Australian avoimet

Tennisvuoden lyövät toden teolla käyntiin Australian avoimet, jotka ovat vuoden ensimmäinen Grand Slam -turnaus. Ennakkosuosikki Novak Djokovicin jouduttua poistumaan maasta ennätyksellinen kymmenes voitto meni mieheltä ohi suun, ja ennusteet kerralla uusiksi. Harvat urheilutapahtumat sisältävät samanlaista draamaa.

Veikkaa Australian avoimia parhailla kertoimilla:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Australian avoimet 17. – 30.1.2022

Vuoden ensimmäinen tenniksen Grand Slam -tapahtuma pelataan tuttuun tapaan Melbournessa, kun Australian avoimet laittavat tennisvuoden toden teolla käyntiin. Jo vuodesta 1905 järjestetty tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo 110. kerran, joten voidaan hyvällä syyllä puhua todellisesta klassikkotapahtumasta.

Karsinnat ovat parhaimmillaan käynnissä, kun taas varsinainen tapahtuma käynnistyy maanantaina 17. tammikuuta. Tämän jälkeen pelejä on vuorossa kahden viikon ajan, sillä finaalit pelataan 30. tammikuuta. Yhteensä mukana on 128 osallistujaa sekä miesten että naisten kilpailuissa, kun taas nelinpeliin osallistuu sekä miehissä että naisissa 64 joukkuetta. Omat sarjat löytyvät myös sekanelinpelille, pyörätuolitennikselle sekä junioreille.

75 miljoonan Australian dollarin palkintopottia lähti tavoittelemaan hallitsevana mestarina ja ennakkosuosikkina Serbian Novak Djokovic, joka on samalla Australian avointen historian parhaiten menestynyt pelaaja. Kovaa syöttävä serbi on voittanut Australiassa peräti yhdeksään otteeseen, viimeisinä vuosina kolmesti putkeen. Miehen itseaiheuttamat, koronaan liittyvät selkkaukset kuitenkin estävät Djokovicin osallistumisen turnaukseen. Pahimmassa tapauksessa miestä ei päästetä Australiaan jopa vuosiin tämän jälkeen.

Naisten puolella mestaruuttaan lähtee puolustamaan Japanin Naomi Osaka, joka on voittanut Australiassa sekä 2021 että 2019. Mielenterveysongelmia, uupumusta ja tennikseen tympääntymistä päivitellyt Osaka vetäytyi viime vuonna kokonaan Wimbledonista ja päätti kautensa useamman kuukauden taukoon. Osaka palasi kentille vuoden aloittaneessa Melbournen turnauksessa kolmella voitolla, ennen vetäytymistä loukkaantumisen vuoksi. Huippuvireessä ollessaan japanilainen olisi selvä ennakkosuosikki, mutta tällä hetkellä Australian avointen yllä leijuu reilusti kysymysmerkkejä.

Turnauksessa on luonnollisesti luvassa myös suomalaisväriä, sillä Suomen Emil Ruusuvuori ottaa tuttuun tapaan osaa turnaukseen. Tällä hetkellä maailmanlistan sijalta 90. löytyvä 22-vuotias suomalainen eteni viime vuoden turnauksessa toiselle kierrokselle maistuvalla voitolla Ranskan Gael Monfilsista. Australian avoimia edeltäneessä Melbournen turnauksessa Ruusuvuori eteni välieriin saakka, taipuen vasta kovat kehut antanutta Rafael Nadalia vastaan. Eriä Ruusuvuori ei voittanut, mutta Nadal kykeni ottelun kummassakin erässä ainoastaan yhteen murtoon. Suomalaislupaus onkin lähdössä vuoden ensimmäiseen Grand Slam -turnaukseen loistavassa vireessä.

Miesten voittajasuosikit

Australian avoimiin lähdetään vuonna 2022 poikkeuksellisen kiehtovissa merkeissä, sillä sen enempää miesten kuin naistenkaan puolelta ei löydy voittajasuosikkia, joka olisi selvästi ylitse muiden. Tapahtumaa edeltävien spekulaatioiden perusteella ei olisi lainkaan mahdotonta, vaikka Australiassa päästäisiin juhlimaan täysin uutta Grand Slam -voittajaa. Urheiluvedonlyönti.net otti tehtäväkseen esitellä suurimmat voittajasuosikit.

Novak Djokovic

Miesten puolella yksi oli ylitse muiden. Serbian Novak Djokovic on voittanut Australian avoimet jo kolmesti putkeen, kun taas yhteensä voittoja Australiassa on kertynyt ennätykselliset 9 kappaletta. Yhteensä Djokovic on urallaan kyennyt kahteenkymmeneen Grand Slam -titteliin – saavutus, jonka hän jakaa Roger Federerin ja Rafael Nadalin kanssa. Voitto Australian avoimissa nostaisi serbin yksin listan kärkeen.

Djokovicin päällä leijaili kuitenkin alusta saakka runsaasti kysymysmerkkejä. Poikkeusluvan kisoihin jo kertaalleen saaneen Djokovicin osallistuminen ei ollut vielä hetki ennen kisojakaan täysin varmaa ja lopulta mies joutui poistumaan maasta. Vuoden 2021 US Openissa Djokovic oli yhden ottelun päässä kauden kaikkien Grand Slam -turnausten voitosta, ja napatakseen ennätysmäärän Grand Slam-turnausten voittoja tänä vuonna, Djokovicin olisi pitänyt pystyä osallistumaan ja voittamaan myös Australian avoimet.

