Taistelupelit

Taistelupelit Taistelupelit

Kilpapelaamisen saralla taistelupelit ovat aina nauttineet suurta suosiota. Tätä nykyä myös esports on arkipäivää taistelupelien saralla, eikä ole lainkaan tavatonta, että huimimpien turnausten palkintopotit kohoavat satoihin tuhansiin dollareihin.

Taistelupelit vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Taistelupelit

Taistelupelit Taistelupelit

Videopelejä pelataan lukuisissa eri muodoissa, mutta harvat pelit nauttivat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen samanlaista suosiota kuin klassiset taistelupelit. Yleisimmässä muodossaan taistelupelit ovat pelejä, joissa rajatulla alueella asetetaan vastakkain vähintään kaksi kamppailijaa, jotka pyrkivät päihittämään toisensa iskuin, heitoin, vastahyökkäyksin ja joskus myös asein. Useimmiten käytössä on pelaajien liikkumista rajoittava 2D-areena, jossa kamppailijat voivat liikkua eteenpäin, taaksepäin tai ylöspäin hyppien. Osa peleistä tukee myös rajattua liikkumista 3D-tilassa.

Kun kyse on taistelupelien genrestä, ovat pelit lähtökohtaisesti arcadea henkiviä, kun taas esimerkiksi nyrkkeilyä tai painia simuloivat pelit lasketaan useimmiten urheilupelien kategoriaan. Genren peruskonsepteihin kuuluvat energiapalkit, joiden ehtyessä kruunataan kierroksen voittaja. Useimmissa taistelupeleissä tarjolla on lukuisia taistelijoita, joilla kaikilla on omat liikkeensä sekä erikoisominaisuutensa.

Genrellä on jo varsin pitkä historia. Ensimmäisenä taistelupelinä pidetään tätä nykyä vuoden 1976 yksinkertaista nyrkkeilypeliä Heavyweight Champ, mutta toden teolla pelilajin nosti suosioon vuonna 1984 julkaistu Karate Champ, joka kohosi jättihitiksi. Pelin lisäosa oli samalla ensimmäinen taistelupeli, joka mahdollisti kahden pelaajan keskinäiset kamppailut. Vaikka genre sai jatkuvasti uusia ja innovatiivisia tulokkaita, hallitsivat pelihalleja edelleen beat ’em upit sekä shoot ’em upit.

Käänteentekeväksi hetkeksi luetaan yleensä vuosi 1991, jolloin markkinoille saapui Street Fighter II, jonka edistyksellinen teknologia mahdollisi entistä enemmän taitoon pohjautuvan pelaamisen. Samalla myös monipuoliset kombot esitellyt peli nousi pelihallien hitiksi, joka nosti taistelupelit hetkessä ykköslajiksi. Markkinoille saapui tietenkin välittömästi myös lukuisia kilpailijoita.

Taistelupelit pohjautuvat edelleen vahvasti Street Fighter II:n näyttämään esimerkkiin, vaikka pelit ovatkin entistä näyttävämpiä ja monipuolisempia. 2000-luvun alkupuolina taistelupelit ehtivät kehittyä jo niin monipuolisiksi ja taitoa vaativiksi, että viihteellisemmistä peleistä nauttivat pelaajat eivät enää jaksaneet taistelemisesta kiinnostua, mutta näinä päivinä puhutaan jälleen taistelupelien genren uudesta noususta. Muutoksessa ovat auttaneet erityisesti klassikkosarjojen uudet versiot Street Fighter IV ja Tekken 6 sekä viihteellisyyteen ja värikkyyteen panostava Super Smash Bros. -pelisarja.

Taistelupelit nauttivat suurta suosiota myös, kun kyseessä on esports. Osaamisesta palkitaan, eikä e-urheilu ole tälläkään saralla mitään pientä puuhastelua, vaan käytännössä kaikkien hittipelien parissa tarjolla on jopa satoihin tuhansiin dollareihin kohoavia palkintopotteja.

Street Fighter

Lähes synonyymi taistelupelien genrelle on pelisarja Street Fighter, joka sai alkunsa jo vuonna 1987. Sonny Chiban elokuvista ammentanut arcade-peli nousi jonkinlaiseen suosioon, mutta toden teolla pankin räjäytti neljä vuotta myöhemmin lanseerattu jatko-osa Street Fighter II, joka esitteli useimmat genren perusperiaatteet. Tarjolla oli lukuisia taistelijoita, joista jokaisella oli omat liikearsenaalinsa, jotka koostuivat jopa kymmenistä eri iskuista.

