Rallicrossin MM-sarja 2024

Rallicross mm Rallicross mm

Klassiset urheilutapahtumat saavat välillä seurakseen myös uusia tulokkaita. Vasta vuonna 2014 lanseerattu rallicrossin MM kuuluu kiinnostavimpiin uutuussarjoihin. Rallicrossin MM-sarjaan ottaa osaa tietenkin myös suomalaisia kuskeja.

Rallicrossin MM-sarja 2024 vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Rallicross MM kausi 2024

Jos formulat ja rallin MM-sarja eivät tarjoa moottoriurheilun ystävälle tarpeeksi viihdettä, on tarjolla tätä nykyä myös Rallicrossin MM, jota on ajettu vuodesta 2014 lähtien. Erityisesti Pohjoismaissa sekä Yhdysvalloissa harrastettu autourheilun muoto on yksinkertaisuudessaan yhdistelmä ralliautoilua sekä motocrossia.

Viime kaudesta lähtien rallicross on ollut MM-tasolla puhtaasti sähköautoilla harrastettavaa urheilua, sillä myös varsinaisessa ykkösluokassa ajetaan tätä nykyä ainoastaan Kreisel Electricin teknologiaa hyödyntävillä sähköautoilla. RX1-luokka tunnetaankin nykyään RX1e-luokkana. Lisäksi ajetaan myös RX2e-luokkaa.

Rallicross MM-kausi 2024 starttaa toukokuussa, minkä jälkeen viihdettä on luvassa marraskuun lopulle saakka. Yhteensä kauden aikana ajetaan yhdeksän osakilpailua yhdeksässä eri maassa. Rallicrossin osakilpailut tarjoavat viihdettä Euroopan ohella myös Afrikassa sekä Aasiassa. Kauden ensimmäinen osakilpailu on 21.5. kisailtava Unkarin osakilpailu, kun taas kauden päättää 26.11. Aasiassa ajettava osakilpailu. Kaikkien muiden osakilpailujen tapahtumapaikat ovat jo selvillä, mutta vielä jää nähtäväksi, missä Aasian kilpailu päädytään järjestämään.

Myöskään kauden osallistujat eivät ole vielä selvillä, mutta oletettavaa lienee, että kuskien lista tulee mukailemaan viime kautta. Tuolloin ylivertaiseen mestaruuteen ajoi jälleen kerran Ruotsin Johan Kristofferson, joka on dominoinut lajia jo vuosikausien ajan. Kristofferson nappasi viime kaudella kymmenestä osakilpailusta peräti kahdeksan voittoa, kun taas maailmanmestaruus oli miehelle jo viides. Kristofferson on voittanut vuodesta 2017 lähtien jokaisen maailmanmestaruuden lukuun ottamatta vuota 2019, jolloin hän osallistui rallicrossin sijaan World Touring Car Cupiin.

Mestaruudesta haastavat Kristoffersonin ohella ensisijaisesti Timmy Hansen sekä Suomen oma Niclas Grönholm. Hansen nappasi mestaruuden vuonna 2019, minkä jälkeen hän on sijoittunut toiseksi sekä 2021 että 2022. Poikkeuksellisen jännittäväksi muodostui vuoden 2021 kausi, jolloin sekä Hansen että Kristofersson saalistivat saman verran pisteitä. Kristofferson kruunattiin kuitenkin mestariksi, koska hänellä oli yksi osakilpailu voitto enemmän.

Aivan tuntumassa on vuodesta toiseen tullut sarjaa jo 2015 lähtien ajanut Niclas Grönholm, joka on kahdella edellisellä kaudella sijoittunut kolmanneksi. 2021 mestaruus jäi vain kahdenkymmenen pisteen päähän, kun Grönholm onnistui voittamaan kolme osakilpailua. Yhteensä suomalainen on kyennyt voittamaan seitsemän osakilpailua rallicrossin MM-sarjassa.

Suuria muutoksia ei sarjassa tulevalla kaudella nähdä, vaikka sääntöjä onkin jälleen hieman hiottu. Vuonna 2024 osakilpailut alkavat SuperPole-aika-ajoilla, minkä jälkeen käydään neljä viiden auton alkukarsintaa. Parhaat kuljettajat etenevät semifinaaleihin, joissa kummassakin kilpailee kuusi autoa. Semifinaaleista taas varsinaiseen finaaliin selviää jälleen kuusi parasta. Pisteitä jaetaan pelkän finaalin ohella myös alkukarsintojen kolmelle parhaalle kuljettajalle.