Daniil Medvedev

Djokovicin haaveet murskasi Venäjän Daniil Medvedev, joka lähtee tähänkin turnaukseen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Toden teolla tennismaailman huipulle noussut 25-vuotias voitti US Openissa ensimmäisen Grand Slam -tittelinsä, mutta lopulta saavutus ei näyttänyt tekevän edes tiukkaa. Djokovic nimittäin kaatui selvin lukemin vain kolmessa erässä.

Maailmanlistan toiseksi sijoitettu Medvedev ylsi finaaliin myös edellisen kauden Australian avoimissa, mutta tuolloin Djokovic osoittautui vielä liian vahvaksi. Finaalissa saattaa hyvinkin olla luvassa toisinto viime vuodelta.

Alexander Zverev

Tällä hetkellä tennismaailma tuntuu tuntevan kolme suursuosikkia, joista kolmas on Saksan 24-vuotias Alexander Zverev. Sukupolvenvaihdoksesta voidaan puhua hyvällä syyllä, sillä maailmanlistan kolmannelta sijalta löytyvä Zverev ei ole vielä kyennyt voittamaan yhtään Grand Slam -turnausta, mutta lopullisesti paikan vakiinnuttaminen maailman huipulla vaikuttaa vain ajan kysymykseltä.

Zverev eteni finaaliin jo vuoden 2020 US Openissa, minkä lisäksi saksalainen kykeni yllättämään edellisvuoden olympialaisissa. Alexander Zverev onkin hallitseva olympiakultamitalisti – finaalissa kaatui luonnollisesti Novak Djokovic.

Naisten voittajasuosikit

Naisten puolella kenttä tuntuu vielä tätäkin avoimemmalta, sillä suursuosikkeja ei yksinkertaisesti löydy. Huipulla kilpailu on huomattavan tasaista, eivätkä suuretkaan yllätykset ole varsinaisesti harvinaisuuksia. Edellisvuoden Grand Slam -turnauksissa nähtiinkin neljä eri voittajaa neljästä eri maasta. Kykenimme kuitenkin löytämään kolme muiden yläpuolelle nousevaa suosikkia.

Ashleigh Barty

Suurimpana ennakkosuosikkina pidetään varsin hyvällä syyllä maailmanlistan ykköspelaajaa, Australian Ashleigh Bartya. Barty nappasi viime kaudella kaksi olympiapronssia sekä himoitun Wimbledonin mestaruuden, mutta kotiturnauksessaan Australian avoimissa hän on selvinnyt parhaimmillaan vain välieriin saakka. Tälläkin kertaa Barty lähtee kuitenkin turnaukseen suurimpana ennakkosuosikkina.

Naomi Osaka

Japanin Naomi Osaka saattaisi normaalissa tilanteessa olla hyvinkin suurin mestarisuosikki. Japanilainen voitti viime kaudella jo toisen mestaruutensa Australiassa, kolmissa viime kisoissa Osakaa on juhlittu kahteen otteeseen. Viime kausi sujui kuitenkin erikoisissa merkeissä. Osaka vetäytyi Wimbledonista mielenterveyteen vedoten, US Open taas päättyi tappioon ja varoitukseen mailan ja pallojen lennellessä.

Useamman kuukauden lomalle vetäytynyt Osaka palasi kentille vasta tämän vuoden alussa. Melbournesta tuomisina oli kolme voittoa, mutta turnaus päättyi ennenaikaisesti loukkaantumisen vuoksi vetäytymiseen. Peli tuntuu olevan edelleen kunnossa, mutta kuinka Osakan kroppa ja hermot kestävät?

Garbine Muguruza

Voittajasuosikkien joukkoon naisten tenniksessä lukeutuu aina myös Espanjan Garbine Muguruza, joka on tällä hetkellä maailmanlistan kolmantena. Vaikka Muguruza on tasaisesti yksi maailman parhaista pelaajista ja suurimmista voittajasuosikeista, ei espanjalainen ole voittanut Grand Slam -turnausta vuoden 2017 jälkeen. Australian avoimissa hän eteni finaaliin vuonna 2020, mutta viime vuonna puolivälierätkin jäivät haaveeksi jokaisessa suurturnauksessa. Tästä huolimatta asiantuntijapiireissä spekuloidaan, että 2022 saattaa hyvinkin olla Muguruzan vuosi.

Australian avointen historia

Australian avoimet ovat yksi tenniksen, suurimmista, vanhimmista sekä arvostetuimmista tapahtumista. Ensimmäistä kertaa vuonna 1905 järjestetty turnaus on järjestetty tämän jälkeen lähes vuosittain. Tänä vuonna luvassa on jo 110. turnaus. Onnelliseksi slamiksi kutsutut Australian avoimet on vuodesta 1988 lähtien pelattu kovalla kentällä. Tätä nykyä materiaalina on käytössä sininen GreenSet.

Lähes miljoona katsojaa paikan päälle keräävä tapahtuma kerää Grand Slam -tapahtumista eniten yleisöä, mikä tekee Australian avoimista myös yhden eteläisen pallonpuoliskon suosituimmista urheilutapahtumista. Miesten puolella historian menestynein pelaaja on ollut Novak Djokovic, joka on napannut jo yhdeksän mestaruutta. Menestynein nainen taas on 60-luvulla hallinnut Margaret Court, joka ehti voittamaan peräti 12 mestaruutta. Court edusti Australiaa ja menestyi parhaiten juuri kotiturnauksessaan.

Vuodesta 1988 lähtien tapahtuma on järjestetty näyttävällä Melbourne Parkilla.