T20 Kriketin MM-kisat

Kuvioita ja tekstiä Kuvioita ja tekstiä

T20 kriketin MM-kisat ovat jälleen täällä. T20 on pelin moderni ja nopeatempoinen versio, jonka maailmanmestaruudesta on kisattu jo vuodesta 2007 lähtien. T20 kriketin World Cup järjestetään lähtökohtaisesti kahden vuoden välein, mutta tällä kertaa kisat järjestetään kahtena perättäisenä vuotena. Kotikisoihinsa hallitsevana mestarina lähtee Australia.

Kriketin MM-kisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

ICC T20 World Cup

Kriketti on suomalaisille varsin tuntematon laji, mutta useissa maailmankolkissa puhutaan suursuositusta hittilajista. Klassisimmassa muodossaan krikettiottelut saattavat kestää useamman päivän verran, mikä tekee pelistä aloittelijalle vähintäänkin hieman vaivalloista seurattavaa. Peliä pelataan kuitenkin myös vaihtoehtoisina variantteina, joista tunnetuin on yhden päivän kriketti, jossa pelit on rajattu ainoastaan yhden päivän mittaisiksi.

Kun yhden päivän kriketin Benson & Hedges Cup kaatui tupakkamainosten kieltämisen myötä, kaivattiin turnaukselle uutta korvaajaa. Pelin entistäkin nopeatempoisemmaksi, viihdyttävämmäksi ja nuorisollekin sopivaksi versioksi kehitettiin Twenty20 kriketti, joka on sittemmin tunnettu yksinkertaisesti nimellä T20. Tässä versiossa joukkueen syöttövuorojen määrä on rajattu kahteenkymmeneen. Tämä pudottaa yksittäisen ottelun keston jo varsin maltilliseen kahteen ja puoleen tuntiin.

Alun perin lähinnä englantilaisia varten kehitetty variantti nousi nopeasti suosioon myös maailmalla. Vuodesta 2007 lähtien on järjestetty myös MM-kisat eli T20 World Cup. Tuoreimmassa turnauksessa on mukana 16 kriketin huippumaata ympäri maailman. Hallitsevana mestarina kisoihin lähtee Australia, joka toimii myös kisojen isäntänä.

Formaatti on mielenkiintoinen ja varsin suuret tasoerot huomioiva. Aluksi pelataan kahdeksan joukkueen välinen ensimmäinen kierros, johon ottavat osaa neljä karsinnoista mukaan selviytynyttä joukkuetta sekä edellisen World Cupin sijoille 9–12 sijoittuneet joukkueet. Joukkueet on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon, joissa kaikki pelaavat lohkon muita joukkueita vastaan kertaalleen. Kummastakin lohkosta kaksi parasta joukkuetta etenee Super 12 -vaiheeseen, jossa mukaan liittyvät myös edellisten kisojen 8 parasta joukkuetta.

Tässä vaiheessa joukkueet jaetaan jälleen kahteen lohkoon, joissa kummassakin on kuusi joukkuetta. Kaikki lohkon joukkueet pelaavat jälleen kertaalleen toisiaan vastaan, minkä jälkeen kummankin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee välieriin. Välierien voittajat kohtaavat tietenkin finaalissa, eikä pronssiottelua pelata lainkaan.

Kisat alkavat tänä vuonna 16. lokakuuta, kun taas finaali pelataan 13. marraskuuta. Hallitseva mestari Australia on myös kisojen suurin ennakkosuosikki, mutta kovaa haastamista odotetaan erityisesti Englannin sekä Intian joukkueilta.

Missä kisataan?

T20 kriketin MM-kisat ovat vaihdelleet maasta toiseen, eikä kisoja olla vielä kertaakaan järjestetty kahdesti samassa maassa. Vuonna 2022 kisojen isäntänä toimii ensimmäistä kertaa Australia, joka kykeni vuoden 2021 kisoissa nappaamaan myös ensimmäisen mestaruutensa.

Pelit on jaettu ympäri Australian seitsemään eri kaupunkiin, joissa kaikissa pelataan yhdellä stadionilla. Matkantekoa on luvassa, sillä pelejä pelataan niin Perthissä kuin Tasmanian Hobartissakin. Tärkeimmät pelit pelataan kuitenkin Sydneyn ja Melbournen kaltaisissa suurkaupungeissa.

