Salibandyn MM – Tietopaketti 2024

Suomessa kiinnostavat tietenkin urheilutapahtumat, joissa Suomi pääsee nauttimaan menestyksestä. Salibandyn MM kuuluu tähän joukkoon, sillä Suomi on voittanut mestaruuden jo kahdesti putkeen.

Salibandyn MM myös veikkauskohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Salibandyn MM-kisat 2021

Vuonna 2021 järjestettävät salibandyn MM-kisat ovat teoriassa vuoden 20202 kisat, jotka jouduttiin siirtämään seuraavalle vuodelle. Kolmatta kertaa Helsingissä pelattavat kisat alkavat 3. joulukuuta, kun taas finaali ja pronssiottelu ovat luvassa 11. joulukuuta. Kisat pelataan formaatissa, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2010 lähtien. Mukana on 16 maata, joista 12 parasta etenee pudotuspeleihin.

Karsinnoissa oli mukana ennätykselliset 35 maata, joista 16 karsiutui lopulta mukaan MM-kisoihin. Karsintoihin otti ensimmäistä kertaa osaa myös afrikkalainen joukkue. Lopulta kisoihin selviytyivät Suomi, Yhdysvallat, Kanada, Singapore, Thaimaa, Ruotsi, Puola, Tanska, Sveitsi, Norja, Slovakia, Tsekki, Latvia, Saksa, Viro sekä Filippiinit.

Järjestelmä on hivenen erikoinen, sillä joukkueet on lajiteltu neljään neljän joukkueen lohkoon tason mukaan. Kahden ensimmäisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät suoraan puolivälieriin, kun taas näiden lohkojen huonoimmat joukkueet pelaavat kahden muun lohkon kahta parasta joukkuetta vastaan ylimääräisen pudotuspelikierroksen. Tämän pudotuspelikierroksen voittajat taas etenevät puolivälieriin.

Suomen lohkossa pelaavat Ruotsi, Latvia sekä Tanska. Melkoisella varmuudella myös mestari löytyy tästä lohkosta, sillä mestaruuden on poikkeuksetta voittanut joko Suomi tai Ruotsi. Myös vedonlyöntikertoimet heijastelevat tätä. Ruotsi lähtee kisoihin ennakkosuosikkina, mutta Suomi saa lähes identtisen kertoimen. Tsekkiä ja Sveitsiä povataan mitalipeleihin, mutta näidenkin joukkueiden mestaruus olisi jättiyllätys.

Parhaat pelaajat salibandyn MM-kisoissa

Mutta ketkä ovat salibandyn parhaat pelaajat ja keihin kannattaa kiinnittää huomiota MM-kisoissa? Nostimme esille kisojen parhaista joukkueista kolme nimeä, joihin kiinnität taatusti huomiota yrittämättäkin.

Kim Nilsson

Ruotsin joukkueen suurin supertähti on ehdottomasti peräti 193-senttinen hyökkääjä Kim Nilsson, joka valittiin viime vuonna maailman parhaaksi pelaajaksi. FBC Kalmarsundia edustava Nilsson tunnetaan erityisesti omalaatuisesta nopeutta ja kovia laukauksia painottavasta pelityylistä. Nilsson on myös erinomainen rangaistuslaukauksissa.

Viime kaudella Nilsson takoi Ruotsin liigassa 38 maalia ja yhteensä 63 pistettä, mikä teki hänestä kiistatta yhden sarjan tärkeimmistä pelaajista. Ruotsin paidassa Nilsson on voittanut kaksi maailmanmestaruutta. 105 maaottelussa hän on tehnyt yhteensä peräti 192 pistettä.

Nico Salo

Suomen joukkueen kapteenina kisoissa toimii Nico Salo, joka valittiin viime vuonna maailman toisiksi parhaimmaksi pelaajaksi. Classicia edustava keskushyökkääjä oli mukana voittamassa maailmanmestaruutta sekä 2016 että 2018. Vasta 27-vuotiasta Saloa on pidetty jo usean vuoden ajan yhtenä maailman parhaista ja kokonaisvaltaisimmista salibandyn pelaajista. Viime kaudella Salo johdatti Classicin jälleen Suomenmestaruuteen. Vuonna 2019 Salo voitti myös seurajoukkueiden Champions Cupin. Parhaimmillaan monipuolinen keskushyökkääjä on runkosarjan aikana takonut taululle 40 pistettä.

Justus Kainulainen

Suomen joukkueen nuorin pelaaja on vasta 22-vuotias Justus Kainulainen, joka on samalla myös MM-kisojen ensikertalainen. Kainulaisella on kuitenkin paikka joukkueessa hyvästä syystä. Tällä kaudella keskushyökkääjä on ollut huippuvireessä, ja Kainulainen johtaakin F-Liigan maalipörssiä kahdellakymmenellä osumallaan. Pistepörssissä Kainulainen tulee kakkosena yhteensä 38 pisteellä. Parhaimmillaan Kainulainen teki jo teini-iässä 57 pistettä 26 ottelun runkosarjan aikana, joten joukkueen juniorilta on lupa odottaa suuria myös MM-kisoissa.

