MotoGP-kausi 2024

Motogp Motogp

Moottoriurheilun saralla erilaiset urheilutapahtumat kiehtovat suomalaisia vuodesta toiseen. Myös moottoripyöräilyn vauhdikas ykkössarja MotoGP jaksaa viihdyttää suomalaisia katsojia myös 2024. Mestaruutta puolustaa ensimmäisen maailmanmestaruutensa napannut Francesco Bagnaia.

MotoGP-kausi 2024 vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

MotoGP-kausi 2024

Ratamoottoripyöräilyn ehdoton ykkössarja MotoGP on viime vuosina tarjonnut suorastaan poikkeuksellista jännitystä ja viihdettä. Kun lajia dominoivat vuosikausien ajan ensin Italian Valentino Rossi ja tämän jälkeen Espanjan Marc Marquez, on neljällä edellisellä kaudella nähty myös neljä mestaria. Kun MotoGP-kausi 2024 käynnistyy, lähtee mestaruuttaan puolustamaan 26-vuotias italialainen Francesco Bagnaia, jolle mestaruus oli uran ensimmäinen.

Monien muiden moottoriurheilun huippusarjojen tavoin myös MotoGP tarjoaa tulevalla kaudella ennätykselliset määrät viihdettä, sillä kauden aikana kisaillaan peräti 21 osakilpailua. Kausi käynnistyy 26. maaliskuuta Portugalista, kun taas viimeinen kisa ajetaan 26. marraskuuta Espanjan Valenciassa. Kauden aikana ehditään ajaa niin Yhdysvaltojen Austinissa, Japanin Motegissa kuin Qatarin Lusailissakin. Vaikka Suomen oli tarkoitus kuulua kisakalenteriin jo viime vuonna, ei farssiksi muodostuneella KymiRingillä tulla todennäköisesti ikinä ajamaan MotoGP-kisaa.

MotoGP on huomattavan tasainen sarja, jossa lähes jokainen osakilpailu voi päättyä miten tahansa. Viime kaudella nähtiinkin peräti seitsemän osakilpailuvoittajaa, vaikka Francesco Bagnaia onnistuikin nappaamaan itselleen peräti seitsemän voittoa. Tasaista povataan myös tulevasta kaudesta. Bagnaiaa pidetään suurimpana mestarisuosikkina, mutta haastetta tulevat tarjoamaan erityisesti Fabio Quartaro, Enea Bastianini sekä Marc Marquez.

Yamahan ykköskuski Fabio Quartaro on vuoden 2021 maailmanmestari, eikä mestaruus jäänyt viime kaudellakaan kuin 17 pisteen päähän. Quartaro sijoittui sarjassa toiseksi, kun taas kolmannelle sijalle ylsi toista kauttaan MotoGP:ssä ajanut Enea Bastianini. Tulevalla kaudella Bastianini tulee taatusti haastamaan mestaruudesta entistäkin väkevämmin, sillä hyvät otteet tiesivät siirtoa Ducatin tehdastallin riveihin.

Kun mahdollisista mestareista puhutaan, on vaikea olla mainitsematta jokaiselle MotoGP:n ystävälle tuttua Marc Marquezia, joka nappasi vuosien 2013 ja 2019 välillä peräti kuusi maailmanmestaruutta. Vasta 30-vuotias Marquez on missannut suuren osan kolmesta edellisestä kaudesta lukuisien loukkaantumisten vuoksi, eikä Marquez edellisellä kaudella kyennyt kuin yksittäiseen palkintopallisijoitukseen. Taidot ovat kuitenkin tallella – 2023 saattaa hyvinkin tietää Marquezin paluuta kirkkaimmalle huipulle.

