Taisteluareenamoninpelit

Moba taisteluaarena moninpelit Moba taisteluaarena moninpelit

Tänä päivänä esports kerää jopa valtaisia yleisömääriä useissa eri muodoissa. Suosituimpien pelien joukkoon lukeutuvat MOBA – taisteluareenamoninpelit, jotka ovat monessakin mielessä e-urheilun edelläkävijöitä. Kävimme läpi, kuinka elektroninen urheilu sujuu näiden suosikkipelien parissa.

Taisteluareenamoninpelit vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

MOBA – Taisteluareenamoninpelit

Moba taisteluaarena moninpelit Moba taisteluaarena moninpelit

Viime vuosien suosituimpien peligenrejen joukkoon lukeutuvat taisteluareenamoninpelit, jotka nauttivat valtaisaa suosiota myös, kun kyseessä on e-urheilu. Englanniksi genre tunnetaan nimellä multiplayer online battle arena, minkä vuoksi käytössä on myös simppeli lyhenne MOBA.

MOBA on moderni genre, jota on perinteisesti pidetty reaaliaikaisten strategiapelien alalajina, mutta tänä päivänä yhä useammat MOBA-pelit ovat sivuuttaneet strategiapelien perinteiset elementit täysin. MOBA-pelejä voidaankin pitää yhdistelmänä reaaliaikaista strategiaa, roolipelaamista sekä toimintaa.

Genre on huomattavan tuore, sillä taisteluareenamoninpelien alkuna pidetään pelaajien karttaeditoreilla itse tekemiä karttoja, joita kehitettiin vuosituhannen vaihteessa erityisesti Blizzard Entertainmentin peleihin. Alkuna voidaan pitää Aeon64:n kehittämää Aeon of Strife -karttaa StarEditiin, mitä taas seurasi Eulin samalta pohjalta kehittämä Defense of the Ancients eli DotA. Huippusuosioon noussut konsepti johti nopeasti siihen, että taisteluareenamoninpelejä kutsuttiin yksinkertaisesti DotA-peleiksi.

Pelaajien omat viritelmät saivat nopeasti seurakseen myös kaupallisia projekteja, joista monet nousivat nopeasti suureen suosioon. Myös DotA päätyi lopulta viralliseksi peliksi, joka nauttii edelleen suursuosiota monissa eri muodoissa. Kun esports on kyseessä, ovat taisteluareenamoninpelit monen mielestä parasta mahdollista kilpailullista pelattavaa. Tämä näkyy myös genren ympärillä pyörivissä rahasummissa. Vuonna 2017 MOBA-turnauksissa oli jaossa peräti 54 miljoonan dollarin edestä palkintorahoja, kun taas genren tuotot nousivat jopa 2,5 miljardiin dollariin vain yksittäisen vuoden aikana.

Genren pelien perusidea on pohjimmiltaan yksinkertainen. Kaksi joukkuetta kamppailevat keskenään jokaisen pelaajan edustaessa yhtä hahmoa, minkä lisäksi apuna on lauma avustavia tietokoneen pelaamia hahmoja. Pelaajat lähtevät liikkeelle pelikentän vastakkaisista laidoista, ja tavoitteena on useimmiten kentän toisella laidalla sijaitsevan vastustajan tukikohdan tuhoaminen. Toisinaan saatetaan kuitenkin vaatia esimerkiksi koko vastajoukkueen hävittämistä. Toisin kuin reaaliaikaisissa strategiapeleissä usein, ei erilaisia rakennuksia rakennella, vaan painotus on varsinaisessa taistelussa.

League of Legends

Jopa MOBA-genren suurin hitti saattaa olla Riot Gamesin vuonna 2009 julkaisema League of Legends, joka on ottanut avoimesti inspiraatiota Defense of the Ancientsista. Peli on alusta lähtien ollut tarjolla ilmaiseksi, mutta myös maksullisia ominaisuuksia riittää esimerkiksi hahmonkehityksessä.

League of Legends on joukkuepeli, jossa vastakkain asettuu kaksi viiden pelaajan joukkuetta. Kumpikin joukkueista hallitsee kartan yhtä puoliskoa, ja voittoon vaaditaan vastustajan päämajasta löytyvän rakennelman tuhoamista. Kukin kymmenestä pelaajasta edustaa yhtä hahmoa, jotka tunnetaan championeina. Peli sisältää lukuisia erilaisia championeita erilaisilla ominaisuuksilla, joten myös strategiaa vaaditaan. Itse pelin aikana championit kehittyvät voimakkaammiksi, keräävät kultaa ja ostavat uusia ominaisuuksia. Tätä nykyä pelistä löytyy peräti 161 erilaista championia, joiden taitamista ammattimainen pelaaminen vaatii.

