Jalkapallon MM-kisat – 5 erikoista faktaa

Jalkapalloilijoita ja pokaali Jalkapalloilijoita ja pokaali

Jalkapallon MM-kisat ovat jo täydessä vauhdissa. Qatarissa pelattavat kisat ovat monessakin mielessä sekä erikoiset että ainutlaatuiset, minkä vuoksi olemme nostaneet lukijoillemme esiin viisi kiehtovaa faktaa tänä vuonna pelattavista jalkapallon MM-kisoista.

Jalkapallon MM-kisat vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Tiesitkö tätä jalkapallon MM-kisoista?

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat ovat jo täydessä vauhdissa, mutta pelattavaa on vielä reilusti jäljellä. MM-kisat päättyvät vasta 18. joulukuuta pelattavan finaalin myötä, joten jalkapalloviihdettä on tarjolla vielä useamman viikon ajan.

Lähi-idän Qatarissa pelattavat kisat ovat monessakin mielessä ainutlaatuiset, sillä kisoja ei ole vielä koskaan pelattu keskellä talvea. Samalla kisoista odotetaan jopa kaikkien aikojen seuratuinta urheilutapahtumaa, sillä FIFAn alustavan arvion mukaan kisat tulevat keräämään jopa viisi miljardia katsojaa ympäri maailman. Yli puolet maailman väestöstä siis seuraa MM-kisoja!

Qatarin MM-kisat onnistautuvat erottautumaan aiemmista kisoista myös poikkeuksellisen lyhyillä välimatkoilla, sillä kisat pelataan kokonaisuudessaan vain muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä maan pääkaupunki Dohasta. Mutta millä muilla tavoilla vuoden 2022 MM-kisat eroavat varhaisemmista kisoista? Olemme nostaneet esille viisi mielenkiintoista faktaa tämän vuoden MM-kisoista!

Kaikkien aikojen kalleimmat kisat

Qatarissa pelattavat MM-kisat ovat kaikkien aikojen kalleimmat jalkapallon MM-kisat. Qatarin MM-kisoja voi hyvällä syyllä pitää jopa kaikkien aikojen kalleimpana yksittäisenä tapahtumana, sillä arvioiden mukaan Qatar on käyttänyt rahaa kisojen järjestämiseen jopa 200 miljardia dollaria. Tämä kattaa paitsi varsinaiset kisajärjestelyt, myös kisoja varten rakennetut stadionit, hotellit sekä tiet. Kaikki kisoissa nähtävät jalkapallostadionit on rakennettu näitä MM-kisoja varten.

Vähiten stadioneita ikinä

Qatarin MM-kisoissa nähdään myös poikkeuksellisen vähän stadioneja. Kun esimerkiksi vuoden 2018 kisoissa pelattiin 12 eri stadionilla ja vuoden 2014 kisoissa stadioneita oli käytössä sama määrä, pelataan vuoden 2022 MM-kisat Qatarissa kokonaisuudessaan ainoastaan 8 eri stadionilla. Kaikki kisoissa nähtävät stadionit ovat tuoretta työtä, joten peleistä nautitaan modernien standardien mukaisesti.

Seitsemän stadioneista on rakennettu alusta alkaen kisoja varten, minkä lisäksi kansallisstadion Khalifa International Stadium on kunnostettu täydellisesti juuri MM-kisoja silmällä pitäen.

Jalkapallo ja kuvio Jalkapallo ja kuvio

Eniten kävijöitä ikinä

Vuoden 2022 MM-kisoista odotetaan monessakin mielessä kaikkien aikojen suosituinta jalkapallotapahtumaa. Kisojen povataan keräävän televisioiden välityksellä jopa viisi miljardia katsojaa ympäri maailman, minkä lisäksi myös paikan päälle odotetaan poikkeuksellista väkimassaa.

Alustavien arvioiden mukaan Qatarin MM-kisat tulevat keräämään enemmän vierailijoita kuin yhdetkään aikaisemmat MM-kisat. Osasyynä tälle toimii Qatarin sijainti, joka mahdollistaa matkustamisen kisoihin helposti niin Euroopasta ja Aasiasta kuin Afrikastakin. Qatar Airways sekä Hamad International Airport ovat valmistautuneet etukäteen poikkeuksellisen suuriin väkimääriin, sillä arvioiden mukaan maahan saapuu kisojen ajan päivittäin peräti 1 300 lentoa.

Vasta toiset MM-kisat Aasian mantereella

Qatarin MM-kisat ovat poikkeukselliset myös pelipaikan vuoksi. Kyseessä ovat vasta kaikkien aikojen toiset MM-kisat, jotka on järjestetty Aasiassa, ja samalla ensimmäiset MM-kisat, jotka on järjestetty Lähi-idän maassa. Ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisat pelattiin Aasiassa vuonna 2002, jolloin kisat oli jaettu Japanin sekä Etelä-Korean kesken. Tuolloin mestaruuteen marssi Brasilia, joka on myös näiden kisojen suurin ennakkosuosikki.

Qatarissa pelattavat kisat levittävät jalkapallon ilosanomaa uuteen paikkaan, mutta sijaintia on vaikea pitää täysin ihanteellisena. Qatarin ilmaston vuoksi kisat on poikkeuksellisesti jouduttu siirtämään keskikesältä keskelle talvea ja keskelle sarjakautta. Euroopan suurimmat sarjat ovat kisojen vuoksi joutuneet siirtymään tauolle, minkä lisäksi myös kausi venyy poikkeuksellisen pitkäksi.

Kaikilla stadioneilla on ilmastointi

Vaikka kisat on Qatarin valtaisan kuuman ilmaston vuoksi siirretty talvelle, saattavat lämpötilat päivällä nousta tästä huolimatta reilusti kolmenkymmenen asteen paremmalle puolelle. Katsojille ei kuitenkaan ole tarjolla tuskaisia elämyksiä polttavassa paahteessa, vaan kisojen kaikki stadionit ovat ilmastoituja. Täysin ilmastoidut stadionit tulevat tarjoamaan katsojille miellyttäviä elämyksiä maailman parhaan jalkapalloviihteen parissa. Kyseessä ovat tietenkin kaikkien aikojen ensimmäiset MM-kisat, joissa kaikki pelit pelataan ilmastoiduilla stadioneilla.

Jalkapallon MM-kisat ovat käynnistyneet 20. marraskuuta. Lohkovaihe saadaan päätökseen 2. joulukuuta mennessä, minkä jälkeen 16 parasta joukkuetta etenee yksiosaisiin pudotuspeleihin. Pudotuspelit jatkuvat aina 18. joulukuuta saakka, jolloin pelataan voittajan ratkaiseva MM-finaali. Hallitsevana mestarina kisoihin lähti Ranska, mutta erityisesti Brasiliaa ja Argentiinaa pidetään Ranskan ohella vahvoina mestarisuosikkeina. Kisojen kaikki ottelut ovat katsottavissa Suomessa ilmaiseksi Ylen tai MTV:n kanavilta sekä nettipalveluista.