Ampumahiihdon maailmancup – Tietopaketti 2024

Ampumahiihdon maailmancup Ampumahiihdon maailmancup

Harvat urheilutapahtumat keräävät suomalaisia nykyään televisioiden ääreen yhtä innokkaasti kuin ampumahiihdon kilpailut. Ampumahiihdon maailmancupissa kilpaillaan tänä vuonna neljän kuukauden ja yhteensä 58 kilpailun ajan.

Parhaat kertoimet ampumahiihdon maailmancupiin:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Ampumahiihdon maailmancup 2021

Vuoden 2021 ampumahiihdon maailmancup käynnistyy 27. marraskuuta Ruotsin Östersundissa, jossa kilpaillaan aluksi sekä yksilökilpailussa että sprintissä. Yhteensä kauden aikana järjestetään kymmenen tapahtumaa, ja Östersundin lisäksi kilpaillaan Hochfilzenissa, Annecy-Le Grand-Bornandissa, Oberhofissa, Euhpoldingissa, Antholz-Anterselvassa, Kontioladella, Otepäässä sekä Holmenkollenissa. Yhteensä kisoja on kauden aikana peräti 58. Sekä miehillä että naisilla on 27 omaa kisaa, minkä lisäksi järjestetään neljä sekaviestiä.

Kilpailumuotoina toimivat miesten puolella 10 kilometrin sprintti, 12,5 kilometrin takaa-ajo, 15 kilometrin massastartti, 20 kilometrin yksilökisa sekä 4 x 7,5 kilometrin viesti. Naiset kilpailevat samoissa tapahtumissa, mutta hieman lyhyemmillä matkoilla. Sekaviestit järjestetään 4 x 7,5 kilometrin viestinä sekä 1 x 6 km + 1 x 7,5 km -viestinä. Yksittäisen kisan voittaja saa maailmancupin taulukkoon 60 pistettä, kakkoseksi tullut 54 pistettä ja kolmanneksi tullut 48 pistettä. Pisteitä jaetaan muissa kilpailumuodoissa 40 parhaalle, mutta massastartissa 30 parhaalle.

Ampumahiihdon maailmancupissa kisaillaan tällä kaudella marraskuussa, joulukuussa, tammikuussa sekä maaliskuussa. Helmikuussa kauden katkaisevat Pekingin olympialaiset, joissa kilpaillaan tietenkin myös ampumahiihdossa. Lajissa jaetaan 11 olympiakultamitalia.

Mukana on tietenkin tänäkin vuonna runsaasti suomalaisia, mutta suurta menestystä tuskin tarvitsee tänäkään vuonna odottaa. Viime vuonna paras suomalainen miesten sarjassa oli sijalle 36. sijoittunut Tero Seppälä. Potentiaalia kuitenkin on, sillä alle 25-vuotiaiden joukossa Seppälä oli kahdeksanneksi paras. Miehistä mukana ovat myös Tuomas Harjula ja Olli Hiidensalo.

Naisten puolella viime vuoden paras suorittaja oli sijalle 54. päässyt Mari Eder. Pistesijoille pääsi myös Suvi Minkkinen.

Parhaat ampumahiihtäjät 2021

Ampumahiihdon maailmancup banneri Ampumahiihdon maailmancup banneri

Suuria yllätyksiä tuskin on tänäkään vuonna erityisesti luvassa, sillä ennakkosuosikit ovat tuttuja viime vuosilta. Kävimme vedonvälittäjien mielipiteet läpi, ja mestaruuden voittajasta ollaan erityisesti miesten puolella varsin yksimielisiä. Naisten puolella kilpailu on kuitenkin tasaisempaa, eikä yksittäistä suursuosikkia tälle kaudelle löydy. Tässä ovat vuoden 2021 parhaat ampumahiihtäjät.

Johannes Boe

Miesten puolella itsestään selvä ennakkosuosikki on kolmena edellisenä kautena maailmancupin voittanut 28-vuotias norjalainen Johannes Boe. Osakilpailuvoitoilla mitattuna kaikkien aikojen kolmanneksi menestynein ampumahiihtäjä tunnetaan erityisesti nopeasta hiihdostaan. Yhteensä 52 kisaa voittanut Boe on napannut myös yhden olympiakullan sekä peräti 12 maailmanmestaruutta.

Parhaimmillaan Boe oli kaudella 2018–19, jolloin hän voitti maailmancupissa sekä kokonaiskilpailun, yksilökilpailun, sprinttikilpailun, takaa-ajon sekä massalähdöt. Vaikka Boeta voi pitää jopa dominoivana, ovat viime kausien mestaruudet tulleet hyvin niukoilla eroilla. Vuonna 2020 eroa kakkossijaan oli 13 pistettä, vuonna 2019 ainoastaan 2 pistettä. Vuonna 2019 sarjaa hallinnut Boe taas voitti yli 400 pisteen erolla!

Sturla Holm Laegreid

Boen suurin haastaja tälläkin kaudella on ehdottomasti 24-vuotias maanmies Sturla Holm Laegreid. Viime kaudella kokonaiskilpailussa niukasti toiseksi sijoittunut Laegreid voitti yksilökilpailut, takaa-ajot sekä luonnollisesti myös alle 25-vuotiaiden mestaruuden. Suurimpaan menestykseensä Laegreid pystyi vuoden 2021 MM-kisoissa, jotka olivat hänen ensimmäisensä. Norjalainen nappasi välittömästi peräti neljä kultamitalia. Laegreid onkin ehdottomasti tämän hetken suurin lupaus ampumahiihdon saralla.

