Super GT – Tietopaketti 2024

Supergt Supergt

Monet urheilutapahtumat ovat kansainvälistä suurviihdettä, kun taas toiset lajit nauttivat huomattavasti paikallisempaa suosiota. Paikallisiin lajeihin lukeutuu Japanin Super GT, joka on Japanin autourheilun ykkösluokka. Mukana on kuitenkin myös suomalaisia!

Lyö vetoa Super GT -sarjasta:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Super GT kausi 2024

Japanilaisen autourheilun ykkössarja Super GT starttaa kauden 2023 huhtikuun 15. ja 16. päivä ajettavalla Okayaman kisalla. Tuttuun tapaan kauden aikana tullaan näkemään yhteensä peräti kahdeksan osakilpailua, jotka on jaettu varsin pitkälle aikavälille. Kausi käynnistyy huhtikuussa, mutta viimeinen kisa on luvassa vasta marraskuun puolella. Kisoja ajetaan läpi vuoden noin kuukauden välein.

Super GT tunnetaan huimasta vauhdista, sarjan tasaisena pitävästä painotasoituksesta sekä laajasta kattauksesta kilpailijoita. Pareittain ajettavassa sarjassa nähdään tulevallakin kaudella peräti 15 paria arvostetuimmassa GT 500 -luokassa. Lisäksi ajetaan vielä merkittävästi enemmän kuskeja sisältävä GT 300 -sarja.

Luvassa on jo sarjan 31. kausi ja peräti 19. kausi nykyisellä Super GT -nimellä. Perinteet ovat sarjassa vahvoja, eikä suuria muutoksia nähdä tulevallakaan kaudella. Kiinnostavimpana uutisena Super GT:n nokkamies Masaaki Bandoh julisti Super GT Green Project 2030 -nimeä kantavan hankkeen, jonka mukaisesti Super GT pyrkii puolittamaan sarjan aiheuttamat päästöt vuoteen 2030 mennessä. Tulevalla kaudella tämä näkyy esimerkiksi uudessa hiilineutraalissa polttoaineessa sekä renkaiden rajoitetussa määrässä.

Vaikka sarjan laajentuminen ulkomaille on ollut jatkuvana puheenaiheena, ajetaan myös vuonna 2023 puhtaasti Japanin sisällä. Monet sarjan radoista ovat tuttuja suomalaisillekin autourheilun ystäville jo formuloiden kautta, sillä osaksi formuloitakin jälleen palanneella Suzukan radalla ajetaan peräti kaksi osakilpailua. Myös Fujin ja Okayaman radat ovat monelle tuttuja formuloiden puolelta. Lisäksi kilpaillaan Sugossa sekä Autopolisin radalla. Kausi puolestaan päätetään Motegissa.

Hallitsevina mestareina kauteen lähtevät Team Impulia edustavat Kazuki Hiramine sekä belgialainen Bertrand Baguette. Molemmille mestaruus oli uran ensimmäinen. Super GT:lle tyypilliseen tapaan mestaruus ratkottiin vasta viimeisessä kisassa, jossa Hiraminelta ja Baguettelta vaadittiin selvästi parempaa suoritusta kuin lopulta toiselle sijalle jääneeltä Katsumasa Chiyon ja Mitsunori Takaboshin parilta.

Myös tulevasta kaudesta voidaan hyvin povata tasaista. Mestaruus ratkotaan todennäköisesti vasta viimeisessä kisassa, eikä mestaruuden puolustaminen ole onnistunut yhdeltäkään parilta sitten vuoden 2015. Laadukkaimmat vedonlyöntisivustot mahdollistavat tietenkin vedonlyönnin myös kiehtovasta Super GT:stä. Sekä parhaat vedonlyöntisivustot että rahakkaimmat vedonlyöntibonukset löydät Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta.

Super GT historia

Super GT banneri Super GT banneri

Super GT on Japanin autourheilun kuninkuusluokka, joka on järjestetty jo vuodesta 1993 lähtien. Alun perin kilpailun virallisena nimenä toimi Zen Nihon GT Senshuken, mutta kansan suussa kilpailua on perinteisesti kutsuttu yksinkertaisesti Japanin mestaruudeksi. Alusta lähtien on kisailtu kahdessa luokassa. GT500 on varsinainen kuninkuussarja, minkä lisäksi ajetaan myös GT300-luokassa. GT300 tunnetaan löysemmistä säännöistään ja mukana on nähty säännöllisesti niin erikoisempia autoja kuin yksityistallejakin. GT500-sarjassa sen sijaan kilpailevat Japanin suurimpien autojättiläisten ammattilaistallit.

Japanin ohella kisoja on ajettu perinteisesti myös Malesiassa, minkä lisäksi kisoja haluttiin viedä myös Kiinaan. Tämä tuotti ongelmia FIAn kanssa, sillä autourheilun yläjärjestö ei sallinut enää kilpailun kutsumista Japanin mestaruudeksi, jos kaksi kisaa järjestetään ulkomailla. Tämä johti uuteen brändäykseen, ja vuodesta 2005 lähtien Zen Nihon GT Senshuken onkin tunnettu nimellä Super GT. Tätä nykyä sarjaa ajetaan Japanin lisäksi säännöllisesti myös Thaimaassa, mutta Kiinaan laajeneminen ei ole vielä toteutunut.

