Urheilupelit

Esports urheilupelit Esports urheilupelit

Kun esports kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, kasvaa samalla tietenkin myös urheilupelien suosio. Elektroninen urheilu on monen suomalaisenkin mielestä parhaimmillaan, kun peleinä toimivat monipuoliset urheilupelit.

Elektroniset urheilupelit vedonlyönnin kohteena:
1.
Mr Green Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

2.
Betiton
Bonus:
10€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

3.
Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

4.
Come​On Sport
Bonus:
300€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

5.
Net​Bet
Bonus:
30€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

6.
Karamba-Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

7.
888 Sport
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.

Urheilupelit

Esports urheilupelit Esports urheilupelit

Urheilupelit ovat peleistä jopa perinteisimpiä. Yksinkertainen pingispeli Pong oli ensimmäinen kotikäyttöön tarjottu videopeli, mutta näistä ajoista myös urheilupelit ovat kehittyneet huomattavasti. Suosituimmat urheilupelisarjat alkavat olla jo vuosikymmeniä vanhoja, sillä esimerkiksi jalkapalloon, koripalloon tai amerikkalaiseen jalkapalloon perustuvat pelisarjat viihdyttävät vuodesta toiseen.

Lienee selvää, että esports on kasvava ilmiö myös urheilupelien saralla. Vaikka rahakkain ja seuratuin e-urheilu tuntuukin keskittyvän erilaisiin ammuskelu- ja areenataistelupeleihin, nauttivat myös urheilupelit elektronisen urheilun ystävien parissa suurta suosiota.

Erityisesti vedonlyöjät ovat löytäneet elektroniset urheilupelit, sillä turnaukset pyörivät lähes vuorokauden ympäri, mikä mahdollistaa pelien seuraamisen ja veikkaamisen koska tahansa. Monet urheilupelit tunnetaan tietenkin myös korkeasta temposta, mikä viihdyttää vedonlyöjiä. Ottelu ei välttämättä kestä kymmentä minuuttia kauempaa, mikä erottaa urheilupelit useimmista muista kilpailluista elektronisen urheilun muodoista.

FIFA series

Yli 111 miljoonaa kappaletta myynyt FIFA series on Guinnessin ennätystenkirjan tunnustamana kaikkien aikojen myydyin urheilupelisarja. EA Sportsin jo vuonna 1993 lanseeraama jalkapallopelien sarja on muodostunut suoranaiseksi ilmiöksi, jonka kymmenille alustoille julkaistut uutuusversiot viihdyttävät pelaajia vuosittain.

Parhaimmillaan sarjan pelit ovat myyneet jo ensimmäisen myyntiviikon aikana yli kolme miljoonaa kappaletta, mikä kertoo omaa kieltään pelisarjan huippusuosiosta. Sarjan tuorein peli on simppelisti nimetty FIFA 2023, joka julkaistiin vuoden 2022 syksyllä. Peli esitteli entistäkin teknisemmän harhauttelujärjestelmän sekä uuden HyperMotion2-konseptin, jonka avulla pelin animaatiot muistuttavat entistäkin enemmän oikeaa jalkapalloa. Koneoppimista hyödyntäen peliin on luotu yli 6 000 oikeisiin jalkapallo-otteluihin pohjautuvaa animaatiota.

Pelin ympärille on tietenkin muodostunut myös aktiivinen elektronisen urheilun kulttuuri. Sarjat pyörivät ympäri vuoden ja kilpailullisia pelejä pääsee seuraamaan käytännössä vuorokauden ajasta riippumatta. Jo kahdenkymmenen vuoden ajan samalla nimellä tunnettu pelisarja joutuu tulevana vuonna vaihtamaan nimeään, kun EA Sportsin sopimus FIFAn kanssa loppuu. Tulevan vuoden versio tunnetaankin alustavasti nimellä EA Sports FC.

Madden

Amerikkalaisen jalkapallon puolella vastine FIFAlle on jo 80-luvun puolella alkunsa saanut Madden, joka on saanut nimensä selostajalegenda John Maddenilta. Ensimmäinen John Madden Football julkaistiin jo vuonna 1988 vuosien kehitystyön jälkeen. Madden itse vaati, että pelistä luodaan mahdollisimman realistinen.

