Royalist​play Sports
Bonus:
100€

18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.

Maastohiihtäjä Iivo Niskanen on viime vuosina ollut tutkitusti Suomen suosituin urheilija kerta toisensa jälkeen. Hiihtolatuja jo lähes kymmenen vuoden ajan hallinnut Niskanen on onnistunut loistamaan erityisesti olympialaisissa, joista suomalaishiihtäjä on haalinut yhteensä viisi mitalia – näistä peräti kolme kultaa. 15 kilometrin perinteisellä loistava suosikkihiihtäjän on kuitenkin saalistanut olympiakultaa myös kahdella muulla matkalla.

Iivo Niskanen syntyi Oulussa, mutta vietti lapsuutensa Pohjois-Savossa Vieremällä. Perheeseen kuului vanhempien lisäksi myös sisaruksia, joista Kerttu Niskanen on myös onnistunut haalimaan olympiamitaleja maastohiihdossa. Juuri neljä vuotta vanhempi isosisko innosti myös Iivo Niskasen kokeilemaan hiihtämistä. Kilpailuhenkiset sisarukset hiihtivät läpi nuoruuden isän kyhäämillä laduilla.

Vaikka Iivo Niskanen pärjäsi jo nuorena kisoissa erinomaisesti, kuvailee nuoruusvuosien valmentaja Esko Paavola Niskasen olleen vielä 14-vuotiaana täysi raakile, jonka tekniikka oli täysin onneton. Määrätietoisen Niskasen kehno perinteisen tekniikka saatiin kuitenkin nopeasti hiottua kuntoon, ja juuri perinteisestä muodostui Niskasen bravuuri.

Iivo Niskanen on parhaimmillaan perinteisellä ja pitkillä matkoilla, kun keli on vähävauhtinen ja hiihto vaatii poikkeuksellista fyysisyyttä. Kunnianhimon ja kilpailuvietin ohella entiset valmentajat kehuvat erityisesti Niskasen hapenottokykyä, mikä tuleekin parhaimmillaan esiin juuri pitkillä matkoilla.

Niskanen on ollut vuodesta 2018 naimisissa entisen maastohiihtäjä Saana o.s. Kemppaisen kanssa. Urheilusaavutusten ohella Niskanen on palkittu myös Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkillä.

Urheilu-ura

Iivo Niskanen nousi jo nuorena huipulle. Nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa hän oli jo 18-vuotiaana kärkikahinoissa mukana, ja samoihin aikoihin Niskanen osallistui myös ensimmäistä kertaa maastohiihdon maailmancupiin. Ensimmäinen mitali nuorten MM-kisoissa tuli vuonna 2011 viestipronssin muodossa. Jatkuvasti vauhtiaan parantanut Niskanen voitti vuonna 2014 alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä, joka oli tässä vaiheessa muodostunut bravuurimatkaksi. Heti perään Niskanen onnistui nappaamaan samalla matkalla ensimmäiset maailmancupin pisteensä sijoittumalla kahdeksanneksi Toblachissa.

Himoittu ensimmäinen mitalisija maailmancupissa tuli jo myöhemmin samana vuonna. Niskanen nappasi Rukan kisoissa perinteisen 15 kilometrin perinteisellä välittömästi voiton vuoden 2014 marraskuussa. Kokonaiskilpailun sijoitukset eivät kuitenkaan vielä tässä vaiheessa olleet kovin kummoisia. Vielä kaudella 2015–2016 Niskanen oli vasta 66., eikä mitalisijoja herunut.

Toden teolla Niskasen suksi alkoi luistamaan seuraavalla kaudella, jonka hän aloitti voittamalla jälleen Rukan 15 kilometrin perinteisen hiihdon. Mitalisijoja tuli kauden aikana jo useampia, ja 15 kilometrin lisäksi Niskanen sijoittui toiseksi myös 50 kilometrin matkalla. Ensimmäiset MM-mitalinsa Niskanen nappasi myös vuoden 2017 Lahden MM-kisoista. Kisat alkoivat parisprintissä Sami Jauhojärven kanssa napatulla pronssilla. Mitali olisi voinut olla kirkkaampikin, ellei Norjan Emil Iversen olisi kaatanut Niskasta.

Mitaliputki jatkui luonnollisesti perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin matkalla, jota Niskanen dominoi suvereeniin tyyliin. Uran ainoa maailmanmestaruus tuli peräti 17,9 sekunnin matkalla seuraavaksi tulleeseen hiihtäjään. Uransa kolmannen MM-kullan Niskanen nappasi vuoden 2019 MM-kisoista, jolloin hän sijoittui 15 kilometrin perinteisellä kolmanneksi.

