Reaaliaikaiset strategiapelit
Tänä päivänä esports nauttii suosiota lukuisissa eri muodoissa. Suosituimpien pelien joukkoon lukeutuvat myös RTS – reaaliaikaiset strategiapelit, jotka ovat nimensä mukaisia pelejä. Vuoroja ei ole käytössä, vaan pelit toimivat reaaliajassa runsaasti haastetta tarjoten.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
RTS – Reaaliaikaiset strategiapelit
Elektroninen urheilu nauttii tänä päivänä suosiota lukuisien eri genrejen parissa, mutta todellisina edelläkävijöinä voidaan pitää reaaliaikaisia strategiapelejä. Näiden pelien parissa rahakkaita maailmanmestaruusturnauksia järjestettiin ensimmäistä kertaa jo 90-luvun puolella, minkä jälkeen suosio on tietenkin ainoastaan kasvanut. Reaaliaikaiset strategiapelit ovatkin mitä parhain vaihtoehto, jos e-urheilu kiinnostaa.
Reaaliaikaiset strategiapelit ovat nimensä mukaisesti toimivia pelejä, jotka tarjoavat vaihtoehdon vuoropohjaisille strategiapeleille. Reaaliaikaiset strategiapelit tunnetaan nopeasta temposta, joka johtaa helposti vaativiin paineen alla tehtäviin ratkaisuihin. Samalla reaaliaikaisia pelejä pidetään kuitenkin myös aloittajaystävällisenä vaihtoehtona.
Ensimmäiset reaaliaikaiset strategiapelit syntyivät jo 80-luvulla – genren ensimmäisenä edustajana pidetään usein vuoden 1981 Utopiaa. Termin itsessään kuitenkin kehitti vasta 90-luvun puolella Brett Sperry, joka markkinoi termillä Dune II -peliä.
Reaaliaikaiset strategiapelit ovat jo parin vuosikymmenen ajan toimineet varsin samoilla periaatteilla omana tunnustettuna genrenään, jolta odotetaan tiettyjä erityispiirteitä. Useimmiten reaaliaikaiset strategiapelit ovat isometrisestä perspektiivistä pelattuja pelejä, joissa rakennetaan tukikohtaa ja yksiköitä, joiden avulla pyritään ottamaan kartta haltuun. Monet genren pelit ovat hyvin kilpailullisia, ja esports onkin RTS-pelien parissa valtaisa ja rahakas ilmiö.
StarCraft
Vuonna 1998 julkaistu StarCraft on monen mielestä RTS-genren todellinen helmi, joka nosti reaaliaikaiset strategiapelit lopullisesti maailmanlaajuiseksi suosikiksi. Sittemmin laajaksi ja monipuoliseksi mediakokonaisuudeksi kasvanut StarCraft on pohjimmiltaan sotilaallista scifiä, jossa lukuisat erilaiset lajit taistelevat avaruudessa. Aikaan nähden todella näyttävä peli sisälsi varsinaisen pelin ohella runsaasti tarinallista videokuvaa, josta vastasi erillinen elokuvastudio.
StarCraft nousi nopeasti suursuosioon. Peliä on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta, ja koko mediakokonaisuuden tuotot ovat ylittäneet jo miljardin dollarin rajapyykin. StarCraft on poikinut ensimmäisen pelin ohella lukuisia jatko-osia ja lisäosia, joista tuorein on pelin uutuusversio Starcraft: Remastered, joka julkaistiin vuonna 2017. Lisäksi StarCraftista on julkaistu esimerkiksi kirjoja, leluja, lautapelejä sekä keräiltäviä patsaita.
Vaikka elektroninen urheilu ei vielä 90-luvun puolella ollutkaan koko kansan hupia, toimi juuri StarCraft edelläkävijänä myös e-urheilun saralla. Pelin ympärille muodostui erityisesti Etelä-Koreassa suuri yhteisö kilpailullisia pelaajia, jotka kamppailivat keskenään suurissa ja rahakkaissa turnauksissa. Sponsoroitujen ammattipelaajien kamppailuja StarCraftissa jopa televisioitiin Etelä-Koreassa.
Monen mielestä StarCraft mullisti koko reaaliaikaisten strategiapelien konseptin esittelemällä esimerkiksi eri rotujen vaihtelevat ominaisuudet ja kehityksen, mikä vaatii laajaa osaamista ja ymmärrystä, jotta peliä voi pelata optimaalisella tavalla.
Tätä nykyä alkuperäinen StarCraft on ladattavissa ilmaiseksi.
StarCraft II
Peli sai tietenkin myös jatkoa. Entistäkin näyttävämpi, monipuolisempi ja vaativampi StarCraft II ilmestyi vuonna 2010, minkä jälkeen peli on nauttinut tasaista suosiota vuodesta toiseen. Sekä ensimmäisen että toisen StarCraftin takaa löytyy Blizzard Entertainment.
