KHL-kausi 2022-2023

KHL:n logo ja tekstiä KHL:n logo ja tekstiä

Neljässä eri maassa pelattava KHL on kiistatta jääkiekon toiseksi tasokkain sarja heti NHL:n jälkeen. Muut Venäjän urheilutapahtumat päihittävä KHL koostuu ensisijaisesti venäläisistä joukkueista, toimien samalla suorana seuraajana entiselle Venäjän pääsarjalle.

Lyö vetoa KHL:stä parhailla vedonlyöntisivustoilla:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

KHL sarjataulukko

KHL kausi 2022-2023

Kontinental Hockey League eli KHL on jo vuodesta 2008 toiminut kansainvälinen jääkiekkosarja, joka perustettiin suoraksi jatkoksi silloiselle Venäjän superliigalle. Suurin osa sarjan joukkueista tulee edelleen Venäjältä, mutta parhaimmillaan KHL ehti levittäytyä lukuisiin maihin ympäri Euroopan ja Aasian. Sarjaa on pelattu esimerkiksi Suomessa, Latviassa, Slovakiassa, Kroatiassa, Tshekissä sekä Ukrainassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei kuitenkaan voi olla näkymättä myöskään urheilun puolella – reaktiona hyökkäykseen sekä Helsingin Jokerit että Dinamo Riga vetäytyivät sarjasta.

Kahden joukkueen ohella myös lukuisat ulkomaiset pelaajat ovat suunnanneet pois rahakkaasta sarjasta – esimerkiksi monet vuosia KHL:ssä viettäneet suomalaiset pelaavat tulevalla kaudella kotimaista Liigaa. Samalla myös sarjan voimasuhteet keikahtavat jonkin verran. Suurimpina suosikkeina jatkavat kuitenkin myös tulevalla kaudella vahvasta venäläisestä rungosta koostuvat menestysjoukkueet.

Kiistatta suurin suosikki mestariksi on ennätykselliset kolme mestaruutta voittanut Ak Bars Kazan, kun taas suurin haastaja on hallitsevana mestarina kauteen lähtevä Moskovan TsSKA. Hyvät mahdollisuudet mestaruuteen nähdään myös perinteisesti vahvoilla Pietarin SKAlla sekä Metallurg Magnitogorskilla, joka joutui taipumaan edellisen kauden finaalissa.

Vuonna 2022 alkava KHL-kausi alkaa 1. syyskuuta viime vuoden finaalin toisinnolla, minkä jälkeen runkosarja jatkuu helmikuun 26. päivään saakka. Tämän jälkeen vuorossa ovat pudotuspelit, jotka ovat perinteisesti jatkuneet huhtikuun loppupuolelle saakka. Mestari on tavattu saada selville sopivasti ennen vappua.

Mukana on tällä kaudella yhteensä 22 joukkuetta. 19 joukkueista on Venäjältä, minkä lisäksi mukana ovat Dinamo Minsk Valko-Venäjältä, Kunlun Red Star Kiinasta sekä Barys Nur-Sultan Kazakstanista. Joukkueet on jaettu NHL:n tapaan kahteen konferenssiin sekä neljään divisioonaan. Kummassakin konferenssissa pelaa 11 joukkuetta, kun taas divisioonat sisältävät joko 6 tai 7 joukkuetta. Kaikki joukkueet pelaavat kauden aikana 68 ottelua. Jokaista joukkuetta vastaan pelataan kertaalleen kotona sekä vieraissa, minkä lisäksi luvassa on 20 konferenssinsisäistä ottelua. Jäljelle jäävät kuusi ottelua ovat ns. korkean profiilin otteluita.

Vaikka joukkueita ei olekaan mukana yhtä paljoa kuin NHL:ssä, on konsepti kuitenkin käytännössä identtinen. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että kummastakin 11 joukkueen konferenssista etenee pudotuspeleihin peräti 8 parasta joukkuetta. Divisioonien voittajat on perinteisesti palkittu parhaalla sijoituksella pudotuspelikaaviossa. Playoffeissa jatkoon edetään tuttuun tapaan neljällä voitolla. Pudotuspelit pelataan aluksi konferenssien sisäisesti, minkä jälkeen Gagarin Cup -finaalissa kohtaavat molempien konferenssien voittajat.

Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Moskovan TsSKA, joka on voittanut mestaruuden sekä 2019 että 2022. Kahta voittoa voi pitää jopa vaatimattomana saldona, sillä kahdeksan edellisen kauden aikana TsSKA on voittanut runkosarjan peräti kuudesti. Edellisen kauden finaalisarjassa kaatui Metallurg Magnitogorsk lopulta ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa.

Mestaruudet ovat KHL:ssä ehtineet vuosien varrella menemään useaan osoitteeseen. Ainoana joukkueena kolmeen mestaruuteen on kyennyt Ak Bars Kazan, joka voitti mestaruuden 2009, 2010 sekä 2018. Kahteen mestaruuteen taas ovat Moskovan TsSKAn ohella yltäneet myös Metallurg Magnitogorsk, Moskovan Dinamo sekä Pietarin SKA.

Vuosien varrella KHL:n on ehtinyt voittaa peräti 15 suomalaista pelaajaa, sillä erityisesti Ak Bars Kazanin menestysjoukkueissa riitti suomalaisväriä. Kahteen mestaruuteen ovat kyenneet suomalaisista Niko Kapanen, Janne Jalasvaara, Oskar Osala sekä Mikko Koskinen.

KHL tulevat ottelut ja tulokset

KHL joukkueet

Perustamisvuosi Joukkue
2014 HK Sotshi
1996 HK Vitjaz
1946 SKA Pietari
1946 Spartak Moskova
1946 Torpedo Nizni Novgorod
2004 Dinamo Minsk
1946 Dinamo Moskova
1949 Lokomotiv Jaroslavl
1956 Severstal Tsherepovets
1946 TsSKA Moskova
1956 Ak Bars Kazan
2006 Avtomobilist Jekaterinburg
2016 Kunlun Red Star
1955 Metallurg Magnitogorsk
1968 Neftehimik Niznekamsk
1947 Traktor Tsheljabinsk
2013 Admiral Vladivostok
1966 Amur Habarovsk
1950 Avangard Omsk
1999 Barys Nur-Sultan
1961 Salavat Julajev Ufa
1948 Sibir Novosibirsk
khl banneri khl banneri

Viime kauden voittaja

Vuonna 2022 himoittua Gagarin Cupia pääsi jälleen nostamaan Moskovan TsSKA, joka voitti mestaruuden myös vuonna 2019. TsSKA on kiistatta ollut vuosien varrella yksi KHL:n menestyneimpiä joukkueita, sillä kahden mestaruuden lisäksi joukkue on myös onnistunut voittamaan runkosarjan eli Continental Cupin peräti kuuteen otteeseen. Yksikään sarjan muista joukkueista ei ole voittanut runkosarjaa yli kahta kertaa.

Edelliskausi oli TsSKAlta totutun vahva. Runkosarjassa joukkue sijoittui lopulta läntisen konferenssin kolmanneksi, mikä asetti pudotuspeleissä aluksi vastaan Lokomotiv Jaroslavin. Pudotuspelit käynnistyivät TsSKAn osalta todellisella näytöksellä, sillä sekä Lokomotiv että seuraavaksi vastaan asettunut Moskovan Dinamo kaatuivat helposti suoraan neljässä ottelussa.

Todellista haastetta tarjosi läntisen konferenssin voittanut Pietarin SKA, joka on yksi TsSKAn perivihollisista. Ottelusarja venyi seitsemänteen otteluun, joka pelattiin Pietarissa. Vaikka TsSKA aloitti ottelun kehnosti, kirjattiin loppulukemiksi lopulta peräti 0-3. Voittomaalin moskovalaisille iski Sergei Plotnikov.

Gagarin Cup -finaalissa vastaan asettui runkosarjan voittanut Metallurg Magnitogorsk, joka ei lähtenyt finaalisarjaan säästelemään. Vaikka TsSKA onnistui voittamaan finaalisarjan ensimmäisen ottelun, voitti Metallurg peräti kolme seuraavaa peliä. TsSKA onnistui kuitenkin jälleen kerran nousemaan kuilun partaalta seitsemänteen peliin, joka pelattiin Magnitogorskin kotiareenalla. Pelistä muodostui lopulta todellista TsSKAn näytöstä. Moskovalaiset iskivät yhteensä neljä maalia, kun omiin meni ainoastaan kerran. Voittomaalista vastasi tällä kertaa Andrei Svetlakov.

