Afrikan kansojen cup

Africa Cup of Nations eli Afrikan kansojen cup on joka toinen vuosi järjestettävä Afrikan maiden välinen jalkapalloturnaus. Turnauksen voittaja kruunataan Afrikan mestariksi. Muut afrikkalaiset urheilutapahtumat varjoonsa jättävä turnaus on taattua draamaa.

Lyö vetoa kansojen cupista:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Mikä on Afrikan kansojen cup?

Afrikan kansakuntien cup eli kansainvälisemmin Africa Cup of Nations on vuodesta 1957 järjestetty Afrikan mestaruuskilpailu, joka vastaa arvoltaan EM-kisoja. Tätä nykyä parittomina vuosina järjestettävä turnaus sisältää 24 Afrikan maata, jotka taistelevat mestaruudesta varsin yksinkertaisessa konseptissa.

Joukkueet jaetaan kuuteen neljän joukkueen lohkoon, joissa jokainen joukkue pelaa kertaalleen muita lohkon joukkueita vastaan. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee jatkopeleihin, minkä lisäksi jatkopeleihin pääsevät myös neljä parasta lohkokolmosta. Konsepti muistuttaa siis huomattavasti tuttuja EM-kisoja.

Jatkopeleihin pääsee 16 joukkuetta. Tässä vaiheessa vuorossa ovat pudotuspelit, jotka pelataan kerrasta poikki -menetelmällä. Ottelunsa voittava joukkue etenee seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on ainoastaan voittaja. Finaalin lisäksi pelataan myös pronssiottelu.

Ennen varsinaisia kisoja käydään myös karsintaturnaus. Suoraan varsinaisiin karsintalohkoihin pääsee 44 joukkuetta, minkä lisäksi kehnoimmat maajoukkueet käyvät vielä erillisen alkukarsinnan viimeisestä neljästä paikasta. Alkukarsinnoissa pelattiin viimeisessä turnauksessa neljä kaksiosaista otteluparia, joiden voittajat etenivät karsintalohkoihin. Käytössä on 12 neljän joukkueen karsintalohkoa, joissa kaikki maat pelaavat toisiaan vastaan sekä kotona että vieraissa. Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee varsinaiseen lopputurnaukseen.

African kansojen cupin historia

Myös lyhenteellä AFCON tunnettu Africa Cup of Nations on järjestetty vuodesta 1957 lähtien. Turnauksen takaa löytyy Afrikan jalkapalloliitto eli Confederation of African Football. Turnauksella on huomattavan simppelit juuret, sillä ensimmäisiin kisoihin osallistui ainoastaan kolme maata. Egyptin, Sudanin ja Etiopian välillä käydyistä kisoista diskattiin Etelä-Afrikka apartheidpolitiikan vuoksi, mikä johti siihen, että Etiopia eteni suoraan turnauksen finaaliin. Egypti oli kuitenkin tuolloin parempi lukemin 4-0. Kaikki ottelun maalit viimeisteli Ad-Diba.

Turnaus on kasvanut tasaista tahtia ja vuonna 1998 mukana oli jo 16 joukkuetta. Tällä konseptilla pelattiin aina vuoteen 2017 saakka, jolloin turnaus laajeni 24 joukkueen kokoiseksi. Alun perin varsin satunnaisesti järjestetty turnaus on vuodesta 1968 lähtien järjestetty tasaisesti kahden vuoden välein. Vuodesta 2013 lähtien Afrikan mestaruudesta on pelattu parittomina vuosina, jotta turnaus ei osuisi samalle vuodelle MM-kisojen kanssa.

Historian menestynein joukkue on ensimmäisenkin mestaruuden voittanut Egypti, joka on voittanut peräti seitsemän mestaruutta. Viimeksi Egypti on voittanut vuonna 2017. Lähelle pääsee myös Kamerun, joka on pystynyt viiteen mestaruuteen, viimeksi vuonna 2017. Myös Ghana on kyennyt neljään mestaruuteen. Yhteensä mestareita on kruunattu peräti 14 kappaletta.

Erityisesti viime vuosina Afrikan kansojen cup on tunnettu tasaisuudestaan ja monipuolisuudestaan. Viimeisissä kuusissa kisoissa on päästy juhlimaan kuutta eri mestaria, minkä lisäksi myös finaalipareissa on nähty vaihtelua. Ainoastaan Egypti, Ghana ja Norsunluurannikko ovat tänä aikana päässeet kahdesti finaaliin. Egypti ja Norsunluurannikko onnistuivat voittamaan, Ghana taas hävisi molemmilla kerroilla juuri näille joukkueille.

Vuoden 2022 Afrikan kansojen cup

Vuoden 2022 Afrikan kansojen cup on todellisuudessa vuoden 2021 turnaus, jota jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin. Kamerunissa pelattava turnaus käynnistyy 9. tammikuuta vuonna 2022, minkä jälkeen peleistä nautitaan noin kuukauden ajan. Finaali ja pronssiottelu ovat vuorossa 6. helmikuuta 2022. Pelejä pelataan kuudella eri stadionilla Doualassa, Yaoundessa, Garouassa, Bafoussamissa sekä Limbessä. Finaalin pelipaikkana toimii kisoja varten valmistettu näyttävä Olembe Stadium, joka on kisojen toinen Yaoundessa sijaitseva stadion. Hulppealta stadionilta löytyy peräti 60 000 istumapaikkaa.