League of Legends on nauttinut sekä arvostelijoiden että pelaajien suosiota jo reilusti yli vuosikymmenen ajan. Peliä pidetään näyttävänä, hyvin tuotettuna ja helposti lähestyttävänä, mutta todellista taitoa kuitenkin vaaditaan. Parhaimmillaan pelillä on ollut peräti 8 miljoonaa samanaikaista pelaajaa, ja varsinaisen pelin ohella League of Legends on taipunut esimerkiksi sarjakuviin, korttipeleihin, mobiilipeleihin, vuoropohjaiseen roolipeliin sekä Netflixillä nähtyyn suuren rahan animaatiosarjaan.

League of Legendsiä on monesti pidetty maailman suosituimpana elektronisen urheilun pelinä, sillä huima ammattisarja koostuu 12 erillisestä liigasta, joiden suurimmat tapahtumat ovat keränneet ruutujen ääreen jopa sata miljoonaa katsojaa. Pikkurahoista ei pelin parissa puhuta, vaan esimerkiksi vuoden 2017 MM-kisoissa palkintopotista löytyi peräti viisi miljoonaa dollaria.

Dota 2

Defense of the Ancientsiin pohjautuu luonnollisesti myös pelin virallinen ja kaupallinen vuonna 2013 julkaistu Dota 2, jonka takaa löytyy pelialan suurnimi Valve. Pelin perusidea muistuttaa huomattavasti League of the Legendsiä, sillä pelikentältä löytyy kaksi viiden pelaajan joukkuetta, jotka molemmat pyrkivät puolustamaan omasta tukikohdasta löytyvää Ancient-rakennelmaa sekä tuhoamaan vastajoukkueen vastaavan rakennelman. Jokainen pelaaja kontrolloi yksittäistä hahmoa, jotka tässä pelissä tunnetaan heroina. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia heroja, joista jokaisella on omat ominaisuudet sekä ihanteelliset pelitapansa.

Peli on kokonaisuudessaan täysin ilmainen, eikä varsinaisia pelillisiä ominaisuuksia ole lainkaan tarvetta ostaa. Valve tekeekin rahaa esimerkiksi myymällä kosmeettisia ominaisuuksia tai uusia äänipaketteja. Jopa yhtenä kaikkien aikojen parhaista videopeleistä pidetty Dota 2 on kerännyt runsaasti kehuja esimerkiksi palkitsevasta pelisysteemistä, tuotannon laadusta sekä uskollisuudesta alkuperäiselle Dotalle – peliä pidetään samalla kuitenkin poikkeuksellisen vaativana sekä haasteellisena.

Dota 2 nauttii laajaa suosiota pelaajien keskuudessa, ja pelissä onkin ollut parhaimmillaan paikalla yli miljoona pelaajaa. Suosio on johtanut esimerkiksi sarjakuvien sekä animesarjan julkaisemiseen sekä tietenkin huippusuosiota nauttiviin elektronisen urheilun turnauksiin. Miljoonayleisöä kerääviä tapahtumia ei seurata ainoastaan Twitchissä, vaan pelejä on näytetty televisiosta esimerkiksi Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa sekä Tanskassa.

Dota 2 tunnetaan suorastaan tolkuttomista palkintosummista, jotka jättävät kaikki muut elektronisen urheilun muodot kauas taakse. Ennätykset ovat menneet rikki kerta toisensa jälkeen pelin kuninkuusturnaus The Internationalissa, jossa on parhaimmillaan ollut jaossa tolkuton 40 miljoonaan dollariin kohonnut palkintopotti. Jopa pienemmissä kansallisissa turnauksissa on ollut jaossa miljoonaluokan potteja.

Smite

Suureen suosioon MOBA-genressä on noussut myös vuonna 2014 lanseerattu Titan Forge Gamesin Smite, joka on saatavilla tietokoneiden ohella myös kaikille suurimmille konsoleille. Useita pelimuotoja sisältävä peli on ladattavissa ilmaiseksi, mutta maksaville pelaajille on luvassa runsaasti pelillisiäkin lisäominaisuuksia.