Pelipaikkoina toimivat Adelaiden Adelaide Oval, Brisbanen The Gabba, Geelongin Kardinia Park, Hobartin Bellerive Oval, Perthin Perth Stadium, Melbournen Melbourne Cricket Ground sekä Sydneyn Sydney Cricket Ground.

Välierät pelataan Sydneyssä ja Adelaidessa, kun taas Melbourne toimii finaalin pelipaikkana. Hulppea Melbourne Cricket Ground on useaan kertaan uudistettu suurstadion, joka on ensimmäisen kerran avattu jo vuonna 1853. Maan suurin krikettistadion vetää paikan päälle tätä nykyä peräti 100 024 katsojaa. Finaalissa tullaan kaikella todennäköisyydellä näkemään täyteen pakattu stadion.

Kriketin pelaajia Kriketin pelaajia

ICC World Cup -kisojen historiaa

T20 kriketti sai alkunsa vuonna 2002, jolloin perinteisille Benson & Hedgesin yhden päivän kriketin kisoille alettiin pohtia korvaajaa. Voiton vei äänestyksessä täysin uusi Twenty20, jossa kummankin joukkueen syöttövuorot on rajattu kahteenkymmeneen.

Peli nousi Englannissa nopeasti varsin suureen suosioon, mikä innosti uuden formaatin testaamiseen myös Pakistanissa sekä Länsi-Intian saaristossa. Jo vuonna 2006 pelattiin rahakas Stanford 20/20, jossa pelattiin kymmenien miljoonien palkintopotista.

Rahakkaiden kutsuturnausten ohella kiinnostusta heräsi myös varsinaisia MM-kisoja kohtaan. Ensimmäistä kertaa ICC T20 World Cup järjestettiin vuonna 2007, jolloin ideana oli järjestää kisat kahden vuoden välein paitsi vuosina, jolloin pelataan myös varsinaiset kriketin MM-kisat. Sittemmin T20 kriketin MM-kisat on päädytty järjestämään yksinkertaisesti joka toinen vuosi.

Ensimmäiset kisat pelattiin Etelä-Afrikassa, jossa voittoon selvisi Intia. Sittemmin mestaruus on jaettu useisiin eri maihin, sillä seitsemään otteeseen järjestetyissä MM-kisoissa maailmanmestaruutta on päässyt juhlimaan peräti kuusi eri maata. Ainoastaan Länsi-Intian joukkue on kyennyt kahteen maailmanmestaruuteen – maa on voittanut sekä 2012 että 2016.

Intian ja Länsi-Intian ohella mestaruutta ovat päässeet juhlimaan myös Pakistan, Englanti, Sri Lanka sekä hallitsevana mestarina kotikisoihinsa lähtevä Australia. Vuoden 2021 finaalissa kaatui Uusi-Seelanti, joka on samalla myös ainoa T20 MM-kisojen finaaliin selvinnyt joukkue, joka ei ole kuitenkaan kyennyt voittamaan mestaruutta.

Kriketti on iso vedonlyöntilaji

Kriketti on maailmalla kaikissa muodoissaan suosittu urheilulaji, mikä näkyy suosiossa myös vedonlyönnin puolella. Selvää on, että myös kriketin T20 MM-kisoista pääsee lyömään vetoa lukuisissa eri muodoissa käytännössä kaikilla suomalaisille tarjotuilla vedonlyöntisivustoilla.

Yksittäisistä otteluista pääsee lyömään vetoa kymmenissä eri muodoissa. Pelkän tuloksen lisäksi vetoa voi lyödä tietenkin tasoituksella, tietyn syöttövuoron tuloksesta tai vaikkapa yksittäisen lyöjän tekemistä pisteistä. Jopa ottelun aloittavan kolikonheiton tuloksesta voi lyödä vetoa.

Vetoja voi tietenkin asettaa myös koko kisojen ajalle. Voit lyödä vetoa esimerkiksi koko turnauksen voittajasta, turnauksen parhaasta lyöjästä tai semifinaaliin selviävistä joukkueista. Vetoa voi lyödä myös siitä, päättyykö yksikään turnauksen ottelu tasapeliin, jonka jälkeen vaaditaan ratkaisevaa Super Overia. Tasapelille annetaan turnauksessa lähtökohtaisesti 50 prosentin todennäköisyys, mutta viimeksi Super Overia on vaadittu MM-kisoissa vuonna 2012. Tässä saattaakin olla yllättävän kiehtova kohde veikkaajalle, joka kaipaa panosta kisojen jokaiseen otteluun.