Vaikka rallicross ei vielä olekaan kasvanut Suomessakaan valtaisaksi hittilajiksi, tarjoavat tasokkaimmat vedonlyöntisivustot vedonlyöntiä myös rallicrossin MM-sarjasta. Parhaat vedonlyöntisivustot sekä hulppeimmat bonukset löytyvät tietenkin poikkeuksetta juuri Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta. Sivuiltamme löydät myös tuoreimmat rallicrossin MM-sarjaa sekä muuta huippuluokan urheilua käsittelevät uutiset, artikkelit sekä laajat otteluennakot.

Rallicross osakilpailut 2024

FIA julkaisi vuoden 2022 lopulla alustavan kalenterin myös seuraavalle vuodelle. Aivan täyttä varmuutta jokaisen osakilpailun järjestymisestä ei vielä tässä vaiheessa ole, mutta ilman suurempia yllätyksiä tullaan rallicrossia ajamaan vuonna 2023 seuraavaan tapaan. Aasian osakilpailun tarkka sijainti tullaan ilmoittamaan myöhemmin.

Päivämäärä Osakilpailu
20.-21. toukokuuta Unkari, Nyirad
17.-18. kesäkuuta Norja, Hell
1.-2. heinäkuuta Ruotsi, Höljes
22.-23. heinäkuuta Iso-Britannia, Lydden Hill
5.-6. elokuuta Belgia, Mettet
26.-27. elokuuta Portugali, Montalegre
9.-10. syyskuuta Saksa, Estering
21.-22. lokakuuta Etelä-Afrikka, Kapkaupunki
25.-26. marraskuuta Aasia

Parhaat Rallicross kuljettajat

Rallicrossilla on vielä varsin lyhyt historia, mutta tälläkin erää historian parhaat rallicross kuskit erottuvat joukosta selvästi. Tähän mennessä rallicross MM on saanut neljä eri mestaria.

Johan Kristoffersson

Ruotsalainen Johan Kristoffersson on kaikilla mittareilla rallicrossin kaikkien aikojen menestynein kuljettaja. Volkswagenilla koko uransa ajanut Kristoffersson on ottanut yhtä välikautta lukuun ottamatta osaa jokaiselle kaudelle vuodesta 2014 lähtien. Ensimmäisellä kaudella hän otti osaa vain muutamaan kisaan, mutta seuraavilla kausilla hän sijoittui sarjassa kolmanneksi ja toiseksi. Sen jälkeen saldona on ollut pelkkiä ykkössijoja. Hallitseva mestari on napannut mestaruudet sekä 2017, 2018, 2020, 2021 että 2022. Kauden 2019 hän taas jätti kokonaan väliin. Yhteensä Kristofferssonilla on peräti 35 voittoa sekä 49 palkintopallisijaa.

Timmy Hansen

Peugeotilla ajava ruotsalainen Timmy Hansen on lähes kaikilla mittareilla lajin toiseksi menestynein kuljettaja. Peräti 13 voittoa ja 44 palkintopallisijaa haalinut Hansen on onnistunut nappaamaan myös yhden mestaruuden vuonna 2019. Saavutuksen arvoa himmentää hieman se, ettei suurin kilpakumppani Kristoffersson ottanut lainkaan osaa tälle kaudelle. Onnistuuko Hansen päihittämään suurimman kilpailijansa viimeinkin vuonna 2023? Kaudella 2021 miehet sijoittuivat tasapisteisiin, mutta Kristoffersson nappasi rallicross MM -tittelin, koska hänellä oli yksi osakilpailuvoitto enemmän.

