Hiihto – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (2024)

Hiihto on viihdyttävä urheilu laji, joka soveltuu niin amatööreille kuin ammattilaisillekin. Monet suomalaiset kohottavat talvisin kuntoaan hiihtämällä, minkä lisäksi erilaiset hiihtolajit ovat aina kuuluneet Suomen seuratuimpiin urheilulajeihin. Hiihto on myös huomattavan monipuolinen urheilulaji.

Lyö vetoa hiihdosta
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Tausta ja historia

Sukset ja kolmio Sukset ja kolmio

Hiihtämisellä on huomattavan pitkä historia, sillä ensimmäiset arkeologiset esimerkit suksista ovat peräti kahdeksan vuosituhatta vanhoja. Vielä tätäkin vanhemmat seinämaalaukset viittaavat siihen, että Kiinassa saatettiin hiihtää jo 10 000 vuotta sitten. Modernin hiihdon alkukotina pidetään kuitenkin yleisesti Skandinaviaa.

Hiihtämistä käytettiin pitkään ainoastaan liikkumismuotona, mutta 1800-luvulla laji alkoi nauttia suosiota myös harrastuksena sekä kilpaurheilulajina. Ensimmäisiä armeijan hiihtokilpailuja on tiettävästi järjestetty Norjassa jo 1700-luvun puolella. Tiettävästi ensimmäiset yleiset hiihtokisat järjestettiin myös Norjassa – tuolloin vuosi oli 1843. Mäkihyppy taas astui kuvioihin vuonna 1862 ja ensimmäiset slalomkisat järjestettiin vuonna 1906.

Tämän jälkeen hiihtolajit onkin jaoteltu maastohiihtoon sekä alppihiihtoon. Lajit voidaan erotella käytössä olevien siteiden avulla, mikä on samalla johtanut siihen, että kansainvälisesti mäkihyppy saatetaan mieltää perinteiseksi hiihtolajiksi.

Hiihto Suomessa

Suomea voi pitää yhtenä hiihdon suurmaista, sillä lumiset talvet tekevät olosuhteista ihanteelliset hiihdon harrastamiseen. Suomessa arvioidaankin olevan noin miljoona hiihdonharrastajaa. Suomi on yksi menestyneimmistä maista sekä MM-kisoissa että talviolympialaisissa. Suomella on seitsemänneksi eniten mitaleja talviolympialaisten historiassa ja väkilukuun suhteutettuna Suomi tulee heti kolmantena Liechtensteinin ja Norjan jälkeen.

Myös paikalliset kisat nauttivat Suomessa vuodesta toiseen suurta suosiota. Esimerkiksi Finlandia hiihto on suoranainen koko kansan suurtapahtuma, eikä esimerkiksi Vuokatti hiihto tule paljoa perässä.

Hiihto maailmalla

Hiihtoa harrastetaan useissa eri maissa, mutta erityisesti maastohiihtäminen mielletään pohjoismaiseksi lajiksi. Laji tunnetaankin englanniksi nimellä Nordic skiing eli pohjoismainen hiihto. Laji nauttii suursuosiota erityisesti Norjassa, mutta hiihtoa harrastetaan menestyksekkäästi myös esimerkiksi Saksassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä sekä Ranskassa.

Laji on saanut runsaasti eri muotoja, joista maastohiihto saattaa olla paitsi suosituin, myös yksinkertaisin. Hiihtolajeiksi lasketaan myös alppihiihto, ampumahiihto, freestylehiihto, hiihtosuunnistus, mäkihyppy sekä yhdistetty.

Hiihto säännöt

Käytössä olevat säännöt riippuvat luonnollisesti runsaasti siitä, millainen hiihto on kyseessä. Koska urheilu lajia harrastetaan useissa eri muodoissa, eroavat myös säännöt toisistaan merkittävästi. Useimpien hiihtolajien tavoitteen voi tietenkin tiivistää yksinkertaisesti siihen, että maaliin on päästävä mahdollisimman nopeasti. Maastohiihdossa hiihdetään sekä yksittäin että joukkolähdöissä, jolloin eroja kilpailuihin syntyy reilusti jo tätä kautta. Hiihtäminen jaetaan myös perinteiseen tyyliin sekä luisteluun.

Alppihiihdossa pyritään taas laskemaan mäkeä alaspäin mahdollisimman nopeasti esteitä kierrellen, kun taas ampumahiihdossa kilpailijoiden täytyy hiihtämisen ohella ampua kiväärillä maaleja. Mäkihypyssä kilpailijat taas pyrkivät hyppäämään suksilla hyppytornista mahdollisimman pitkälle. Mäkihyppy eroaa muista hiihtolajeista sillä, että kilpailijan ei tule ainoastaan pyrkiä hyppäämään mahdollisimman pitkälle, vaan suorituksen täytyy myös olla sulava. Loppupisteisiin nimittäin vaikuttavat varsinaisen pituuden lisäksi myös tuomareiden antamat pisteet.

Hiihto vedonlyönnissä

Hiihtolajit ovat viime vuosina nousseet suomalaisten parissa suosioon myös vedonlyöntikohteina. Vedonlyönti onnistuu kaikilla laadukkailla veikkaussivustoilla käytännössä kaikista vähänkin suuremmista hiihtotapahtumista. Kohdevalikoimat ovat tällä saralla jopa huomattavan laajoja, sillä voit lyödä vetoa esimerkiksi voittajista, mitalisteista tai yksittäisen kilpailijan loppusijoituksesta. Vetoa voi lyödä myös kahden kilpailijan välillä ja tämän lisäksi veto voi käsitellä myös esimerkiksi voittoaikaa. Monet pelisivustot mahdollistavat myös esimerkiksi kaikkien mitalistien veikkaamisen samalla lapulla, jolloin osaavan vedonlyöjän kerroin saattaa kohota hyvinkin korkeisiin lukemiin.

On selvää, että myös hiihtolajit ovat parhaimmillaan, kun hankit pientä lisäjännitystä panostamalla pikkusumman esimerkiksi suomalaisten urheilijoiden menestykselle.