Pekingin talviolympialaiset 2022 - arkistosivu

Pekingissä järjestettävissä vuoden 2022 talviolympialaisissa kisaillaan peräti viidessätoista eri lajissa ja 109 eri kilpailussa. Muut urheilutapahtumat varjoonsa jättävät talviolympialaiset sisältävät tietenkin reilusti myös suomalaisväriä.

Talviolympialaiset myös veikkauskohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Suomen lippu ja olympiarenkaat Suomen lippu ja olympiarenkaat

Suomen joukkue talviolympialaisissaKatso Suomen joukkueen kokoonpano Pekingin talviolympialaisissa.
Olympialaisten aikatauluTältä sivulta löydät yksityiskohtaisen aikataulun Pekingin talviolympialaisten lajeista sekä ajat, jolloin lähetystä voi seurata televisiosta Suomessa.
Jääkiekko talviolympialaisissaTalviolympialaisissa jääkiekko on jälleen kerran yksi kohokohdista. Kun NHL-miehiä ei nähdä, lähtee Suomi turnaukseen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista.

Viisi faktaa Pekingin talviolympialaisista

✔️ Suomea edustaa Pekingin talvikisoissa 95 urheilijaa

✔️ Talviolympialaisissa kisataan 15 eri lajissa ja 109 eri kilpailussa

✔️ Pekingin olympialaiset ovat 24. talviolympialaiset. Suomi on osallistunut kaikkiin talviolympialaisiin.

✔️ Talviolympialaisiin ottaa osaa 90 eri maata

✔️ Olympialaisten virallinen slogani kuuluu: "Together for a Shared Future!"

Milloin Pekingin talviolympialaiset ovat

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.2. - 20.2.2022.

Talviolympialaisten lajit ja kisapäivät

UrheilulajiKisapäivät
Alppihiihto 6. - 19.2.
Ampumahiihto 5. - 19.2.
Curling 2. - 20.2.
Freestylehiihto 3. - 19.2.
Jääkiekko 3. - 20.2.
Lumilautailu 5. - 15.2.
Maastohiihto 5. - 20.2.
Mäkihyppy 5. - 14.2.
Ohjaskelkkailu 5. - 10.2.
Pikaluistelu 5. - 19.2.
Rattikelkkailu 13. - 20.2.
Short track -luistelu 5. - 16.2.
Skeleton 10. - 12.2.
Taitoluistelu 4. - 20.2.
Yhdistetty 9. - 17.2.

Pekingin kisoissa kilpaillaan seitsemässä lajiryhmässä, jotka ovat ampumahiihto, hiihto, kelkkailu, curling, jääkiekko, luistelu sekä ohjaskelkkailu. Tämän lisäksi hiihto on jaettu alppihiihtoon, maastohiihtoon, freestyleen, yhdistettyyn, mäkihyppyyn sekä lumilautailuun. Luistelu on jaettu taitoluisteluun, pikaluisteluun sekä kaukalopikaluisteluun. Kelkkailu taas on jaettu rattikelkkailuun sekä skeletoniin.

Yhteensä kilpailuja järjestetään peräti 109 kappaletta, sillä esimerkiksi pikaluistelussa jaetaan peräti 14 kultamitalia. Yli kymmenen kultamitalia menee jakoon myös ampumahiihdossa, alppihiihdossa, maastohiihdossa, freestylessä sekä lumilautailussa.

Uudet olympialajit 2022

Varsinaisesti täysin uusia olympialajeja ei tänä vuonna kisoihin lisätä, mutta luvassa on seitsemän uutta kilpailua, joissa ei ennen ole jaettu olympiamitaleja. Uusina lisäyksinä ovat sekä miesten että naisten big air freestyle, naisten yksilökelkkailu, kaukalopikaluistelun sekaviesti sekä sekajoukkueiden kilpailut niin mäkihypyssä, lumilautailun crossissa kuin freestylen aerialsissakin.

Urheiluvedonlyönti.net - Uusimmat urheilu-uutiset
  • Kuumimmat veikkausvinkit 1.-7.4.Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa maistuvimmat veikkausvihjeet tulevalle viikolle. Katso maistuvat vetovihjeet ja ammattilaisten kasaamat vetovinkit niin Englannin Valioliigaan kuin muihinkin huipputapahtumiin. Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta löydät aina sekä tuoreimmat ... Lue lisää
  • Golf: Masters 6.-9.4.Golfista puhuttaessa lajin kiistaton ykkösturnaus on Augusta National Golf Clubilla jo lähes sadan vuoden ajan pelattu Masters Tournament. Tänä vuonna Golf Masters käynnistyy 6. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat viikonlopun ajan. Hallitsevana mestarina turnaukseen ... Lue lisää
  • Veikkausliiga $yearJalkapallon Veikkausliiga käynnistyy jälleen. Kotimaisen jalkapallon pääsarja Veikkausliiga $year pyörähti käyntiin 5. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina marraskuulle saakka. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee jälleen kerran Helsingin HJK ... Lue lisää

