Super Bowl 2023

Amerikkalaisen jalkapallon NFL:n kauden huipentaa Super Bowl, jossa ratkaistaan vuoden mestari. Maailman katsotuimpiin vuosittaisiin urheilutapahtumiin lukeutuva Super Bowl nauttii tätä nykyä huomattavaa suosiota myös Suomessa. Lue kaikki suurottelusta, joka jättää muut urheilutapahtumat varjoonsa.

Veikkaa Super Bowlin voittajaa:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Super Bowl 2023

Amerikkalaisen jalkapallon ehdoton ykköstapahtuma Super Bowl on yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista. Sekä NFL että Super Bowl kiinnostavat tätä nykyä myös Suomessa ja Euroopassa, mikä näkyi kuluneella kaudella myös useissa Euroopassa pelatuissa otteluissa. Super Bowl 2023 nähdään tietenkin myös suomalaisesta televisiosta suorana lähetyksenä, ilmaiseksi sekä suomenkielisellä selostuksella. Ottelu pelataan 12. helmikuuta.

Virallisesti ottelu kantaa nimeä Super Bowl LVII, sillä kyseessä on jo 57. kerta, kun amerikkalaisen jalkapallon ykkösjoukkuetta ratkotaan legendaarisessa ottelussa. Tänä vuonna vastakkain ovat kiistatta kaksi sarjan parasta joukkuetta, sillä ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen ottelussa nähdään vastakkain American Football Leaguen sekä National Football Leaguen runkosarjan voittaneet joukkueet.

Vuoden 2023 Super Bowl asettaa vastakkain mestaruuden viimeksi vuonna 2019 voittaneen Kansas City Chiefsin sekä 90-vuotisen historiansa ainoan mestaruuden vuonna 2017 napanneen Philadelphia Eaglesin. Ottelusta povataan ennakolta huomattavan tasaista koitosta, mutta vedonlyöntisivustot pitävät pudotuspeleissä suorastaan dominoivasti esiintynyttä Eaglesia hienoisena ennakkosuosikkina.

Super Bowl ei ole ainoastaan urheiluottelu, vaan suoranainen mediaspektaakkeli, jossa huomiota saavat niin eturivin artistit kuin miljoonia maksavat mainoksetkin. Vuoden 2023 ottelun puoliajalla esiintyy Rihanna, jolle kyseessä on ensimmäinen live-esiintyminen yli viiteen vuoteen. Kansallislaulun taas laulaa ennen ottelua Chris Stapleton.

NFL-kausi 2022-2023

Kun monissa amerikkalaisissa urheilusarjoissa pelataan kauden aikana valtavat määrät otteluita, on fyysinen, vaativa ja jopa vaarallinen amerikkalainen jalkapallo toista maata. NFL-kausi koostuu kunkin joukkueen osalta 17 ottelua sisältävästä runkosarjasta, minkä jälkeen pudotuspelit pelataan yksiosaisina otteluina. Pudotuspelit koostuvat finaali mukaan lukien korkeintaan neljästä kierroksesta. Tämän kauden finalisteille kyseessä on vasta kolmas pudotuspelien ottelu, sillä konferenssien voittajat etenevät suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle.

Sekä Kansas City Chiefs että Philadelphia Eagles onnistuivat voittamaan konferenssinsa voittamalla 14 ottelua sekä häviämällä ainoastaan 3 kertaa. Pudotuspeleissä Chiefs päihitti aluksi Jacksonville Jaguarsin tuloksella 27–20, kun taas viime kaudella finaaliin saakka edennyt Cincinnati Bengals kukistui 23–20 viime sekuntien potkumaalilla. Jotain Chiefsin vireestä kertoo se, ettei joukkue ole ollut pudotuspeleissä vielä kertaakaan tappiolla.

Joukkueen ehdoton supertähti on pelinrakentaja Patrick Mahomes, joka on pelannut avaavana pelinrakentajana viiden kauden ajan, johdattaen Chiefsin vähintään konferenssifinaaliin jo viisi kertaa viidestä. Vuonna 2019 tuloksena oli myös mestaruus. Tuolloin yhtenä sarjan parhaista pelaajista pidetty ja useita ennätyksiä rikkonut Mahomes valittiin myös Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Jopa tätäkin vakuuttavammin on esiintynyt Philadelphia Eagles, joka on kyennyt esittämään pudotuspeleissä suorastaan poikkeuksellista dominanssia. Vastustajajoukkueet onnistuivat pääsemään pisteille vain kerran ottelua kohden, kun ensimmäisessä pudotuspelissä kukistui New York Giants lukemin 38–7, ja konferenssifinaalissa Eagles päihitti San Francisco 49ersin tuloksella 31–7.