Vaikka GT500 viittaa perinteisesti käytössä olleeseen 500 hevosvoiman rajaan, ei tällaista rajaa enää ole käytännössä olemassa. Useimmat käytössä olevat autot toimivatkin jopa yli 650 hevosvoimalla. Sarja tunnetaan erityisesti avoimuudestaan sekä tasaisuudestaan, sillä Super GT:ssä on tarkoituksella pyritty reiluun ja tasaiseen kilpailuun. Autot toimivat pääosin samoilla osilla, eikä kisastrategioille ole haluttu antaa ylivaltaa ajamisen kustannuksella. Tämän vuoksi kaikissa talleissa on kaksi kuskia, jotka ajavat samalla autolla samassa kisassa. Kumpikaan kuski ei saa ajaa yli kahta kolmasosaa yhdestä kisasta.

Mielenkiintoisimpana erikoisuutena sarjassa on käytössä painotasoitus. Mitä paremmin talli pärjää, sitä painavampaa autoa he joutuvat käyttämään, mikä pitää sarjan taatusti tasaisena loppuun asti. GT500-talli on onnistunut varmistamaan mestaruuden ainoastaan kahteen otteeseen ennen kauden viimeistä kisaa. Turhan kikkailun välttämiseksi painotasoitusta on viime vuosina muutettu hieman. Tätä nykyä painotasoitus puolitetaan kauden toiseksi viimeiseen kisaan ja poistetaan kokonaan viimeisestä kisasta, joten mestaruus päästään todellakin ratkomaan ajamalla, eikä huonosti pärjäämisestä palkita liikaa.

Parhaat Super GT kuskit

Ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Super GT kuskit? Sarjassa on paljon vaihtelua, ja japanilaisten lisäksi Super GT:ssä on ajanut myös runsaasti ulkomaalaisia. Esimerkiksi useat formulakuskit ovat pyörähtäneet sarjassa joko ennen formuloita tai formuloista pudottuaan. Myös suomalaisväriä on sarjassa ehditty näkemään jo useamman kauden ajan. Esittelemme kolme menestyneintä ja kiinnostavinta Super GT:ssä kilpaillutta kuskia.

Ronnie Quintarelli

Sarjan menestynein kuski on kiistatta italialainen Ronnie Quintarelli, joka on voittanut ennätykselliset neljä mestaruutta GT500-luokassa. 43-vuotias italialainen kilpaili aluksi Formula Renault -sarjassa, minkä jälkeen hän on kilpaillut ensisijaisesti Aasiassa. Japanin Formula 3 -sarjan voittanut Quintarelli on kilpaillut Super GT -sarjassa jokaisena kautena vuodesta 2005 lähtien. Mestaruus on tullut Nissanin puikoissa 2011, 2012, 2014 sekä 2015. Lisäksi Quintarelli on kyennyt nappaamaan yhden kakkostilan sekä kaksi kolmostilaa. Mestaruudet ovat tulleet Masataka Yanagidan sekä Tsugio Matsudan kanssa.

Masataka Yanagida

Kaksi mestaruutta Quintarellin parina voittanut Masataka Yanagida on Super GT:n ensimmäinen kuski, joka on kyennyt voittamaan mestaruuden sekä GT500- että GT300-luokassa. Vuodesta 2001 kilpaillut Yanagida on vaihdellut eri luokkien välillä, voittaen GT300-luokan kahdesti vuosian 2003 ja 2010, sekä GT500-luokan vuosina 2011 ja 2012. Tätä nykyä 43-vuotias japanilainen on palannut jälleen takaisin GT300-luokkaan, jossa mainittavaa menestystä ei kuitenkaan ole viime vuosina tullut.

Jenson Button

Kiistatta kiinnostavin Super GT:ssä kilpaillut kuski on formuloiden maailmanmestaruudenkin voittanut britti Jenson Button. Kahdeksantoista kauden ajan formuloissa kilpaillut Button vaihtoi lennosta Super GT -sarjaan, ja voitti sarjan heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan vuonna 2018. Button osallistui sarjaan myös seuraavalla kaudella, mutta menestys ei enää ollut yhtä vahvaa. Tuloksena oli lopulta ainoastaan sarjan kahdeksas tila, minkä jälkeen Button on siirtynyt muiden haasteiden pariin.

Suomalaiset Super GT kuskit

Super GT:ssä on ehtinyt kilpailla jo kuuden vuoden ajan myös yksi suomalainen. Menestystä on kuitenkin tullut, sillä suomalainen GT kuski on ehtinyt voittamaan myös tämän sarjan mestaruuden.

Heikki Kovalainen

Ainoa Super GT:tä ajanut suomalainen on Suomussalmelta kotoisen oleva Heikki Kovalainen, joka ehti kilpailla sarjassa useamman vuoden ajan vuodesta 2015 lähtien. Menestystäkin tuli, sillä Kovalainen on vuoden 2016 mestari. Tallikaverina tuolloin toimi japanilainen Kohei Hirate. Mestaruudesta haastaminen ei tämän jälkeen onnistunut, mutta kaikesta huolimatta Kovalainen ehti voittaa lähes jokaisella ajamallaan kaudella vähintään yhden kilpailun.

Kovalainen tunnetaan erityisesti formuloista, joissa hän kilpaili vuodesta 2007 aina vuoteen 2013. Tuloksena oli kaksi sarjan seitsemättä sijaa, yksi osakilpailuvoitto sekä neljä palkintopallisijoitusta. Marraskuussa 2021 seitsemän vuotta sarjassa ajanut Kovalainen ilmoitti tämän kauden olevan hänen viimeisensä Super GT-sarjassa. Kovalainen jäi ilman voittoa ainoastaan viimeisellä kaudellaan.