Suomalaiset talviolympialaisissa 2022

Suomi edustaa Pekingin talviolympialaisissa varsin runsaalla ja monipuolisella edustuksella. Joukkuueeseen on nimetty kaikkiaan 95 urheilijaa. Vuoden 2018 olympialaisissa Suomen joukkueeseen kuului peräti 100 urheilijaa. Suomella oli tuolloin edustusta alppihiihdossa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, curlingissa, taitoluistelussa, freestylessä, jääkiekossa, yhdistetyssä, mäkihypyssä, lumilautailussa sekä pikaluistelussa. Tuolloin lopputuloksena oli kuusi mitalia, joista yksi oli kultainen.

Alla olevasta videosta voi fiilistellä Iivo Niskasen menoa edellisten talviolympialaisten 50 km hiihdolla:

Suomen mitalit Pekingin talviolympialaisista
20.2. Kulta: Jääkiekko (miehet)
20.2. Pronssi: Kerttu Niskanen, 30 km yhteislähtö
16.2. Hopea: Iivo Niskanen ja Joni Mäki, maastohiihto, parisprintti
16.2. Pronssi: Jääkiekko (naiset)
11.2. Kulta: Iivo Niskanen, perinteisen väliaikalähtö 15 km
10.2. Hopea: Kerttu Niskanen, perinteisen väliaikalähtö 10 km
10.2. Pronssi: Krista Pärmäkoski, perinteisen väliaikalähtö 10km
6.2. Pronssi: Iivo Niskanen, yhdistelmähiihto 15 km + 15 km

Olympic Team Finland Twitterissä

Jääkiekko - kiekko putoaa jäähän 3.2.

Erityistä huomiota talviolympialaisissa herättää tietenkin jääkiekko. Miesten turnaukseen osallistuu 12 joukkuetta, jotka on aluksi jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Mukana ovat Kanada, Yhdysvallat, Saksa, Kiina, Venäjän olympiaurheilijat, Tsekki, Sveitsi, Tanska, Ruotsi, Slovakia, Latvia sekä tietenkin Suomi. Suomen alkulohkossa pelaavat Ruotsi, Slovakia ja Latvia. Formaatti on varsin mielenkiintoinen, sillä lohkojen voittajat sekä paras kakkonen etenevät suoraan puolivälieriin. Kaikki muut joukkueet taas pelaavat ensin ylimääräisen playoff-kierroksen, jonka voittajat etenevät myös puolivälieriin.

Suomen joukkueelta on lupa odottaa suuria, sillä suomalaisen jääkiekon tilanne näyttää kautta linjan paremmalta kuin vuosikausiin. Luvassa on tasainen turnaus, jossa Suomellakin on mahdollisuus yllättää.

Naisten puolella kisoihin ottaa osaa kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Ensimmäisestä lohkosta jatkoon etenevät kaikki joukkueet, toisesta kolme parasta. Suomi pelaa hallitsevana pronssimitalistina ykköslohkossa, josta löytyvät myös Yhdysvallat, Kanada, Venäjän olympiaurheilijat sekä Sveitsi. Suomelta on naisten puolella lupa odottaa mitalia myös tänä vuonna.

Lähtökohtaisesti Suomi on vuodesta toiseen naisten puolella maailman kolmanneksi paras joukkue. Pronssia onkin tullut kolmissa olympialaisissa. MM-kisoissa Suomi on ollut pronssilla peräti 13 kertaa. Vuonna 2019 Suomi nappasi kuitenkin ensimmäisen hopeansa, häviten finaalin vasta voittolaukauskisassa.

Pekingin talviolympialaisissa kiekko putoaa Suomen osalta jäähän jo 3.2. kun Suomen naisten maajoukkue aloittaa urakkansa alkulohkon ottelulla Suomi - USA. Miesten ensimmäinen ottelu C-lohkossa on luvassa 10.2., jolloin Suomi kohtaa Slovakian.

Katso jääkiekon otteluohjelma sekä tietopaketti Suomen jääkiekkojoukkueista tästä linkistä.

Ihmisiä Ihmisiä

Talviolympialaiset televisiossa

Pekingin talviolympialaiset 2022 näkyvät perinteiseen tapaan televisiosta. Talviolympialaisten televisiointioikeudet omistaa Discovery -kanava joka Suomessa omistaa TV5-kanavan. YLE televisioi myös osan lähetyksistä Discoveryn kanssa solmimansa sopimuksen mukaisesti, mutta esimerkiksi talviolympialaisten jääkiekko-ottelut ovat katsottavissa nimenomaan Discoveryn kanavien kautta.