Salibandyn MM historia

Salibandyn MM-kisat järjestetään tänä vuonna jo kolmattatoista kertaa. Vuodesta 1996 lähtien järjestetyt kisat järjestetään kahden vuoden välein ja tätä nykyä kuudentoista joukkueen kisoina. MM-kisoja edelsivät käytännössä samoilla joukkueilla pelatut EM-kisat, jotka järjestettiin vuonna 1994 ja 1995. Suomi ja Ruotsi voittivat tuolloin kertaalleen toisensa finaaleissa.

MM-kisat olivat pitkään Ruotsin dominointia, sillä joukkue voitti peräti kuusi ensimmäistä mestaruutta. Neljään otteeseen joukkue voitti finaalissa Suomen, kerran Sveitsin sekä kerran Tsekin. Tahti muuttui kuitenkin vuonna 2008, jolloin Suomi nappasi ensimmäisen mestaruutensa Ruotsilta jatkoaikavoitolla. Suomi nappasi myös seuraavan mestaruuden, minkä lisäksi Suomi on voittanut mestaruuden kahdesti putkeen vuosina 2016 ja 2018. Jokaisessa Suomen neljästä mestaruudesta on finaalissa kaatunut juuri Ruotsi.

MM-kisat ovat olleet menestyjien suhteen varsin yksipuolista seurattavaa. Ruotsilla on kahdeksan kultaa ja neljä hopeaa, Suomella taas neljä kultaa, kuusi hopeaa sekä kaksi pronssia. Sveitsi on ehtinyt nappaamaan kahdeksan mitalia, Tsekki kolme ja Norja sai ainoan pronssinsa ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1996. Ainoana yllättäjänä mitalipeleihin on päässyt Saksa vuonna 2012. Tuolloin joukkue kuitenkin hävisi pronssipelin Sveitsille tylysti lukemin 8-0.

Vaikka menestyksestä on päässyt nauttimaan varsin harvalukuinen joukko maita, on karsinnoista kisoihin selviytynyt peräti 22 maata. MM-kisoissa onkin nähty esimerkiksi Australia, Japani, Thaimaa sekä Yhdysvallat. Vuoden 2021 kisoissa ensimmäistä kertaa mukana ovat myös Filippiinit.

Suomen joukkue salibandyn MM-kisoissa

Suomen julkistetussa joukkueessa on mukana 20 pelaajaa, joista viisi pelaa ensimmäistä kertaa MM-kisoissa. Mukana on myös yksi todellinen veteraani, sillä jo 39-vuotias Juha Kivilehto on joukkueen ainoa pelaaja, joka on ollut mukana voittamassa kaikkia Suomen neljästä maailmanmestaruudesta. Kun Suomi viimeksi pelasi MM-kisat kotonaan vuonna 2010, oli tuloksena tietenkin mestaruus, joten samaa on lupa odottaa tänäkin vuonna. Tuolloin Ruotsi kaatui finaalissa jopa helposti lukemin 6-2.

Suomen joukkue

Maalivahdit

 • Lassi Toriseva, 27, Classic
 • Joonas Kaltiainen, 28, Oilers

Puolustajat

 • Jonne Junkkarinen, 31, Happee
 • Juha Kivilehto, 39, Classic
 • Janne Lamminen, 35, Classic
 • Mikko Leikkanen, 33, Classic
 • Krister Savonen, 27, Classic
 • Lauri Stenfors, 31, TPS
 • Tatu Väänänen, 38, SV Wiler-Ersigen (SUI)

Hyökkääjät

 • Mikko Hautaniemi, 32, TPS
 • Oskari Heikkilä, 24, Classic
 • Sami Johansson, 28, Classic
 • Justus Kainulainen, 22, Oilers
 • Rasmus Kainulainen, 24, Oilers
 • Peter Kotilainen, 27, Happee
 • Ville Lastikka, 25, Classic
 • Joonas Pylsy, 31, SV Wiler-Ersigen (SUI)
 • Eemeli Salin, 31, Classic
 • Nico Salo, 27, Classic (C)
 • Eetu Sikkinen, 24, Classic

Suomen kisaurakka alkaa 3.12, jolloin Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Tanskan. Kisat pelataan varsin nopealla tahdilla, sillä jo seuraavana päivänä on vastassa Ruotsi. Alkulohkon viimeinen peli pelataan 5.12. Latviaa vastaan. Finaali on luvassa 11.12.