Valioliiga

Valioliigan logo Valioliigan logo

Ympäri maailman suurta suosiota nauttiva Englannin Valioliiga on jälleen käynnistynyt. Pelit aloitettiin 5. elokuuta, ja tässä vaiheessa takana on kaksi täyttä kierrosta. Miltä tilanne näyttää ensimmäisten pelien jälkeen?

Valioliiga vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Lähtöasetelmat uuteen kauteen

Englannin Valioliigan kauteen 2022–23 lähdettiin jälleen kerran hyvin tutuista merkeistä. Pep Guardiolan menestyksekkäästi jo vuosien ajan luotsaama Manchester City lähti kauteen sekä hallitsevana mestarina että valtaisana ennakkosuosikkina. Suurimpana haastajana taas pidetään jälleen kerran Jürgen Kloppin johtamaa Liverpoolia, joka jäi viime kaudella mestarista vain yhden pisteen päähän. Edellisen kerran Liverpool pystyi mestaruuteen vuonna 2020 – mestaruus oli joukkueelle ensimmäinen peräti kolmenkymmeneen vuoteen.

Ennakolta mestaruutta pidetään jälleen kahden kauppana, mutta yllätysten mahdollisuus on tietenkin Valioliigassa aina olemassa, kuten Leicester osoitti vuonna 2016. Mahdollisuudet mestaruuteen ovat tälläkin kaudella ehdottomasti myös Antonio Conten johtamalla Tottenhamilla sekä Thomas Tuchelin luotsaamalla Chelsealla. Manchester City on kuitenkin jälleen kerran jättimäinen ennakkosuosikki.

Valioliigan ja porrasta alempana olevan Mestaruussarjan ero on tunnetusti valtaisa, mikä näkyy oletettavasti jälleen kerran sarjan häntäpäässä. Kolme joukkuetta lähtee kauden jälkeen jälleen alaspäin, eikä ole mikään ihme, että putoajiksi povataan ensisijaisesti Valioliigaan viime kaudella nousseita joukkueita. Erityisesti Bournemouthia pidetään ennakolta heikkona, mutta suuria ei odoteta myöskään Nottingham Forestilta tai Fulhamilta. Myös sarjassa jo vuodesta 2005 pelannutta Southamptonia povataan putoamistaistoon.

Missä mennään?

Sarjaa on takana kaksi kierrosta, joten kauden suuri kuva ei vielä välttämättä ole täysin selvillä. Jonkinlaisia arvioita voidaan kuitenkin tehdä jo ensimmäisten otteluiden jälkeen, eikä suurilta yllätyksiltäkään ole tässä vaiheessa vältetty.

Manchester City on ennakolta ollut juuri niin vahva kuin oletettiinkin. Kahden ottelun jälkeen tuloksena on kaksi voittoa, kaksi nollapeliä sekä kuusi tehtyä maalia. Joukkueen ykköshyökkääjäksi hankittu supertähti Erling Haaland ei hänkään ole aloittanut hassummin. Kahteen otteluun on syntynyt kaksi maalia sekä yksi maalisyöttö.

Sarjan alku on ollut tasainen, sillä Manchester Cityn lisäksi ainoastaan Arsenal on onnistunut voittamaan kaksi ensimmäistä peliään. Jälki on ollut vakuuttavaa, sillä joukkue on iskenyt kuusi maalia, kun taas omiin on mennyt vain kahdesti. Vakuuttavinta jälkeä on esitellyt sarjan tehotilastoa johtava Gabriel Jesus, jonka nimiin on kirjattu jo kaksi maalia sekä kaksi maalisyöttöä. Myös Gabriel Martinelli on ehtinyt iskemään kahdesti.

Vaikka Liverpoolilta odotettiin suuria, on sarjan alku ollut poikkeuksellisen takkuinen. Kausi alkoi otteluilla Fulhamia ja Crystal Palacea vastaan, mutta lopputuloksena on ollut ainoastaan kaksi tasapeliä. Erityisesti ottelu Crystal Palacea vastaan meni penkin alle. Noin 75 miljoonan euron kaupassa hankittu hyökkääjä Darwin Nunez hölmöili itsensä ulos tarpeettomalla punaisella kortilla, ennen kuin ottelua oli ehditty pelaamaan tuntiakaan.

Vielä Liverpooliakin suuremmassa kriisissä on Erik ten Hagin managerikseen hankkinut Manchester United, joka löytyy kahden kierroksen jälkeen sarjan jumbosijalta. Esitykset ovat olleet suorastaan karmaisevaa katsottavaa, sillä sekä Brighton että Brentford löylyttivät Unitedia. Maaleja on syntynyt ainoastaan yksi, kun taas omiin on mennyt peräti kuudesti. Surullisessa esityksessä Brentford onnistui takomaan taululle peräti neljä maalia. Onnistuuko ten Hag saamaan joukkueensa kuntoon, vai kutsuuko Manchesterin punaisia jopa putoamiskamppailu?

Jalkapallo ja logo Jalkapallo ja logo

Seuraa näitä pelaajia kauden aikana

Valioliiga tunnetaan lukuisista värikkäistä persoonista. Sarjaan on jälleen saapunut myös uusia ja kiinnostavia nimiä, joista vähintään muutama kannattaa painaa mieleen.