Useista pelimuodoista ehdottomasti suosituin on Conquest, joka pohjautuu suoraan Defense of the Ancientsiin. Kaksi viiden pelaajan joukkuetta aloittaa kartan eri laidoilta, minkä jälkeen tavoitteena on vastustajajoukkueen titaanin tuhoaminen. Jokainen pelaaja pelaa jumalaa tai muuta vastaavaa jumalhahmoa, joita on Smitessä tarjolla peräti 115 kappaletta. Ilmaiseksi pelatessa jumalista on kuitenkin tarjolla kerrallaan ainoastaan 12 kappaletta.

Peliä on yleisesti pidetty näyttävänä, toimivana ja helppona väylänä MOBA-pelien maailmaan, minkä lisäksi Smiteä on pidetty myös poikkeuksellisen reiluna maksuominaisuuksia sisältäväksi ilmaispeliksi. Pelaajia Smite on onnistunut keräämään yli 40 miljoonaa, mikä näkyy myös pelin satoihin miljooniin nousseissa tuotoissa.

Smite on noussut myös elektronisen urheilun ystävien suosikiksi. Turnauksia järjestetään runsaasti ja parhaimmillaan mestaruusturnauksissa on laitettu jakoon jopa suurimmat e-urheilun pelit haastavia miljoonapotteja. Tämä johti lopulta myös toimiin. Smiten julkaisijat päätyivät lopulta jakamaan voittorahoja tasaisemmin läpi vuoden, kun taas vuosittaisissa MM-kisoissa jaossa on korkeintaan miljoona dollaria.

Heroes of the Storm

MOBA-genre syntyi Blizzard Entertainmentin peleihin tehtyjen modien kautta, mutta Blizzardin ensimmäistä yritystä viralliseen areenataistelupeliin saatiin odottaa. Alun perin Dotan nimellä kehitetty Heroes of the Storm valmistui lopulta markkinoille 2015. Tuttuun tapaan kyseessä on täysin ilmainen peli, joka sisältää kuitenkin myös maksullisia ominaisuuksia.

Pohjaidea on tuttu Defense of the Ancientsista, sillä peliä pelataan viiden pelaajan joukkueina, jotka pyrkivät tuhoamaan vastustajan päämajasta löytyvän Coren. Peli sisältää 15 erilaista pelikenttää, minkä lisäksi tarjolla on peräti 90 erilaista pelattavaa sankaria, jotka kaikki tunnetaan omista heikkouksistaan sekä vahvuuksistaan. Tarjolla on vaihteleva määrä ilmaisia sankareita, minkä lisäksi pelaajat voivat myös ostaa sankareita omaan käyttöönsä.

Monet arvostelut kehuivat erinomaisen pelattavuuden ohella Heroes of the Stormia poikkeuksellisesta aloittelijaystävällisyydestä, mikä tekee pelistä jopa parhaan vaihtoehdon aloitteleville MOBA-pelaajille. Harmillisesti Heroes of the Storm ei kuitenkaan ole noussut jättisuosioon elektronisen urheilun pelikentillä, eikä virallisia turnauksia enää järjestetä lainkaan. Jonkinlaista aktiivisuutta löytyy kuitenkin tästä huolimatta. Vuonna 2021 päästiin useampaan kertaan pelaamaan kymmenientuhansien eurojen palkintopoteista, mutta miljoonasummia ei Heroes of the Stormin parissa pyöri.

Vainglory

Mobiililaitteille on tarjolla Super Evil Megacorpin vuonna 2014 julkaisema Vainglory, josta on sittemmin kehitetty myös tietokoneilla pelattava versio. Androidilla ja iOS:lla pelattava Vainglory on pohjimmiltaan varsin perinteikäs MOBA, jossa joko kolmen tai viiden pelaajan joukkueet pyrkivät tuhoamaan vastustajan päämajan.

Jokainen pelaajista kontrolloi yksittäistä sankaria, minkä lisäksi pelikenttää kansoittavat tietokoneen hallitsemat kehnommat kätyrit. Kun aluksi pelissä oli tarjolla vain seitsemän sankaria, on sankareita tätä nykyä käytettävissä peräti 56. Jokaisella sankarilla on omat hyvät ja huonot puolensa, minkä lisäksi vain osa sankareista on käytettävissä ilmaisversiossa.

Arvostelut olivat pääsääntöisesti erinomaisia, ja Vainglory palkittiin myös vuoden parhaana iOS-pelinä. Vainglory yhdistää näyttävät grafiikat ja pätevän suunnittelun toimivasti mobiililaitteille, mutta kritiikkiä on kuitenkin tullut pelin haastavuudesta aloittelijoille.

