Lentopallo – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2024)

Lentopallo on 1800-luvulta lähtien pelattu urheilu laji, joka on aina nauttinut kohtalaista suosiota myös Suomessa. Erityisesti maajoukkueen otteet jaksavat kiinnostaa suomalaisia ja parhaimmillaan joukkue on sijoittunut EM-kisoissa peräti neljänneksi. Maajoukkue oli tuolloin vuoden joukkue.

Lyö vetoa lentopallosta
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Tausta ja historia

Pallo ja verkko Pallo ja verkko

Lentopallo kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1895, hyvinkin samoihin aikoihin, kun koripallo saavutti ensi kertaa suosiota samalla alueella. Kyseessä oli alun perin nuorille suunnattu yksinkertainen pallopeli, jota voisi pelata suurellakin porukalla. Aluksi laji tunnettiin nimellä mintonette, sillä laji lainasi huomattavasti elementtejä sulkapallosta, eli badmintonista. Lajin kehittänyt William G. Morgan tavoitteli tarkoituksella myös tenniksen ja käsipallon henkeä.

Lajia alettiin kansainvälisesti kutsua nopeasti volleyballiksi, ja tämä nimi taas vääntyi Suomessa kaaripalloksi. Nimitys vakiintui kuitenkin nopeasti lentopalloksi. Vaikka laji kehitettiin jo 1800-luvun puolella, saatiin kansainvälisen lajiliiton syntyä odottaa vuoteen 1947 asti. Ensimmäiset MM-kisat taas pelattiin vuonna 1949.

Lentopallo Suomessa

Suomeen lentopallo saapui jo 1920-luvun puolella nuorisopastori Heimer Virkkusen mukana. Laji levisi 30-luvulla ympäri Suomen ja vuonna 1939 lentopallo liitettiin Suomen Koripalloliiton alaisuuteen. Suomen Lentopalloliitto perustettiin vuonna 1956 ja Suomenmestaruudesta alettiin kilpailemaan seuraavana vuonna. Vuodesta 2010 lähtien miesten pääsarja on tunnettu Lentopallon Mestaruusliigan nimellä. Menestynein suomalainen joukkue on KUPS-Volley, joka on voittanut yhteensä kahdeksan mestaruutta – näistä peräti kuusi peräkkäisinä vuosina. Joukkue ajautui valitettavasti pian mestaruusputkensa jälkeen konkurssiin.

Lentopallon Mestaruusliigaa pelaa tätä nykyä kymmenen joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Tämän jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin, kun taas kaksi kehnointa joukkuetta päätyy karsimaan sarjapaikastaan. Katsojakeskiarvo on noin 600, millä Mestaruusliiga on Suomen kahdeksanneksi suosituin palloilusarja.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kuuluu maailman parinkymmenen parhaan maajoukkueen joukkoon, ja joukkue onkin esiintynyt useaan otteeseen niin MM-kisoissa kuin EM-kilpailuissakin. Suomi pelaa myös vuosittaista maailmanliigaa. Kunniakkain sijoitus on vuoden 2007 EM-kisojen 4. sija, minkä jälkeen maajoukkue valittiin myös vuoden joukkueeksi.

Lentopallo maailmalla

Maailmalla kyseessä on varsin suosittu laji. Koska lentopallon pelaaminen onnistuu varsin kehnoissakin olosuhteissa, pelataan lajia laajalti ympäri maailman. Viime vuosina menestyneimpiä maajoukkueita ovat olleet Brasilia, Serbia, Venäjä ja Puola. 2000-luvulla maailmanmestaruus onkin mennyt poikkeuksetta joko Brasiliaan tai Puolaan. Historiallisesti myös Aasian joukkueet sekä Kuuba ovat nauttineet menestyksestä.

Kansallisella tasolla suurinta suosiota lentopallo tuntuu nauttivan Italiassa ja Puolassa. Italiassa pääsarjan katsojakeskiarvo on noin 2500, kun taas Puolassa päästään hieman kahdentuhannen paremmalle puolelle. Italiassa suurimpien joukkueiden otteluita käy säännöllisesti seuraamassa jopa yli 5 000 silmäparia.

Lentopallo säännöt

Lentopalloa pelataan kahdella 9x9-metrin kenttäalueella, jotka on erotettu toisistaan verkolla. Tavoitteena on saada pallo osumaan maahan vastustajan kenttäpuoliskolla. Molemmat joukkueet pysyttelevät koko pelin omilla puoliskoillaan ja joukkue koostuu kuudesta pelaajasta.

Palloa saa pelata kaikilla ruumiinosilla, mutta käytännössä pelaajat lyövät palloa käsillään. Kun pallo lentää omalle kenttäpuoliskolle, on joukkueella käytössä kolme osumaa palloon. Yksittäinen pelaaja ei saa osua palloon kahdesti peräkkäin, vaan pallo on saatava toiselle pelaajalle. Kolmella osumalla pallo on saatava takaisin vastustajan kenttäpuoliskolle.

Kun pallo osuu maahan vastustajan kenttäpuoliskolla, saa joukkue pisteen. Erävoitto vaatii vähintään 25 pistettä ja vähintään kahden pisteen erolla vastustajaan. Ottelun voittaminen taas vaatii kolmen erän voittamista. Jos peli on neljän erän jälkeen tasatilanteessa 2–2, pelataan viimeinen erä vain 15 pisteeseen saakka. Tällöinkin vaaditaan kuitenkin kahden pisteen eroa. Jos pallo lentää pelikentän rajojen ulkopuolelle, saa pisteen joukkue, joka ei ole koskenut palloon viimeiseksi.

Lentopallo vedonlyönnissä

Kuten käytännössä jokainen suosittu urheilu laji, myös lentopallo nauttii suurta suosiota vedonlyöjien keskuudessa. Vetoa pääsee lyömään käytännössä kaikista pääsarjoista, ja vaihtoehdot ulottuvat suomalaisista sarjoista Aasian pikkusarjoihin. Yksittäinen ottelukin saattaa sisältää runsaasti kohteita. Vedonlyönti onnistuu voittajan lisäksi esimerkiksi pistemääristä ja yksittäisistä eristä, minkä lisäksi myös tasoituksella pelattu veto on arkipäivää.

Lentopalloa voi pitää varsin oivallisesti vedonlyöntiin soveltuvana lajina, sillä pisteitä syntyy jatkuvalla syötöllä ja pelin tapahtumat vaihtelevat jatkuvasti. Seuraaminen on jännittävää ja peli soveltuu erinomaisesti myös kesken ottelun lyötäviin live vetoihin. Lentopallon live vedot kuuluvat käytännössä kaikkien arvostettujen vedonvälittäjien valikoimiin.