Erling Haaland

Manchester Cityyn siirtynyt norjalainen Erling Haaland saattaa hyvinkin olla tämän hetken kokonaisvaltaisin hyökkääjä. Räjähtävä, voimakas, nopea ja lähes kaksimetrinen Haaland nousi pinnalle jo teini-iässä, eikä tahti ole siitä hiipunut. Borussia Dortmundissa syntyi 62 maalia 67 otteluun, ja Norjan paidassa Haaland on iskenyt 20 häkkiä 21 ottelussa.

Cityn paidassa tahti on jatkunut samanlaisena – kahteen ensimmäiseen otteluun Haaland on kirjannut itselleen kaksi maalia ja yhden maalisyötön. Ei ole mikään ihme, että 60 miljoonan euron siirtosummaa pidettiin norjalaisen kohdalla jopa vaatimattomana.

Darwin Nunez

Haalandin ohella sarjan kiinnostavimpiin uusiin nimiin lukeutuu ehdottomasti peräti 75 miljoonalla eurolla Liverpooliin siirtynyt uruguaylainen Darwin Nunez, joka iski viime kaudella Benficalle peräti 34 maalia. Mestarien liigassa Nunez osui yhteensä kuudesti – kahdesti juuri Liverpoolia vastaan. Alku näytti vähintäänkin lupaavalta, kun Nunez osui vaihtopelaajan roolissa sekä Community Shieldissä Manchester Cityä vastaan että sarjan avauksessa Fulhamia vastaan.

Crystal Palacea vastaan pään kestävyyttä kuitenkin koeteltiin, ja Nunez onnistui töhöilemään itsensä suoralla punaisella ulos, ennen kuin pelikellossa oli tuntiakaan. Selvää kuitenkin on, että maalinteon Uruguayn uusin tähtihyökkääjä taitaa.

Aleksandr Mitrovic

Serbian 27-vuotias Aleksandr Mitrovic on Valioliigan aktiiviseuraajille jo tuttu näky. Ensimmäistä kertaa Mitrovic debytoi sarjassa jo vuonna 2015 Newcastlen riveissä, mutta viimeiset viisi kautta hän on edustanut Valioliigan ja Mestaruussarjan väliä sahannutta Fulhamia. Edellisellä Valioliigakaudella syntyi vain 3 maalia, ja moni saattoi pitää Mitrovicia jo menetettynä lupauksena.

Viime kausi Mestaruussarjassa oli kuitenkin toista maata. 44 otteluun syntyi ennätykselliset 43 maalia, ja tahti tuntuu pysyvän tällä kertaa samana myös Valioliigassa. Mitrovic antoi todellisen myrskyvaroituksen heti sarja-avauksessa iskemällä kahdesti Liverpoolia vastaan.

Nouseeko kauden aikana esille yllättäjiä

Valioliigassa on tietenkin aina mahdollisuus suuriinkin yllätyksiin. Tässä vaiheessa suuria linjoja on vielä mahdotonta vetää, mutta spekulaatioon on aina mahdollisuus. Ensimmäisten otteluiden perusteella saattaa esimerkiksi Arsenal haastaa mestaruudesta tosissaan päävalmentaja Mikel Artetan johdolla. Vuodesta 2019 lähtien Arsenalia luotsannut Arteta toimi tätä ennen Manchester Cityn apuvalmentajana useamman vuoden ajan, joten Arsenalin ja Manchester Cityn välinen mestaruuskamppailu olisi monessakin mielessä kiinnostavaa katsottavaa.

Yllätystä tavoittelee tietenkin myös toissakaudella sarjaan noussut Brentford, joka kyykytti Manchester Unitedia peräti 4–0. Kun ensimmäisestä ottelusta Leicesterin vieraana oli tuloksena tasapeli, eikä sarjaohjelmakaan vaikuta erityisen haastavalta, saattaa Brentford hyvinkin löytyä kymmenen kierroksen jälkeen kärkitaistelusta, mikä antaisi valtavan boostin myös loppukauteen.

Selvänä kriisijoukkueena voidaan tässä vaiheessa pitää Manchester Unitedia, jossa oikein mikään ei tunnu toimivan. Päävalmentajaa on vaihdettu jälleen kerran, tulokset ovat onnettomia ja loukkaantumiset vaivaavat. Ennen sarjan alkua supertähti Cristiano Ronaldo oli hyvinkin avoimesti hakemassa uutta seuraa – ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei yksikään seura halunnut ostaa jättipalkkaa nauttivaa 37-vuotiasta. Manchesterissa vaaditaan suuria muutoksia, jos seura halutaan nostaa jälleen huipulle.

Mistä seurata Valioliiga-otteluita?

Valioliigan seuraaminen on Suomessa helppoa puuhaa, sillä kaikki ottelut näytetään suorina lähetyksinä Viaplayn palvelusta. Samasta osoitteesta pelit nähdään myös jatkossa, sillä Viaplay omistaa Valioliigan oikeudet aina vuoteen 2028 saakka. Viaplayn kattava urheilupaketti sisältää myös esimerkiksi Bundesliigan, NHL:n, UFC:n, MLB:n sekä suomalaisia viihdyttävät formulat. Urheilun ohella Viaplay tarjoaa myös reilusti elokuvia, laatusarjoja sekä muuta viihdettä.