Ajopelit

Ajopelit Ajopelit

Autourheilu on aina nauttinut Suomessa suurta suosiota, eikä esports ole poikkeus. Olemme listanneet kiinnostavimmat ajopelit, kun kyseessä on elektroninen urheilu. Kehitys on ollut viime vuosina huimaa tälläkin saralla.

Ajopelit vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Ajopelit

Ajopelit Ajopelit

Ajopeleillä on jopa huomattavan pitkä historia, sillä ensimmäiset arcade-henkiset ajopelit on kehitetty jo 30-luvun puolella. Jo varhaiset autoilupelit hyödynsivät oikeita ratteja ja polkimia, vaikka pelaaja ajoikin näissä peleissä radalla aivan yksin. Ei liene mikään ihme, että autourheilu siirtyi välittömästi myös tietokoneiden ja videopelien maailmaan – ensimmäiset tällaiset ajopelit ovat peräisin jo 70-luvulta. Suosiota nauttivat esimerkiksi Magnavox Odysseylle vuonna 1972 kehitetty Wipeout, vuoden 1974 Gran Trak 10 sekä vuoden 1979 suurhitiksi noussut Segan Monaco GP.

Ensimmäiset suosioon nousseet ajopelit olivat ensisijaisesti ylhäältä kuvattuja 2D-pelejä, mutta jo 70-luvun puolella suosioon nousivat niin sanotut pseudo-3D-pelit, jotka pyrkivät mallintamaan entistäkin paremmin aitoa ajokokemusta. Jopa maailman tärkeimmäksi ajopeliksi on julistettu Atarille vuonna 1982 julkaistu Pole Position. Entistäkin näyttävämpää graafista ilmettä taas tarjosi suorastaan ikoninen vuoden 1986 Out Run.

Ensimmäiset simulaatiohenkiset ajopelit saapuivat markkinoille 80-luvun puolella – genren ensimmäisenä pelinä voidaan pitää vuoden 1989 Indianapolis 500: The Simulationia. Ehkäpä merkittävimpänä varhaisena simulaatiopelinä voidaan pitää vuoden 1992 Formula One Grand Prix’tä. Sittemmin teknologinen kehitys on tehnyt myös ajopeleistä entistäkin näyttävämpiä, entistäkin realistisempia sekä entistäkin viihdyttävämpiä.

Pelkästä pikkulasten puuhastelusta ei ole kysymys, vaan parhaat ajopelit kykenevät simuloimaan esimerkiksi formuloita jopa pelottavan tarkasti. Ajopeleillä harrastettava e-urheilu onkin noussut suosioon jopa maailman parhaiden formulakuskien joukossa, eikä parhailla simulaatiopeleillä harjoittelu ole lainkaan harvinaista. Jos esports autourheilun parissa kiinnostaa, riittää potentiaaliselle kuskille reilusti valinnanvaraa. Olemme esitelleet kiinnostavimmat, laadukkaimmat sekä suosituimmat modernit ajopelit.

Formula E

Vuonna 2014 kansainvälinen autoliitto FIA lanseerasi täysin uuden formulasarjan, joka poikkeaa runsaasti kilpailijoistaan. Formula E ajetaan pelkästään sähköautoilla. Parhaimmillaan kymmeniä miljoonia katsojia kerännyt sarja on herättänyt runsaasti huomiota, sillä erityisesti alkuvuosina sarjassa nähtiin entisiä formulakuljettajia ja jopa maailmanmestareita. Esimerkiksi Jacques Villeneuve on ajanut sarjaa.

Formula E on linkittynyt runsaasti myös elektronisen urheilun maailmaan. Konkreettisin esimerkki tästä on vuoden 2017 Visa Vegas eRace, joka asetti Formula E -kuskit vastakkain parhaiden fanien kanssa rFactor 2 -pelin varta vasten kisaa varten luodulla fiktiivisellä radalla. Suomalaisittain kiinnostavasti peräti neljä kymmenestä miljoonan dollarin kisaan valitusta fanista tuli juuri Suomesta. Alustavasti voiton nappasi Olli Pahkala, mutta teknisen vian vuoksi hänen sijoitustaan pudotettiin myöhemmässä tarkastuksessa. Pahkala kykeni kamppailemaan tasaväkisesti Formula E -sarjaa ajaneen ruotsalaisen Felix Rosenqvistin kanssa.

