IndyCar – kaikki kaudesta 2022

Kilpa-autoja Kilpa-autoja

Autourheilu kiinnostaa tunnetusti suomalaisia, mutta yhdysvaltalainen IndyCar on tästä huolimatta jäänyt Suomessa valitettavan vähälle huomiolle. Jos moottoriurheilu kiinnostaa, kertoo urheiluvedonlyönti.netin kattava paketti kaiken, mitä IndyCarin tulevasta kaudesta tarvitsee tietää.

IndyCar vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

IndyCar-kausi starttaa 27.2.

Vuoden 2022 IndyCar-kausi on vuorossaan jo 27. kausi IndyCar-nimikkeen alaisuudessa. Käytännössä Amerikan moottoriurheilun kiinnostavin sarja on kuitenkin järjestetty samassa hengessä jo 111 kertaa. Ensimmäiset Indyinä tunnetut kisat järjestettiin Yhdysvalloissa jo vuonna 1902, kun taas ensimmäinen mestari kruunattiin vuonna 1905.

Kuluvan kauden ensimmäinen osakilpailu on luvassa 27. helmikuuta Floridassa. Yhteensä IndyCarin kausi koostuu vuonna 2022 seitsemästätoista kisasta, joita ajetaan varsin säännölliseen tahtiin syyskuun yhdenteentoista päivään saakka. Kauden loppuhuipennus nähdään Kaliforniassa Laguna Secan katuradalla. Vuoden todellinen kohokohta on kuitenkin kerta toisensa jälkeen Indy 500, joka on yksi autourheilumaailman legendaarisimmista kisoista. Esimerkiksi vuonna 2017 formulakuski Fernando Alonso ajoi myös Indianapolisin kisassa kesken formulakauden.

Tämän vuoden Indianapolis 500 ajetaan 29. toukokuuta. Kyseessä on IndyCar-kauden kuudes osakilpailu.

Viimeinen 2.2 V6-kausi

Vuoden 2022 IndyCar-kausi ajetaan varsin kiinnostavissa merkeissä, sillä kyseessä on viimeinen kausi, jonka aikana hyödynnetään 2.2-litraisia V6-turboahdettuja moottoreita. Nykyiset moottorit ovat olleet käytössä vuodesta 2012, mutta seuraavalla kaudella IndyCarissa siirrytään 2.4-litraisiin hybridimoottoreihin.

Yhteensä kauteen tulee lähtemään alustavasti peräti 31 kuskia, jotka edustavat kolmeatoista eri tallia. IndyCar on monipuolisuuden juhlaa, sillä jenkkien lisäksi Sarjassa nähdään kilpailijoita esimerkiksi Japanista, Ruotsista, Tanskasta, Ranskasta, Brasiliasta sekä Kolumbiasta. Yksi kiinnostavimmista nimistä on kiistatta kolumbialainen Tatiana Calderon, joka on sarjan ainoa nainen. Autourheilusuvusta ponnistava Calderon toimi edellisellä kaudella F1-sarjassa Alfa Romeon testikuskina, minkä lisäksi hän kilpaili Super Formula -sarjassa.

Sarjassa nähdään myös muita formuloista tuttuja nimiä. Ehkä sarjan kiinnostavin osallistuja on Andretti Autosportia edustava Romain Grosjean, joka ajoi Formula 1 -sarjassa peräti yhdeksän vuoden ajan. Grosjean hyppäsi jo viime kaudella IndyCar-sarjaan, mutta tämä kausi tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun ranskalainen pyrkii osallistumaan kauden kaikkiin kisoihin. Viime kaudella kisoja väliin jättänyt Grosjean onnistui saalistamaan kaksi kakkossijaa ja yhden kolmostilan, mutta ensimmäinen voitto antaa edelleen odottaa itseään.

Myös Ruotsin Marcus Ericsson on formuloista tuttu nimi. Viiden kauden ajan formuloissa ajanut ruotsalainen loikkasi IndyCarin puolelle jo vuonna 2019, jolloin hän toimi samalla myös formuloiden varakuljettajana. Edellinen kausi oli tähän mennessä Ericssonin paras, sillä kuudennelle sijalle kokonaiskilpailussa sijoittunut Ericsson kykeni nappaamaan kaksi osakilpailuvoittoa.

Yli kymmenen vuoden ajan sarjassa on ajanut myös Japanin Takuma Sato, joka ajaa jo 45 vuoden iässä myös tulevalla kaudella. Sato tunnetaan parhaiten F1-sarjasta, jossa hän ajoi peräti seitsemän kauden ajan. Sato ehti kerätä formuloissa 44 pistettä, vaikka hän ei koskaan noussutkaan palkintopallille saakka.

Rantatie Rantatie

Puolustava mestari Alex Palou

Puolustavana mestarina kauteen lähtee espanjalainen Alex Palou, joka edustaa Chip Ganassi Racingia. 24-vuotias espanjalainen ehti ajaa esimerkiksi Formula 2 -sarjassa sekä Japanin Super GT:ssä ennen siirtymistä IndyCar Seriesiin vuonna 2020. Ensimmäinen kausi ei ollut kummoinen, mutta vuonna 2021 Palou nappasi mestaruuden jopa varsin selvällä erolla. Palou onnistui keräämään kauden aikana tasaisella suorittamisella yhteensä 549 pistettä, kun lähin kilpakumppani Josef Newgarden joutui tyytymään 511 pisteeseen.

Palou voitti kolme osakilpailua, sijoittui kahteen otteeseen toiseksi ja tuli kolmesti myös kolmanneksi. Alex Palou on yksi viime vuosien menestyneimmistä espanjalaisista moottoriurheilijoista. Hän on samalla ensimmäinen espanjalainen, joka on onnistunut voittamaan IndyCar Seriesin että ensimmäinen espanjalainen, joka on onnistunut voittamaan GP3-sarjan osakilpailun.

Suurimpana haastajana kauteen lähtee amerikkalainen Josef Newgarden, joka lukeutuu viime vuosien menestyneimpiin kuskeihin. Newgarden on napannut IndyCarin mestaruuden 2017 sekä 2019, minkä lisäksi hän on sijoittunut toiseksi kahdella edellisellä kaudella.

Mestarisuosikkien joukkoon lukeutuu aina myös Uuden-Seelannin jo 41-vuotias Scott Dixon, joka on onnistunut voittamaan mestaruuden peräti kuuteen otteeseen. Ensimmäinen mestaruuksista tuli jo 2003, mutta edelliseen mestaruuteen Dixon kykeni vielä vuonna 2020. Neljältä edelliseltä kaudelta Dixonin saldona on kaksi mestaruutta ja kaksi nelostilaa, joten tämä nimi kannattaa todellakin pitää mielessä.

Suomalaisia ei sarjassa tälläkään kaudella nähdä. Varsinaisessa IndyCar Seriesissä ei suomalaisia ole historiallisestikaan juuri nähty, vaikka CART-sarja ja ChampCar nähdäänkin nykyään osana IndyCarin historiaa. Esimerkiksi JJ Lehto, Mika Salo ja Juho Annala ehtivät esiintyä näissä sarjoissa. Hulppeaan Indy 500 -kisaan on suomalaisista ehtinyt ottaa osaa ainoastaan Tero Palmrooth, joka ajoi kilpailussa 80- ja 90-luvun taitteessa neljään otteeseen.

Tulevan kauden IndyCar Seriesin ohjelman löydät kätevästi linkkiä klikkaamalla IndyCarin virallisilta sivuilta.

Lue muutkin uutisemme: