Jääkiekon MM-kisat puolivälierät

Kuvioita ja tekstiä Kuvioita ja tekstiä

Jääkiekon MM-kisat ovat edenneet vauhdilla kohti ratkaisun hetkiä. Pudotuspelit alkavat jo huomenna, ja mukana on enää kahdeksan joukkuetta. Suuria yllätyksiä ei alkusarjoissa nähty, vaan mukana ovat kaikki odotetut huippujoukkueet.

Jääkiekon MM-kisat puolivälierät vedonlyönnissä:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Puolivälierät torstaina

Helsingissä sekä Tampereella pelattavat vuoden 2022 jääkiekon MM-kisat ovat edenneet jo jännittävimpään vaiheeseen. Tässä vaiheessa jokainen ottelu tulee voittaa, jotta joukkue pääsee lopulta nostamaan himoittua mestaruuspokaalia. Jäljellä on enää kahdeksan joukkuetta, jotka kaikki pelaavat puolivälieränsä torstaina. Pelit on jaettu kahteen erään, joten kaksi ensimmäistä ottelua pelataan 16.20, kun taas kaksi myöhäisempää peliä pelataan ihanteelliseen aikaan kello 20.20. Niin kauan kuin Leijonat ovat mukana, pelaavat he pelinsä iltaotteluna.

Pitkiä lepotaukoja ei enää ole luvassa, vaan välierät ovat vuorossa lähes välittömästi 28. toukokuuta. Mitalipelit pelataan taas heti seuraavana päivänä 29. toukokuuta, joten kisat saadaan pakettiin jo tämän viikon aikana.

Muutamia yllätyksiä on kisoissa nähty, mutta pudotuspelien koostumus näyttää lopulta hyvinkin odotetulta. Suomen lisäksi mukana ovat Sveitsi, Saksa, Kanada, Slovakia, Ruotsi, Tshekki sekä Yhdysvallat. Ainoana tappiottomana joukkueena selvisi hieman yllättäen Sveitsi, joka voitti A-lohkon suoranaiseen näytöstyyliin. Lähes yhtä hyvin esiintyi B-lohkon Suomi, joka voitti seitsemästä ottelustaan kuusi varsinaisella peliajalla. Ainoa tilastotappio oli lopulta Ruotsia vastaan kärsitty häviö voittolaukauskilpailussa. Erinomaisesti esiintyneet Leijonat ovat luonnollisesti suursuosikki kotikisojen mestariksi.

Klo 16.20: Saksa – Tshekki

Ennakolta yhtenä pudotuspelien selvimmistä kohtaamisista pidetään Saksan ja Tshekin koitosta, joka aloittaa pudotuspeliurakan. Vaikka Saksa esiintyi vakuuttavasti ja sijoittui helpommassa lohkossa toiseksi, lähtee B-lohkon kolmanneksi sijoittunut Tshekki otteluun suurena suosikkina.

Saksa on kisoissa tähän mennessä hävinnyt ainoastaan Sveitsille voittolaukauskilpailussa sekä Kanadalle, mutta pelit ovat olleet tiukkoja jopa Ranskaa ja Kazakstania vastaan. Maaleja on syntynyt, mutta Saksan 20 päästettyä maalia on jatkoon edenneistä joukkueista suurin lukema. Maalia vartioiva Philip Grubauer tulee olemaan kovan paikan edessä, sillä maalintekokisaa Saksa tuskin pystyy voittamaan.

Tshekki keräsi alkulohkossa ainoastaan 13 pistettä, mutta esitykset ovat tästä huolimatta olleet vakuuttavia. Esimerkiksi tasapisteisiin päätyneet jenkit kaatuivat todellisessa trillerissä lukemin 1–0. Tshekkiä pidetään pitkästä aikaa jopa mahdollisena mestarisuosikkina, mutta tehoja saisi alkaa löytymään muiltakin kuin Roman Cervenkalta. Laituri on ollut mukana peräti yhdessätoista joukkueen 19 maalista.

Klo 16.20: Ruotsi – Kanada

Ensimmäisen kierroksen todellinen herkkupala on Ruotsin ja Kanadan kohtaaminen. Vaikka Ruotsi jäi vain pisteen päähän lohkovoitosta, sai se heti ensimmäisellä kierroksellaan vastaan A-lohkon pelottavimman vastustajan. Kanada läpsytteli jatkoon puolivaloin häviten jopa Tanskalle, mutta varsinkin suomalaiset muistavat viime kisat. Tuolloin Kanada oli vaarassa jäädä jopa alkusarjaan, mutta lopulta joukkue paineli mestaruuteen ja kaatoi Suomen finaalissa – pudotuspeleihin vaahteranutut lähtevät taatusti täydellä höngällä.

Hienoisena ennakkosuosikkina otteluun lähtee Ruotsi, joka ei ole hävinnyt vielä yhtäkään ottelua varsinaisella peliajalla – ainoa tappio tuli Yhdysvaltoja vastaan jatkoajalla. Erityisesti Ruotsin puolustus on pitänyt, sillä joukkue on päästänyt seitsemässä ottelussa ainoastaan kymmenen maalia. Detroitin Magnus Hellberg on ollut yksi kisojen parhaista maalivahdeista torjuntaprosentilla 93,18. Myös hyökkäysvoimaa pitäisi löytyä, sillä avausviisikossa viilettää William Nylanderin ja Rasmus Dahlinin kaltaisia supertähtiä.