Kisoihin osallistuu jo tuttuun tapaan 24 joukkuetta, jotka ovat selvittäneet tiensä kisoihin karsintojen kautta. Joukkueet on jaettu kuuteen neljän joukkueen lohkoon, joista jatkoon etenee kaksi parasta joukkuetta sekä neljä parasta kolmosta. Tämän jälkeen pelataan yksiosaiset pudotuspelit. Pelipallona toimii Umbron kisoja varten lanseeraama TOGHU.

Lohko A

 • Kamerun
 • Burkina Faso
 • Etiopia
 • Kap Verde

Lohko B

 • Senegal
 • Zimbabwe
 • Guinea
 • Malawi

Lohko C

 • Marokko
 • Ghana
 • Komorit
 • Gabon

Lohko D

 • Nigeria
 • Egypti
 • Sudan
 • Guinea-Bissau

Lohko E

 • Algeria
 • Sierra Leone
 • Päiväntasaajan Guinea
 • Norsunluurannikko

Lohko A

 • Tunisia
 • Malia
 • Mauritania
 • Gambia

Suurimmat voittajasuosikit

Afrikan-mestaruuskisat tunnetaan poikkeuksellisesta tasaisuudesta ja yllätyksistä. Kuusissa edellisissä kisoissa on joka kerta saatu erillinen voittaja, eikä olisi minkäänlainen shokki, jos sama jatkuisi näissäkin kisoissa. Kisoihin osallistuvien maiden joukosta löytyy kuitenkin muutama nimi, jotka uskaltaa nostaa ennakkosuosikkien joukkoon.

Senegal

Suurimpana suosikkina kisoihin lähtee Senegal, jolla on samalla myös kisoihin osallistuvista maista korkein FIFA ranking. Senegal on arvostettu maailman 20. parhaaksi maajoukkueeksi, minkä huomaa myös joukkueen tasokasta nimilistaa selatessa. Selvänä ykköstykkinä häärii tietenkin Liverpoolin Sadio Mane, mutta kentälle on heittää myös esimerkiksi PSG:tä edustava keskikenttä Idrissa Gueye, Napolin takuuvarma toppari Kalidou Koulibaly sekä Chelsean koppari Edouard Mendy.

Vuonna 2021 Senegal hävisi ainoastaan yhden maaottelun, joten joukkue lähtee kisoihin kovassa vireessä. Vaikka Senegal on sijoittunut MM-kisoissakin parhaimmillaan seitsemänneksi, ei joukkue ole kertaakaan kyennyt voittamaan Afrikan mestaruutta. Kakkoseksi maa on tullut 2002 sekä 2019.

Algeria

Edellisellä kerralla Senegalin haaveet murskasi finaalissa Algeria, joka arvioidaan tälläkin kertaa yhdeksi turnauksen parhaista joukkueista. Vuosina 1990 ja 2019 mestaruuden voittanut joukkue on FIFAn rankingissa sijalla 29., eivätkä myöskään Algerian esitykset ole olleet hullumpia. Vuonna 2021 joukkue ei hävinnyt ainuttakaan ottelua.

Maailmantähtiä vilisevän joukkueen suurin nimi on ehdottomasti Manchester Cityä edustava kapteeni Riyad Mahrez, joka on laiturin paikalta iskenyt maalleen jo 26 maalia. Vielä paremmaksi laittaa piikkipaikalla pelaava Lyonin Islam Slimani, joka on osunut Algerian paidassa peräti 38 kertaa. Keskikentän takuuvarmana lukkona häärii vuonna 2019 turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu AC Milanin Ismael Bennacer.

Norsunluurannikko

Yli kymmenen prosentin mahdollisuutta mestaruuteen povataan myös Norsunluurannikolle, joka on voittanut Afrikan mestaruuden sekä 1992 että 2015. FIFAn rankingissa vasta sijalla 56 majaileva Norsunluurannikko ei ole viime vuosina ollut aivan parhaiden aikojensa vedossa, mutta tästä huolimatta joukkue hävisi vuonna 2021 ainoastaan yhden ottelun.

Nimimiehiä löytyy tästäkin joukkueesta, jonka avauskokoonpano pelaa käytännössä kokonaisuudessaan Euroopan suurimmissa sarjoissa. Jo hyökkäyskalusto on pelottava, sillä kentälle on heittää Mestarien liigan maalipörssiä johtava Ajaxin Sebastien Haller, Arsenalin terävä Nicolas Pepe sekä Crystal Palacen aina vaarallinen Wilfried Zaha.

Puolustuspää ei jää vähemmän nimekkääksi, sillä Norsunluurannikkoa edustavat esimerkiksi 74 maaottelua pelannut Villarrealin Serge Aurier, Manchester Unitedin Eric Bailly sekä Wolverhamptonin jykevä Willy Boly.

Haastetta näille kolmelle joukkueelle tulevat taatusti tarjoamaan myös Egyptin, Marokon, Nigerian ja Ghanan kaltaiset joukkueet. Luvassa ovat erinomaiset ja jännittävät kisat.