Europa Cup – Roma vs. HJK

Logoja ja kuvioita Logoja ja kuvioita

Jalkapallon Europa Cup on edennyt 8.9. jo lohkovaiheeseen. Mukana on myös kotimainen HJK, joka kohtaa heti toisella kierroksella todellisen haasteen, kun vastaan asettuu Jose Mourinhon luotsaama AS Roma.

Europa Cup vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

HJK:n taival Europa Cupissa

Varsinainen jalkapallon Europa Cup starttasi lohkovaiheesta 8. syyskuuta. Mukaan pääsevät joukkueet on kuitenkin selvitetty pitkällisten karsintojen kautta. Mestarien liigan karsinnat alkoivat jo kesäkuun puolella, ja tämän kilpailun karsinnoissa aloitti myös hallitseva Suomen mestari HJK.

Suomalaisjoukkue oli lähellä tipahtaa kilpailusta jo heti ensimmäisellä kierroksella, kun vastaan asettui Latvian RFS. Puolustaja Murilo onnistui kuitenkin tasoittamaan otteluparin 15 minuuttia ennen jälkimmäisen ottelun päättymistä, minkä jälkeen HJK eteni jatkoon rangaistuspotkukilpailun kautta. Tie Mestarien liigassa nousi kuitenkin pystyyn toisella kierroksella, kun Tshekin Viktoria Plzen löylytti helsinkiläisiä yhteismaalein 7–1. Plzen eteni lopulta Mestarien liigan lohkovaiheeseen saakka.

Tämä tarkoitti HJK:n siirtymistä Europa Cupin puolelle, missä matka alkoi kolmannelta karsintakierrokselta. Slovenian Maribor kaatui selvästi yhteistuloksella 3–0, mikä tarkoitti samalla sitä, että HJK lunasti paikkansa vähintään jonkin kilpailun lohkovaiheeseen. Europa Cupin play-off-kierroksella vastaan asettui Tanskan Silkeborg, jonka Klubi päihitti kotonaan 1–0. Vieraspeli oli tanskalaisten täyttä dominointia, mutta Malik Abubakarin huima kaukolaukaus lähes puolesta kentästä varmisti tasatuloksen ja helsinkiläisten etenemisen Europa Cupin lohkovaiheeseen.

Lohkovaiheessa vastaan asettuvat Espanjan Real Betis, Italian AS Roma sekä Bulgarian Ludogorets. Lohkovaiheen ensimmäiset ottelut pelattiin 8. syyskuuta. HJK kohtasi kotonaan Real Betisin, joka oli kuitenkin parempi lukemin 0–2. Vierasjoukkueen molemmat maalit viimeisteli Willian Jose, kun taas HJK:n ainoa maali tuomittiin videotarkastuksen jälkeen paitsioksi.

Kiinnostusta sekä HJK:ta että Europa Cupia kohtaan selvästi löytyy, sillä HJK myi kaikki kotipelinsä välittömästi loppuun.

Roma vs. HJK 15.9.

Lohkovaiheen kiinnostavin kohtaaminen saatetaan hyvinkin käydä HJK:n sekä italialaisen AS Roman välillä. Legendaarinen italialainen suurseura on tällä hetkellä vielä tavanomaistakin mielenkiintoisempi vastustaja, sillä joukkuetta on viime kaudesta lähtien valmentanut maailman tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin päävalmentajiin lukeutuva Jose Mourinho, joka luotsasi joukkueen heti ensimmäisellä kaudellaan Konferenssiliigan voittoon. Finaalissa kaatui niukasti yhdellä maalilla hollantilainen Feyenoord.

HJK ja AS Roma asettuvat ensimmäistä kertaa vastakkain 15. syyskuuta Rooman Stadio Olimpicolla. Helsingissä taas pelataan 27. lokakuuta. Modernia 3-4-3-muodostelmaa hyödyntävä Roma vilisee nimimiehiä, jotka ovat tälläkin kaudella olleet hyvässä vireessä. Paulo Dybala, Tammy Abraham, Nemanja Matic, Chris Smalling, Rui Patricio ja kumppanit ovat aloittaneet kauden Serie A:ssa kolmella voitolla, yhdellä tasapelillä ja yhdellä tappiolla.

Europa Cupissa pelaajistoaan kierrättävä Roma ei kuitenkaan ole mikään mahdoton kaadettava – se nähtiin jo ensimmäisellä kierroksella. Vaikka roomalaiset hallitsivat palloa ja loivat selvästi enemmän maalintekopaikkoja, onnistui Bulgarian Ludogorets nappaamaan voiton Romasta heti ensimmäisellä kierroksella. Roma onnistui nousemaan tappiolta tasoihin vain neljä minuuttia ennen loppua, mutta kylmää vettä tuli välittömästi niskaan, kun Nonato vei Ludogoretsin ratkaisevaan johtoon vain kahta minuuttia myöhemmin.

AS Roma lähtee kotiotteluunsa selvänä suosikkina, mutta HJK ei suinkaan ole vailla mahdollisuuksia. Real Betisia vastaan nähdystä esityksestä tulee kuitenkin parantaa. HJK onnistui luomaan ottelussa ainoastaan yhden laukauksen maalia kohti.