Street Fighterista on ehditty julkaista jopa kymmeniä erilaisia versioita, mutta vuoden 2023 kesälle povattu uutuusversio kantaa tästä huolimatta vasta nimeä Street Fighter 6. Tähän mennessä pelisarjan uusin tulokas on vuonna 2016 julkaistu Street Fighter V, joka nousi ristiriitaisista arvosteluista huolimatta parhaiten myyväksi sarjan peliksi. Peli on nauttinut suosiota myös elektronisen urheilun parissa. Vuosittaisen Capcom Cupin palkintorahat ovat kohonneet jopa 380 000 dollariin.

Street Fighter on 12,2 miljardin dollarin tuotoilla kaikkien aikojen tuottoisin pelisarja. Pelien ohella Street Fighterin brändin alla on julkaistu esimerkiksi mangaa, animaatioita sekä useita elokuvia.

Super Smash Bros.

Taistelupelien genressä täysin uniikki ilmestys on Nintendon jo vuodesta 1999 lähtien julkaisema Super Smash Bros. -pelisarja. Pelissä vastakkain asettuvat Nintendon klassikkopeleistä tutut hahmot Mariosta Linkiin, minkä lisäksi sarjan tuoreemmissa peleissä on nähty myös ulkopuolisia hahmoja jopa Street Fighterista. Perinteistä energiapalkkia ei hahmoilta löydy, vaan iskuja vastaanottavat hahmot kasvattavat vahinkoprosenttiaan, jonka noustessa hahmon heittäminen ulos pelikentältä onnistuu helpommin.

Nintendolle tuttuun tapaan kymmeniä jatko-osia ei ole luotu, vaan uusia pelejä on lanseerattu sarjassa harvakseltaan. Yhteensä Super Smash Bros. -pelejä on tarjolla viisi, joista suosituimpana voidaan pitää GameCuben suosituimmaksi peliksi noussutta Super Smash Bros. Meleetä. Suureen suosioon on noussut myös sarjan uusin tulokas, vuonna 2018 Nintendo Switchille julkaistu Super Smash. Bros Ultimate, jota arvostelijat ovat pitäneet jopa sarjan parhaana pelinä. 28 miljoonalla myydyllä kappaleella kyseessä on kaikkien aikojen myydyin tappelupeli.

Vaikka pelit ovat värikkäitä ja viihteellisiä, vaatii todellinen menestys myös taitoa, mikä on tehnyt Super Smash Bros. -peleistä myös elektronisen urheilun suosikkeja. Sekä Ultimatessa että Meleessä on tarjolla hyvinvoivat skenet, joissa ei palkintojenkaan suhteen säästellä. Smash Summit -turnauksissa on ollut jaossa yli 150 tuhannen dollarin palkintopotteja.

Marvel vs. Capcom

Yksi kiinnostavimmista pelisarjoista taistelupelien genressä on Street Fighteristakin tunnetun Capcomin kehittämä Marvel vs. Capcom, joka sai alkunsa jo vuonna 1996. Sarjan ensimmäinen peli kulki nimellä X-Men vs. Street Fighter, eikä liene epäselvää, että pelissä asetettiin tutut Street Fighterin kamppailijat Marvelin supersankareita vastaan. Sittemmin sarja on saanut yhteensä seitsemän peliä, jotka on vuodesta 1998 lähtien tunnettu nimellä Marvel vs. Capcom.

Värikäs pelisarja on lisännyt kamppailijoiden määrää jatkuvasti, joten tätä nykyä peleissä voidaan nähdä esimerkiksi Mega Manin sekä Spider-Manin välisiä kamppailuja. Kun useimmissa taistelupeleissä vastakkain ovat yksittäiset kamppailijat, otellaan Marvel vs. Capcom -sarjan peleissä joukkueina. Mielenkiintoisena erikoisuutena peli myös painottaa ilmassa käytäviä kamppailuja. Kun Street Fighteria on tavattu pitää haastavanakin peliä, tavoittelee Marvel vs. Capcom yksinkertaisuudellaan myös viihteellisiä pelejä. Tarjolla on esimerkiksi Simple Mode, joka mahdollistaa vaativien yhdistelmäiskujen tekemisen yhdellä napinpainalluksella.