TV5 televisioi suorina lähetyksinä kaikki Suomen jääkiekko-ottelut välieristä finaalin saakka. Discovery+ näyttää turnauksesta jokaisen ottelun suorana. Discovery marssittaa jääkiekkostudioon aikamoisen asiantuntijatiimin. Kiekkostudiossa isossa roolissa nähdään itse suomalainen NHL-legenda, Teemu Selänne ja selostajakopissa asiantuntijan roolin ottaa Kimmo Timonen. Kisojen aikana kiekkostudiossa vierailee lukuisia olympia- ja MM-mitalisteja. Ottelut selostavat miesten puolella Oskari Saari ja naisleijonien otteluissa Juhavaltteri Salminen.

Naisleijonien tietä olympiaturnauksessa kanavilla kartoittavat Annina Rajahuhta, Saija Tarkki ja Terhi Mertanen, jotka ovat jääkiekko urallaan keränneet lukuisia arvokisamitaleita. Pelkästään naisista koostuvan naisten olympiatiimiin jääkiekkostudiota juontaa Oona Tolppanen.

Olympialähetyksiä selostavat suomalaisille tutut nimet Hannu-Pekka Hänninen (mäkihyppy ja yhdistetty), Sami Uotila (alppihiihto), Tommy Rundgren (maastohiihto), Jussi Uusipaavalniemi (curling) ja Toni Flink (pikaluistelu). Asiantuntijoina lähetyksissä vierailee lajeissaan menestyneitä entisiä urheilijoita kuten Riikka Sarasoja-Lilja (maastohiihto), Wille Mäkelä (curling) ja Risto Mattila (lumilautailu).

Talviolympialaisten jääkiekon selostustiimit
Oskari Saari ja Kimmo Timonen
Juhavaltteri Salminen ja Terhi Mertanen
Nuutti Vihtilä ja Antti-Jussi Niemi
Julius Vauhkonen, ruotsinkielinen selostus Suomen otteluissa
Oskar Osala kommentoi ja haastattelee kaukalon laidalla
Naisten jääkiekon studiotiimi
Oona Tolppanen
Annina Rajahuhta
Saija Tarkki
Miesten jääkiekon studiotiimi
Juhani Henriksson
Teemu Selänne
Tuomas Grönman
Antti-Jussi Niemi
Jussi Jokinen

Talviolympialaisten sosiaaliset mediat

🏅 Olympialaisten viralliset kotisivut: https://olympics.com/

🏅 Olympialaiset Instagramissa: https://www.instagram.com/olympics/

🏅 Olympialaiset Facebookissa: https://www.facebook.com/olympics

🏅 Olympialaiset TikTokissa: https://www.tiktok.com/@olympics

🏅 Olympialaiset Twitterissä: https://twitter.com/olympics

Menestyneimmät maat talviolympialaisissa

Kolme parhaiten menestynyttä maata talviolympialaisissa ovat Norja, Yhdysvallat ja Saksa. Norja on osallistunut 23 talviolympialaisiin joista sillä on yhteensä 368 mitalia. Näistä kultaisia on 132, hopeeta 125 ja pronssia 111. Toisena listalla on Yhdysvallat, jonka yhteenlaskettu mitalisaldo niinikään 23 talvikisoista on 305 mitalia. Kolmossijaa pitää Saksa, jolla on plakkarissa 240 mitalia. Saksa on osallistunut vain 12 talviolympialaisiin, joten menestys on ollut varsin merkittävää vuosina jolloin Saksa on talviolympialaisssa ollut mukana.

SijoitusMaa
1. Norja
2. Yhdysvallat
3. Saksa
4. Neuvostoliitto
5. Kanada
6. Itävalta
7. Ruotsi
8. Sveitsi
9. Venäjä
10. Alankomaat

Suomen mitalit talviolympialaisissa

Suomi on osallistunut kaikkiin järjestettyihin talviolympialaisiin. Pekingin talviolympialaiset ovat jo 24. talviolympialaiset ja vuosien saatossa Suomeen on tullut talvikisoista 161 mitalia, joista on peräti 42 kultaa. Suomi on talviolympialaisissa 11. eniten mitaleita haalinut maa, ja väkilukuun suhteutettuna Suomi on talviolympialaisten historian kolmanneksi menestynein maa Liechtensteinin sekä Norjan jälkeen.

UrheilulajiKultamitalien määrä (42)
Maastohiihto 20
Mäkihyppy 10
Pikaluistelu 7
Yhdistetty 4
Freestylehiihto 1

Usein kysytyt kysymykset

Milloin talviolympialaiset ovat?

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.2. - 20.2.2022

Kuinka monta lajia talviolympialaisissa on?

Pekingin talviolympialaissa kisataan 15 eri lajissa ja 109 eri kilpailussa.

Koska olympialaisten jääkiekko alkaa?

Naisleijonat aloittavat urakkansa 3.2. ja miesten joukkueen turnaus alkaa 10.2.

Mistä kisoja voi seurata?

YLE ja TV5 televisioivat suomalaisittain kiinnostavimmat lajit. Kaikki olympialaisten tapahtumat näkyvät suorina lähestyksinä maksu-tv Discoveryn kanavilta.