Sittemmin sarja on kasvanut vauhdilla, ja tätä nykyä uusi Madden NFL saapuu markkinoille vuosittain. Todelliseksi amerikkalaiseksi instituutioksi noussut pelisarja on myynyt reilusti yli sadan miljoonan pelin verran, tuottaen samalla miljardien edestä myyntituloja.

Pelisarjan tuorein versio on vuoden 2022 kesällä julkaistu Madden NFL 23, joka on tarjolla kaikille moderneille pelikoneille. Keskinkertaiset arviot saanut peli ei sisällä suuria muutoksia varhaisempiin versioihin verrattuna, mutta tästä huolimatta peliä pidettiin yleisesti parannuksena edellisen vuoden versioon verrattuna. Uutuutena tarjolla on pelaajat historiaan vievä The John Madden Legacy Game, jossa John Madden valmentaa suosikkipelaajiaan.

Madden nauttii tietenkin suurta suosiota myös elektronisen urheilun ystävien parissa. EA Sports järjestää vuosittain virallisen Madden Championship Seriesin, jossa kamppaillaan tänä vuonna 1,7 miljoonan dollarin palkintopotista. Perinteisiin kuuluu myös jopa urheilukanavilla televisioitu vuosittainen Madden Bowl, jossa NFL-ammattilaiset mittaavat taitojaan Madden-pelin parissa.

NBA 2K

Koripallon puolella kilpailua urheilupelien saralla riittää, mutta alansa ykköseksi on noussut 2K Sportsin julkaisema NBA 2K, jonka ensimmäinen versio ilmestyi vuonna 1999. Alun perin Segan sarjana tunnettu NBA 2K on sittemmin eriytynyt omaksi kokonaisuudekseen, jonka pelejä julkaistaan laitteelle kuin laitteelle. Uusi versio ilmestyy tätä nykyä luonnollisesti vuosittain.

Realistisuudesta, näyttävästä ulkoasusta ja tasaisesta laadusta tunnettu NBA 2K -sarja on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman parhaiten myyvistä videopelisarjoista. Vuoteen 2018 mennessä pelejä yli myyty yli 90 miljoonaa kappaletta, mikä tekee NBA 2K -sarjasta samalla myös kaikkien aikojen myydyimmän korispelien sarjan. Tuorein versio on seitsemälle eri alustalle julkaistu NBA 2K23, joka mahdollistaa myös historiallisista NBA-kausista nauttimisen uratilassa. Peli sai pääosin positiivisia arvioita, vaikka pelin sisältämiä lisämaksuja kritisoitiinkin runsaasti.

NBA 2K -sarja on ollut elektronisen urheilun saralla suoranainen edelläkävijä, sillä vuodesta 2017 lähtien toiminnassa on ollut virallinen NBA 2K League, joka toimii yhteistyössä oikean NBA:n kanssa. Kyseessä onkin ensimmäinen urheilupeliliiga, jota pyörittää pohjoisamerikkalainen suursarja. Sarja mukailee oikean NBA:n toimintaa, pelejä on runsaasti ja kauden lopussa odottavat pudotuspelit sekä finaaliottelut. Jokainen joukkue koostuu viidestä pelaajasta, jotka nauttivat kuuden kuukauden kauden ajan hulppeasta elämästä ja vakaasta palkasta, joka kohoaa kymmeniin tuhansiin dollareihin. Lisäksi kauden aikana jaetaan menestyjille lisäpalkkiota jopa miljoonan dollarin edestä.

Selvää lienee, että sarjan pelien seuraaminen onnistuu suorana lähetyksenä, minkä lisäksi laadukkailla vedonlyöntisivustoilla pääsee myös lyömään vetoa NBA 2K Leaguen tuloksista.

Pro Evolution Soccer

Jalkapallopelien saralla on pitkään nautittu kahden suuren kilpailusta. Konamin vastine huippusuositulle FIFAlle on Pro Evolution Soccer, joka sai sarjana alkunsa jo vuonna 1995. Japanissa Winning Eleveninä tunnettu sarja ehdittiin länsimaissa tuntea aluksi Goal Stormina, ISS Prona ja ISS Pro Evolutionina, ennen kuin nimi vakiintui vuonna 2001 muotoon Pro Evolution Soccer. Vuonna 2020 päädyttiin jälleen nimimuutokseen, sillä tätä nykyä Pro Evolution Soccer kantaa nimeä eFootball.

