Rugby – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2024)

Kun klassisia urheilu lajeja käsitellään, kuuluu rugby ehdottomasti joukkoon. Kyseessä on erityisesti brittiläisessä maailmassa pelattu klassinen pallopeli, joka on kehittynyt kahdeksi hieman eriäväksi versioksi – rugby unioniksi ja rugby leagueksi.

Lyö vetoa rugbysta
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Tausta ja historia

Rugbypallo ja kenkä Rugbypallo ja kenkä

Rugby pohjautuu Rugby Schoolissa kehitettyyn käsillä ja jaloilla pelattavaan joukkuepallopeliin, joka levisi jo 1700-luvulla laajalti ympäri Englannin. 1800-luvulla peliä pelattiin ympäri Englannin hieman toisistaan poikkeavilla säännöillä, mikä johti useiden sääntökirjojen luomiseen. Vuonna 1845 Rugby School kehitti omat sääntönsä, joita seurasivat vuonna 1848 Cambridgen säännöt. Tähän asti peliä oli kutsuttu yksinkertaisesti jalkapalloksi.

Vuonna 1863 The Football Association vahvisti omat sääntönsä, jotka kielsivät pallon kanssa juoksemisen ja huomattavan fyysiset otteet. Lopputuloksena syntyi nykyisin jalkapallona tunnettu peli. Monet pelaajat suosivat kuitenkin Rugby Schoolin sääntöjä, jotka sallivat pallon käsittelyn ja kovat otteet. Vuonna 1871 näitä sääntöjä suosineet pelaajat perustivat Rugby Football Unionin eli rugbyliiton.

Uusi ja jalkapallosta erillinen laji oli näin virallisesti syntynyt.

Vuonna 1895 palkkakiistat äityivät rugbyn parissa niin kiivaiksi, että lopputuloksena monet joukkueet irtautuivat Rugby Football Unionista ja perustivat oman rugby leaguensa. Näin syntyivät kaksi erillistä rugbya, jotka nykyisin eroavat toisistaan jonkin verran myös säännöiltään.

Rugby Suomessa

Rugby on leimallisesti hyvin englantilainen laji. Vaikka rugbyn kansainväliseen lajiliittoon kuuluu nykyään yli sata maata, on pelin suosio keskittynyt englanninkieliseen maailmaan muutamin poikkeuksin. Suomessa on aina tavattu suosia perinteistä jalkapalloa, eikä rugbyn suosio ole koskaan päässyt merkittävästi kasvamaan.

Suomen rugbyliitto on perustettu vuonna 1968, mutta liittoon kuuluu ainoastaan 19 joukkuetta. Suomessa toimii myös Rugbyn SM-sarja, jota on pelattu vuodesta 2002 lähtien. Sarjassa on tällä hetkellä ainoastaan 7 joukkuetta ja sarja on vahvasti keskittynyt Etelä-Suomeen. Mielenkiintoisena erikoisuutena sarjassa pelaa myös virolainen Kalev Tallinna RC. Lajin menestynein suomalainen joukkue on Helsinki Warriors RC, joka on voittanut kahdeksan mestaruutta.

Suomen maajoukkue on tällä hetkellä maailmanrankingissa sijalla 86. Taakse jää alle parikymmentä joukkuetta. Maajoukkue ei ole ikinä selvinnyt arvokisoihin.

Rugby maailmalla

Rugbya pelataan rajoittuneesti, mutta parhaimmillaan kyseessä on yksi suosituimmista ja seuratuimmista lajeista. Vuodesta 2016 seitsemän pelaajan rugby on toiminut myös olympialajina.

Suosituin rugbysarja löytyy Oseaniasta, sillä Australian ja Uuden-Seelannin yhteinen National Rugby League kerää vuosittain yli kolme miljoonaa katsojaa ja sarjan katsojakeskiarvo on lähes 16 000. Kauas ei jää myöskään Ranskan pääsarja, jonka katsojakeskiarvo lähentelee sekin viittätoista tuhatta. Samoihin lukemiin pääsee myös brittiläinen Premiership Rugby. Myös Etelä-Afrikassa peleissä käy keskimäärin yli kymmenentuhatta katsojaa.

Pelin suurin kansainvälinen turnaus on Rugby World Cup, joka on järjestetty neljän vuoden välein vuodesta 1987 lähtien. Menestynein joukkue on Uusi-Seelanti, joka on kyennyt voittamaan peräti neljästi. Voittajien joukkoon lukeutuvat myös Australia, Etelä-Afrikka ja Englanti.

Rugby Leaguen MM-kisoja taas on järjestetty jo vuodesta 1954. Kisat on järjestetty 15 kertaa ja peräti 11 kertaa voittaja on ollut Australia. Iso-Britannia on voittanut kolmesti ja Uusi-Seelanti kerran.

Rugby säännöt

Rugby union on kontaktilaji, jota pelataan viidentoista pelaajan joukkueilla. Noin satametrisen kentän molemmista päistä löytyvät maalipuut, joiden väliin on tavoitteena kuljettaa soikio pallo, jota saa pelata sekä käsillä että jaloilla. Jos pelaaja saa laskettua pallon käsissään vastustajan maalialueelle, palkitaan joukkue viidellä pisteellä. Tätä seuraa vielä kahden pisteen arvoinen potkumaaliyritys. Tavallinen potkumaali taas on kolmen pisteen arvoinen. Peli koostuu kahdesta 40 minuutin puoliajasta ja enemmän pisteitä tehnyt joukkue tietenkin voittaa. Vaikka palloa saa pelata käsillä, ei pelaaja saa kuitenkaan syöttää palloa eteenpäin käsin.

Rugby league muistuttaa säännöiltään rugby unionia huomattavan paljon, mutta joitakin erojakin löytyy. Tässä versiossa kentällä on vain 13 pelaajaa joukkuetta kohden. Merkittävimpänä erona peliä jatketaan välittömästi pallon mennessä rajojen yli, mikä tarkoittaa sitä, että pallo on pelissä keskimäärin noin 15 minuuttia pidempään kuin rugby unionissa. Myös taklaussäännöt eroavat jonkin verran lajien välillä.

Rugby unionia pelataan myös nopeatempoisena seitsemän miehen versiona, joka on toiminut myös olympialajina vuodesta 2016 lähtien. Ensimmäiseksi olympiavoittajaksi kruunattiin hieman yllättäen Fiji.

Rugby vedonlyönnissä

Myös vedonlyönti luonnollisesti onnistuu rugbysta ja kyseessä onkin oiva urheilu laji vedonlyönnin ystäville. Vetoa pääsee lyömään sekä rugby unionista että rugby leaguesta, ja varsinkin lajin suurimmat sarjat ovat hyvin edustettuina. Parhaimmillaan yksittäisistä otteluista pääsee myös lyömään vetoa hyvin monipuolisesti, sillä tarjolla saattaa olla jopa sata pelivaihtoehtoa samasta ottelusta.

Voit lyödä vetoa esimerkiksi voittajasta ja pistemääristä, minkä lisäksi tasoitusvetoja on laajalti tarjolla. Voit luonnollisesti lyödä vetoa myös yksittäisestä erästä. Erikoisempi veto taas saattaa käsitellä esimerkiksi ensimmäisen videotarkistuksen ajankohtaa. Koska pisteitä tehtaillaan kuin liukuhihnalta, soveltuvat molemmat rugbyt oivasti vedonlyöntiin.