Gran Turismo Sport

Legendaarisimpien pelisarjojen joukkoon lukeutuu ajopelien klassikko Gran Turismo, jonka tuorein osa Gran Turismo Sport julkaistiin vuonna 2017. Erityisesti elektronista urheilua varten suunniteltu Gran Turismo Sport on itsensä FIAn tukema peli, jossa järjestetään myös FIAn sertifioimat mestaruuskilpailut.

Peli on jaettu kahteen eri pelimuotoon, jotka ovat yksinpelaamiseen tarkoitettu Arcade Mode sekä varsinainen kilpailullinen Sport Mode, jossa pelaajat kilpailevat kolmessa viikoittaisessa kisassa. Varsin hyvät arviot saanut peli kohosi myös myyntimenestykseksi, sillä Gran Turismo Sport oli vuoden 2019 arvioiden mukaan myynyt jo 8 miljoonan kappaleen verran.

Elektronisen urheilun ykkössarjana pelissä toimii Gran Turismo World Series, joka on tavannut koostua kuudesta vuosittaisesta Grand Prix’stä. Pelin parissa menestystä ovat niittäneet erityisesti japanilaiset kuskit.

iRacing

Lähes synonyymiksi laadukkaalle ajosimulaatiolle on muodostunut vuonna 2008 lanseerattu iRacing, jota on päivitetty säännöllisesti näihin päiviin saakka. Tuorein päivitys on julkaistu vuoden 2022 toukokuussa. iRacing vaatii käyttäjältä säännöllisen tilausmaksun maksamista, mutta rahalle saa vastinetta. Peli pyrkii mallintamaan mahdollisimman hyvin oikeaa ajoelämystä oikeilla radoilla – tätä nykyä tarjolla on satoja autoja sekä ratoja.

Ammattikuskienkin suosikiksi noussut iRacing on vain kasvattanut suosiotaan yli kymmenen vuoden aikana. Tätä nykyä pelillä on noin 160 000 aktiivista pelaajaa, jotka peli asettaa automaattisesti kilpailemaan omantasoisten kuskien kanssa. iRacingissa järjestetään runsaasti elektronista urheilua, eikä ole lainkaan tavatonta, että radoilla nähdään myös ammattikuskeja. Vuonna 2020 järjestetty eNASCAR iRacing Pro Invitational Series keräsi Foxilla miljoonayleisöjä, kun simulaattoritaiturit kilpailivat NASCARin huippukuskeja vastaan.

Voittosummat ovat varsin maistuvia ja parhaat kuskit pystyvät iRacingin parissa yli sadantuhannen vuosituloihin.

Trackmania

Jos iRacing tarjoaa autenttisia elämyksiä aidon autourheilun ystäville, on Trackmania täysin toista maata. Jo vuonna 2004 alkunsa saaneessa arcade-henkisessä pelisarjassa pelaajat rakentavat omat autonsa ja kilpailevat värikkäillä ja viihdyttävillä radoilla. Lukuisia pelejä poikineen sarjan tuorein tulokas on vuonna 2020 lanseerattu ilmaispeli, joka kantaa samaa nimeä kuin pelisarjakin. Trackmania keräsi runsaasti suosiota tietokoneilla, mikä johti siihen, että myös konsoliversio saapuu pelattavaksi vuoden 2023 alussa.

Nopeatempoinen vauhteja ja stuntteja yhdistelevä peli sisältää kerralla 25 rataa, jotka vaihtelevat kolmen kuukauden välein. Myös Trackmania tarjoaa viihdettä elektronisen urheilun ystäville. Pelin virallinen elektronisen urheilun sarja on vuosittainen Trackmania World Tour, joka on avoin niin huippuluokan ammattipelaajille kuin puhtaille amatööreillekin. Lajin menestynein kuski on kanadalainen Carl Jr., joka on tähän mennessä takonut pelillä reilut 86 tuhatta dollaria.

Project CARS

Todelliseksi moderniksi hitiksi on noussut Slightly Mad Studiosin kehittämä ja Bandai Namco Entertainmentin julkaisema Project CARS. Pelisarjan ensimmäinen osa lanseerattiin vuonna 2015 simulaatiohenkisenä ja hiekkalaatikkomaisuutta painottavana pelinä, joka pyrki erottautumaan kilpailijoistaan valinnanvapaudella ja monipuolisuudella. Gran Turismoa ja Forza-sarjaa haastanut peli oli menestys, mikä poiki myös vuonna 2017 julkaistun jatko-osan.

