Snooker – The Masters

Vuoden 2022 snookerin kausi lyödään toden teolla käyntiin, kun vuosi korkataan Triple Crowniin kuuluvalla Mastersilla. Jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan järjestetty tapahtuma kuuluu snookerin arvostetuimpiin.

Veikkaa Snookerin Masters-turnausta:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Snooker – The Masters 9.1. – 16.1.2022

Snookerin vuoden 2022 Masters kuuluu alkuvuoden kiinnostavimpiin tapahtumiin. Jo vuodesta 1975 järjestetty turnaus on yksi maailman arvostetuimmista biljarditapahtumista. Ainoastaan maailmanmestaruuskisoja on järjestetty vielä kauemmin.

Kyseessä on kutsuturnaus, johon tänä vuonna on kutsuttu maailman 16 parasta pelaajaa yksinkertaisesti maailmanlistaan pohjautuen. Konsepti on snookerin maailmassa poikkeuksellinen, mikä tietää samalla sitä, ettei tapahtumasta jaeta lainkaan ranking-pisteitä. Tästä huolimatta Masters luetaan osaksi Triple Crownia, jonka muodostavat snookerin kolme arvostetuinta vuosittaista turnausta.

Alun perin tapahtuma sai alkunsa kymmenen parhaan pelaajan turnauksena, mutta nykyiseen formaattiin päädyttiin jo vuonna 1983. Seuraavasta vuodesta lähtien osallistujat on valittu puhtaasti maailmanlistaan pohjautuen. Kohuilta ei tästä huolimatta ole vältytty.

Tämän vuoden tapahtuma herätti snookerin maailmassa suurta närkästystä, sillä osallistujat valittiin perustuen välittömästi UK Championshipia seuranneeseen maailmanlistaan. Tämä tarkoitti samalla sitä, että huippuvireessä oleva ja maailmanlistan kuudentenatoista majaileva Luca Brecel ei päässyt mukaan kisoihin, vaikka hän sijoittui UK Championshipissa toiseksi ja voitti tämän jälkeen Scottish Openin. Esimerkiksi John Higgins ja Ronnie O’Sullivan kritisoivat päätöstä avoimesti.

Lontoon Alexandra Palacessa järjestettävä tapahtuma saa alkunsa 9. tammikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat seuraavalle sunnuntaille saakka. Finaali pelataan 16. tammikuuta, minkä jälkeen selviää, kuka pääsee nappaamaan suurimman osuuden peräti 725 tuhanteen puntaan kohonneesta palkintopotista.

Turnaus pelataan yksinkertaisella menetelmällä, jossa jokaisen ottelun voittaja etenee seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on ainoastaan voittaja. Osallistujat on sijoitettu kaavioon niin, että parhaalla paikalla on hallitseva mestari, toisella paikalla maailmanmestari ja kuusi seuraava paikkaa jaetaan maailmanlistan sijoituksen perusteella. Hallitseva mestari ja maailmanmestari voivat täten kohdata vasta finaalissa. Kolmella ensimmäisellä kierroksella jatkoon eteneminen vaatii kuuden framen voittamista, kun taas finaalissa vaaditaan 10 framea.

Hallitsevana mestarina tapahtumaan lähtee Kiinan 21-vuotias Yan Bingtao, jolle kyseessä oli vasta uran toinen ammattilaisturnauksen voitto.

Voittajasuosikit

Snooker on yllätysten laji, eikä yhtäkään osallistujaa voi nostaa valtaisaksi ennakkosuosikiksi. Tämä tekee lajista luonnollisesti poikkeuksellisen mielenkiintoista seurattavaa. Jokainen kuudestatoista osallistujasta voi hyvinkin voittaa, eikä yhdenkään ottelun lopputulos ole ennakolta selvä. Vedonvälittäjien kirjoissa tähänkin tapahtumaan löytyy kuitenkin neljä ennakkosuosikkia, joita pidetään hieman muita todennäköisempinä voittajina.

Judd Trump

Tällä hetkellä käytännössä jokaisen turnauksen ennakkosuosikiksi nostetaan maailmanlistan kakkosena majaileva Judd Trump, jota pidetään varsin yksimielisesti maailman tämän hetken parhaana pelaajana. 32-vuotias englantilainen on jo yli kymmenen vuoden ajan kuulunut maailman absoluuttisiin huippuihin, sillä ensimmäiset turnausvoitot tulivat jo 2011, jolloin Trump voitti myös ensimmäisen Triple Crown -tittelinsä UK Championshipin myötä.

Urallaan peräti 22 ranking-turnausta voittanut Trump on viimeisen vuoden ajan ollut huimassa vireessä. Pelkästään viime kaudella Trump voitti Northern Ireland Openin, English Openin, World Grand Prix’n, German Mastersin ja Gibraltar Openin, haalien näiden lisäksi vielä kaksi kakkostilaakin.

Neil Robertson

Jo 39-vuotias Neil Robertson on noussut snookerin maailmassa huomattavan arvostettuun asemaan. Ainoana australialaisena ranking-turnauksen voittanut Robertson on samalla myös ainoa Ison-Britannian ulkopuolinen pelaaja, joka on onnistunut voittamaan kaikki kolme Triple Crown -tapahtumaa. Maailmanlistan neljännellä sijalla majaileva Robertson on urallaan voittanut peräti 21 ranking-turnausta, joiden joukkoon lukeutuu myös vuoden 2012 Masters.

Edellisellä kaudella Robertson voitti UK Championshipin sekä Tour Championshipin, minkä lisäksi hän on ehtinyt kuluvalla kaudella voittamaan myös English Openin.