Jalkapallo ja logo Jalkapallo ja logo

Europa Cupin historiaa

Europa Cup on Euroopan toiseksi suurin seurajoukkueiden jalkapalloturnaus, jota on järjestetty vaihtelevilla nimillä jo vuodesta 1971 lähtien. Vuosikymmenten ajan kilpailu tunnettiin UEFA Cupina, joka pelattiin lähes poikkeuksetta yksinkertaisessa pudotuspelimuodossa.

Turnauksen profiilia pyrittiin nostamaan kaudelle 2009–10, jolloin myös nimi muutettiin Europa Cupiksi. Tässä vaiheessa kilpailu muuttui Mestarien liigaa muistuttavaksi turnaukseksi, jossa pelataan aluksi karsintavaihe, tämän jälkeen lohkovaihe ja vasta tämän jälkeen ratkaisevat pudotuspelit.

Virallisesti sekä UEFA Cup että Europa Cup ovat samaa jatkumoa. Turnauksen historian kiistatta menestynein joukkue on Espanjan Sevilla, joka on voittanut jo kuudesti. Joukkue on voittanut kaikki mestaruutensa 2000-luvulla, eikä Sevilla ole poikkeuksellisesti kertaakaan hävinnyt finaalia. Joukkue nappasi mestaruuden peräti kolmesti putkeen 2014, 2015 ja 2016, kun taas viimeisin voitto on vuodelta 2020.

Kolmeen voittoon ovat kyenneet myös italialaiset Inter ja Juventus sekä englantilainen Liverpool. HJK:ta vastaan asettuva AS Roma on kertaalleen esiintynyt finaalissa vuonna 1991, mutta tuolloin Inter voitti kaksiosaisen finaalin yhden maalin erolla.

Suomalaisista Europa Cupin finaalissa ovat pelanneet Sami Hyypiä, Petri Pasanen sekä viime vuonna finaaliin edennyt Glen Kamara. Hyypiä voitti myös mestaruuden, päästen tuolloin nostamaan pokaalia Liverpoolin kapteenina. Turnauksen on voittanut suomalaisista myös Jari Rantanen, joka ei kuitenkaan päässyt esiintymään kaksiosaisen finaalin kummassakaan pelissä, kun IFK Göteborg nappasi mestaruuden vuonna 1987.

Miten Cup etenee?

Kauden 2022–23 Europa Cup on vasta alussa, sillä lohkovaiheessa kaikilla joukkueilla on jäljellä vielä viisi ottelua. Joukkueet on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon, joissa kaikki pelaavat kertaalleen toisiaan vastaan sekä kotona että vieraissa. Talvella pelattavien MM-kisojen vuoksi lohkovaihe lyödään poikkeuksellisen nopeasti pakettiin, sillä viimeiset ottelut ovat vuorossa jo 3. marraskuuta.

Kunkin lohkon paras joukkue etenee suoraan kuudentoista parhaan joukkoon, kun taas lohkokakkoset etenevät pudotuskierrokselle, jossa vastaan asettuvat Mestarien liigasta pudonneet lohkokolmoset. Pudotuskierroksen voittajat etenevät kuudentoista parhaan joukkoon, minkä jälkeen turnaus jatkuu jälleen yksinkertaisessa pudotuspelimuodossa. Kaikki otteluparit finaalia lukuun ottamatta selvitetään kaksiosaisessa otteluparissa, jossa molemmat joukkueet pelaavat kertaalleen kotona sekä vieraissa. Yhteistulos ratkaisee, eikä vierasmaalisääntö ole enää käytössä. Jos maalit ovat tasan kahden ottelun jälkeen, pelataan 30 minuutin jatkoaika, minkä jälkeen voittajaa selvitetään mahdollisessa rangaistuspotkukilpailussa.

Jos HJK jää lohkonsa kolmanneksi, jatkuvat pelit Konferenssiliigan puolella. Konsepti on vastaava, sillä Europa Cupista pudonneet joukkueet pelaavat pudotuskierroksen Konferenssiliigan lohkoissa toiseksi sijoittuneita joukkueita vastaan. Voittajat taas etenevät tässä turnauksessa kuudentoista parhaan joukkoon, minkä jälkeen turnaus etenee täysin samalla tavalla kuin Europa Cup.

Europa Cupin voittamisesta palkitaan, sillä hulppeiden rahapalkintojen, pokaalin ja maineen ohella voittaja lunastaa paikan tulevan kauden Mestarien liigan lohkovaiheessa. Hallitseva Europa Cupin voittaja sijoitetaan aina myös Mestarien liigan lohkoarvonnassa ensimmäiseen koriin, mikä tietää ainakin teoriassa helpompia vastustajia.

Mistä seurata HJK:n matseja?

Kuten niin moni muukin sarja, lukeutuu myös Europa Cup Viaplayn tarjontaan. Palvelusta näet useamman ottelun jokaisella pelikierroksella, ja selvää on, että myös HJK:n ottelut kuuluvat valikoimiin. Europa Cupin ohella myös Valioliigan, Bundesliiga sekä Konferenssiliiga kuuluvat Viaplayn valikoimiin, minkä lisäksi palvelusta näkee esimerkiksi formuloita, NHL:ää, MLB:tä sekä UFC:tä. Suomen kattavin urheilupalvelu kustantaa kuukaudessa 39,99 euroa.