Tiril Eckhoff

Naisten puolella suurin suosikki on viime kaudella ensimmäisen maailmancupin voittonsa napannut 31-vuotias Tiril Eckhoff, joka voitti mestaruuden lähes kahdensadan pisteen erolla. Jo edellisellä kaudella Eckhoff oli ehtinyt sijoittumaan maailmancupissa toiselle sijalle. Menestys on muutenkin ollut vähintään kohtalaista, sillä Eckhoffin kaapista löytyy yksi olympiakulta, neljä himmeämpää olympiamitalia sekä peräti 10 MM-kultaa.

Parhaimmillaan Eckhoff oli vuoden 2021 MM-kisoissa, joissa hän voitti neljä kultamitalia, yhden hopean ja yhden pronssin. Huippuvireessä oleva Eckhoff onkin ehdoton suosikki myös tämän vuoden maailmancupiin.

Marte Olsbu Roeiseland

Toiseksi suurin suosikki naisten puolella on viime kaudelle kakkossijalle tullut Norjan 30-vuotias Marte Olsbu Roeiseland. Roeiseland on tähän mennessä ollut parhaimmillaan MM-kisoissa, sillä hän on napannut yhteensä 11 MM-kultaa, joista peräti viisi vuoden 2020 kisoissa. Tuolloin Roeiseland oli mitalaille jokaisessa ampumahiihdon kilpailussa. Maailmancupissa ja olympialaisissa menestys ei kuitenkaan ole ollut aivan yhtä vahvaa, sillä molemmissa Roeiseland on sijoittunut parhaimmillaan toiselle sijalle. Voisiko tänä vuonna olla Roeiselandin vuoro nauttia menestyksestä myös maailmancupin puolella?

Ampumahiihdon maailmancupin historia

Ampumahiihdon maailmancup on järjestetty vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aluksi osaa ottivat ainoastaan miehet, mutta myös naisten kisa on järjestetty vuodesta 1982 lähtien. Ensimmäisellä kaudella kisailtiin yhteensä 15 kilpailussa, mutta tätä nykyä formaatiksi on vakiintunut noin 30 kilpailua, jotka kisataan neljän kuukauden aikana kymmenessä eri tapahtumassa. MM-kisat lasketaan mukaan maailmancupiin, mutta vuodesta 2014 lähtien olympiakisoista ei ole enää jaettu pisteitä maailmancupissa.

Kokonaiskilpailun ohella yksittäisissä lajeissa parhaiten menestyneet ampumahiihtäjät palkitaan. Esimerkiksi kauden sprinttivoittaja palkitaan erillisellä palkinnolla. Kaikkien aikojen menestynein ampumahiihtäjä on Ranskan Martin Fourcade, joka voitti vuosien 2012 ja 2018 välillä maailmancupin jokaisena vuotena. Yhteensä Fourcadelta löytyy siis seitsemän mestaruutta, minkä lisäksi hän on tullut kerran toiseksi ja kerran kolmanneksi.

Eniten mitalisijoja maailmancupissa on ehtinyt keräämään Norjan Ole Einar Bjoerndalen, joka oli kolmen parhaan joukossa peräti 13 kertaa. Bjoerndalen voitti kuuteen otteeseen, tuli kuudesti toiseksi ja kerran hän oli kolmannella sijalla.

Naisten puolella menestynein ampumahiihtäjä on 90-lukua dominoinut Ruotsin Magdalena Forsberg, joka voitti mestaruuden peräti kuudesti putkeen. Ruotsi on naisten puolella samalla lajin historian menestynein maa, kun taas miesten puolella Norja on haalinut eniten mestaruuksia.

Parhaat suomalaiset ampumahiihtäjät

Kun kyseessä ovat Suomen parhaat ampumahiihtäjät, nousee esille tasan yksi nimi. Miesten puolella yksikään suomalainen ei ole onnistunut kipuamaan kolmen parhaan joukkoon, mutta naisten puolella menestystä on tietenkin haalinut Kaisa Mäkäräinen.

Kaisa Mäkäräinen

Uransa viime vuonna lopettanut Kaisa Mäkäräinen on paitsi kaikkien aikojen menestynein suomalainen ampumahiihtäjän, myös historian toiseksi parhaiten maailmancupissa menestynyt ampumahiihtäjä. Mäkäräinen voitti maailmancupin vuosina 2011, 2014 sekä 2018, minkä lisäksi hän sijoittui kerran toiseksi ja kerran kolmanneksi.

Mäkäräisen paras menestys on tullut juuri maailmancupissa, sillä tämän ulkopuolella menestys on ollut jopa vaatimatonta. Mäkäräisellä on MM-kisoista yksi kultamitali, yksi hopea ja neljä pronssia. Olympialaisissa Mäkäräinen sijoittui parhaimmillaan kuudenneksi. Maailmancupissa Mäkäräinen voitti yhteensä 27 osakilpailua, millä pääsee kaikkien aikojen listalla kuudennelle sijalle.

Mäkäräisen ohella maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon on päässyt myös Aino Kallunki, joka sijoittui vuonna 1983 kolmanneksi. Tuolloin naisten maailmancup tunnettiin vielä Euroopan cupin nimellä.