmenen tauon jälkeen kalenteriin vuonna 2020, jolloin kisa sai myös uuden nimen. Tätä nykyä Imolan kisa tunnetaan nimellä Emilia Romagna Grand Prix.

Emilia Romagnan GP on samalla yksi kauden erikoislaatuisista sprinttikisoista, mikä tarjoaa katsojille viihdettä koko viikonlopuksi. Aika-ajot ovat vuorossa jo perjantaina 22. huhtikuuta kuudelta illalla, kun taas lauantaina ajetaan sprinttikisa puoli kuuden aikaan. Varsinainen kisa taas starttaa sunnuntaina 24. huhtikuuta kello neljältä päivällä.

Imolan historian menestynein kuski on Michael Schumacher, joka onnistui voittamaan San Marinon GP:n nimellä kulkeneen kisan peräti seitsemään otteeseen. Virallisesti samalla radalla ajettava Emilia Romagnan kisa on kuitenkin uutta jatkumoa. Kahteen otteeseen ajetun kisan ovat ehtineet tällä nimellä voittamaan vuonna 2020 Lewis Hamilton ja vuonna 2021 Max Verstappen. Suomalaiskuskeille rata on perinteisesti ollut haastava. Vaikka sekä Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen että Mika Häkkinen ovat startanneet paalupaikalta, ei suomalaiskuski ole koskaan kyennyt voittamaan Imolassa.

Vaarallisenakin pidetty rata muistetaan tietenkin myös tragedioista. Vuonna 1994 Roland Ratzenberger menehtyi kolaroituaan aika-ajoissa. Tästä huolimatta seuraavana päivänä ajetussa kisassa taas henkensä menetti kolarissa legendaarinen Ayrton Senna.

Tilanne kolmen osakilpailun jälkeen

Vuonna 2022 Formula 1 saattaa hyvinkin olla kiinnostavimmillaan moneen vuoteen. Alkukauden perusteella ratoja lähes vuosikymmenen ajan dominoineen Mercedeksen ylivoima on viimeinkin historiaa, eikä Mersun autolla olla vielä pystytty kolmatta sijaa parempaan suoritukseen. Sen sijaan Ferrari on palannut jälleen huipulle. Ferrarin Charles Leclerc on napannut kaksi voittoa, yhden kakkossijan, kaksi paalupaikkaa sekä kaikkien kolmen kisan nopeimman kierroksen. Tallikaveri Carlos Sainz Jr. taas on sijoittunut kerran toiseksi ja kerran kolmanneksi.

Ferrarin ylivoima ei kuitenkaan ole aivan niin selvää, kuin tilastoista tässä vaiheessa saattaisi päätellä. Hallitseva mestari Max Verstappen voitti Saudi-Arabiassa, minkä lisäksi epäonninen kuski on joutunut jo kahdesti keskeyttämään kakkospaikalta. Charles Leclerc on tässä vaiheessa Verstappenia jo 46 pistettä edellä, mutta tästä huolimatta nopean Red Bullin puikoissa ajavaa hollantilaista pidetään selvästi suurimpana esteenä Leclercin mestaruudelle.

Myös Imolaan lähdetään hyvin tutuista asetelmista. Suurin suosikki voittajaksi on Charles Leclerc, mutta lähes yhtä hyviä todennäköisyyksiä annetaan Max Verstappenille. Selvästi perässä tulevat ennakkosuosikkien tallikaverit Carlos Sainz Jr. ja Sergio Perez. Selvää on, että esimerkiksi Lewis Hamiltoniin ei enää uskota. Vaikka palkintopalli on Mercedeksen kuskeille täysin mahdollinen, on auto yksinkertaisesti sen verran Ferraria ja Red Bullia hitaampi, että Hamiltonin voittoa voisi hyvällä syyllä pitää jättiyllätyksenä.

Formulakuskeja ja formula-auto Formulakuskeja ja formula-auto

Uudet autot ja uudet tuulet

Vuonna 2022 formulakauteen lähdettiin täysin uudistuneella kalustolla. Autot laitettiin täysin uusiksi, ja tällä hetkellä radoilla nähdään useamman vuoden kehityksen lopputulos. Kuten arvata saattoi, ovat voimasuhteet heiluneet merkittävästi. Pitkään ratoja dominoinut Mercedes ei ole tällä kaudella saanut autostaan irti yhtä paljoa kuin kovimmat kilpakumppanit. Tällä hetkellä näyttääkin vahvasti siltä, että kaudesta tulee Ferrarin ja Red Bullin kiivas kamppailu, jossa kumpaakaan on vaikeaa asettaa kovin suureksi suosikiksi.