Joukkueen pelin sieluna on hieman yllättäen toiminut sarjan ehdottomien tähtipelaajien joukkoon noussut pelinrakentaja Jalen Hurts, jolle kyseessä on vasta toinen kausi avaavana pelinrakentajana. Runkosarjassa vain kertaalleen häviävänä osapuolena ollut Hurts takoi 22 syötettyä touchdownia sekä 13 juostua touchdownia. Runkosarjan arvokkaimman pelaajan sekä parhaan hyökkäävän pelaajan palkintoihin ehdolla oleva Hurts on ennakkosuosikki myös Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Tämä vaatii kuitenkin hienoisena ennakkosuosikkina otteluun lähtevän Eaglesin voittoa.

Finaaliottelu on monessakin mielessä mielenkiintoinen kamppailu. Chiefsin jo kertaalleen Super Bowlin voittoon valmentanut Andy Reid nimittäin valmensi Eaglesia peräti neljäntoista kauden ajan. Reid on vasta viides valmentaja, joka kohtaa Super Bowlissa entisen joukkueensa. Ensimmäistä kertaa NFL:n historiassa puolestaan nähdään finaaliottelussa veljespari, joka pelaa vastakkaisilla puolilla. Isoveli Jacon Kelce edustaa Eaglesia, kun taas pikkuveli Travis Kelce pelaa Chiefsin riveissä. Molemmat ovat onnistuneet voittamaan Super Bowlin jo kertaalleen.

Mikä on Super Bowl?

Super Bowl on jo legendaariseen asemaan kohonnut amerikkalaisen jalkapallon suurtapahtuma, jossa kruunataan Yhdysvaltain pääsarja NFL:n mestari. Mestaruusottelu on kantanut samaa nimeä vuodesta 1966 alkaen, ja vuodesta 2004 lähtien ottelu on järjestetty samaan aikaan helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Otteluun edetään NFL:n pudotuspelien kautta. Molemmista konferensseista pudotuspeleihin etenee seitsemän joukkuetta, jotka pelaavat yksiosaisia pudotuspelejä siihen saakka, että konferenssin voittaja on selvillä. Super Bowlin voittaja palkitaan Vince Lombardi Trophylla, joka on nimetty kaksi ensimmäistä Super Bowlia voittaneen valmentajan mukaan.

Super Bowl on vuodesta toiseen sekä Yhdysvaltain katsotuin televisiotapahtuma sekä maailman toiseksi katsotuin vuosittainen urheilutapahtuma – ainoastaan jalkapallon Mestarien liigan finaali kiilaa edelle. Yhdysvaltain historian seitsemän katsotuinta televisiolähetystä ovat kaikki juuri Super Bowleja. Parhaimmillaan ottelua on seurannut vuonna 2015 pelkästään Yhdysvalloissa peräti 168 miljoonaa katsojaa, minkä lisäksi yli 200 maassa lähetettävä ottelu kerää miljoonia lisäkatsojia ympäri maailman. Ottelun arvioidaan keräävän ulkomailta noin 30–50 miljoonaa katsojaa.

Super Bowl on varsinaista ottelua suuremmaksi noussut konsepti ja tapahtuma, jota voi pitää suoranaisena amerikkalaisuuden perikuvana. Ottelutapahtuma sisältää hävittäjiä, ilotulituksia sekä maailmanmaineeseen nousseen puoliaikaesityksen, jossa ovat esiintyneet monet maailman tunnetuimmista ja suosituimmista artisteista. Puoliajalla ovat esiintyneet esimerkiksi The Rolling Stones, Prince, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Justin Timberlake sekä Michael Jackson, jonka esiintymistä katsottiin enemmän kuin itse ottelua.

Ottelun valtaisat katsojaluvut ovat johtaneet myös siihen, että ottelun aikana nähtävät mainospaikat maksavat suorastaan tolkuttomia summia. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että monet maailman suurimmista yrityksistä lanseeraavat juuri Super Bowlin aikaan uusia mainoskampanjoita, joista monet ovat poikkeuksellisen näyttäviä, poikkeuksellisen innovatiivisia sekä poikkeuksellisen kalliita. 30 sekunnin mainospaikasta saa tätä nykyä pulittaa peräti 5,6 miljoonaa dollaria. Monet katsojista kerääntyvät televisioiden ääreen katsomaan uusia mainoksia vähintään yhtä suurella mielenkiinnolla kuin varsinaista peliä.