Ronnie O’Sullivan

Snookerista ei voi puhua mainitsematta legendaarista Ronnie O’Sullivania, joka on itsessään suuri syy snookerin viime aikoina kasvaneeseen suosioon. 46-vuotiasta O’Sullivania pidetään yleisesti kaikkien aikojen parhaana pelaajana, sillä hän on onnistunut voittamaan ennätykselliset 38 ranking-turnausta sekä peräti 20 Triple Crown -turnausta. Historian toiseksi vanhin maailmanmestari pelaa edelleen absoluuttisella huipulla – O’Sullivan on tällä hetkellä maailmanlistan kolmannella sijalla.

O’Sullivan ehti pelata jo yli vuoden ilman ainuttakaan ranking-turnauksen voittoa, mutta putki päättyi viime vuoden joulukuussa, kun O’Sullivan voitti World Grand Prix’n. Edellisen kauden saldoon kuului poikkeuksellisesti peräti viisi hävittyä finaalia. Mastersin O’Sullivan on onnistunut voittamaan ennätykselliset 7 kertaa, viimeksi vuonna 2017.

Mark Selby

Maailmanlistan ykköspelaaja Mark Selby rankataan hieman yllättäen vasta turnauksen neljänneksi suurimmaksi suosikiksi. Jo vuonna 2011 ensimmäistä kertaa maailmanlistan kärkeen noussut 38-vuotias englantilainen on haalinut urallaan 20 ranking-turnauksen voittoa, loistaen erityisesti Triple Crowniin kuuluvissa tapahtumissa. Selby on napannut itselleen neljä maailmanmestaruutta, kaksi UK Championshipiä sekä kolme Mastersin voittoa.

Edelliskausi oli Selbyltä jälleen vakuuttava, sillä Leicesteristä ponnistava tähtipelaaja nappasi voiton Scottish Openissa ja European Masterissa, minkä lisäksi hän on jälleen kerran hallitseva maailmanmestari. Selby on mielenkiintoisesti historian ainoa pelaaja, joka on onnistunut voittamaan maailmanmestaruuden sekä snookerissa että kasipallossa.

The Mastersin historia

The Masters on ensimmäistä kertaa jo vuonna 1975 järjestetty kutsuvierasturnaus, johon kutsutaan tällä hetkellä 16 maailman parasta pelaajaa. Ensimmäinen turnaus järjestettiin West Centre Hotelissa ja tuolloin finaalin voitti Englannin John Spencer. Vuosikymmenten ajan turnaus järjestettiin Wembleyllä, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana tapahtumapaikaksi on valikoitunut Lontoon Alexandra Palace.

Mastersia pidetään yleisesti yhtenä snookerin arvostetuimmista turnauksista, sillä kyseessä on lajin toiseksi vanhin aktiivinen turnaus sekä osa himoittua Triple Crownia. Turnauksen historian menestynein pelaaja on kiistatta Ronnie O’Sullivan, joka on edennyt finaaliin peräti kolmeentoista otteeseen – näistä on voittanut seitsemän. Kakkosena tulee skotlannin Stephen Hendry, joka dominoi 90-luvun alussa. Hendry on voittanut yhteensä kuusi Mastersia, näistä viisi perättäisinä vuosina. Lisäksi Hendry on tullut kolmeen otteeseen toiseksi. Kolmesti turnauksen ovat onnistuneet voittamaan Mark Selby, Cliff Thorburn, Steve Davis sekä Paul Hunter.

Vuosien 1990 ja 2010 välillä tapahtumaan saattoi päästä myös villillä kortilla, sillä tuolloin kaksi ylimääräistä pelaajaa pelasivat ylimääräisen kierroksen maailmanlistan sijoilla 15 ja 16 majailleita pelaajia vastaan. Käytännöstä on kuitenkin luovuttu ja tätä nykyä turnaukseen yksinkertaisesti kutsutaan 16 maailmanlistalla parhaiten sijoittunutta pelaajaa. Tällä hetkellä raja vedetään UK Championshipiin, vaikka tämän jälkeen ehditään ennen Mastersia pelaamaan myös Scottis Open sekä World Grand Prix.

Snooker kausi 2022

Snookerin parissa käytetään jalkapallon puolelta tuttua ns. brittiläistä tapaa, jossa kausi alkaa aina edellisen vuoden syksyllä. Kuluva snookerin kausi on siis käytännössä kausi 2021-22, joka on lyöty käyntiin vuoden 2021 elokuussa. Vuoden ensimmäinen ranking-tapahtuma oli tuttuun tapaan British Open, jonka tänä vuonna voitti Mark Williams. Tämän jälkeen on ehditty kilpailemaan myös Northern Ireland Open, English Open, UK Championship, Scottish Open sekä World Grand Prix.

Vuoden 2021 UK Championship oli tämän kauden ensimmäinen Triple Crown -tapahtuma. Turnauksen voitti Kiinan Zhao Xintong, joka ei ollut aikaisemmin urallaan edennyt ranking-turnauksessa edes välieriin saakka. Xintong nousi samalla maailmanlistan kuudentoista parhaan joukkoon, joten hänellä on mahdollisuus himoittuun saman kauden aikana voitettuun Triple Crowniin. Kyseessä on todellinen harvinaisuus, sillä saavutukseen ovat pystyneet ainoastaan Steve Davis, Stephen Hendry sekä Mark Williams. Saavutukseen on edellisen kerran pystynyt Williams kaudella 2002-03.