Maailmancupissa Niskanen on uransa aikana ehtinyt voittamaan kahdeksan kilpailua, jotka kaikki ovat olleet perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin matkoja. Yhteensä mitalisijoja on 19 ja kolmen kärkeen Niskanen on noussut esimerkiksi 50 kilometrillä, 30 kilometrin takaa-ajossa, 15 kilometrin takaa-ajossa sekä vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä. Tasaisesti maailmancupin sijoituksia parantanut Niskanen oli parhaimmillaan kaudella 2021–2022, jolloin hän sijoittui jo kokonaiskilpailun kolmanneksi. Samalla kaudella Niskanen myös voitti maailmancupin normaalimatkojen cupin.

Erityisesti Iivo Niskanen kuitenkin muistetaan menestyksestä olympialaisissa, joissa Niskanen on hiihtänyt kerta toisensa jälkeen itsensä suomalaisten sydämiin.

Kuvia Iivo Niskasesta Kuvia Iivo Niskasesta

Olympialaisten sankari

Iivo Niskanen tunnetaan tietenkin erityisesti suorituksista olympialaisissa. Kolmiin olympialaisiin osallistunut suomalaishiihtäjä ei ole vielä kertaakaan jäänyt kisoissa ilman kultaista mitalia, ja poikkeuksellisesti olympiamenestystä on tullut peräti kolmella eri matkalla. Yhteensä Niskanen on ehtinyt voittamaan olympialaisissa peräti viisi mitalia, mikä tekee hänestä selvästi Suomen menestyneimmän edelleen aktiivisen olympiaurheilijan.

Iivo Niskanen nousi toden teolla pinnalle vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa vain 22-vuotiaana, jolloin hän oli vasta samalla kaudella onnistunut saavuttamaan ensimmäiset maailmancupin pisteensä. Mitali oli lähellä jo perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä, jonka kisassa Iivo sijoittui neljänneksi. Mitali jäi vain 0,2 sekunnin päähän.

Menestystä tuli kuitenkin välittömästi tämän jälkeen parisprintissä, johon Niskanen osallistui Sami Jauhojärven kanssa. Suomalaiset pystyivät jättiyllätykseen, sillä lopputuloksena oli uran ensimmäinen olympiavoitto. Suomalaiset nappasivat voiton venäläisten edestä vain vajaan sekunnin erolla. Niskanen osallistui myös 50 kilometrille, jossa hän sijoittui kymmenenneksi.

Uroteot saivat jatkoa vuonna 2018 Pyeongchangin olympialaisissa. Kisat alkoivat kehnosti, sillä yhdistelmäkilpailussa Niskanen oli vasta 19. Vaikka Niskanen oli viestissä erinomainen, ei Suomi kyennyt tässäkään lajissa mitaleille, vaan sijoitus oli neljäs. Mitalin tavoitteleminen jäi täten kisat huipentaneen perinteisen hiihtotavan 50 kilometrin kilpailun varaan. Niskanen lähti nopeasti irtiottoon Aleksei Poltoraninin kanssa. Kun kazakstanilainen oli karistettu kyydistä, huipentui kisa kaksinkamppailuun kovaa nousua tehneen Venäjän Aleksandr Bolshunovin kanssa. Niskanen onnistui lopulta nappaamaan uransa toisen olympiakullan huiman loppukirin jälkeen 18,7 sekunnin erolla.

Menestys olympialaisissa sai tietenkin jatkoa myös vuoden 2022 Pekingin olympialaisissa. Tällä kertaa suksi luisti 30 kilometrin yhdistelmähiihdossa loppuun asti, kun Niskanen sijoittui komeasti pronssille. Mitali tuli jälleen myös parisprintistä, jossa Niskasen ja Joni Mäen joukkue sijoittui hopealle, jääden parilla sekunnilla voiton napanneista norjalaisista.

Värisuora täydentyi Niskasen paraatimatkalla, kun perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin matka huipentui uran kolmanteen olympiakultaan. Iivo nappasi jälleen kerran kultaa yli 23 sekuntia jääneen Aleksandr Bolshunovin nenän edestä.

Ura jatkuu luonnollisesti edelleen, eikä olisi mikään ihme, vaikka Niskanen havittelisi kultaa vielä vuonna 2026 Milanon talviolympialaisissa. Juuri olympiamenestys on nostanut Iivo Niskasen Suomen suosituimmaksi urheilijaksi, jonka otteita seurataan suorastaan poikkeuksellisella mielenkiinnolla. Menestys juuri olympiavuosina on poikinut jo kolme mainintaa vuoden urheilijaksi. Niskanen on palkittu vuoden urheilijana Sami Jauhojärven kanssa vuonna 2014 ja yksin vuosina 2017 ja 2018. Jos Niskanen palkitaan odotusten mukaisesti vuoden urheilijana myös 2022, olisi hän ensimmäinen neljään voittoon kyennyt urheilija sitten Veikko Hakulisen.