Vuosittain uuden version saavan sarjan uusin versio on tietenkin eFootball 2023, joka keskittyy nimensä mukaisesti ensisijaisesti netissä pelaamiseen. Käytännössä kaikille mahdollisille laitteille mobiililaitteita myöten julkaistu peli on lähtökohtaisesti täysin ilmainen, mutta mukana on myös maksullisia ominaisuuksia. Kun pitkään Pro Evolution Soccer tunnettiin laadukkaampana ja realistisempana vastineena FIFAlle, eivät viimeisimmät versiot ole enää kyenneet nousemaan samaan asemaan. eFootball 2023 sai todella kehnot arviot, eikä pelistä juuri löytynyt kehuttavaa. Konami vastasi kritiikkiin, ja ensimmäisen version jälkeen peliä onkin laitettu täysin uuteen uskoon.

Myös eFootballia pelataan tietenkin useissa elektronisen urheilun sarjoissa ympäri maailman, mutta peli ei ole kyennyt nousemaan FIFAn tasolle. Käytännössä FIFAsta onkin muodostunut jalkapallon ystävien valinta, kun kyse on elektronisesta urheilusta.

Rocket League

Jos erikoisemmat urheiluelämykset kiinnostavat, on Psyonixin vuonna 2015 julkaisema Rocket League vuodesta toiseen varma valinta. Futuristista urheilupeliä on kuvailtu pohjimmiltaan jalkapalloksi, jota pelataan rakettien voimalla toimivilla autoilla.

Rocket League on jatko-osa jo vuonna 2008 julkaistulle Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Carsille, joka ei kuitenkaan onnistunut nousemaan suursuosioon. Psyonix jatkoi kuitenkin pelin kehittämistä, ja Rocket League on vastaus kritiikkiin. Peliä on muokattu pelaajien toiveiden mukaisesti, markkinointiin panostettiin entistä enemmän ja samalla pelistä on tarkoituksella muovattu elektroniseen urheiluun erinomaisesti soveltuvaa tuotetta.

Rocket League nousi nopeasti jättisuosioon. Peli ehti kerätä jo vuoteen 2018 mennessä 40 miljoonaa pelaajaa, joista yli 10 miljoonaa oli myös maksanut pelistä. Tätä nykyä Rocket League on tarjolla ilmaiseksi, joten peliin tutustuminen onnistuu helposti.

Peli on muodostunut yhdeksi suurimmista suosikeista elektronisen urheilun saralla, ja kilpailuja on tarjolla huomattavan runsaasti. Peliä on pelattu sekä ESL-sarjassa että Major League Gamingissa, minkä lisäksi myös pelin valmistaja pyörittää omaa Rocket League Championship Seriesiä. Pikkusummista ei suosikkipelin parissa puhuta, vaan Championship Seriesin palkintorahat pyörivät nykyään reilusti yli parissa miljoonassa dollarissa.

Rocket League on noussut suosioon myös katsojaystävällisenä viihteenä. Vuoden 2017 X Gamesien yhteydessä mestaruusotteluita televisioitiin ESPN:llä, minkä lisäksi peli lukeutuu myös Twitchin suosituimpien joukkoon.

Tutustu urheilu-uutisiimme
  • Kuumimmat veikkausvinkit 1.-7.4.Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa maistuvimmat veikkausvihjeet tulevalle viikolle. Katso maistuvat vetovihjeet ja ammattilaisten kasaamat vetovinkit niin Englannin Valioliigaan kuin muihinkin huipputapahtumiin. Urheiluvedonlyönti.netin sivuilta löydät aina sekä tuoreimmat ... Lue lisää
  • Golf: Masters 6.-9.4.Golfista puhuttaessa lajin kiistaton ykkösturnaus on Augusta National Golf Clubilla jo lähes sadan vuoden ajan pelattu Masters Tournament. Tänä vuonna Golf Masters käynnistyy 6. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat viikonlopun ajan. Hallitsevana mestarina turnaukseen ... Lue lisää
  • Veikkausliiga $yearJalkapallon Veikkausliiga käynnistyy jälleen. Kotimaisen jalkapallon pääsarja Veikkausliiga $year pyörähti käyntiin 5. huhtikuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat aina marraskuulle saakka. Hallitsevana mestarina kauteen lähtee jälleen kerran Helsingin HJK ... Lue lisää