Kanada on esiintynyt jälleen kerran vähemmän kuin vakuuttavasti, eivätkä alkulohkon pelit Tanskaa ja Ranskaa vastaan ole taatusti innostaneet yhtä paljon kuin NHL:n parrasvalot. Pudotuspeleissä kovia nimimiehiä sisältävä joukkue tulee kuitenkin taatusti laittamaan toisen vaihteen päälle jo tuttuun tapaan. Vaikka maaleja kolisi myös omiin, onnistui Kanada iskemään alkulohkossa peräti 34 maalia, mikä oli kisojen korkein lukema. Kiehtovassa ottelussa tulevatkin kohtaamaan Ruotsin pitävä puolustus sekä kisojen maalipörssiä johtavan Pierre Luc-Dubois’n johtama terävä hyökkäys.

Kuvioita ja tekstiä Kuvioita ja tekstiä

Klo 20.20: Sveitsi – Yhdysvallat

Vaikka Sveitsi lähteekin puolivälieriin ennakkosuosikkina, povataan pelistä Yhdysvaltoja vastaan ennakolta puolivälierien toiseksi tasaisinta kamppailua. Tämä siitä huolimatta, että ottelussa kohtaavat vailla tappioita oleva lohkovoittaja sekä lohkonsa neljänneksi päätynyt joukkue.

Sveitsi on tähän mennessä ollut yksi kisojen pirteimmistä esiintyjistä. Alkulohkossa joukkue onnistui iskemään peräti 34 maalia, mikä on sama määrä kuin Kanadalla. Varsinkin kaksi ensimmäistä ketjua ovat onnistuneet jakamaan vastuuta. Kisojen pistepörssiä johtaa kakkosketjun sentteri Denis Malgin 12 pisteellään, eikä kaukana perässä tule ykkösketjua johtava Niko Hischier kahdeksalla pisteellään. Myös Timo Meier ja Pius Suter ovat kyenneet kahdeksaan pisteeseen, joten vastuunkantajia riittää. Kysymysmerkkejä herättää ainoastaan puolustus – Sveitsi on päästänyt tähän mennessä saman verran maaleja kuin Suomi ja Ruotsi yhteensä.

Vastaan asettuu Yhdysvallat, jolta jaksetaan joka vuosi odottaa enemmän kuin lopulta saadaan. Tänä vuonna Yhdysvalloilla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet selviytyä ainakin puolivälieristä jatkoon. Joukkue onnistui jo päihittämään Ruotsin, eikä pisteiden haaliminen Tshekkiäkään vastaan ollut kaukana. Vaikka pelit ovat olleet tasaisia, on hyökkäyksestä vielä uupunut viimeinen silaus. 18 tehtyä maalia on jatkoon selvinneiden joukkueiden kehnoin lukema.

Pelistä on helppoa odottaa tasaista nyhjäystä, mutta jos Yhdysvallat haluaa selvitä jatkoon, tulee Ryan Hartmanin ja Alex Galchenyukin viimeinkin kyetä maalintekoon.

Klo 20.20: Suomi – Slovakia

Puolivälierissä selvimpänä suosikkina otteluunsa lähtee tietenkin Suomi, joka on esiintynyt kisoissa tähän mennessä uskomattoman vakuuttavasti. Vastaan asettuu niukasti keskinäisen pelin turvin jatkoon selvinnyt Slovakia, joka höykytti ratkaisupelissä tanskalaisia lopulta peräti 7–1.

Suomen kisat ovat tähän mennessä olleet silkkaa näytöstä, sillä joukkue on kärsinyt ainoastaan yhden tappion voittolaukauskilpailussa. Maaleja on syntynyt kunnioitettavat 25 kappaletta, mutta erityisesti puolustus on pitänyt. Suomi päästi alkulohkossa ainoastaan 5 maalia, mistä voidaan kiittää erityisesti maalivahti Jussi Olkinuoraa. 103 laukauksesta sisään on mennyt vain yksi, mikä tekee torjuntaprosentiksi käsittämättömät 99,03. Tehoja taas on syntynyt erityisesti ykkösketjulta. Kahdeksan pistettä kuuteen peliin nakuttanut Mikael Granlund on ollut näissä kisoissa maineensa arvoinen.

Vaikka Slovakia hävisi alkulohkossa peräti kolme ottelua varsinaisella peliajalla, on joukkueen hyökkäys toiminut. Vaikka omiin menikin 19 häkkiä, on maaleja myös syntynyt 23 kappaletta. Joukkueen terävin tähtipelaaja on suomalaisittain poikkeuksellisen mielenkiintoisa ykkösketjun laituri Juraj Slafkovsky. Yhdeksän pistettä kisoissa tehnyt Slafkovsky edusti tällä kaudella Turun Palloseuraa, mutta seuraavalla kaudella 18-vuotias superlupaus saatetaan hyvinkin nähdä jo NHL:ssä. Juuri Slafkovsky Leijonien tulee saada kuriin.