Super Bowl historiaa

Vuodesta 1966 järjestetty Super Bowl pelataan vaihtelevasti ympäri Yhdysvaltoja sijaitsevilla suurstadioneilla. Tänä vuonna pelipaikkana toimii Arizona Cardinalsin kotiareena State Farm Stadium, vuonna 2024 pelataan Nevadan Allegiant Stadiumilla ja vuoden 2025 Super Bowlin pelipaikkana taas toimii Louisianan Ceasars Superdome. Vuorossa on tuolloin jo ennätyksellinen 8. kerta, kun mestaruutta ratkotaan Superdomella.

NFL tunnetaan poikkeuksellisesta tasaisuudestaan, sillä runkosarja on amerikkalaisittain poikkeuksellisen lyhyt, minkä lisäksi pudotuspelit ovat ohi yhden tappion myötä. Kun tämä yhdistetään amerikkalaiseen varausjärjestelmään, jossa kehnommat joukkueet pääsevät valikoimaan parhaat pelaajat, vaihtelevat sarjan voimasuhteet vuosien varrella huomattavan paljon. Tämä näkyy myös Super Bowlin voittajissa – vaikka ottelu on pelattu jo lähes 60 kertaa, ovat parhaat joukkueet kyenneet ainoastaan kuuteen mestaruuteen.

Super Bowlin menestynein joukkue on tällä vuosituhannella poikkeukselliseen tapaan dominoinut New England Patriots, jonka kaikki kuusi mestaruutta ovat tältä vuosituhannelta. Lisäksi joukkue on hävinnyt Super Bowlin viiteen otteeseen. Paremmalla prosentilla on menestynyt Pittsburgh Steelers, joka on voittanut kahdeksasta Super Bowlistaan kuusi. Viiteen mestaruuteen ovat yltäneet myös Dallas Cowboys sekä San Francisco 49ers. Yhteensä mestaruuden on ehtinyt voittamaan 20 eri joukkuetta. Ainoastaan neljä NFL:n 32 joukkueesta ei ole koskaan ehtinyt esiintymään Super Bowlissa.

Super Bowlin historia jaetaan perinteisesti muutamaan ajanjaksoon. 60-luvun alkuvuosina menestynein joukkue oli Green Bay Packers, kun taas 70-luvulla lajia dominoivat suurjoukkueet Dallas Cowboys, Miami Dolphins sekä Pittsburgh Steelers, jotka tuntuivat taistelevan Super Bowlista kerta toisensa jälkeen keskenään. 80- ja 90-luvuilla kahdenkymmenen vuoden ajanjaksona taas peräti 16 mestaruutta meni National Football Conferencen joukkueille. Tuolloin mestaruuksia haalivat erityisesti San Francisco 49ers, Dallas Cowboys sekä Washington Redskins.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen taas on puhuttu erityisesti New England Patriotsin aikakaudesta, jonka takuumiehenä toimi lajin historian parhaaksi pelinrakentajaksi julistettu Tom Brady. Viime vuosina Super Bowlista on kuitenkin kamppailtu varsin tasaisissa merkeissä. Viiden edellisen kauden aikana Super Bowl on päättynyt viiden eri joukkueen mestaruusjuhliin.

Mistä seurata Super Bowlia Suomessa?

Super Bowlin ja NFL:n seuraaminen onnistuu tänä päivänä helposti myös Suomessa. Ottelun lähettää suorana lähetyksenä ja suomenkielisellä selostuksella MTV3, joka tarjoaa myös kattavat ennakkostudiot sekä jälkipelit. Amerikkalaisen jalkapallon maailmaan siirrytään 12. helmikuuta jo kello 22.35 illalla NFL-studion, NFL-extran sekä konferenssifinaalikoosteiden muodossa. Varsinainen ottelulähetys alkaa 01.25 yöllä, minkä jälkeen NFL:n parissa viihdytään aina varttia yli kuuteen asti aamulla.

NFL:n televisiointioikeudet Suomessa ovat tätä nykyä C Morella, joka näyttää jenkkifutiksen ykkössarjaa aina vuoteen 2025 saakka. Tällä kaudella C Morelta on nähty kuusi viikoittaista runkosarjan ottelua sekä kaikki pudotuspelit. Yksi viikoittainen ottelu on selostettu suomeksi, minkä lisäksi ilmaiskanavilta on nähty yksi kuukausittainen ottelu sekä kaikki neljä Euroopassa pelattua ottelua.

Yhdysvalloissa ottelun televisiointioikeus kiertää kanavalta toiselle neljän suurimman kanavan välillä. NBC, CBS, ABC sekä Fox pääsevät esittämään ottelun kukin vuorollaan. Vuonna 2023 on Foxin vuoro.