Vaingloryn parissa on harjoitettu myös elektronista urheilua, mutta tällä saralla puhutaan varsin pienestä skenestä. Esports-toiminta ei ikinä lähtenyt täydellisesti lentoon, ja Super Evil Megacorp vetäytyi kilpatoiminnan järjestämisestä vuonna 2019.

Arena of Valor

Mobiililaitteille on suunnattu myös vuonna 2016 lanseerattu TiMi Studio Groupin Arena of Valor, joka on kansainvälisille markkinoille suunnattu versio kiinalaisesta Honor of Kingsistä.

Peli muistuttaa huomattavasti League of Legendsiä, mikä ei ole jättiyllätys, sillä TiMi Studio Group sekä LoLin kehittänyt Riot Games ovat samassa omistuksessa olevia sisaryrityksiä. Tarjolla on useita erilaisia pelimuotoja, mutta ehdottomasti suosituin sekä pelatuin pelimuoto on perinteinen areenataistelu, jossa viiden pelaajan joukkueet yrittävät saavuttaa tavoitteita sekä lopuksi tuhota vastustajan päämajasta löytyvän maalin. Jokainen pelaaja pelaa sankarilla, joita on tarjolla peräti 112 erilaista. Sankarit on jaettu kuuteen päätyyppiin, kuten maageihin, tankkeihin sekä sotureihin.

Erityisesti Aasiassa huippusuosittu Arena of Valor nauttii laajaa suosiota myös elektronisen urheilun kentällä. Useissa maissa on tarjolla oma kansallinen liigansa, minkä lisäksi kansainvälinen Arena of Valor International Championship on kerännyt kymmeniä miljoonia katsojia. Kun pelin kiinalaisen version kisat yhdistettiin samaan tapahtumaan, nousi palkintopotti yhteensä peräti kymmeneen miljoonaan dollariin. Arena of Valor on yksi harvoista videopeleistä, jotka olivat mukana edustamassa elektronista urheilua vuoden 2018 Aasian kisoissa.

Mobile Legends: Bang Bang

Aasiassa suosiota nauttii myös vuonna 2016 mobiililaitteille julkaistu Moontonin kehittämä Mobile Legends: Bang Bang. Genrensä suosituimpana mobiilipelinä pidetty Mobile Legends: Bang Bang on kerännyt yli 100 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa, jotka ovat keränneet Moontonille yli miljardin edestä tuottoja.

Konsepti on erittäin tuttu, sillä viiden pelaajan joukkueina taistelevat pelaajat ohjaavat sankareita, joiden avulla yritetään tuhota vastustajan päämajasta löytyvä maali. Tarjolla on tätä nykyä 112 erilaista sankaria, jotka on jaettu kuuteen eri pääluokkaan. Mobile Legends: Bang Bang on kerännyt jonkin verran kritiikkiä jopa liiallisesta samankaltaisuudesta League of Legendin kanssa – LoLin luonut Riot Games vei yhtäläisyydet jopa oikeuteen saakka, mutta tuomioon ei kuitenkaan päädytty.

Valtaisaa suosiota nauttiva Mobile Legends: Bang Bang on alkuperäisen mobiilipelin ohella vääntynyt esimerkiksi roolipeliksi sekä animoiduksi televisiosarjaksi, joka nauttii suosiota erityisesti Aasian puolella. Aasian puolella peli on myös suosittu elektronisen urheilun laji, joka on kerännyt miljoonien katsojien yleisöjä. Lajin MM-kisoissa palkintopotti on viime vuosina pyörinyt 800 000 dollarin luokassa.

Tutustu urheilu-uutisiimme
  • Kuumimmat veikkausvinkit 1.-7.4.Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa maistuvimmat veikkausvihjeet tulevalle viikolle. Katso maistuvat vetovihjeet ja ammattilaisten kasaamat vetovinkit niin Englannin Valioliigaan kuin muihinkin huipputapahtumiin. Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta löydät aina sekä tuoreimmat ... Lue lisää
  • Golf: Masters 6.-9.4.Golfista puhuttaessa lajin kiistaton ykkösturnaus on Augusta National Golf Clubilla jo lähes sadan vuoden ajan pelattu Masters Tournament. Tänä vuonna Golf Masters käynnistyy 6. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat viikonlopun ajan. Hallitsevana mestarina turnaukseen ... Lue lisää
  • Veikkausliiga $yearJalkapallon Veikkausliiga käynnistyy jälleen. Kotimaisen jalkapallon pääsarja Veikkausliiga $year pyörähti käyntiin 5. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina marraskuulle saakka. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee jälleen kerran Helsingin HJK ... Lue lisää