Sarja on saanut vaihtelevia arvioita, mutta myynnit ovat tästä huolimatta olleet tasaisia. Yli kymmenen miljoonaa peliä myyneen pelisarjan tuorein julkaisu on vuonna 2017 ilmestynyt Marvel vs. Capcom: Infinite. Elektronista urheilua harrastetaan näidenkin pelien parissa, mutta palkintosummat ovat jääneet verrokkeihin verrattuna varsin maltillisiksi.

Tekken

Street Fighterin ohella genren kuolemattomiin klassikoihin kuuluu myös rautanyrkkiä tarkoittava Tekken, joka on yksi maailman suosituimmista pelisarjoista. Namcon jo vuonna 1994 lanseeraama sarja tunnetaan poikkeuksellisesta immersiosta sekä innovatiivisesta 3D-ominaisuuksien käytöstä.

Sarja sisältää seitsemän varsinaista peliä sekä lukuisia spin-offeja. Tuorein tulokas on vuonna 2015 julkaistu Tekken 7, joka nousi jättihitiksi yli 10 miljoonalla myydyllä pelillä. Myös arvostelumenestystä haalinut peli pyrki tietoisesti entistä aloittelijaystävällisempään lähestymistapaan, millä oli osansa pelin menestyksessä. Uusia pelejä on tietenkin luvassa – Tekken 8 on tarkoitus julkaista vuonna 2023.

Tekken on yli 53 miljoonalla myydyllä pelillä yksi kaikkien aikojen parhaiten myyneistä videopelisarjoista. Pelien ohella sarjan nimellä on kehitetty useampia animaatioelokuvia, näyteltyjä elokuvia sekä vuonna 2022 julkaistu animaatiosarja.

Tekken on luonnollisesti ollut hitti myös elektronisen urheilun maailmassa. Tekken 7 on ympäri maailman suosittu elektronisen urheilun laji, jonka parissa pyörivät parhaimmillaan jopa varsin suuret summat. Vuoden 2019 TWT Finalsissa palkintopotti kohosi peräti 250 tuhanteen dollariin.

Killer Instinct

Raren anti taistelupelien genrelle on vuonna 1994 julkaistu Killer Instinct, joka julkaistiin paitsi arcade-laitteena, myös konsoliversiona Super Nintendolle sekä Game Boylle. Vain pari vuotta myöhemmin julkaistiin jatko-osa Killer Instinct 2, joka tunnettiin kotikonsoleilla nimellä Killer Instinct Gold. Uuden tulemisen sarja teki vuonna 2013 Double Helix Gamesin käsissä. Uusi versio tunnettiin jälleen yksinkertaisesti nimellä Killer Instinct.

Pelisarja pohjautuu mekanismeiltaan vahvasti Street Fighteriin ja Mortal Kombatiin, mutta jotain omaakin löytyy. Tarjolla on esimerkiksi automaattisia komboja, ultrakomboja, lopetusliikkeitä sekä erikoinen kahden energiapalkin systeemi. Molemmat energiapalkit on saatava nolliin, jotta ottelu päättyy voittoon. Vuoden 2013 uutuusversio sai varsin positiiviset arviot, ja peliä pidettiin hyvänä yhdistelmänä aloittelijaystävällisyyttä sekä sisältöä myös vaativammille ja taitavammille pelaajille.

Killer Instinct on viihdyttänyt myös elektronisen urheilun ystäviä, vaikka viime vuosina skene onkin likipitäen kuollut. Parhaimmillaan Evo 2015 -turnauksessa oli jaossa yli 50 tuhanteen dollariin kohonnut palkintopotti.

Tutustu urheilu-uutisiimme
  • Kuumimmat veikkausvinkit 1.-7.4.Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa maistuvimmat veikkausvihjeet tulevalle viikolle. Katso maistuvat vetovihjeet ja ammattilaisten kasaamat vetovinkit niin Englannin Valioliigaan kuin muihinkin huipputapahtumiin. Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta löydät aina sekä tuoreimmat ... Lue lisää
  • Golf: Masters 6.-9.4.Golfista puhuttaessa lajin kiistaton ykkösturnaus on Augusta National Golf Clubilla jo lähes sadan vuoden ajan pelattu Masters Tournament. Tänä vuonna Golf Masters käynnistyy 6. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat viikonlopun ajan. Hallitsevana mestarina turnaukseen ... Lue lisää
  • Veikkausliiga $yearJalkapallon Veikkausliiga käynnistyy jälleen. Kotimaisen jalkapallon pääsarja Veikkausliiga $year pyörähti käyntiin 5. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina marraskuulle saakka. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee jälleen kerran Helsingin HJK ... Lue lisää