MotoGP:stä lyödään tietenkin vetoa myös tulevana kautena, ja vetoa maailmanmestarista pääsee lyömään myös ennen kauden alkua. Urheiluvedonlyönti.net esittelee lukijoilleen laadukkaimmat vedonlyöntisivustot sekä hulppeimmat bonukset, joiden avulla kelpaa lyödä vetoa vaikkapa Marc Marquezin puolesta. Urheiluvedonlyönti.net tulee luonnollisesti seuraamaan MotoGP:tä ahkerasti läpi kauden. Tuoreimmat uutiset sekä kisaennakot löydät aina kätevästi uutisosiostamme.

MotoGP osakilpailut 2024

Vuoden 2023 MotoGP koostuu peräti 21 osakilpailusta, joten viihdettä on tarjolla koko rahan edestä. Kausi käynnistyy 26. maaliskuuta Portugalin Algarvesta, kun taas mestari on selvillä viimeistään 26. marraskuuta käytävässä Valencian kisassa. Kauden aikana poiketaan niin Argentiinaan ja Kazakstaniin kuin Japaniin ja Indonesiaankin. Jokainen kisaviikonloppu tulee tulevalla kaudella koostumaan aika-ajoista, sprinttikisasta sekä varsinaisesta Grand Prix’tä.

Päivämäärä Osakilpailu
26. maaliskuuta Portugali, Portimao
2. huhtikuuta Argentiina, Termas de Rio Hondo
16. huhtikuuta Yhdysvallat, Austin
30. huhtikuuta Espanja, Jerez de la Frontera
14. toukokuuta Ranska, Le Mans
11. kesäkuuta Italia, Scarperia e San Piero
18. kesäkuuta Saksa, Hohenstein-Ersnthal
25. kesäkuuta Hollanti, Assen
9. heinäkuuta Kazakstan, Almaty
6. elokuuta Iso-Britannia, Silverstone
20. elokuuta Itävalta, Spielberg
3. syyskuuta Katalonia, Montmelo
10. syyskuuta San Marino, Misano Adriatico
24. syyskuuta Intia, Greater Noida
1. lokakuuta Japani, Motegi
15. lokakuuta Indonesia, Central Lombok
22. lokakuuta Australia, Phillip Island
29. lokakuuta Thaimaa, Buriram
12. marraskuuta Malesia, Sepang
19. marraskuuta Qatar, Lusail
26. marraskuuta Valencia, Valencia

MotoGP-tallit ja kuljettajat

moto gp banneri moto gp banneri

Tulevaan MotoGP-kauteen lähtee peräti 22 kuljettajaa, jotka edustavat 11 eri tallia. Jokaisessa tallissa ajaa täten kaksi kuljettajaa. Valmistajia on mukana kuusi, joten esimerkiksi Ducatia edustaa peräti neljä eri tallia. Erot eivät ole valtaisia, vaan viime vuosina Ducati, Yamaha, Suzuki ja Honda ovat kaikki kyenneet mestaruuksiin.

Merkittävin muutos valmistajien saralla on Suzukin vetäytyminen MotoGP:stä, mikä tarkoittaa samalla Alex Rinsin ja Joan Mirin siirtymistä Hondan riveihin. Aikaisemmin nimellä Tech3 KTM Factory Racing tunnettu talli taas kantaa tulevalla kaudella nimeä GasGas Factory Racing. Kuljettajien saralla kiistatta merkittävin muutos on mestaruudesta haastavan Enea Bastianinin loikka Ducatin tehdastalliin. Tulevaan kauteen lähdetään seuraavanlaisella kattauksella.

Tiimi

Kuljettajat

Aprilia Racing (Aprilia)

12. Maverick Vinales

41. Aleix Espargaro

CryptoData Aprilia RNF MotoGP Team (Aprilia)

25. Raul Fernandez

88. Miguel Oliveira

Ducati Lenovo Team (Ducati)

1. Francesco Bagnaia

23. Enea Bastianini

Prima Pramac Racing (Ducati)

5. Johann Zarco

89. Jorge Martin

Gresini Racing MotoGP (Ducati)

49. Fabio Di Giannantonio

73. Alex Marquez

Mooney VR46 Racing Team (Ducati)