Petter Solberg

Citroenia edustanut Petter Solberg tunnetaan taatusti paremmin varsinaisen rallin puolelta. Solberg voitti rallin MM-sarjan vuonna 2003, minkä lisäksi norjalainen ehti nappaamaan myös kolme kakkossijaa. Rallin puolelta eläköitynyt Solberg osallistui nelikymppisenä ensimmäiselle rallicrossin kaudelle ja voitti välittömästi mestaruuden. Mestaruuden hän onnistui pokkaamaan myös toisella yrityksellä, mutta kolmella seuraavalla kaudella ei tulosta enää tullut. Sittemmin kaikesta ralliurheilusta eläköitynyt Solberg nappasi rallicrossissa yhden mestaruuden, kymmenen voittoa ja peräti 30 palkintopallisijaa.

Mattias Ekström

Ruotsalainen Mattias Ekström on harvoja kuljettajia, jotka ovat ottaneet osaa lähes jokaiselle rallicrossin MM-kaudelle. Audilla ajavan Ekströmin menestys on ollut varsin tasaista, sillä tuloksena on ollut peräti kolme kakkossijaa. Kertaalleen Ekström on päässyt juhlimaan myös maailmanmestaruutta, sillä hän nappasi mestaruuden kaudella 2016. Yhteensä Ekströmillä on 12 voittoa sekä 27 palkintopallisijoitusta. Vuonna 2021 Ekström otti osaa enää kahteen osakilpailuun.

Rallicrossin historia

Rallicross MM banneri Rallicross MM banneri

Erityisesti pohjoisessa Euroopassa suosittu rallicross on käytännössä motocrossia ralliautoilla. Rallicross on historialtaan varsin mielenkiintoinen. Rallicrossilla on varsin mielenkiintoinen historia, sillä laji on saanut syntynsä brittiläisen World of Sport -televisio-ohjelman varsin leikkimielisenä osuutena. Rallicross alkoi kuitenkin välittömästi nauttimaan suosiota, minkä myötä samanlaisia kilpailuja alettiin järjestämään Brittien lisäksi myös Hollannissa sekä Australiassa. Pohjoismaissa vastaavat – mutta huomattavasti halvemmilla autoilla ajettavat – kilpailut on tunnettu jokamiehenluokan sekä folkracen nimillä.

Yhdysvaltoihin rallicross levisi 2000-luvulla, ja Rally America alkoi järjestämään eurooppalaistyylisiä rallicrossin kisoja maassa vuonna 2009. RallyCar Rallycross Championship, SuperRally sekä Global RallyCross Championship houkuttelivat maahan myös varsin tunnettuja rallikuskeja. Esimerkiksi Marcus Grönholm otti osaa Yhdysvalloissa järjestettyihin kisoihin.

Juuri suosio Amerikassa saattoi olla syynä sille, että myös virallinen rallicross MM sai lopulta alkunsa FIAn käsissä. Ensimmäinen FIA World Rallycross Championship järjestettiin vuonna 2014, jolloin mestaruuden voitti rallin MM-sarjankin voittanut norjalainen Petter Solberg.

Suomalaiset rallicross kuljettajat

Useat suomalaiset ovat ottaneet osaa erilaisiin rallicrossin kisoihin ympäri maailman. Esimerkiksi Marcus Grönholm on kisaillut niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Mutta ketkä ovat parhaat suomalaiset rallicross kuskit, kun kyse on rallicrossin MM-sarjasta? Tällä saralla kaksi nimeä nousee ylitse muiden.

Niclas Grönholm

Voitoilla mitattuna selvästi paras suomalainen on sarjassa tälläkin kaudella kilpaileva Niclas Grönholm, joka on myös yksi suurimmista mestarisuosikeista. Edelliskauden kolmossijoitus oli Grönholmille uran paras. Suomalainen on onnistunut nappaamaan seitsemän voittoa sekä yhteensä 14 palkintopallisijaa. Hyundailla ajava 24-vuotias on rallin maailmanmestari Marcus Grönholmin poika.

Toomas Heikkinen

Kisan voittoon on suomalaisista yltänyt myös Toomas Heikkinen, joka ajoi sarjassa yhteensä viiden kauden ajan. Tuloksina oli kaksi voittoa sekä yhteensä seitsemän palkintopallisijoitusta. Ensimmäisellä kaudella Heikkinen tuli sarjan kakkoseksi, häviten ainoastaan Solbergille. Tätä ennen Toomas Heikkinen oli jo ehtinyt voittamaan Global RallyCross Championshipin ylivoimaisella suorituksella.