Ferrarin auto näyttää tällä hetkellä hieman nopeammalta, mutta Red Bullin hallitseva maailmanmestari Max Verstappen saattaa hyvinkin olla tällä hetkellä jopa maailman paras kuski. Selvää on, että mestaruudesta tullaan näkemään niin kuljettajien kuin valmistajienkin puolella jännittävä kamppailu, jos Red Bull saa jatkossa autonsa ehjinä maaliin saakka.

Kun alla ovat uudet autot, tuntuvat voimasuhteet heittelevän vielä tässä vaiheessa varsin runsaasti. Australiassa myös McLaren-Mercedeksen autot pysyivät varsinaisen Mercedeksen tahdissa, kun Lando Norris kiilasi itsensä aika-ajoissa neljännelle sijalle. Kahdessa ensimmäisessä kisassa vakuuttavia suorituksia taas nähtiin Alfa Romeolta ja suomalaiselta Valtteri Bottakselta.

Alfa Romeo ja Valtteri Bottas

Suomalaisesta näkökulmasta edellistä kautta seuranneita kuljettajamuutoksia saattoi hyvin pitää pettymyksenä. Kimi Räikkönen lopetti viimeinkin kunniakkaan uransa, kun taas Valtteri Bottas joutui väistymään Mercedekseltä George Russellin tieltä. Paikka aukesi kuitenkin Alfa Romeon puikoista Räikkösen lopettamisen myötä.

Viime kaudella Alfa Romeo kykeni lähinnä surullisiin esityksiin, eikä Räikkönenkään kyennyt taistelemaan itselleen kauden aikana kuin 10 pistettä. Tällä kaudella Alfa Romeon auto tuntuu kuitenkin olevan täysin toista maata, minkä lisäksi myös Bottas on laittanut alkukaudesta parastaan. Bahrainissa Bottas sijoittui kuudenneksi sekä aika-ajoissa että kilpailussa, Saudi-Arabiassa kahdeksannelta sijalta startannut Bottas taas joutui keskeyttämään auton hajoamisen vuoksi.

Australiassa tulokset olivat kuitenkin jälleen lupaavia. Vaikka Bottas oli aika-ajoissa vasta kahdestoista, kykeni hän kisassa nousemaan peräti kahdeksanneksi. Pisteitä on jo tässä vaiheessa enemmän kuin Räikkösellä koko viime kaudella. Kyse ei selvästikään ole pelkästään laadukkaasta autosta, vaan tallikaverina toimiva Zhou Guanyu on jäänyt selvästi Bottaksesta kerta toisensa jälkeen niin kisoissa kuin aika-ajoissakin. Jos sama tahti jatkuu, on Bottas varmasti tämän kauden jälkeen jälleen suurtallien kiikarissa.

Mistä seurata Italian GP:tä?

Formuloiden seuraaminen Suomessa onnistuu tätä nykyä helpommin kuin moneen vuoteen, sillä kisoja pääsee katsomaan kahdesta eri lähteestä. Varsinaiset oikeudet omistaa Viaplay, jonka palvelusta näet kauden kaikkien kisaviikonloppujen ohella myös esimerkiksi Valioliigaa, Bundesliigaa, NHL:ää, UFC:tä sekä muita kansainvälisen urheilumaailman suurimpia suosikkisarjoja.

Tämän lisäksi todellisena uutuutena suomalaisten asiakkaiden käytössä on ensimmäistä kertaa myös formuloiden oma F1 TV Pro, joka on todellinen ammattilaisen valinta. Kisojen ja aika-ajojen lisäksi tämä paketti sisältää myös pienemmät Formula 2 ja Formula 3 -sarjat, minkä lisäksi tarjolla on esimerkiksi ainutlaatuisia kamerakulmia, dokumentteja, haastatteluita sekä klassikkokisoja. Mikä parasta, formuloiden oma palvelu on vaivaisella reilun kympin hinnallaan selvästi Viaplayn pakettia halvempi.

Huomioithan kuitenkin, että suomenkielisellä selostuksella kisoista pääsee nauttimaan ainoastaan Viaplayn kautta.