10. Luca Marini

72. Marco Bezzecchi

Tech3 GasGas Factory Racing (Gas Gas)

37. Augusto Fernandez

44. Pol Espargaro

LCR Honda (Honda)

30. Takaaki Nakagami

42. Alex Rins

Repsol Honda Team (Honda)

36. Joan Mir

93. Marc Marquez

Red Bull KTM Factory Racing (KTM)

33. Brad Binder

43. Jack Miller

Monster Energy Yamaha MotoGP Team (Yamaha)

20. Fabio Quartaro

21. Franco Morbidelli

Suomalaiset MotoGP-kuljettajat

Suomesta ei varsinaisia kisakuskeja tule tälläkään kaudella, mutta sarjassa on tästä huolimatta tavattu nähdä suomalaisväriä myös viime vuosina. Vuodesta 2015 lähtien suomalainen Mika Kallio on nimittäin toiminut Red Bull KTM Factory Racingin johtavana testi- ja kehityskuskina, mikä on johtanut useimpina kausina siihen, että Kallio on päässyt myös ajamaan vähintään yhdessä kisassa. Viimeksi Kallio on nähty MotoGP-radoilla vuonna 2020.

Moottoripyöräilyn huipulla on nähty myös muita suomalaisia. Urheiluvedonlyönti.net luo katsauksen kiinnostavimpiin nimiin.

Mika Kallio

Ehdottomasti viime vuosien menestynein suomalainen moottoripyöräilyn saralla on Mika Kallio, joka nousi MotoGP-luokkaan ensimmäisen kerran vuonna 2009. Kaksi kautta ykköskuskina Pramacin ja Ducatin talleissa ajanut Kallio saalisti yhteensä 114 pistettä ja sijoittui parhaimmillaan kahdeksanneksi. Moto2-sarjassa parhaimmillaan toiseksi tullut Kallio on kuuden viime kauden ajan toiminut Red Bullin testikuskina.

Paikka on auennut jälleen myös MotoGP-radoille, sillä Kallio on päässyt ottamaan Red Bullin puikoissa osaa neljääntoista kisaan.

Jarno Saarinen

Suomalaisesta moottoripyöräilystä ei voi puhua mainitsematta ”Paronina” tunnettua Jarno Saarista. 250-kuutioisten luokan vuonna 1972 voittanut Saarinen oli innovatiivinen hurjapää, joka otti ensimmäisenä käyttöön sittemmin standardiksi muodostuneen matalan ajotyylin, joka oli kehittynyt suomalaisilla jääradoilla.

Vuonna 1973 Saarinen siirtyi ensimmäistä kertaa 500-kuutioisten luokkaan, joka on myöhemmin tunnettu MotoGP:n nimellä. Saarinen ehti voittaa kauden kaksi ensimmäistä kisaa 500-kuutioisissa ja kolme ensimmäistä kisaa 250-kuutioisissa, kunnes italialaisen Renzo Pasolinin pyörä ajautui radan teräskaiteisiin kesken Monzan kisan. Pyörä sinkoutui päin Saarista, joka menehtyi välittömästi vain 27 vuoden iässä.

Teuvo Länsivuori

Menestynein suomalainen moottoripyöräilyn saralla on kiistatta 70-luvun alkupuolella kilpaillut Teuvo Länsivuori, joka sijoittui vuonna 1973 toiseksi sekä 250-kuutioisissa että 350-kuutioisissa. Vuonna 1974 500-kuutioisiin siirtynyt Länsivuori sijoittui kuninkuusluokassa kerran toiseksi ja kerran kolmanneksi, voittaen yhden osakilpailun ja nousten palkintopallille yhteensä yhdeksään otteeseen.

Länsivuori ajoi 500-kuutioisten luokassa aina vuoteen 1978 saakka. Vielä vuonna 2007 Länsivuori kuitenkin kipusi pyörän päälle Botniaringillä ajetussa Ducati-cupin virallisessa kisassa 61 vuoden iässä.