TsSKA Moskovan päävalmentajana toimi ensimmäistä kauttaan entinen NHL-tähti Sergei Fedorov, joka myös aloitti peliuransa samassa seurassa. Fedorovin ohella menestyksen takuumieheksi nousi maalivahti Ivan Fedotov, joka vastasi pudotuspelien parhaasta torjuntaprosentista. Prosentiksi muodostui lopulta peräti 93,7, kun peliä kohden maaliin meni ainoastaan 1,85 laukausta. Joukkueen paras pistemies pudotuspeleissä taas oli 27-vuotias Konstantin Okulov, joka takoi 22 otteluun 17 pistettä. Okulov oli kahdeksalla maalillaan myös TsSKAn paras maalintekijä pudotuspeleissä.

Tulevalla kaudella Moskovan TsSKA lähtee puolustamaan mestaruuttaan yhtenä sarjan suurimmista suosikeista. Joukkue koostuu tätä nykyä käytännössä kokonaisuudessaan venäläisistä tähtipelaajista.

Mitä seurata KHL kauden aikana?

Tuleva KHL-kausi tullaan pelaamaan poikkeuksellisen mielenkiintoisissa merkeissä. Sarjasta on poistunut ymmärrettävästä syystä niin runsaasti pelaajia kuin kokonaisia joukkueitakin, mikä tarjoaa tietenkin mahdollisuudet nuorten venäläisten pelaajien esiinmarssille. Jo tuttuun tapaan KHL:ssa pelaa myös runsaasti venäläisiä tähtipelaajia, joilla olisi kaikki eväät myös NHL-jäille.

Esimerkiksi 35-vuotias olympiavoittaja Vadim Shipatssev on kolmen pelin mittaista NHL-kokeilua lukuun ottamatta pelannut koko uransa Venäjällä. Viimeisen neljän kauden aikana joukkueena on toiminut Moskovan Dinamo, jossa tahti on edelleen ollut tolkutonta. Shipatshev on voittanut pistepörssin peräti kolmena perättäisenä vuotena. Kahtena edellisenä kautena hänet on palkittu myös sarjan arvokkaimmalle pelaajalle myönnettävällä kultaisen mailan palkinnolla.

Viime kaudella sarjaan palasi takaisin myös kahden vuoden ajan Yhdysvalloissa viihtynyt Nikita Gusev, joka on parhaimmillaan iskenyt 62 otteluun peräti 82 pistettä. Kauden aikana kertyneet 65 syöttöä ovat myös KHL:n kaikkien aikojen yhden kauden ennätys. Tällä erää Nikita Gusev edustaa jälleen Pietarin SKAta. Viime kaudella hän pelasi runkosarjassa ainoastaan 31 ottelua, joissa kertyi kuitenkin 35 pistettä. Pudotuspelit taas sujuivat piste per peli -tahdilla peräti kuudentoista ottelun ajan. Myös Gusev on kultaisella mailalla palkittu olympiavoittaja.

Sarja on tietenkin myös pullollaan lupaavia nuoria, joiden tulevaisuus saattaa vielä olla NHL:ssä. Kuumimpien nimien joukkoon lukeutuu Pietarin SKAn riveihin jättikaupassa siirtynyt puolustaja Alexander Nikishin, joka on 20 vuoden iästään huolimatta lukeutunut KHL:n vakiokalustoon jo kolmen kauden ajan. Nikishin on Carolina Hurricanesin kolmannen kierroksen varaus.

Samassa kaupassa toiseen suuntaan siirtyi lukuisien muiden lupaavien pelaajien ohella Fedor Svechkov, joka on täten jatkossa Moskovan Spartakin mies. Lupaava 19-vuotias sentteri on Nashville Predatorsin ensimmäisen kierroksen varaus. Svechkov päässee tällä kaudella esittelemään kykyjään toden teolla. Edellisellä kaudella neljässä KHL-ottelussa ei tehoja vielä syntynyt, mutta VHL:n SKA-Nevan riveissä 30 otteluun syntyi 31 pistettä.

Nähtäväksi jää, kykeneekö entistä venäläisemmin voimin pelattava KHL säilyttämään asemansa maailman toiseksi tasokkaimpana kiekkosarjana. Selvää kuitenkin on, että tulevallakin kaudella sarja tulee olemaan pullollaan taattua viihdettä ja värikkäitä tähtipelaajia.