Fiktiiviseen tulevaisuuteen sijoittuva peli käsittelee jälleen kerran galaktisia taistoja useiden eri fiktionaalisten rotujen välillä. Vuosien varrella peliin on julkaistu lisäosina useita erilaisia yksinpelattavia kampanjoita, jotka keskittyvät yhteen pelin roduista. Varsinainen StarCraft II tunnetaan lisänimellä Wings of Liberty, minkä jälkeen muutaman vuoden väliajoin ilmestyivät Heart of the Swarm, Legacy of the Void sekä Nova Concert Ops. Viimeisin lisäosa on vuodelta 2016.
Peli toimii pohjimmiltaan hyvin samalla tavalla kuin alkuperäinen StarCraft, mutta uudistuksiakin on tietenkin tarjolla. Ehkäpä selvimpänä erona peli on huomattavasti näyttävämpi uusien 3D-grafiikoiden myötä, minkä lisäksi StarCraft II hyödyntää myös huomattavasti pätevämpää fysiikkamoottoria.
Elektronisen urheilun näkökulmasta StarCraft II oli yksi kaikkien aikojen odotetuimpia julkaisuja, sillä ensimmäinen peli oli noussut Etelä-Koreassa suoranaiseksi koko kansan viihteeksi. StarCraft II nousikin välittömästi hitiksi kilpapelaajien parissa ja jo ensimmäisten turnausten palkintopotit pyörivät sadoissatuhansissa dollareissa. Vuosien 2016 ja 2019 välillä pelin mestaruudesta pelattiin StarCraft II World Championship Seriesissä, mutta vuodesta 2020 edelleen suurta suosiota nauttiva peli on toiminut yhteistyössä ESL:n ja DreamHackin kanssa.
StarCraftia on pidetty erityisesti korealaisten lajina, mutta menestystä on tullut myös Suomeen. Suomalainen Joona ”Serral” Sotala on kruunattu StarCraft II:n maailmanmestariksi jo kahteen otteeseen. ENCEä edustavan ammattimaisen kilpapelaajan vuositulot ovat parhaimmillaan kivunneet lähes puoleen miljoonaan asti. Serralin MM-otteluita on nähty Suomessakin suorina lähetyksinä Yleltä.
Ensimmäisen StarCraftin tavoin myös StarCraft II on tätä nykyä ilmaiseksi saatavilla.
Warcraft III
Blizzard Entertainmentin käsialaa on myös Warcraft-sarja, joka tätä nykyä tunnetaan erityisesti massiivisesta roolipeli World of Warcraftista. Samaan fiktiiviseen universumiin sijoittuu kuitenkin myös reaaliaikainen strategiapeli Warcraft III, joka saapui markkinoille jo vuonna 2002.
Warcraft III tarjosi StarCraftin tavoin useita keskenään taistelevia rotuja, joiden tarinat kerrottiin useissa erillisissä yksinpelattavissa kampanjoissa. Arvosteluhitiksi kohonnutta peliä pidettiin yleisesti todella näyttävänä, hyvin tasapainoisena sekä huomattavan addiktoivana. Warcraft III esitteli myös useita ominaisuuksia ja konsepteja, jotka otettiin yleisesti käyttöön reaaliaikaisissa strategiapeleissä – erityisesti roolipeliominaisuudet sekä sankarit ovat muodostuneet itsestäänselvyyksiksi. Arvostelijoiden ohella myös pelaajat nauttivat Warcraft III:sta, sillä peli on myynyt noin 4,4 miljoonaa kappaletta.
Julkaisunsa aikoihin Warcraft III nousi nopeasti johtavaksi peliksi elektronisen urheilun maailmassa. Erityisesti Kiinassa valtaisaan suosioon nousseella pelillä oli läpi vuorokauden yli 100 000 pelaajaa, ja vuoden 2006 World Cyber Gameseihin pyrki pelkästään Kiinasta puoli miljoonaa pelaajaa. Turnauspalkkiot kohosivat valtaviksi ja maineikkaimmat ammattiorganisaatiot kehuivat maksavansa pelaajilleen satojen tuhansien dollareiden edestä palkkoja vuosittain. Jonkinlainen yhteisö on edelleen olemassa, mutta suosio on hiipunut huippuvuosista esimerkiksi StarCraft II:n sekä League of Legendsin kaltaisten pelien lanseeraamisen myötä.
- Kuumimmat veikkausvinkit 1.-7.4.Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa maistuvimmat veikkausvihjeet tulevalle viikolle. Katso maistuvat vetovihjeet ja ammattilaisten kasaamat vetovinkit niin Englannin Valioliigaan kuin muihinkin huipputapahtumiin. Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta löydät aina sekä tuoreimmat ... Lue lisää
- Golf: Masters 6.-9.4.Golfista puhuttaessa lajin kiistaton ykkösturnaus on Augusta National Golf Clubilla jo lähes sadan vuoden ajan pelattu Masters Tournament. Tänä vuonna Golf Masters käynnistyy 6. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat viikonlopun ajan. Hallitsevana mestarina turnaukseen ... Lue lisää
- Veikkausliiga 2024Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy jälleen. Kotimaisen jalkapallon pääsarja Veikkausliiga 2024 pyörähti käyntiin 5. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina marraskuulle saakka. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee jälleen kerran Helsingin HJK ... Lue lisää