Project CARS 2 oli entistäkin monipuolisempi ja näyttävämpi simulaatiopeli, joka tuki myös VR-pelaamista. Arvostelijat kuvailivat peliä haastavaksi, mutta kunnianhimoiseksi ja laadukkaaksi. Tuorein konsoleille julkaistu versio on vuoden 2020 Project CARS 3, jonka arcade-henkisyys ei miellyttänyt sen enempää kriitikoita kuin pelaajiakaan, eikä peli kyennyt nousemaan edeltäjiensä kaltaiseksi myyntimenestykseksi.

Erityisesti Project CARS 2 ehti nauttia jonkinlaista suosiota myös elektronisen urheilun maailmassa. Suomen Joni Törmälä oli vuonna 2018 maailman eniten pelin parissa tienannut kuski.

rFactor 2

Yksi todellisten ammattilaisten suosikeista on vuonna 2013 julkaistu rFactor 2, joka pyrkii täydelliseen realismiin. Pelin taustalta löytyy rFactor Pro -ohjelmisto, jota hyödyntävät kehitystyössään käytännössä kaikki formuloiden ja NASCARin tallit, joten mistä tahansa puuhastelusta ei todellakaan ole kyse. Huippuluokan fysiikat ja rengasmallinnuksen sisältävä rFactor 2 ei pyri simuloimaan ainoastaan moderneja autoja, vaan käytännössä kaikkia useampirenkaisia kilpa-autoja kaikilta aikakausilta.

Peliä kehitetään edelleen jatkuvasti, ja elektronisen urheilun skene elää ja voi hyvin rFactor 2:n parissa. Vuoden 2017 poikkeuksellista miljoonan dollarin Las Vegasin kisaa lukuun ottamatta kaikki suurimmat palkintopotit ovat parilta viime vuodelta, jolloin esimerkiksi Formula E: Accelerate -kilpailussa on päästy yli sadantuhannen palkintopotteihin.

Parhaimmillaan kisoissa on nähty mukana todellisia suurnimiä – kaksi Formula 1 -maailmanmestaruutta putkeen napannut Max Verstappen on napannut palkintorahoja sekä rFactor 2:n että iRacingin parissa. Juuri nämä kaksi peliä tuntuvatkin olevan ammattikuskien mieleen.

Kart Rider

Jos ehdotonta realismia tavoitteleva armoton simulaatio ei innosta, löytyy autopelien genrestä vaihtoehtoja myös arcade-henkisemmille pelaajille. Yksi ehdottomista suosikeista tällä saralla on Nexon Korea Corporationin jo vuonna 2004 julkaisema Kart Rider, jonka alkuperäinen versio tunnetaan nimellä Crazyracing Kartrider. Huomattavasti legendaarista Mario Kartia muistuttava värikäs karting-peli panosti toimintaan esimerkiksi erilaisten aseiden sekä erikoistehosteiden muodossa.

Vaikka Kart Rider ei välttämättä sano suomalaiselle mitään, muodostui pelistä Etelä-Koreassa suoranainen instituutio. Yli miljardi dollaria tuottanut peli on kerännyt lähes 400 miljoonan pelaajan joukon, joka sisältää yli puolet Etelä-Korean kansasta sekä lähes puolet Taiwanin väestöstä. Aina viime vuosiin saakka pelin parissa on järjestetty korealaisia turnauksia, joiden palkintopotit pyörivät kymmenissä tuhansissa dollareissa.

Vuonna 2023 pelistä lanseerataan viimeinkin kansainvälinen uutuusversio, joka on tällä kertaa pelattavissa tietokoneiden lisäksi myös konsoleilla. Kart Rider: Drift saattaa hyvinkin nousta jättihitiksi myös suomalaisten parissa.

Tutustu urheilu-uutisiimme
  • Kuumimmat veikkausvinkit 1.-7.4.Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa maistuvimmat veikkausvihjeet tulevalle viikolle. Katso maistuvat vetovihjeet ja ammattilaisten kasaamat vetovinkit niin Englannin Valioliigaan kuin muihinkin huipputapahtumiin. Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta löydät aina sekä tuoreimmat ... Lue lisää
  • Golf: Masters 6.-9.4.Golfista puhuttaessa lajin kiistaton ykkösturnaus on Augusta National Golf Clubilla jo lähes sadan vuoden ajan pelattu Masters Tournament. Tänä vuonna Golf Masters käynnistyy 6. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat viikonlopun ajan. Hallitsevana mestarina turnaukseen ... Lue lisää
  • Veikkausliiga $yearJalkapallon Veikkausliiga käynnistyy jälleen. Kotimaisen jalkapallon pääsarja Veikkausliiga $year pyörähti käyntiin 5. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina marraskuulle saakka. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee jälleen kerran Helsingin HJK ... Lue lisää